A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

„Eb-kidobó” McDonald’s módra

2015. augusztus 19., 13:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Jó tudni!
Norvégiában a McDonald’s perre számíthat, mert az alkalmazottai kiküldtek az étteremből egy látássérültet vakvezető kutyája miatt. Hiába került elő a segítő igazolványa, a dolgozókat ez sem érdekelte, ahogy a kutya hevederje sem hozta őket zavarba.A hölgyet öt éves kislányával egyetemben öten tessékelték ki az étteremből. Az ügyből per lesz, s bár a McDonald’s elnézést kért az incidensért, nem ez az első eset, hogy vakvezetőt néznek „egyszerű” ebnek.

 

Norvégiában a hatályos törvények szerint a vakvezető kutya bemehet az éttermekbe. Hazánkban sincs ez másképp. A derék segítők mindenhova elkísérhetik gazdájukat, ahova nem kell speciális felszerelés pl. műtő, művese központ stb. Ahol más higiénia szabályok, sterilitási előírások vannak érvényben, oda az utca embere sem mehet be védőruha nélkül, így a vakvezetők sem tehetik be mancsukat. Minden más esetben zöld lámpa áll előttük.

 

Elvileg.

 

Gyakorlatilag azért tudjuk, hogy ez nem minden esetben valósul meg. A mai napig vannak olyan boltok, üzletek, ahol a tulajdonosok a törvény felett állónak gondolják magukat. Legtöbbször persze nem a rosszindulat, hanem az információ hiány okozza a konfliktust. Ezek a szituációk megbeszéléssel könnyen kezelhetőek, de nem egy hazai esetről tudunk, amikor az Egyenlő Bánásmód Hatóság segítségére volt szükség.

 

A norvég gyorsétteremből kitiltott vakvezető kutya
A norvég gyorsétteremből kitiltott vakvezető kutya
Kép:

 

A McDonald’s annak idején engem is a négy falán kívül akart tudni. Lili még tanonc kutyaként rótta velem az utcákat, de nyakában a vöröskeresztes biléta, s testén a hám egyértelműen jelezte: ő kicsit más, mint a többi négylábú. A vakvezetői jogok őt is megillették, másképpen nehéz lett volna vele gyakorolni, közlekedni. Természetesen közel egy évesen kifogástalanul viselkedett, nyugodtsága, fegyelmezettsége nem hagyott kétséget afelől, hogy a gyorsétteremben sem lesz vele gond.

 

Képzett vakvezető kutyával szinte bárhova be lehet(ne) menni
Képzett vakvezető kutyával szinte bárhova be lehet(ne) menni
Kép: en.rocketnews24.com

 

Ahogy beléptünk, a biztonsági őr azonnal elkapott. Egy lépést sem tudtam tenni, mert határozottan megragadta a karomat, és irányított kifelé. Azt gondolom, hogy sem a fizikai kontaktus, sem az erős stílus nem volt helyénvaló, de Lili tanoncsága miatt (kiszabadítva a kezemet) önként távoztam. Két hónappal később a kitűnőre vizsgázott segítőmmel, s kiképzőjével tértünk vissza, hogy közösen elfogyasszunk egy fagylaltot. Az úriember hatalmas léptekkel megindult felénk. Magasra tartottam Lili igazolványát, aminek láttán megtorpant, majd kénytelen-kelletlen engedte, hogy helyet foglaljunk.

 

A történet pikantériája, hogy nem járok a mekibe, azóta sem. Mégis kötelességemnek éreztem, hogy zöld utat nyerjek, nem Lilinek, vagy magamnak, hanem a további segítő mancsoknak.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: unlockthelaw.co.uk

Témába vág

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Biztos szereti a kutyád, ha megöleled? Biztos szereti a kutyád, ha megöleled?
Videófelvételek elemzése során arra jutottak a kutatók, hogy a kutyák legszívesebben elkerülnék az ölelést.

Kutyabarát ajánló a hosszú hétvégére Kutyabarát ajánló a hosszú hétvégére
Kutyás kirándulás, romantikus séták, pihenés kedvenceddel egy kutyabarát szálláshelyen, vagy épp egy vacsora egy kutyabarát vendéglátóhelyen? Hoztunk néhány szuper ötletet a pünkösdi hosszú hétvégére!

Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra? Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra?
A tudomány is elismeri, hogy kedvenceink nagyfokú érzékenységet mutatnak a geomágneses változásokra. Mire számíthatunk és hogyan segíthetünk nekik ebben az időszakban?

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Egyedi kutyás ajándéktárgyak Mondial Assistance GesmbH Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vakvezető ABC – E, mint engedelmesség Hírek - Címlapon
Vakvezető ABC – E, mint engedelmesség
Múzeumok, kiállítóhelyek figyelem! Hírek - Címlapon
Múzeumok, kiállítóhelyek figyelem!