A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyás sportok –Az agility

A kutyák játszótere


2015. július 03., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű
Kutyasportokról szóló sorozatunk folytatásaként az agility-t szeretnénk bemutatni olvasóinknak. Ez az elfoglaltság azok közé sorolható, amik leginkább javítják a kutya-gazda kapcsolatot, és lehetővé teszik, hogy a páros apró jelekből is megértse egymást.Az agility lényege, hogy az ebnek a gazda segítségével egy akadálypályát kell teljesítenie hiba nélkül. A felvezető mutatja az irányt, valamint a sorrendet, a kutya pedig képességeihez mérten teljesíti azt. Az akadályok lehetnek ugrók (távolugró, karika és viadukt is), lehetnek zónásak (létra, hinta, palánk), valamint szükség van egy szlalomra, és néhány kúszóra is. Versenyen legtöbbször egy agility és egy jumping pályát kell lefutni. A különbség annyi, hogy a jumpingból hiányoznak a zónás akadályok, kezdőknél a szlalom is.

 

Távolugró után futás a következő akadályra
Távolugró után futás a következő akadályra

 

A szabály: Az ugróakadályokat azok leverése nélkül, az akadályok vonalát nem elhagyva, az előírt irányból kell teljesíteni. A karikát, viaduktot és távolugrót kizárólag szemből érdemes ugratni, különben balesethez vezethet. A zónásokon végig kell szaladnia az ebnek, úgy, hogy a kezdetén és a végén felfestett területekbe belelép. Ellenkező esetben zónahibát int a bíró. Ennek a funkciója egyébként a sérülések elkerülése, tanításával elérhető, hogy ne ugorjon le az eb az akadály tetejéről. A szlalom első rúdját bal vállal kell kerülni, és azon túl hiba nélkül teljesíteni a 12 oszlopot.

 

A tanítás földre tett lécekkel, és egy rövid egyenes kúszóval veszi kezdetét. A legtöbb kutya élvezi, főleg a kúszást, és az ugrabugrálást, úgyhogy hamar belejönnek. A nagyobb gondot a gazdi utasításának követése szokta okozni, hiszen sokkal izgalmasabb arra ugrálni, amerre ők szeretnének. A felvezető kinyújtott kezével, valamint vállával és testbeszédével jelzi a következő akadályt. Rövid vezényszavakkal, pl.: „hopp”, „hinta”, „kúszik” lehet biztosabbá tenni az irányt. Rövid idő után már kisebb, 8-10 akadályos pályákat is képesek futni a kezdők, bonyolult fordulásokkal tarkítva. Ha ezek megjegyzése és teljesítése már nem okoz gondot, akkor jöhetnek a 20, vagy annál is több akadályból álló pályák.

 

Szlalom
Szlalom
Forrás: http://blog.schockwellenreiter.de/

 

Az edzés mindig az akadályok kipakolásával kezdődik, ezután jön a pályabejárás. Hivatalosan erre 8 percet szánnak, de gyakorláskor természetesen több is lehet. A gazdi megjegyzi a sorrendet, hiszen ha elindulnak az ebbel már nem lesz ideje átgondolni, vagy meglesni a kihelyezett számokat. Edzésen hiba esetén meg lehet állni, ismételni annyiszor, ahányszor csak szükséges.

 

A pozitív megerősítés elengedhetetlen. A jutalmazásra használhatunk falatokat, labdát, vagy húzós játékot, kinek mi a szimpatikus. Fontos, hogy a pályán sosem szabad leszidni a kutyát, vagy bántani, hiszen ez csak játék. Könnyen elvehetjük egy rossz mozdulattal a kedvét az egésztől.

 

Boldogság a kúszó után
Boldogság a kúszó után
Forrás: http://www.odtc.org/

 

A sport bármilyen kutyával űzhető, azonban a nagy testű, rövid lábú ebekkel mégis érdemes inkább mást választani. Az agility igen megterhelő az ízületekre nézve, ezért mielőtt versenyszerűen belefogunk érdemes leszűretni a kutyát diszpláziára, és egyéb ízületi elváltozásokra. Azzal is számolnunk kell, hogy idő előtt azt mondja az orvos, hogy hagyjuk abba a sportot. Ekkor természetesen csak a kutya érdeke a fontos!

