A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tuti Futi - Házirend a kutyafuttatók békés életéért

2015. december 08., 14:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
Együtt. Vidámságban, békésen. E mottóval került ki 3 tábla a XI. kerületi Bikás parki kutyafuttatóba. Az információs táblákról és a kutyafuttatókban zajló életről Panyi Zita kutyatrénerrel beszélgettünk.December elején Panyi Zita okleveles kutyatréner, az ÁlmosFelhő Kutyajólét tulajdonosa és ügyvezetője, valamint Újbuda Önkormányzatának példaértékű együttműködésével három információs tábla került kihelyezésre a XI. kerületi Bikás parki kutyafuttatóba. A táblákon a kutyák kommunikációjáról, testbeszédéről és a futtatókon való helyes viselkedésről olvashatnak a kutyások. Az interjú után a táblák szövegét itt nálunk is elolvashatjátok!

 

- Mi adta az ötletet a Tuti Futi házirend összeállításához?

- Szerettem volna megosztani ezeket az ismereteket, hogy mások is jobban értsék kutyájukat. Sokféle ember érkezik a futiba: kiállításokon résztvevő kutyusok gazdái számos tapasztalattal hátuk mögött, suli után kis barátjukkal a tizedikről lecsattogó alsósok, egy család, akik ajándékba kapták nemrég szőrgombócukat és a nénike, akinek egyetlen családtagja az a gyűrött pofis, háklis mopszli öregúr. Nem biztos, hogy közülük mindenkinek van lehetősége kiváló, ám drága szakkönyveket vásárolni, jegyet venni nemzetközileg elismert kutya-rehabilitációs szaktekintély élő show-jára vagy rendszeresen tanfolyamokra járni kedvencével, hogy „kikutyásítsa” magát. Nekik segítség ez. Néhány alapvetés. Hiszen mindannyian elkezdtük egyszer a kutyázást. Mekkora öröm megérteni, mit miért művel társunk! Feltérképezni, felismerni jelzéseit, testbeszédét. Látni, hogyan választ reakciót magának egy-egy ingerre. Meggyőződésem: ők tényleg feltétel nélkül szeretnek minket, kiállnak mellettünk; ezért cserébe – mondhatni – kutyakötelességünk nyitni feléjük és tanulni róluk: megérteni nyelvük, napi szintű kimozgatást biztosítani nekik sok játékkal. Megadni azt, ami fajukból, fajtájukból eredően jár nekik.

 

Panyi Zita és kutyusai: Álmos és Felhő
Panyi Zita és kutyusai: Álmos és Felhő
Fotó: facebook.com/almosfelho.kutyajolet

 

- Sikeres kutyatrénerként mit tapasztaltál a kutyafuttatókon zajló eseményekről? Mennyire változik meg a kutyák viselkedése az elkerített területen?

- Ezekkel a tapasztalatokkal könyveket lehetne megtölteni. A futtató egy szeletkéje a megkergült XXI. századnak. Ennek megfelelően minden van benne. Nagy viháncolások, engedelmességizés, fitogtatás, morózus remeték felbukkanása hasonlóan morózus remete kutyájukkal és hát – hogy is fogalmazzak szépen – a másik családfájának felgöngyölítésére is akad példa egy-két vérfarkasra emlékeztető kutyus felbukkanása között. Helyette beszéljünk egy igazán fontos dologról: mennyi mindent tehetünk mi magunk a békés együttlétért! Ráadásul úgy, hogy ez még csak pénzünkbe sem kerül.

Egy ötlet: ki kéne próbálni, csak egy hétig, hogy bárki betérő egyedül magára és kutyájára figyel, mindeközben pedig a jóindulat vezérli másokkal szemben. Ekkor nem üvöltenék le a kisgyereket, aki felmászik a palánkra. Honnan is tudná, hogy nem szabad? Menjünk oda szeretettel és szóljunk az anyukájának, ha egyszerre megy fel a kutyákkal, könnyen lepottyanhat, mert a blökik bizony a játék hevében fickándozó jószágok, simán megtörténhet, hogy odatappancsolnak, megbökik a kicsit az orrukkal. A gyerek leesik, aztán persze a kutyák a hibásak. Vagy a gazda. Holott! Valójában senki nem az. Egész egyszerűen nincsenek ismereteik a futtatóban szokásos szabályokról, nem értik, miért kellene betartani őket. Visszatérve, ha szólunk az anyukának és érzi: valóban figyelmesség vezérel minket, biztosan elmagyarázza a kicsinek, jöjjön le, helyette jutifalattal vezesse fel kutyáját a kutyamászókára, aztán adja oda neki egy simogatás után, ha jól csinálta az állatka. A gyerkőc majd büszkülve továbbadja tesójának a friss tudományt. Tessék. Két emberpalántával több, aki ismeri, mit kell tenni a futtatóban. Mindenki jól járt. Eltelik az egy hét. Ha jó a hangulat és tetszik a nyugalom, ott a következő hét, amikor figyelmesek vagyunk és így tovább…

