A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Kutyabarát hely a lakásod?

Megfelelő élettér a lakásban tartott kutyák számára


2015. január 19., 08:15


Szerző: RSM


Kategória: Jó tudni!
Akinek nincs lehetősége családi házban élnie, mégis ragaszkodik a kutyatartáshoz, annak úgy kell kialakítania a lakóteret, hogy a kutyának megfelelő legyen.Nagy viták témája a "kutya való-e lakásba?" kérdés. Igaza van annak is, aki azt állítja, hogy nem természetes élettér egy kutya számára egy 50-60 négyzetméteres lakás. De az is biztos, hogy évtizedek óta kialakult kultúrája van az ilyen kutyatartásnak. Szintén folyamatosan hallani olyan történeteket, ahol a lakóközösség tagjai felháborodva szeretnék eltávolítani a folyton ugató kutyát a társasházból.

 

dogroom3
Kutya és gazdája a lakásban 
Fotó: http://st.houzz.com/

 

Aki kedvence számára ezt az életformát választja, sokkal több szabályt kell betartania, mint a kertes házban élőknek. 

 

Egyre több országban kötelező beleegyező nyilatkozatot adni, ha új kutya érkezik egy lakóközösségbe. Ebben az esetben kivédhetőek a későbbi támadások. A legtöbb probléma az ugatásából adódik. A kutyák egy része az ismeretlen zajokra jelez, és ez elég gyakori olyan élőhelyen, ahol nem csak egy család lakik. 

 

dogroom1
Veszélyes mindent megengedni a kutyáknak
Fotó: http://www.dogboardingsalem.com/

 

A kutya egyébként is társas lény (a falka a normális élettér számára), ezért frusztráló, ha egyedül marad. Ezért elsősorban olyanok tartsanak szobakutyát, ahol lehetőleg van otthon valaki. 

 

A lakások minimális kutya-feltételei a következők:

  • Legyen a kutyának kijelölt helye a lakásban. Egy olyan kosár, fekvőhely, ami csak az övé. Várjuk el tőle, hogy itt aludjon, ide vonuljon vissza. Ha vendég érkezik hozzánk, tudjuk hova visszaküldeni kedvencünket.
  • Szoktassuk szobatisztaságra. Biztosítsuk számára a többszöri sétálási lehetőséget. (Természetesen, zacsival felszerelkezve, hogy össze tudjuk szedni a kakit.)
  • Az alap viselkedési formákat megtanulja. 
  • Ne szedjen szét, ne rongáljon, ne menjen olyan helyre, ahova nem engedjük.
  • A mancsai, a szőre rendszeresen ápolva legyen, hogy a lerakódott szennyeződések ne piszkítsák be a lakást. 
  • Étkezésnél ne zavarjon.
  • Külön tároljuk a számára vásásolt ételeket, és a kutya eszközeit.
  • Rendszeresen fertőtlenítsük ezeket a dolgokat. 
  • Ha közösségi helyre (liftbe, lépcsőházba, kapu elé) piszkít, azt szedjük össze, takarítsuk le.
dogroom2
A kijelölt kutyatérnek funkciója van
Fotó: leavinglaw.files.wordpress.com

 

A legtöbben abba a csapdába esnek, hogy a kutyára, mint egy kisgyerekre tekintenek, ezért beengedik az ágyba, etetik az asztalnál, elnézik a viselkedési problémákat. Sajnos, ezekkel a kutya életét nehezítik meg, mivel a kutya nem emberi genetikai állománnyal rendelkezik, más igényei vannak a normális élethez. 

 

dogroom6
Vajon kit pótol a kutya?
Fotó: http://www.puremothers.com/

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kismancsból őszpofi – egy kutya életszakaszai Kismancsból őszpofi – egy kutya életszakaszai
Egy kutya életciklusa alapvetően négy részre osztható fel. Mit kell tudnunk ezekről az időszakokról és hogyan tehetjük teljesebbé kutyánk mindennapjait, közös életünket?

Balto, a hős kutya igaz története Balto, a hős kutya igaz története
Gyermekkorunk egyik kedvence, Balto a valóságban több száz életet mentett meg az 1920-as évek Alaszkájában. Ismerjétek meg a hős történetét!

Mennyi alvásra van szüksége a kutyáknak? Mennyi alvásra van szüksége a kutyáknak?
Aligha létezik édesebb látvány kedvencünknél, mikor elnyúlik fekhelyén, szanaszét heverő lábakkal és békésen hortyog mély álmában. Ám az alvás ennél jóval több: kutyáink egészségének egyik alappillére.

Ilyen egy örökbefogadott menhelyi kutya új élete - képregényben elmesélve Ilyen egy örökbefogadott menhelyi kutya új élete - képregényben elmesélve
Rajzolt képkockákon elevenedik meg, milyen is az, amikor a menhelyről végre hazaviszed az árva négylábút, aki ettől kezdve szerető családban élhet.

Kellemetlen állapot: vizeletcsepegés kutyáknál Kellemetlen állapot: vizeletcsepegés kutyáknál
Az ősztől kora tavaszig tartó időszak a felfázások tipikus ideje, mely kedvenceinket is érintheti. A vizeletcsepegésnek azonban számos kiváltó oka lehet. Tudj meg többet arról is, hogyan segíthetsz kutyádnak inkontinencia esetén!

