A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

30 ezer Ft-ra büntetnek, ha nem jelented be a kutyádat?

Kötelező adatszolgáltatás


2015. január 16., 19:00


Szerző: kiberov


Kategória: Közérdekű




2012. január 1-én életbe lépett módosított állatvédelmi törvény előírja, hogy három évente a helyi önkormányzatoknak ebösszeírást kell végezni! Az ebtulajdonosoknak kötelező az adatszolgáltatás.



A 2012. január 1.-én életbe lépett egységes állatvédelmi törvény szerint: 

 "A tartás helye szerint illetékes települési, fővárosban a kerületi önkormányzat ebrendészeti feladatainak elvégzése érdekében, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel három évente legalább egy alkalommal ebösszeírást végez.

A 3 év tavaly év végén, 2014. december 31.-én járt le. A törvény szerint az ebtulajdonosoknak kell az adatlapot kitölteni és beküldeni az önkormányzat illetékes osztályára. 

 

Sok település már 2013-ban kiküldte az adatlapokat, de pl. Sződligeten vagy a budapesti XIII. kerületében csak február végéig kell leadni a kitöltött nyomtatványokat. 

Az adatlapon többek között szerepelni kell a kutya fajtájának, nevének, a tulajdonos nevének és elérhetőségének, a kutyába ültetett chip számának, annak, hogy melyik állatorvos ültette be.

Minden kutyáról ki kell tölteni és be kell küldeni az adatlapot. Ez vonatkozik azokra a kutyákra is, akinek nincsen elektronikus transzpondere( mikrochip) 

Amennyiben a tartási hely megváltozott, akkor ki kell jelenteni a hatósági állatorvosnál és az új helyen kell bejelenteni!  A törvényhez kapcsolódó kormányrendelet így fogalmaz:  "A transzponderrel megjelölt eb tulajdonosának, tartási helyének megváltozása, vagy az állat elpusztulása esetén az eb tartója az adatváltozást 8 napon belül köteles a magánállatorvossal az adatbázisban regisztráltatni"

 

FONTOS! Aki elmulasztja az adatszolgáltatást arra a törvény szerint állatvédelmi bírságot rónak ki, amelynek összege minimum 30.000 Ft

Mivel nem mindegyik önkormányzat küldte ki postán az adatlapokat, ezért érdemes megnézni a hivatal honlapján vagy hirdetőtábláján!

 

Az ebösszeírás egyik célja, hogy bekerüljenek az adatbázisba azok a kutyák is, akikbe nincsen azonosító chip ültetve, pedig ez már 2013 januárja óta minden 4 hónaposnál idősebb kutyánál, illetve első tulajdonosváltozáskor kötelező! A hiányzó chipért is állatvédelmi bírság jár, amelynek összege minimum 45.000 Ft.

Transzponder leolvasás - Fotó: microchips.com

 

Jelenleg az országos elektronikus adatbázisban ( Petvetdata ) közel 700.000 kutya szerepel, de becslések szerint a teljes magyarországi kutyapopuláció száma ennek a többszöröse. Nagyon sok kutya nincs beoltva és az azonosító chip is hiányzik belőlük, pedig a kötelező helyi adatszolgáltatás rájuk is vonatkozik!

 

Sajnos a kötelező adatszolgáltatással ez a helyzet nem fog változni, hiszen, akinek nincsen beoltva a kutyája vagy hiányzik az azonosító transzponder, az nem fogja bejelenteni a kutyáját, mert akkor ki kell fizetni a 45.000 Ft-s bírságot is! 

Ezen kívűl felmerül az a kérdés is, ha már egyszer létezik egy országos elektronikus nyilvántartás (PETVETDATA), ahová az állatorvos jelenti le a kutyát, akkor minek egy újabb adatbázis? Hiszen, aki eddig is meg akarta úszni a chipbeültetést, az ezek után meg még inkább így fog tenni, hogy elkerülje a 45.000 Ft-s büntetést. A kóbor ebek meg maguktól nem fogják kitölteni az adatlapokat!

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás
Az országban másodikként - Veszprém után - Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás.

Ingyenes chipleolvasás, hogy minden elveszett kiskedvenc hazataláljon – a MOL szilveszterkor is segít az elveszett kutyákon Ingyenes chipleolvasás, hogy minden elveszett kiskedvenc hazataláljon – a MOL szilveszterkor is segít az elveszett kutyákon
Míg nekünk sokszor az év legvidámabb estéje, addig az érzékeny fülű és idegrendszerű kutyák számára félelmetes megpróbáltatás: minden évben sok ezer négylábú válik átmenetileg vagy tartósan gazdátlanná a petárdák és a tűzijátékok kiváltotta menekülési ösztönreakciók következtében. Ám a segítség az ország több száz pontján most is rendelkezésre áll: az ünnepnapokon is nyitva tartó MOL töltőállomások ingyenes chipleolvasással teszik könnyebbé az elkóborolt ebek hazatalálását. A vállalat számára kiemelten fontos a hazai kutyások sokmilliós közösségével való partnerség – ezt szolgálja, hogy a MOL valamennyi töltőállomása kutyabarát, és már 204 kúton van chipleolvasó is.

Hamis útleveles kutyákat szállító furgont találtak a NAV munkatársai Hamis útleveles kutyákat szállító furgont találtak a NAV munkatársai
Kilenc kutyát szállított hamis útlevelekkel egy szerb férfi, akit a NAV ellenőrei a hetényegyházi pihenőből már nem engedtek tovább.

Idén is segít az elkóborolt kutyák hazatalálásában a MOL Idén is segít az elkóborolt kutyák hazatalálásában a MOL
A kánikula kemény próbatétel elé állítja a kutyákat és a gazdikat egyaránt, és ugyanez igaz az előrejelzések szerint forrónak ígérkező augusztus 20-i ünnepségekre is. A MOL-ra ilyenkor is biztosan lehet számítani: aki úton van, mindig betérhet kedvencével együtt a több mint 400 kutyabarát töltőállomás valamelyikére, ha pedig az ünnep estéjén az elővigyázatosság ellenére a fény- és hanghatásoktól megriadva világgá menne a kutyus, a MOL-kutakon abban is segítenek, hogy a lehető leggyorsabban hazataláljon.

Így lopják a kutyákat Budapesten! Így lopják a kutyákat Budapesten!
Az egyik újbudai állatvédő személyes tapasztalatait osztotta meg a közösségi médiában, amikor beszámolt az esetről, aminek szemtanúja volt.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nyolc óra munka, nyolc óra móka? Hírek - Címlapon
Nyolc óra munka, nyolc óra móka?
Bécs a kutyabarát helyek tárháza Hírek - Címlapon
Bécs a kutyabarát helyek tárháza