Ugyanez érvényes a kutyák felugrálására. Amikor ezt teszik, hívás, engedély nélkül törnek be egy ember személyes terébe. Amennyiben tiszteletben tartanák az embert, nyugodtan viselkednének és nem ugrálnának fel. Helyes, ha a gazdi korrigálja ezt. Viszont erre nem az a válasz az összeugrált féltől, hogy „Jaj, hagyja csak, ez a játszós nadrágom!” vagy „Ó, de édes vagy, puszikát akarsz adni!” azzal megfogja és magához ölelgeti Fidókát. Ezzel ugyanis a gazdi fegyelmezését érvényteleníti, megakadályozza őt a nevelésben, a kutyát a fejlődésben. Helyes válasz, ha ilyen esetben elfordulunk a kutyától, megvonjuk tőle figyelmünk, arrébb megyünk és a következő percekben levegőnek nézzük. Egyszerűen hagyjuk ott, ne vegyünk róla tudomást.

 

Álmos és Felhő
Álmos és Felhő
Fotó: almosfelho.hu

 

Ha a kutya viselkedése megváltozik a futtatóban, mondjuk kekeckedő, barátságtalan lesz, nos, ezért nem feltétlenül az elkerített terület a felelős. Egyedül ez a tény semmiképpen nem oszt vagy szoroz. Kétségtelen, hogy szűk térbe terelve sok állat között előbb robban ki konfliktus, mint egy hatalmas, szabad részen, ahol van hová elmenni, ha valamelyik állat ki akarja vonni magát a történésekből és elkerülő magatartást tanúsít. Ne feledkezzünk azonban meg arról, kimozgatatlan kutyák között, akik tele vannak levezetetlen energiával és emiatt eleve egy felfokozott állapotban érkeznek a futiba, hamarabb kerül sor nézeteltérésre, mintha mondjuk tizenöt nyugodt állatot vezetünk be ugyanoda. Az idegesség, a vibrálás nem egyenlő a nyugalommal.

Az sem mellékes, a gazdi mennyire képes hatni kutyájára. Vissza tudja őt hívni másik kutya mellől? Észreveszi időben a kitörni készülő feszültség jeleit? Ha igen, akkor birtokában van a megfelelő módszernek, mellyel semlegesítheti azt? Képes elterelni kutyája figyelmét? Szavának súlya van kutyája előtt? Ha igen a válasz, akkor minden rendben. Ha azonban séták során elfogadja azt, hogy a kutya vagy odajön vagy nem a hívásra, ha nem tartja problémának a kutya póráz-húzását, netán tetszik neki, hogy kitérnek morgó kutyája útjából a szembejövők, mert az annyira „macsós”, akkor ott érdemes elgondolkodni. Ha a kutya akarata a mérvadó, ha ő diktál, ha mindig az ember igazodik hozzá, ugyan mitől tisztelné a póráz végén lebegő-ügető alakot? Aki olykor kér(ne) tőle valamit. Egy sokadrangú tag elvégre ne parancsolgasson… Ezért szoktam javasolni a hozzám forduló gazdiknak: a futtató előtt kerüljön sor egy sétára, ahol alapengedelmességi feladatokat gyakorolnak, ahol a kutya kigyalogolja magát és nyugodtabban érkezik a közösségbe, fajtársai közé. A nyugalom nyugalmat szül az állatvilágban, az izgatottság pedig izgatottságot, bomlasztóan hat egy már kialakult, nyugodtabb közösségre is.

 

A Tuti Futi táblák elhelyezése a budai kutyafuttatón
A Tuti Futi táblák elhelyezése a budai kutyafuttatón
Fotó: facebook.com/almosfelho.kutyajolet

 

- Véleményed szerint mennyire vannak tisztában a gazdik a kutyafuttató alapvető illemszabályaival és mennyire tartják be azokat?

- Akik tisztában vannak ezekkel a szabályokkal, mi több, készek minden egyes nap megdolgozni a kutyájukkal való harmonikus kapcsolatukért, azok be is tartják. A baj azokkal van, akik egója visszavágással és pocskondiázással válaszol a figyelmeztetésre. Nem hiszem el, hogy józan ésszel bárki viccesnek tarthatja, ha másfél kilós csivavája nekirongyol az emberi bokának vagy kedvtelve végignézi, amint egy növendék pitbull öt embert végigugrál és rámászik a bent lévő kutyákra. Sajnos mindkettőt élőben láttam. Egyik esetnél sem történt korrekció. Az utóbbinál volt, aki inkább kutyástul kijött a futiból, annyira értelmetlennek tartotta a beszélgetésbe való bocsátkozást az ilyen gazdival. Két kérdés. Szeretnénk mi magunk olyan idegállapotban létezni, amelyben kizárólag acsarkodni tudunk, elvesztve józan ítélőképességünk és önmérsékletünk, megsérülni és másoknak sérülést okozni? Ha nem, miért hagyjuk ebben az idegállapotban másfél vagy ötven kilós kutyánk?

