A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vakvezető ABC – E, mint engedelmesség

2015. augusztus 21., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Jó tudni!
Az engedelmesség alapvető elvárás minden kutyánál. Különösen fontos ez a vakvezetők esetében: számtalan szituációban kell megőrizniük hidegvérüket, ösztönükkel ellentétesen cselekedve, gazdájukra hallgatva. Az ül, fekszik, lábhoz parancsok a tanítás elemi részét képezik, ahogy a helyben maradás is.Hiába zseniális vezető a négylábú, hogyha rakoncátlan, engedetlen magatartásával képtelen a közös munkára. Márpedig a különböző helyzetekben fontos, hogy a segítő mindenben gazdája utasítását kövesse. Elég egy egyszerű, bolti bevásárlásra gondolnunk. Az ösztön azonnal szaglászásra, evésre hívja a derék ebet, míg a hám, a regula érzékelteti vele, hogy most nemet kell intenie vágyainak. Sőt! Ha helyben kell kivárnia a hétvégi nagybevásárlást, akkor mindezt egy morranás nélkül kell megtennie. Hatalmas bajban lenne a gazdi, hogyha kutyája tudása bizonytalan lenne, és mondjuk helyben maradás helyett helyben kúszást mutatna be. Volt már erre példa. A leülés, lefekvés is fontos, sőt mindennapos feladata egy vezetőnek.

 

Az engedelmesség talán egyik legsarkalatosabb pontja a behívás. Amikor a négylábúról lekerül a hám, megszűnnek a korlátok, mehet a „viháncolás”, farokcsóválós rohangálás, szaglászás, mókázás a többiekkel. Ebből az extázisból nem könnyű egy szimpla „gyere ide” kiáltással kiszakítani. Hiszen ki hagyná ott a svédasztalt egy falat száraz kenyérért? Mégis, stabilan működnie kell a behívásnak, különben a gazda nem engedheti el segítőjét, szinte sehol - ezzel pedig gyakorlatilag behatárolja a vakvezető kutya szabad terét, pihenését, szórakozását.

 

Minden esetben fegyelmezettnek kell maradnia a vakvezető kutyának!
Minden esetben fegyelmezettnek kell maradnia a vakvezető kutyának!
Kép: pinterest.com

 

A kikapcsolódás biztosítása ugyanis létfontosságú. Amikor a heveder végre lekerül a derék ebről, fontos, hogy kipihenhesse magát. Míg az embereknek egy díványra dőlés is elegendő lehet, addig a kutyáknak a mozgás, a többi társsal való kontaktus az, ami igazi, felhőtlen boldogságot ígér. Persze ilyenkor is fontos az összhang, de nincs is annál jobb érzés, mint az egész napos munkában derekasan helytálló kedvencet gondtalanul szaladni látni a többi ebadta társaságában.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: www.pweb.com

Témába vág

Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát? Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát?
Mentális gondokat is okozhat a hosszabb időn át tartó bezártság, nem beszélve arról, milyen problémákat vet fel a kutyák általános jóléte, egészsége szempontjából.

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek
Csupa vidámság és lelkesedés? Folyton zizeg vagy inkább lustálkodós, és egykedvűen szemléli a világ menetét? Netán agresszív? Mert hát "olyan fajta" - akkor itt az ideje leszámolni a sztereotípiákkal!

Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával
Emléklapot kapott gazdija diplomaosztóján Gesztenye, a vakvezető kutya is, aki minden lépésénél segítette szeretett gazdáját az egyetemen.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker Ebugatta Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyák az erdőre szavaznak! Hírek - Címlapon
A kutyák az erdőre szavaznak!
„Eb-kidobó” McDonald’s módra Hírek - Címlapon
„Eb-kidobó” McDonald’s módra