A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

„Eb-kidobó” McDonald’s módra

2015. augusztus 19., 13:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Jó tudni!




Norvégiában a McDonald’s perre számíthat, mert az alkalmazottai kiküldtek az étteremből egy látássérültet vakvezető kutyája miatt. Hiába került elő a segítő igazolványa, a dolgozókat ez sem érdekelte, ahogy a kutya hevederje sem hozta őket zavarba.



A hölgyet öt éves kislányával egyetemben öten tessékelték ki az étteremből. Az ügyből per lesz, s bár a McDonald’s elnézést kért az incidensért, nem ez az első eset, hogy vakvezetőt néznek „egyszerű” ebnek.

 

Norvégiában a hatályos törvények szerint a vakvezető kutya bemehet az éttermekbe. Hazánkban sincs ez másképp. A derék segítők mindenhova elkísérhetik gazdájukat, ahova nem kell speciális felszerelés pl. műtő, művese központ stb. Ahol más higiénia szabályok, sterilitási előírások vannak érvényben, oda az utca embere sem mehet be védőruha nélkül, így a vakvezetők sem tehetik be mancsukat. Minden más esetben zöld lámpa áll előttük.

 

Elvileg.

 

Gyakorlatilag azért tudjuk, hogy ez nem minden esetben valósul meg. A mai napig vannak olyan boltok, üzletek, ahol a tulajdonosok a törvény felett állónak gondolják magukat. Legtöbbször persze nem a rosszindulat, hanem az információ hiány okozza a konfliktust. Ezek a szituációk megbeszéléssel könnyen kezelhetőek, de nem egy hazai esetről tudunk, amikor az Egyenlő Bánásmód Hatóság segítségére volt szükség.

 

A norvég gyorsétteremből kitiltott vakvezető kutya
A norvég gyorsétteremből kitiltott vakvezető kutya
Kép:

 

A McDonald’s annak idején engem is a négy falán kívül akart tudni. Lili még tanonc kutyaként rótta velem az utcákat, de nyakában a vöröskeresztes biléta, s testén a hám egyértelműen jelezte: ő kicsit más, mint a többi négylábú. A vakvezetői jogok őt is megillették, másképpen nehéz lett volna vele gyakorolni, közlekedni. Természetesen közel egy évesen kifogástalanul viselkedett, nyugodtsága, fegyelmezettsége nem hagyott kétséget afelől, hogy a gyorsétteremben sem lesz vele gond.

 

Képzett vakvezető kutyával szinte bárhova be lehet(ne) menni
Képzett vakvezető kutyával szinte bárhova be lehet(ne) menni
Kép: en.rocketnews24.com

 

Ahogy beléptünk, a biztonsági őr azonnal elkapott. Egy lépést sem tudtam tenni, mert határozottan megragadta a karomat, és irányított kifelé. Azt gondolom, hogy sem a fizikai kontaktus, sem az erős stílus nem volt helyénvaló, de Lili tanoncsága miatt (kiszabadítva a kezemet) önként távoztam. Két hónappal később a kitűnőre vizsgázott segítőmmel, s kiképzőjével tértünk vissza, hogy közösen elfogyasszunk egy fagylaltot. Az úriember hatalmas léptekkel megindult felénk. Magasra tartottam Lili igazolványát, aminek láttán megtorpant, majd kénytelen-kelletlen engedte, hogy helyet foglaljunk.

 

A történet pikantériája, hogy nem járok a mekibe, azóta sem. Mégis kötelességemnek éreztem, hogy zöld utat nyerjek, nem Lilinek, vagy magamnak, hanem a további segítő mancsoknak.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: unlockthelaw.co.uk

Témába vág

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Bővül a család – Igen ám, de ezúttal egy imádnivaló kiskutyával! Akiről nem biztos, hogy meglévő kutyusunk is ugyanilyen véleménnyel lesz. Mi mindenre kell gondolnunk, ha szeretnénk, hogy zökkenőmentes legyen a beilleszkedés folyamata?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker JULIUS-K9 Hírstart MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vakvezető ABC – E, mint engedelmesség Hírek - Címlapon
Vakvezető ABC – E, mint engedelmesség
Múzeumok, kiállítóhelyek figyelem! Hírek - Címlapon
Múzeumok, kiállítóhelyek figyelem!