Legyen a végszó: saját felelősség, józan belátás és figyelmesség emberi, állati társainkkal szemben. Ha ennek jegyében cselekszünk, saját portánk rendben tartva, példát mutathatunk.

 


 

TUTI FUTI
Neked és Kutyádnak!

 

Miért? Hogy békében játsszanak a Kutyák a futtatóban, harapás és verekedés nélkül. Így Te is jól érzed magad, ha ide jöttök, nyugodtan tudsz Kutyáddal foglalkozni.
Hogyan? Összeírtunk pár fontos dolgot segítségül, ezeket felismerve és alkalmazva Kutyád szemében Te leszel a legtutibb Gazdi. 
Kinek? Minden ide betérő négylábúnak és kétlábúnak. 

Belépés előtt:

 • Megtanítani neki, mit jelent a „hozzám”, az „ül”, a „marad”. Ezek alapvető fontosságú vezényszavak. Akár Kutyád életét is megmenthetik. Számos videó vagy szakkönyv áll rendelkezésre, kérhető kutyatréner segítsége is.
 • Rövid séta során tisztázni a vezető-követő viszonyt a Kutyával. Ha egész nap Rád várt és végre nekilódulhat Kedvenced, örülni fog egy közös csatangolásnak, biciklizésnek vagy korizásnak még futi előtt. Így kiadhatja felgyülemlett energiáit, higgadtabban érkezik a futtatóba, s nem áll fenn annak veszélye, hogy izgatottsága bomlasztóan hat a többi Kutyára és találkozásuk ebből fakadóan verekedéssel záródik. Egy rövid séta során szuperül lehet alapengedelmességet gyakorolni (hozzám, ül, fekszik, lábhoz, stb.), elég 2-3 perc játékosan, ezzel máris „megmutatod” Kutyádnak, hogy Te vagy vezetője, érdemes hát a futiban is figyelnie kéréseidre, teljesíteni azokat.
 • Megtanítani Kutyádnak, hogyan köszönthet illedelmesen embert és állatot. A felugrálás a tiszteletlenség jele. Mi sem szeretnénk, ha idegenek érintenének meg, ölelnének át minket. Ugyanilyen, ha egy Kutya ugrál fel ismeretlenekre vagy bárkire. Érdemes ehelyett feladatot adni neki, mondjuk „ül”, „fekszik”, és jutalmazni, ha megteszi, így eltereljük figyelmét, anélkül, hogy meg kellene szidni őt. Blokkolhatjuk is a nem kívánatos viselkedést: tiltószóval, érintéssel, erős kihívást jelentő esetekben hangpofonnal (műanyag palackba vagy cukorkás dobozba helyezett kavicsokkal; ha nem kívánatos viselkedéskor ezt a kutya mellé hajítjuk, a kellemetlenül hangos csörgő hang megszakítja őt cselekvésében, kizökken.) Lényeg, hogy nyugodtan közelítsen másokhoz. A Kutyák világában a találkozás egy ismeretlennel általában 3 fázisból áll: nézés-közeledés-szimatolás. Ha már távolról fixál lelapulva, merev testtartással, zökkentsük ki: érintsük meg finoman, de határozottan nyak-váll tájékon, tiltsuk, induljunk el másik irányba vagy adjunk neki feladatot. Lényeg, hogy ne hagyjuk fixírozni. A közeledésre szintúgy a nyugalom érvényes. Tartsuk Őt laza pórázon, ha feszes a póráz, az idegességet, feszültséget szít, amit agresszióval vezethet le. A szimatolás akkor békés, ha egyik Kutya sem akarja fejét erőszakosan a másik teste fölé helyezni, nem merevednek be testükkel, nem borzolnak, ha oldaltról közelítenek, néha félrepillantanak. Lényeges, hogy ne hagyjuk kifejlődni az agressziót. Ha észrevesszük annak legelső jeleit (ez lehet morgás, borzolás, bemerevedés, leeresztett nyak és fixálás, tipikus „éntégedlevadászlak”testtartás) , rögtön korrigáljunk. Ha nem így teszünk, a félénkebb fajtárs védekezni kezdhet, ami újfent csak konfliktushoz vezet. Érdemes tudni, hogy a meghágásnak sem szexuális üzenete van csupán, arról is szólhat: egyik kutya dominanciát akar gyakorolni a másik fölött, uralni akarja őt.
 • Mindig kérdezd meg, bejöhettek-e a futiba? Hátha a bent lévő állatok egyike erősen domináns, hiperaktív, hiányosan szocializált vagy rehabilitáció alatt áll – ez esetben érdemes fontolóra venni, Te és Kutyád kívántok-e ilyen társaságot? Megfordítva: ha tudod, hogy Kutyádra fentiek jellemzőek, sportszerű szólni erről a befelé igyekvő Kutya-Gazdi párosnak, hogy dönthessen a továbbiak felől.
 • Ahogyan a kert, így a futtató sem hivatott Kutyád napi mozgásigényét kielégíteni. Ne feledjük: semmi nem pótolja a Gazdival történő rendszeres sétákat, ahol új szagok, ingerek, tárgyak, hangok, személyek és állatok bukkannak fel. A futtató tehát remek játszótér, de Te sem éreznéd jól magad hosszútávon, ha minden egyes nap ugyanott kellene tartózkodnod. Kutyád akkor boldog, ha változatos ingerek és élmények érik. 
Tuti Futi - a kutyafuttatók házirendje
Fotó: facebook.com/almosfelho.kutyajolet