Ne menj el mellettük: lásd meg a fekete kutyát is! Ne menj el mellettük: lásd meg a fekete kutyát is!
A fekete kutyák is gyönyörűek! És nem kevésbé vágynak a szeretetre, egy gondoskodó gazdira és egy meleg otthonra, mint fehér, barna, vagy épp tarka társaik. Mégis, ha az örökbefogadási esélyekről van szó, a fekete bundájú állatok helyzete elszomorító.

Mit jelent kutyát „választani”? Mit jelent kutyát „választani”?
„Kutyát magunkhoz venni felelősség.” E mondat elhangzik szülők szájából, menhelyi örökbefogadáskor, szakkönyvekben is olvasható. De tudjuk-e pontosan, mit jelent?

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Miért őszülnek idő előtt a kutyák? Miért őszülnek idő előtt a kutyák?
Az ősz szőrszálak már fiatalabb korban is megjelenhetnek kedvencünk pofáján. Mi okozza és mely tényezők befolyásolják alapvetően az őszülés folyamatát?

Hatlábú kiskutya lett a fiú legjobb barátja, akit az iskolában csúfoltak betegsége miatt Hatlábú kiskutya lett a fiú legjobb barátja, akit az iskolában csúfoltak betegsége miatt
Roo, az imádnivaló kölyök hat lábbal született, története azonban csodálatosan példázza, hogy mindenki megérdemel egy esélyt, és az élet még a fizikai korlátok mellett is lehet szép.

Kiemelt híreink

Kutyás filmmel érkezik Harrison Ford a mozikba Kutyás filmmel érkezik Harrison Ford a mozikba
Kutyás filmekből sosem elég! Ezúttal Harrison Ford főszereplésével készült film érkezik a mozikba. A történet négylábú főszereplőjét most nem egy kutya-színész alakítja, hanem animációval...

Eltűnhetnek az adatok a PetVetDatáról? Eltűnhetnek az adatok a PetVetDatáról?
Riasztó hír kapott szárnyra a kutyás csoportokban, miszerint a kutyák chipjén lévő regisztrált adatok egyszer csak eltűnnek. Komoly probléma lehet ez, különösen így szilveszter előtt...

Ez a kutya a koalák megmentője: kiszagolja a bozóttűz miatt bajban lévő koalákat Ez a kutya a koalák megmentője: kiszagolja a bozóttűz miatt bajban lévő koalákat
Csodálatos szaglásával menti a koalákat az Ausztráliában tomboló bozóttüzek elől Bear, a border collie keverék.

Kismancsból őszpofi – egy kutya életszakaszai Kismancsból őszpofi – egy kutya életszakaszai
Egy kutya életciklusa alapvetően négy részre osztható fel. Mit kell tudnunk ezekről az időszakokról és hogyan tehetjük teljesebbé kutyánk mindennapjait, közös életünket?

18.000 éves kutyafélét vizsgálnak a tudósok: lehet, hogy ő a legidősebb kutya? 18.000 éves kutyafélét vizsgálnak a tudósok: lehet, hogy ő a legidősebb kutya?
Jégbe fagyott, mumifikálódott négylábút vizsgálnak a kutatók: még nem tudni, kutya, vagy farkas lehet-e.

Veszélyben a törpetacskók: Jól mutat Instagramon, aztán mehet az utcára Veszélyben a törpetacskók: Jól mutat Instagramon, aztán mehet az utcára
“Jól néz ki Instán” és “Vonzza a lájkokat és követőket”. Tényleg ez az elsődleges szempont kutya-választásnál?

Végleg bezárhatják a kegyetlen állatkísérleteket végző hamburgi kutatólaboratóriumot Végleg bezárhatják a kegyetlen állatkísérleteket végző hamburgi kutatólaboratóriumot
Végleg bezáratják azt a laboratóriumot, ahol nem csak állatkísérletek folytak, de a dolgozók brutális kegyetlenséggel bántak a kísérleti alanyokkal. A reménykeltő hírt azonban beárnyékolják...

Rossz hatással van kutyánkra, ha kiabálunk vele Rossz hatással van kutyánkra, ha kiabálunk vele
Ezt a mondatot a legtöbb gazdi felvont szemöldökkel fogadhatja: alapvető, hogy nem üvöltözünk kedvenceinkkel. De legyünk őszintén: tényleg nem volt még egy-két alkalom, amikor kutyánk...

Dél-Koreáig utazott egy brit nő, hogy megmentsen egy mozgássérült kutyát a húspiac elől Dél-Koreáig utazott egy brit nő, hogy megmentsen egy mozgássérült kutyát a húspiac elől
Az emberek világa a végleteké - nagyszerűen bizonyítja ezt Jindol története. A kutya megismerhette az emberi gonoszság legjavát, ugyanakkor az önzetlen szeretet és békés otthon fogalmát...

Miért hagyjuk kutyánkat szaglászni séta közben? Miért hagyjuk kutyánkat szaglászni séta közben?
Köztudott, hogy a kutyák nagyon élvezik, ha sétálni visszük őket. Eközben pedig szinte folyamatosan a földet szimatolják. De mért is olyan fontos ez nekik?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Ismersz kutyabarát éttermet? Hírek - Címlapon
Ismersz kutyabarát éttermet?
Út a hivatás felé – Ki születik vakvezetőnek? Hírek - Címlapon
Út a hivatás felé – Ki születik vakvezetőnek?