A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez

2024. január 31., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Test-lélek-szellem. Ha ezek egyensúlyban vannak, kiegyensúlyozott és harmonikus életet élhetünk. Kutyáinkra is érvényes ez, néhány egyszerű ötlettel pedig mi magunk is hozzájárulhatunk jólétükhöz.



 

1. Egészséges étrend, egészséges testsúly

Sokan a nyers étrend mellett teszik le a voksukat, s a kutyák vegán etetése is egyre nagyobb érdeklődést vált ki a gazdik részéről. Mások inkább a jól ismert tápokat választják. Minden esetben figyeljünk oda a minőségre, kutyánk korának és testsúlyának megfelelő adagolásra. Lehetőség szerint mindig azonos időben etessük kedvencünket. Ebédidőben néhány falat zöldség príma nasiként szolgálhat. Jutalomfalatot csak mértékkel!                

 

Az egészséges ételektől kutyánk is egészségesebb lesz
Az egészséges ételektől kutyánk is egészségesebb lesz
Fotó: adogbreed.com

 

 

2. Fitten és aktívan!

Biztosítsd kutyád számára az igényeinek megfelelő testmozgást. Egy hosszú séta vagy kirándulás a természetben, egy kiadós kocogás, trükkök elsajátítása vagy a kedvenced kedvenc sportja is remek időtöltést jelenthet mindkettőtök számára, főként, ha kutyánknak a fizikai mellett szellemi lefárasztásra is szüksége van . A rendszeres edzésnek köszönhetően nemcsak kutyusod, hanem Te is megőrizheted fitt alakodat. Íme a mi tippjeink:

 

Agility, futás, úszás... A rendszeres testmozgás kutyánknak is jót tesz
Agility, futás, úszás... A rendszeres testmozgás kutyánknak is jót tesz
Fotó: activek9utah.com

 

 

3. Ki a szabadba!

Hozzánk hasonlóan kutyáink is társas élőlények, egyikünk sem élhet hosszabb ideig elszigetelten. Kedvenceinknek is rendkívül jót tesz, ha fajtársaikkal együtt tölthetik el idejüket. Vidd el kutyádat a parkba vagy a futtatóra, ahol más négylábúakkal játszhat, és kölyökkorától kezdve hozzászokhat más kutyák jelenlétéhez.

 

Barátkozás és játék a fajtársakkal - kutyánknak is szüksége van rá
Barátkozás és játék a fajtársakkal - kutyánknak is szüksége van rá
Fotó: auto.de

 

 

4. Szeretet a köbön?!

A túléléshez kutyáinknak is szüksége van a pozitív, megerősítő interakciókra. Egy kutya boldogságához elengedhetetlen a mindennapos figyelem és szeretgetés. Valljuk be, mi is imádjuk megsimogatni, megölelgetni kedvencünket! 

 

Kutyapuszik és feltétel nélkül szeretet
Kutyapuszik és feltétel nélkül szeretet
Fotó: rover.com

 

 

5. Tiszta udvar, rendes ház!

A toxinoktól, veszélyes növényektől és vegyszerektől mentes háztartásban kutyánk kisebb eséllyel lesz allergiás, és a betegségektől, mérgezésektől is könnyebben megóvhatjuk otthonunkban. 

 

Otthonunk számos veszélyt tartogathat kutyánkra nézve - tanítsuk meg neki, mit nem szabad
Otthonunk számos veszélyt tartogathat kutyánkra nézve - tanítsuk meg neki, mit nem szabad
Fotó: petcarefacts.com

 

 

6. Kapcsolatteremtés és –ápolás

A kutya és gazdi közötti kapcsolat fejlődése és stabilitása mindkettejük egészségére jótékony hatással van. A megfelelő szabályok betartása mellett, kellő odafigyeléssel a mindennapok is kellemesebben telhetnek és elmélyíthetjük a kettőnk közötti köteléket. 

 

A boldog kutya-gazdi kapcsolat egyik alapeleme a szeretet
A boldog kutya-gazdi kapcsolat egyik alapeleme a szeretet
Fotó: giveitlove.com

 

 

7. Ivartalanítás

A kanok ivartalanításával hozzájárulhatunk a bosszantó jelölgetés és a túltengő hormonok okozta verekedések megelőzéséhez, szukáknál pedig nem kell a felesleges szaporulatoktól és a gazdátlan kutyák állományának bővítésétől tartanunk. Emellett súlyos egészségügyi problémáktól, betegségektől is megkímélhetjük kedvenceinket.

 

Az ivartalanítás segíthet megőrizni kutyád egészségét
Az ivartalanítás segíthet megőrizni kutyád egészségét
Fotó: sevenarticle.com

 

 

8. Fogápolás minden nap!

Az életkor előrehaladtával kutyánk fogainak állapota is romlik, ám a fogak kopásán túl számos komoly probléma is felmerülhet. Ügyeljünk kutyánk szájának és fogainak rendszeres ápolására, lehetőleg minden nap szánjunk időt a fogtisztításra. Rágócsontok és játékok közül is válogathatunk.

 

A fogápolás kutyánknál is legyen a mindennapos rutin része
A fogápolás kutyánknál is legyen a mindennapos rutin része
Fotó: doglers.com

 

 

9. Pihenés, pihenés, pihenés

Tudjuk jól, mennyire fontos, hogy kutyánkkal foglalkozzunk, szeressük, ugyanakkor nekik is szükségük van az „énidőre”, vagyis a nyugodt, csendes pihenésre és egy kis magányra. Kutyánkat is stresszelheti, ha folyamatosan zajlanak körülötte a történések és mindig tettrekésznek kell lennie. Kiegyensúlyozottságához elengedhetetlen a pihentető alvás. 

 

A nyugodt pihenés és alvás kölyök- és felnőttkorban is fontos a kutya számára
A nyugodt pihenés és alvás kölyök- és felnőttkorban is fontos a kutya számára
Fotó: storify.com

 

 

10. Fő az egészség!

Rendszeresen ellenőriztessük kutyánk egészségi állapotát állatorvosunkkal. Így még időben észrevehetjük az esetleges betegségeket, fertőzéseket, egészségügyi problémákat, amelyek látható jelei hosszabb távon válnak nyilvánvalóvá. Évente legalább egy alkalommal szakítsunk időt erre felnőttkorban. Kölyökkorban az oltások és a megfelelő fejlődés érdekében természetesen többször is megfordulunk a rendelőben. 

 

Látogass el rendszeresen az állatorvoshoz!
Látogass el rendszeresen az állatorvoshoz!
Fotó: express.co.uk

 

 

 


Ha szeretnéd bővíteni ismereteidet, látogass el Tudástárunkba, ahol az Egészség címszó alatt rengeteg hasznos információval gazdagodhatsz!

Kattints ide!


 

Forrás: okydoggy.com
Indexkép forrás: chepkadog.net
Cikk első megjelenése: 2016. március 29.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
"A legfontosabb, amit Ginger tanított nekem, talán pont az, hogy sohasem késő újrakezdeni."

5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán 5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán
Mit tegyünk, és mit ne tegyünk, amikor úgy hozza az élet, hogy a sétán összetalálkozunk egy segítőkutyával és gazdijával?

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Mondial Assistance GesmbH Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ötszázmillió forint a pályázati forrás állatvédő szervezeteknek Hírek - Címlapon
Ötszázmillió forint a pályázati forrás állatvédő szervezeteknek
Hat lábbal született spániel kölyök: sikeres műtéten van túl Ariel Hírek - Címlapon
Hat lábbal született spániel kölyök: sikeres műtéten van túl Ariel