A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vakvezető ABC – E, mint engedelmesség

2015. augusztus 21., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Jó tudni!
Az engedelmesség alapvető elvárás minden kutyánál. Különösen fontos ez a vakvezetők esetében: számtalan szituációban kell megőrizniük hidegvérüket, ösztönükkel ellentétesen cselekedve, gazdájukra hallgatva. Az ül, fekszik, lábhoz parancsok a tanítás elemi részét képezik, ahogy a helyben maradás is.Hiába zseniális vezető a négylábú, hogyha rakoncátlan, engedetlen magatartásával képtelen a közös munkára. Márpedig a különböző helyzetekben fontos, hogy a segítő mindenben gazdája utasítását kövesse. Elég egy egyszerű, bolti bevásárlásra gondolnunk. Az ösztön azonnal szaglászásra, evésre hívja a derék ebet, míg a hám, a regula érzékelteti vele, hogy most nemet kell intenie vágyainak. Sőt! Ha helyben kell kivárnia a hétvégi nagybevásárlást, akkor mindezt egy morranás nélkül kell megtennie. Hatalmas bajban lenne a gazdi, hogyha kutyája tudása bizonytalan lenne, és mondjuk helyben maradás helyett helyben kúszást mutatna be. Volt már erre példa. A leülés, lefekvés is fontos, sőt mindennapos feladata egy vezetőnek.

 

Az engedelmesség talán egyik legsarkalatosabb pontja a behívás. Amikor a négylábúról lekerül a hám, megszűnnek a korlátok, mehet a „viháncolás”, farokcsóválós rohangálás, szaglászás, mókázás a többiekkel. Ebből az extázisból nem könnyű egy szimpla „gyere ide” kiáltással kiszakítani. Hiszen ki hagyná ott a svédasztalt egy falat száraz kenyérért? Mégis, stabilan működnie kell a behívásnak, különben a gazda nem engedheti el segítőjét, szinte sehol - ezzel pedig gyakorlatilag behatárolja a vakvezető kutya szabad terét, pihenését, szórakozását.

 

Minden esetben fegyelmezettnek kell maradnia a vakvezető kutyának!
Minden esetben fegyelmezettnek kell maradnia a vakvezető kutyának!
Kép: pinterest.com

 

A kikapcsolódás biztosítása ugyanis létfontosságú. Amikor a heveder végre lekerül a derék ebről, fontos, hogy kipihenhesse magát. Míg az embereknek egy díványra dőlés is elegendő lehet, addig a kutyáknak a mozgás, a többi társsal való kontaktus az, ami igazi, felhőtlen boldogságot ígér. Persze ilyenkor is fontos az összhang, de nincs is annál jobb érzés, mint az egész napos munkában derekasan helytálló kedvencet gondtalanul szaladni látni a többi ebadta társaságában.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: www.pweb.com

Témába vág

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Beagle Club Online MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyák az erdőre szavaznak! Hírek - Címlapon
A kutyák az erdőre szavaznak!
„Eb-kidobó” McDonald’s módra Hírek - Címlapon
„Eb-kidobó” McDonald’s módra