A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vakvezető ABC – E, mint engedelmesség

2015. augusztus 21., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Jó tudni!




Az engedelmesség alapvető elvárás minden kutyánál. Különösen fontos ez a vakvezetők esetében: számtalan szituációban kell megőrizniük hidegvérüket, ösztönükkel ellentétesen cselekedve, gazdájukra hallgatva. Az ül, fekszik, lábhoz parancsok a tanítás elemi részét képezik, ahogy a helyben maradás is.



Hiába zseniális vezető a négylábú, hogyha rakoncátlan, engedetlen magatartásával képtelen a közös munkára. Márpedig a különböző helyzetekben fontos, hogy a segítő mindenben gazdája utasítását kövesse. Elég egy egyszerű, bolti bevásárlásra gondolnunk. Az ösztön azonnal szaglászásra, evésre hívja a derék ebet, míg a hám, a regula érzékelteti vele, hogy most nemet kell intenie vágyainak. Sőt! Ha helyben kell kivárnia a hétvégi nagybevásárlást, akkor mindezt egy morranás nélkül kell megtennie. Hatalmas bajban lenne a gazdi, hogyha kutyája tudása bizonytalan lenne, és mondjuk helyben maradás helyett helyben kúszást mutatna be. Volt már erre példa. A leülés, lefekvés is fontos, sőt mindennapos feladata egy vezetőnek.

 

Az engedelmesség talán egyik legsarkalatosabb pontja a behívás. Amikor a négylábúról lekerül a hám, megszűnnek a korlátok, mehet a „viháncolás”, farokcsóválós rohangálás, szaglászás, mókázás a többiekkel. Ebből az extázisból nem könnyű egy szimpla „gyere ide” kiáltással kiszakítani. Hiszen ki hagyná ott a svédasztalt egy falat száraz kenyérért? Mégis, stabilan működnie kell a behívásnak, különben a gazda nem engedheti el segítőjét, szinte sehol - ezzel pedig gyakorlatilag behatárolja a vakvezető kutya szabad terét, pihenését, szórakozását.

 

Minden esetben fegyelmezettnek kell maradnia a vakvezető kutyának!
Minden esetben fegyelmezettnek kell maradnia a vakvezető kutyának!
Kép: pinterest.com

 

A kikapcsolódás biztosítása ugyanis létfontosságú. Amikor a heveder végre lekerül a derék ebről, fontos, hogy kipihenhesse magát. Míg az embereknek egy díványra dőlés is elegendő lehet, addig a kutyáknak a mozgás, a többi társsal való kontaktus az, ami igazi, felhőtlen boldogságot ígér. Persze ilyenkor is fontos az összhang, de nincs is annál jobb érzés, mint az egész napos munkában derekasan helytálló kedvencet gondtalanul szaladni látni a többi ebadta társaságában.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: www.pweb.com

Témába vág

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után? Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után?
Mintha balettmozdulatokat gyakorolna... Mókás látvány, ahogy kedvencünk mindent beleadva próbálja elfedni végtermékét. Tényleg erről van szó? Normális viselkedés, vagy aggódnunk kellene miatta? És egyáltalán: miért csinálja?

Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón
Miss Ingrid, a fekete labrador csóválva vonult be a vörös szőnyegen gazdája mellett.

Miért szeretne mindig hozzám érni a kutyám? Miért szeretne mindig hozzám érni a kutyám?
A Te kedvenced is igényli az érintést? Bökdös az orrával vagy rád teszi a mancsát? Miért csinálja?

Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát? Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát?
Mentális gondokat is okozhat a hosszabb időn át tartó bezártság, nem beszélve arról, milyen problémákat vet fel a kutyák általános jóléte, egészsége szempontjából.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta JULIUS-K9 MOL Nyrt. Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyák az erdőre szavaznak! Hírek - Címlapon
A kutyák az erdőre szavaznak!
„Eb-kidobó” McDonald’s módra Hírek - Címlapon
„Eb-kidobó” McDonald’s módra