A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szuka és kan kutyák közötti különbségek

2017. március 19., 07:15


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű




A fiú és lány kutyák közötti anatómiai különbség természetes, de megkülönböztethetjük őket viselkedés alapján is? Vajon az egyik nem intelligensebb, esetleg előzékenyebb, mint a másik? A kérdésre tudományos kutatások adnak választ, de az állatszeretők természetesen erről másképp vélekednek.



Néhányan úgy gondolják, hogy a kan kutyák sokkal szeretetteljesebbek, könnyebb őket képezni, míg a szukák agresszívabbak, és jobban védik a kölykeiket, gazdáikat. Az igazság az, hogy efféle különbséget nem lehet tenni a nemek között. Ezek a minősítések csak anekdotikus megfigyelések a gazdák részéről. Nincs tudományos megállapítás arra nézve, hogy a kutya viselkedését meghatározná fiú-e, vagy lány.

A kutyák terén legnagyobb tudással rendelkező személyek azt állítják, hogy az ebek viselkedése a neveléstől, és a képzéstől függ. A kedvesség, vagy agresszió jelenléte mind a kutya gazdájától, és az őt körülvevő környezettől függ.

 

A szukák, vagy a kanok mélabúsabbak?

 

A YourPurebredPuppy.com szerint a fiú kutyák jóval nagyobb érzelmi biztonságnak, és stabilitásnak örvendhetnek, mint a lányok. De ez fajtától is függhet. Egyes fajtáknál a kanok sokkal agresszívabbak, mint szuka társaik, másoknál ez pont fordítva jelentkezik. Úgy vélik a szukák valamivel temperamentumosabbak, érzelmesebbek. Gyakrabban kerülnek érzelmi hullámvasútba, amikor jó kedvük van kedvesek, és szeretni valóak, ellenkező esetben viszont megmutatják a zsémbes oldalukat. A szukák nincsenek állandóan az ember sarkában. Odavannak a szeretgetésért, de ha megunják arrébbállnak.

 

A szukák sokkal érzelmesebbek
A szukák sokkal érzelmesebbek
Fotó: images.petsbest.com

 

Gina Spadafori azt is megállapította, hogy az ivaros szukákra inkább jellemző a hangulatingadozás, mint az ivaros kanokra. Habár a kanok viselkedése kiszámítható, mégis vannak kimondottan bosszantó cselekedeteik, melyeket bár ismerünk, de nem tudunk megbarátkozni velük. Ilyen az állandó párzási vágy, a tüzelő szukák után szaladgálás, a lábemelés pisilés közben, és a területvédelem. Spadafori rámutatott, hogy bár a fiú kutyák viselkedése kiszámíthatóbb, az ivaros állatok mégis kevésbé hallgatnak gazdájukra, és gyakran igyekeznek megváltoztatni a falkabeli rangsort, amikor szuka szagát érzik.

 

A fajta szintén szerepet játszik a kérdésben

 

Az eltérő fajták karaktere szintén kialakít néhány viselkedésbeli különbséget, vizsgálandó tendenciát a kanok és szukák esetében. Spadafori kiemelt néhányat ezek közül:

 

  • A domináns fajták esetében (pl.: rottweiler) a szukák gyakran kedvesebbek, és engedelmesebbek
  • A kicsit ijedősebb fajtáknál (pl.: shetlandi juhász) a kanok sokkal extrovertáltabbak, könnyebben megközelíthetőek, mint szuka társaik
  • Előfordulnak olyan fajták is (pl.: golden retriever), ahol nem fedezhető fel számottevő különbség sem a nemek, sem az ivaros és ivartalan állatok között

 

Ha négylábú magadhoz vételén gondolkodsz, soha ne azt nézd elsődlegesen, hogy fiú-e, vagy lány az adott eb, hanem, hogy mik a fajta jellegzetességei. Hiszen egy domináns fajtához tartozó szuka is sokkal nehezebb eset lesz, mint a félénkebbek körét gazdagító kan. A legtöbb tenyésztő hasznos tanácsokkal tud szolgálni mind a fajta tulajdonságairól, mind a nemek közötti különbségekről.

 

Egy fajtán belül eltérő lehet a lányok és fiúk viselkedése
Egy fajtán belül eltérő lehet a lányok és fiúk viselkedése
Fotó: fansshare.com

 

Egy rövid tanulmány a szukák és kanok felismerő képességének összehasonlításáról

 

2011-ben a Bécsi Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy a nemek szerepet játszanak-e a tárgyak felismerésében, és megkülönböztetésében. Arra igyekeztek fényt deríteni, hogy az állatok is tisztában vannak-e a tárgyak állandóságával, azzal, hogy ha nem látható, hallható, vagy tapintható, attól még létezik. A tanulmányt 50 kutyával végezték el, akiknek fele fiú volt, fele lány. A kutatók egy kék teniszlabdát, és egy táblát használtak a kísérlethez. Négy különböző módon végezték el:

Az első esetben egy kis teniszlabda tűnt el a tábla mögött, majd újra előkerült. Másodszor Egy naggyal ismételték meg ugyanezt. A harmadik esetben egy kis teniszlabda tűnt el a tábla mögött, és egy nagy került elő, negyedszer pedig fordítva.

 

A szukák látás orientáltabbak, mint a kanok

 

A kutyák reakciói egyértelműen megadták a kutatás eredményét, és a különbséget a két nem között. A kan kutyák nem fedeztek fel semmi változást az eltűnő teniszlabda esetében, a szukák viszont azonnal észrevették a különbséget. A harmadik és negyedik részben, amikor nagyobb labda került elő a kicsi helyett, a lány kutyák a feltűnés pillanatától átlagosan háromszor annyi ideig nézték meredten a golyót. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a szukák felismerték a különbséget, ezáltal sokkal magasabb szintű kognitív képességekkel rendelkeznek.

 

A tulajdonság evolúciós okokra vezethető vissza. A szukának a kölykök felnevelésekor sokkal nagyobb szüksége volt a tárgyak, alakok, és színek látására, megkülönböztetésére, és mozgásának észrevételére. Ez segítette őt az utódok védelmében.

 

A kutatások folytatódnak a témában, hogy még több különbségre fény derüljön. Egy biztos: mindkét nemnek szüksége van foglakozásra, kiképzésre, és a falkában kialakított megfelelő sorrendre.

 

Forrás: healthypets.mercola.com
Indexkép forrás: zoozoo.hu
Cikk első megjelenése: 2015. november 26.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Beagle Club Online AEGON Magyarország Zrt. JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mindent tudsz már a kedvencedről? Tanulj a kutyákról a legnevesebb szakértőktől! Hírek - Címlapon
Mindent tudsz már a kedvencedről? Tanulj a kutyákról a legnevesebb szakértőktől!
Betiltották a kutyahús-árusítást az egyik legnagyobb piacon Dél-Koreában Hírek - Címlapon
Betiltották a kutyahús-árusítást az egyik legnagyobb piacon Dél-Koreában