A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nyolc óra munka, nyolc óra móka?

2015. január 17., 06:15


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Nevelés




A vakvezető kutya élete a gazdija körül forog. Vigyáz rá, irányítja, óvja, vezeti. Hivatás, amely gyakorlatilag 24 órán keresztül tart. Amíg rajta van a piros hám a munka aktív – ilyenkor csak az útkeresés a fontos. De mi történik, ha lekerül a melós ruha? Alvás, pihenés, vagy egy kis szórakozás?



A vakvezetés megterhelő, koncentrálást igénylő feladat, amelyhez komoly szellemi, és fizikai tűrőképesség szükséges. Sokan vélekednek úgy, hogy egy dolgos nap után a négylábúnak elég beleheveredni a pihe-puha kosárba, és álomba szenderedni. De ez kevés.

Természetesen a pihenés elengedhetetlen, napközben is, az éjszakai alvás mellett. De, ha a kutyus kizárólag a munka, és az álom világa között lavírozik egy idő után – szellemi fáradtság ide, nagyfokú koncentráltság oda – kiakad.

Az ok egyszerű. Mozgásra van szüksége. Játékra, sétára. Mókára. Kutyamódra.

Amikor hámban van a hű segítő nem reagálhat a külső ingerekre, így a fajtársakra sem. De ettől még kellenek az új élmények, kontaktusok.

 

A séta, túra, kirándulás teljes értékű kikapcsolódás, és alkalmas a fizikai fáradtság ellenére, mentális felfrissülésre. Vannak vakvezető kutyák, akik egy kiadós kimozgatás után tudnak csak 100%-osan teljesíteni, nem véletlenül. A fölös energiát levezetve, a környezetet kiélvezve könnyebb a kötelesség „ruhájába” bújni.

A mozgás, a játszótársak reakciói, az inger gazdag terep együttesen segítik a munkában megfáradt ebet abban hogy új erőre kapjon, hogy végre kedvére „mókázhasson”.

 

Lili játék közben
Lili játék közben - Fotó: Horváth Nikoletta

 

Nyolc óra munka után a legjobb választás a vakvezetők esetében is a szórakozás. Irány a kutyafuttató, park, erdő, és mehet a játék – persze csak akkor, ha a hám a gazdi vállán pihen!

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón
Miss Ingrid, a fekete labrador csóválva vonult be a vörös szőnyegen gazdája mellett.

Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával
Emléklapot kapott gazdija diplomaosztóján Gesztenye, a vakvezető kutya is, aki minden lépésénél segítette szeretett gazdáját az egyetemen.

Kutyák a történelemben: Buddy, Amerika első vakvezető kutyája Kutyák a történelemben: Buddy, Amerika első vakvezető kutyája
„Buddynak köszönhetem, hogy visszakaptam a szabadságom”. Magával ragadó történet egy német juhászkutyáról és gazdájáról, akik látássérültek és vakok ezreinek életét változtatták meg.

Az időszámításunk szerinti első századig nyúlik vissza a vakvezető kutyák történelme Az időszámításunk szerinti első századig nyúlik vissza a vakvezető kutyák történelme
A kutyák és vakok közötti legelső különleges kapcsolat elveszett az idők homályában. A legkorábbi feljegyzett példa egy Kr. u. első századi falfestmény a római Herculaneum eltemetett romjain. Ázsiából és Európából a középkorig nyúlnak vissza a feljegyzések vakokat vezető kutyákról.

Elaludt a vakvezető tanuló kölyök élete első hivatalos fotózásán Elaludt a vakvezető tanuló kölyök élete első hivatalos fotózásán
A fontos esemény kellős közepén álomba szenderült...

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Praktiker Rehabportál Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Út a hivatás felé – Ki születik vakvezetőnek? Hírek - Címlapon
Út a hivatás felé – Ki születik vakvezetőnek?
30 ezer Ft-ra büntetnek, ha nem jelented be a kutyádat? Hírek - Címlapon
30 ezer Ft-ra büntetnek, ha nem jelented be a kutyádat?