A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyák az erdőre szavaznak!

2015. augusztus 23., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Jó tudni!
A futtatók, parkok egyaránt jó helyszínei a kiadós kimozgatásoknak, de a népszerű reklám szövegével élve „10 kutyából 9 az erdőt választaná”. Az erdei móka előtt jöjjön pár jótanács.Az alapfelszereltség természetesen a kullancs elleni csepp vagy nyakörv, a mikrochip, és egy biléta kutyánkon, melyen fel van tüntetve nevünk, telefonszámunk. Nem baj, ha a zsebünkben tartunk egy sípot is, a nagyobb hallótávolság miatt, s ha kedvencünk nem a legmegbízhatóbb - már ami a behívást illeti - , ajánlott a flexi vagy egy hosszú póráz használatát választani.

 

Az erdő maga az ingerparadicsom ebünknek, ezért néhány fontos szabályt itt is feltétlenül érdemes betartanunk: soha ne tévesszük szem elől kutyánkat, mert egy pillanat műve csupán a baj! Egy szarvas, őz vagy nyúl látványa, szaga kiválthatja belőle veleszületett vadászösztöneit. A jelenlegi törvények szerint amennyiben a vadász észreveszi, hogy egy kutya vadat hajt, kilőheti mindenféle előzetes kérdés, figyelmeztetés nélkül. Ez nem játék, legyünk elővigyázatosak!

 

A kutyák szeretnek szabadon futni az erdőben.
Kép: www.hortweek.com

 

A vízpart különösen nagy csáberővel bírhat kutyánk számára, de a rejtett csapdákra, árkokra, hasadékokra is gondolnunk kell, amikbe négylábúnk egy-egy óvatlan mozdulat során könnyedén beleléphet, és megsértheti magát. Meglehet, utána nekünk kell életmentővé avanzsálnunk, ezért hasznos, ha tartunk hátizsákunkban vagy az autónkban egy kutyaelsősegély-csomagot. 

 

Az erdei séta szépsége, megnyugtató hangulata sajnos egyéb kellemetlenségeket is tartogathat számunkra, hiszen a természet lágy öle tele van ürülékkel. És hogy ez kinek öröm, természetesen kutyánknak! Fokozottan figyeljünk arra, hogy ebünk mibe üti az orrát, inkább ne bízzuk az ízlésére… Mégha oly megoldhatatlannak is tűnik néha a feladat, próbáljuk meg időben észrevenni, miben sántikál.

 

Nyáron is kellemes az erdei séta a lombok árnyékában
Kép: blog.cakeknifephotography.com

 

Bár a szarvasgomba nemcsak finom, hanem értékes is, kedvencünk nem a keresésére, felismerésére született, hacsak nem kiképzett szarvasgomba-kereső kutya. Elfogyaszthat bármilyen gombát, amit talál, s ez bizony veszélyes, hiszen több fajtája is halálos mérget hordoz. Akár egy falat is óriási galibát csinálhat, ezért lehetőleg kerüljük az árnyas, gombákkal teli erdőrészeket. 

 

A hatalmas barangolást követően az első feladatunk kutyánk lelkiismeretes átvizsgálása legyen. Figyeljünk külön a toklászra és tüskékre, amik befúródhatnak kedvencünk mancsába, hallójáratába, orrába. Távolítsuk el bundájából az esetlegesen rákapaszkodott kullancsokat és egyéb rovarokat. Ha szükséges, forduljunk állatorvoshoz!

 

Esős napok után lélekben készüljünk fel a sárra és a koszra, amit kutyánk nyilván élvezni fog. Törölköző, tiszta víz legyen a kezünk ügyében vagy a csomagtartónkban, hogy áttörölhessük, mielőtt beszállna az ülésre. 

 

Kutyás séta egy varázslatos erdőben
Kép: www.zoenme.com

 

A fentiek betartása mellett a legjobb hétvégi programmá válhat az erdei kirándulás, amely kutyusnak-gazdinak egyaránt pihentető, kikapcsoló szórakozás.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Cikk első megjelenése: 2015. február 21.

Témába vág

Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők
A rovarcsípések gyakran bosszantó viszketést hagynak maguk után, máskor azonban komoly fájdalommal járhatnak, és életveszélyes állapotba is sodorhatják a kutyát. Hogyan óvhatjuk meg kedvencünket?

Hátizsák kutyáknak – Praktikus tippek a viseléshez Hátizsák kutyáknak – Praktikus tippek a viseléshez
Ha úgy döntöttünk, szeretnénk kedvencünkre hátizsákot adni, felmerülhet a kérdés, hogyan szoktassuk hozzá? Mi kerüljön bele? És mi ne? Ebben szeretnének most segíteni.

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak
Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt. MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Erdőlátogatási tilalom! Hírek - Címlapon
Erdőlátogatási tilalom!
Vakvezető ABC – E, mint engedelmesség Hírek - Címlapon
Vakvezető ABC – E, mint engedelmesség