A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyás sportok –Az agility

A kutyák játszótere


2015. július 03., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű




Kutyasportokról szóló sorozatunk folytatásaként az agility-t szeretnénk bemutatni olvasóinknak. Ez az elfoglaltság azok közé sorolható, amik leginkább javítják a kutya-gazda kapcsolatot, és lehetővé teszik, hogy a páros apró jelekből is megértse egymást.



Az agility lényege, hogy az ebnek a gazda segítségével egy akadálypályát kell teljesítenie hiba nélkül. A felvezető mutatja az irányt, valamint a sorrendet, a kutya pedig képességeihez mérten teljesíti azt. Az akadályok lehetnek ugrók (távolugró, karika és viadukt is), lehetnek zónásak (létra, hinta, palánk), valamint szükség van egy szlalomra, és néhány kúszóra is. Versenyen legtöbbször egy agility és egy jumping pályát kell lefutni. A különbség annyi, hogy a jumpingból hiányoznak a zónás akadályok, kezdőknél a szlalom is.

 

Távolugró után futás a következő akadályra
Távolugró után futás a következő akadályra

 

A szabály: Az ugróakadályokat azok leverése nélkül, az akadályok vonalát nem elhagyva, az előírt irányból kell teljesíteni. A karikát, viaduktot és távolugrót kizárólag szemből érdemes ugratni, különben balesethez vezethet. A zónásokon végig kell szaladnia az ebnek, úgy, hogy a kezdetén és a végén felfestett területekbe belelép. Ellenkező esetben zónahibát int a bíró. Ennek a funkciója egyébként a sérülések elkerülése, tanításával elérhető, hogy ne ugorjon le az eb az akadály tetejéről. A szlalom első rúdját bal vállal kell kerülni, és azon túl hiba nélkül teljesíteni a 12 oszlopot.

 

A tanítás földre tett lécekkel, és egy rövid egyenes kúszóval veszi kezdetét. A legtöbb kutya élvezi, főleg a kúszást, és az ugrabugrálást, úgyhogy hamar belejönnek. A nagyobb gondot a gazdi utasításának követése szokta okozni, hiszen sokkal izgalmasabb arra ugrálni, amerre ők szeretnének. A felvezető kinyújtott kezével, valamint vállával és testbeszédével jelzi a következő akadályt. Rövid vezényszavakkal, pl.: „hopp”, „hinta”, „kúszik” lehet biztosabbá tenni az irányt. Rövid idő után már kisebb, 8-10 akadályos pályákat is képesek futni a kezdők, bonyolult fordulásokkal tarkítva. Ha ezek megjegyzése és teljesítése már nem okoz gondot, akkor jöhetnek a 20, vagy annál is több akadályból álló pályák.

 

Szlalom
Szlalom
Forrás: http://blog.schockwellenreiter.de/

 

Az edzés mindig az akadályok kipakolásával kezdődik, ezután jön a pályabejárás. Hivatalosan erre 8 percet szánnak, de gyakorláskor természetesen több is lehet. A gazdi megjegyzi a sorrendet, hiszen ha elindulnak az ebbel már nem lesz ideje átgondolni, vagy meglesni a kihelyezett számokat. Edzésen hiba esetén meg lehet állni, ismételni annyiszor, ahányszor csak szükséges.

 

A pozitív megerősítés elengedhetetlen. A jutalmazásra használhatunk falatokat, labdát, vagy húzós játékot, kinek mi a szimpatikus. Fontos, hogy a pályán sosem szabad leszidni a kutyát, vagy bántani, hiszen ez csak játék. Könnyen elvehetjük egy rossz mozdulattal a kedvét az egésztől.

 

Boldogság a kúszó után
Boldogság a kúszó után
Forrás: http://www.odtc.org/

 

A sport bármilyen kutyával űzhető, azonban a nagy testű, rövid lábú ebekkel mégis érdemes inkább mást választani. Az agility igen megterhelő az ízületekre nézve, ezért mielőtt versenyszerűen belefogunk érdemes leszűretni a kutyát diszpláziára, és egyéb ízületi elváltozásokra. Azzal is számolnunk kell, hogy idő előtt azt mondja az orvos, hogy hagyjuk abba a sportot. Ekkor természetesen csak a kutya érdeke a fontos!

 

Az agility egyre népszerűbb, így bárhol találunk olyan iskolát ahol elkezdhetjük. Ne fogjunk önképzésbe a kutyafuttatókon, mert sérülés, vagy félelem lehet a vége! Szakértő kezekben viszont öröm, és vidámság :)

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: magazine.petformance.eu

Témába vág

Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért
A négyéves Jack Russell Terrier nap, mint nap elkápráztatja rajongóit bravúrjaival.

10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez 10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez
Test-lélek-szellem. Ha ezek egyensúlyban vannak, kiegyensúlyozott és harmonikus életet élhetünk. Kutyáinkra is érvényes ez, néhány egyszerű ötlettel pedig mi magunk is hozzájárulhatunk jólétükhöz.

Fantasztikusan szerepeltek a magyar párosok az FCI Obedience Világbajnokságon Fantasztikusan szerepeltek a magyar párosok az FCI Obedience Világbajnokságon
Szép magyar eredmények születtek a június végén Spanyolországban megrendezett FCI Obedience Világbajnokságon.

Magyar dobogós helyezések a Belga Juhászkutya Világbajnokságon! Magyar dobogós helyezések a Belga Juhászkutya Világbajnokságon!
Újabb fantasztikus magyar kutyás sporteredmények: dobogós helyeken végeztek magyar párosaink a Belga Juhászkutya Világbajnokságon!

Királyi előtagot kap a Kennel Club megalakulásának 150 évfordulója alkalmából Királyi előtagot kap a Kennel Club megalakulásának 150 évfordulója alkalmából
A Kennel Club örömmel jelentette be, hogy fennállásának 150. évfordulója alkalmából megkapja a királyi előtagot. Ettől kezdve a szervezet neve Királyi Kennel Club.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Rehabportál MTI Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Felneveltük egymást Hírek - Címlapon
Felneveltük egymást
Ilyen egy igazi kutya-szülinapi meglepetés! Hírek - Címlapon
Ilyen egy igazi kutya-szülinapi meglepetés!