 

Az agility egyre népszerűbb, így bárhol találunk olyan iskolát ahol elkezdhetjük. Ne fogjunk önképzésbe a kutyafuttatókon, mert sérülés, vagy félelem lehet a vége! Szakértő kezekben viszont öröm, és vidámság :)

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: magazine.petformance.eu

Témába vág

10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez 10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez
Test-lélek-szellem. Ha ezek egyensúlyban vannak, kiegyensúlyozott és harmonikus életet élhetünk. Kutyáinkra is érvényes ez, néhány egyszerű ötlettel pedig mi magunk is hozzájárulhatunk jólétükhöz.

Kutyával futnál? Ez a 16 fajta hosszú távon is remek futópartner lehet Kutyával futnál? Ez a 16 fajta hosszú távon is remek futópartner lehet
Ha a futás a lételemed, és a rendszeres kocogás mellett szívesen teljesítenél hosszabb távokat - vagy már tapasztalatod is van e téren -, az alábbi fajták ideálisak lehetnek számodra. Találd meg négylábú futótársad!

Sportesemény híján kutyák szaladgálását közvetítette egy amerikai kommentátor Sportesemény híján kutyák szaladgálását közvetítette egy amerikai kommentátor
A kényszer-szabin lévő szemfüles kommentátorok akkor is találnak maguknak munkát, elfoglaltságot, ha a járvány miatt nemigen akad sportesemény, amit közvetíthetnének…

Feszegesd a határaidat a Dogs Cross kutyás terep akadályfutó versenyen! Feszegesd a határaidat a Dogs Cross kutyás terep akadályfutó versenyen!
Sár, homok, víz, izgalmas akadályok - idén is megrendezésre kerül a Dogs Cross kutyás terep akadályfutó verseny! A tavalyi nagy sikerre való tekintettel ráadásul kibővített létszámhatárral várja a kutyás nevezőket a verseny.

Kutyajátszóteret kaptak Debrecen kutyái Kutyajátszóteret kaptak Debrecen kutyái
Bekerített, agility akadályokkal felszerelt kutyajátszóteret adtak át Debrecenben - a kutyák boldogan vették birtokba új futtatójukat!

Magyar sikerekkel zárult a Dog Puller Világbajnokság Magyar sikerekkel zárult a Dog Puller Világbajnokság
Magyar győzelmeket is ünnepelhettünk a vasárnap Sopronban megrendezett Dog Puller Világbajnokságon. A mezőny erős volt, izgalmas versenynek lehettek tanúi a látogatók.

Világbajnoki címért versenyeznek Sopronban a kutyák és gazdáik a hétvégén Világbajnoki címért versenyeznek Sopronban a kutyák és gazdáik a hétvégén
Bajnokokat avatnak vasárnap Sopronban: a hétvégén kerül sor a 2019-es Dog Puller Világbajnokságra. Magyar kutya-gazda versenyzőknek is szurkolhatunk a VB-n!

A legkedveltebb kutyás vízi sportok A legkedveltebb kutyás vízi sportok
Nincs ok a csüggedésre a nagy melegben sem, ha a kutyás sportokról van szó. Összegyűjtöttünk néhány igen kedvelt, és itthon is űzhető vizes tevékenységet, melyek kisegíthetnek a meleg helyzetekben is, a kellő elővigyázatossággal persze.

Magyarországon kerül megrendezésre az idei éveben a Dog Puller Világbajnokság. Magyarországon kerül megrendezésre az idei éveben a Dog Puller Világbajnokság.
Hazánkban kerül megrendezésre a fiatal, ám egyre népszerűbb kutyás sport világbajnoksága. A 2. Dog Puller Világbajnokság ősz elején, Sopronban kerül megrendezésre.

Egy bichon frise-ért rajong az internet, pedig ő volt a sereghajtó a Westminster Dog Show agility versenyén Egy bichon frise-ért rajong az internet, pedig ő volt a sereghajtó a Westminster Dog Show agility versenyén
Winky, a kis fehér kutya nem esett kétségbe a nagy tömegtől, vagy a versenydrukktól. Haláli nyugalommal, kényelmesen végigkocogott az agility pályán.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Mondial Assistance GesmbH JULIUS-K9 Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Felneveltük egymást Hírek - Címlapon
Felneveltük egymást
Ilyen egy igazi kutya-szülinapi meglepetés! Hírek - Címlapon
Ilyen egy igazi kutya-szülinapi meglepetés!