A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyák az erdőre szavaznak!

2015. augusztus 23., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Jó tudni!




A futtatók, parkok egyaránt jó helyszínei a kiadós kimozgatásoknak, de a népszerű reklám szövegével élve „10 kutyából 9 az erdőt választaná”. Az erdei móka előtt jöjjön pár jótanács.



Az alapfelszereltség természetesen a kullancs elleni csepp vagy nyakörv, a mikrochip, és egy biléta kutyánkon, melyen fel van tüntetve nevünk, telefonszámunk. Nem baj, ha a zsebünkben tartunk egy sípot is, a nagyobb hallótávolság miatt, s ha kedvencünk nem a legmegbízhatóbb - már ami a behívást illeti - , ajánlott a flexi vagy egy hosszú póráz használatát választani.

 

Az erdő maga az ingerparadicsom ebünknek, ezért néhány fontos szabályt itt is feltétlenül érdemes betartanunk: soha ne tévesszük szem elől kutyánkat, mert egy pillanat műve csupán a baj! Egy szarvas, őz vagy nyúl látványa, szaga kiválthatja belőle veleszületett vadászösztöneit. A jelenlegi törvények szerint amennyiben a vadász észreveszi, hogy egy kutya vadat hajt, kilőheti mindenféle előzetes kérdés, figyelmeztetés nélkül. Ez nem játék, legyünk elővigyázatosak!

 

A kutyák szeretnek szabadon futni az erdőben.
Kép: www.hortweek.com

 

A vízpart különösen nagy csáberővel bírhat kutyánk számára, de a rejtett csapdákra, árkokra, hasadékokra is gondolnunk kell, amikbe négylábúnk egy-egy óvatlan mozdulat során könnyedén beleléphet, és megsértheti magát. Meglehet, utána nekünk kell életmentővé avanzsálnunk, ezért hasznos, ha tartunk hátizsákunkban vagy az autónkban egy kutyaelsősegély-csomagot. 

 

Az erdei séta szépsége, megnyugtató hangulata sajnos egyéb kellemetlenségeket is tartogathat számunkra, hiszen a természet lágy öle tele van ürülékkel. És hogy ez kinek öröm, természetesen kutyánknak! Fokozottan figyeljünk arra, hogy ebünk mibe üti az orrát, inkább ne bízzuk az ízlésére… Mégha oly megoldhatatlannak is tűnik néha a feladat, próbáljuk meg időben észrevenni, miben sántikál.

 

Nyáron is kellemes az erdei séta a lombok árnyékában
Kép: blog.cakeknifephotography.com

 

Bár a szarvasgomba nemcsak finom, hanem értékes is, kedvencünk nem a keresésére, felismerésére született, hacsak nem kiképzett szarvasgomba-kereső kutya. Elfogyaszthat bármilyen gombát, amit talál, s ez bizony veszélyes, hiszen több fajtája is halálos mérget hordoz. Akár egy falat is óriási galibát csinálhat, ezért lehetőleg kerüljük az árnyas, gombákkal teli erdőrészeket. 

 

A hatalmas barangolást követően az első feladatunk kutyánk lelkiismeretes átvizsgálása legyen. Figyeljünk külön a toklászra és tüskékre, amik befúródhatnak kedvencünk mancsába, hallójáratába, orrába. Távolítsuk el bundájából az esetlegesen rákapaszkodott kullancsokat és egyéb rovarokat. Ha szükséges, forduljunk állatorvoshoz!

 

Esős napok után lélekben készüljünk fel a sárra és a koszra, amit kutyánk nyilván élvezni fog. Törölköző, tiszta víz legyen a kezünk ügyében vagy a csomagtartónkban, hogy áttörölhessük, mielőtt beszállna az ülésre. 

 

Kutyás séta egy varázslatos erdőben
Kép: www.zoenme.com

 

A fentiek betartása mellett a legjobb hétvégi programmá válhat az erdei kirándulás, amely kutyusnak-gazdinak egyaránt pihentető, kikapcsoló szórakozás.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Cikk első megjelenése: 2015. február 21.

Témába vág

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett?

Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk! Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk!
Jön a tavasz első hosszú hétvégéje és kis szerencsével az időjárás is velünk lesz. Használjuk ki az időt kedvencünk társaságában! Szuper kutyás program ötleteket hoztunk!

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MOL Nyrt. Beagle Club Online Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Erdőlátogatási tilalom! Hírek - Címlapon
Erdőlátogatási tilalom!
Vakvezető ABC – E, mint engedelmesség Hírek - Címlapon
Vakvezető ABC – E, mint engedelmesség