A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Út a hivatás felé – Ki születik vakvezetőnek?

2015. január 18., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Nevelés
A vakvezetői hivatáshoz tehetség kell. Nem adatik meg minden kiskutyának a lehetőség, nem lehet minden bébiből „dolgozó” kutya. Összetett, és sokrétű képességek birtokában kell állnia annak a zöldfülűnek, aki felnőve elindulhat a kiképzés rögös útján.A speciális feladatokra születni kell – tartja a mondás. Ez a vakok közlekedésében közreműködő ebeknél sincs másképp. De ez nem azt jelenti, hogy a pöttömök már kilenc hetesen, mini hámban rohangálnak, ráncigálva gazdájukat, precízen, akadályokat kerülgetve. Ebben a korban legfeljebb a faág végét rángathatják ide-oda a kis kópék, és ez így van rendjén. Egy kölyökről nem lehet megállapítani azt, hogy idővel alkalmas lesz-e, mint hűséges segítő. Vannak kiskutyák, akik extra félősen toppannak bele mancsnyi életükbe, de később bandavezér huligánokká növik ki magukat, s ennek a fordítottja sem elképzelhetetlen.

 

Ki születik vakvezetőnek?

 

Majdnem egy évet kell alakulnia a molekulának ahhoz, hogy kiderülhessen a nagy kérdés: alkalmas, vagy sem? A cseperedés időszaka vitathatatlanul fontos. Fontos, mind a neveltetés szempontjából, mind a jövőbeli terveket figyelembe véve.

Amikor megszületik egy apró kutyabébi még semmit sem lát a világból. Szó szerint vakon csöppen bele az ingerekkel teli életbe. Idővel aztán kinyílik a szeme, elkezdi felfedezni önmagát, a testvéreit, és a környezetét. Egyre nagyobb szegletét képes felfogni életének, s ahogy nő a kópéság is felüti „hálás” fejét. Persze ez így normális, hagyni kell kibontakozni a csöppséget. Kilenc hetes korban aztán elérkezik az első vízválasztó: nevelőcsaládhoz kerül az addig nagycsaládos gombóc. Új környezet, új emberek, s a régi szagok, testvérek, a melegséget adó anya képe a múlté. Sokk ez, melynek a feldolgozását csak a szerető emberi magatartás tudja segíteni.

 

Ki születik vakvezetőnek?

 

Türelem, gondoskodás, és következetesség –a három alap pillére a kölyöknevelésnek. A cél pedig a szocializáltság – a járművek ismerete, a félelem hiánya, a megfelelő viselkedés, kommunikáció az emberekkel, fajtársakkal.

 

Ki születik vakvezetőnek?

 

Az út, sőt a kiképzés kezdete mindez. S bár ebben a szakaszban még nem analizálható, hogy hámot ölthet-e majd az eb, de ebben a reményben kell irányítani, a táguló világ ösvényein.

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón
Miss Ingrid, a fekete labrador csóválva vonult be a vörös szőnyegen gazdája mellett.

Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával
Emléklapot kapott gazdija diplomaosztóján Gesztenye, a vakvezető kutya is, aki minden lépésénél segítette szeretett gazdáját az egyetemen.

Kutyák a történelemben: Buddy, Amerika első vakvezető kutyája Kutyák a történelemben: Buddy, Amerika első vakvezető kutyája
„Buddynak köszönhetem, hogy visszakaptam a szabadságom”. Magával ragadó történet egy német juhászkutyáról és gazdájáról, akik látássérültek és vakok ezreinek életét változtatták meg.

Az időszámításunk szerinti első századig nyúlik vissza a vakvezető kutyák történelme Az időszámításunk szerinti első századig nyúlik vissza a vakvezető kutyák történelme
A kutyák és vakok közötti legelső különleges kapcsolat elveszett az idők homályában. A legkorábbi feljegyzett példa egy Kr. u. első századi falfestmény a római Herculaneum eltemetett romjain. Ázsiából és Európából a középkorig nyúlnak vissza a feljegyzések vakokat vezető kutyákról.

Elaludt a vakvezető tanuló kölyök élete első hivatalos fotózásán Elaludt a vakvezető tanuló kölyök élete első hivatalos fotózásán
A fontos esemény kellős közepén álomba szenderült...

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület Rehabportál Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyabarát hely a lakásod? Hírek - Címlapon
Kutyabarát hely a lakásod?
Nyolc óra munka, nyolc óra móka? Hírek - Címlapon
Nyolc óra munka, nyolc óra móka?