 

Belépésnél:

 • Akkor történjen a belépés, ha a Kutya nyugodtan ül a futi kapuja mellett. Ez azt jelenti, hogy nem szaladgál föl és alá, nem csahol, nem jelölget.
 • Mindig a Gazdi lép be elsőnek. A futtató kapujánál, otthon a bejárati ajtónál, közlekedési eszközökön, liftnél és egyéb szűk helyeken mindig a Gazdi lép be elsőnek. Miért? Mert ő vezet, az ő feladata „megítélni, biztonságos-e” adott hely vagy tér, ahová megérkeztek, mint kétszemélyes kis család, falka – kutyalogika szerint legalábbis. Ha így teszel, Kutyád felé azt közvetíted: te vezetsz, ő követ. Ettől biztonságban érzi majd magát. Belépésnél ügyeljünk rá, ne osonjon ki mellettünk más Kutyája. 
 • Érdemes Kutyádról azonnal leoldani a pórázt és hámot. A Kutyák általában kezelhetőbbek, kevésbé nagy a szájuk, ha nincsen rajtuk póráz. Falkaállatként alapjáraton kerülik a konfrontálódást, tudják ugyanis, hogy az veszteséggel járhat. Póráz nélkül ennélfogva igyekeznek jól kijönni a többiekkel, mi több: a gazdi esetleges idegességét, bizonytalanságát sem érzékelik a póráz hiányában. 
 • A játék hevében balesetveszélyes is lehet a lógó hám és nyakörv.
Tuti Futi - a kutyafuttatók házirendje
Fotó: facebook.com/almosfelho.kutyajolet

 

Bent a futtatóban:

 • Te és Kutyád bizonyára igényes környezetben éltek, ahol rend, tisztaság van. A futtatóra úgy vigyázhatunk, ha összeszedjük a kutyagumit, az eszközöket pedig rendeltetésszerűen használjuk. A kisgyerek a játszótéren, mászókákon érzi jól magát, a Kutya a futtatóban, ne keverjük hát a kettőt. Ugyanígy ügyeljünk rá, Kedvencünk ne ásson fél méteres gödröket, mert azok balesetveszélyesek lehetnek.
 • Profi kutyásként viselkedve tekintettel vagyunk arra, ha más tréningezik, tanítja vagy fegyelmezi Kutyáját. Ilyenkor nem engedjük oda a miénket, elhívjuk onnét. Az éppen dolgozó Kutyának sem pisszegünk. Ha simogatni szeretnénk mások Kutyáját, érdemes megkérdezni a Gazditól, mit szól hozzá. Etetni végképp ne kezdjünk idegen Kutyát, mert balesetveszélyes lehet és semmi jogunk nincs hozzá. A kerítés mellett futkorászó és csaholó Kutyát érdemes tiltani, behívni, egyáltalán nem cuki ez a viselkedés még mini méretű Kedvencünknél sem. Az agresszió sosem cuki! Különben sem privát területe a Kutyának a futi, amit védenie kellene.
 • Ne kapd ölbe kistestű Kutyád! Optimális esetben úgy jöttök be a futtatóba, hogy előtte érdeklődtél a bent lévő állatok vérmérsékletéről. Ha nincs bent agresszív Kutya, szükségtelen felvenni mini méretű Kutyád, mert ezzel csak idegességed közvetíted felé: „juj, itt mi most veszélyben vagyunk”. Persze, hogy erre meg akar majd védeni, morogni fog az első szembe jövő Kutyára, akkor is, ha az történetesen nyugodt. Az ideges kisugárzás amúgy sem vezetői kisugárzás. A felkapdosott kiskutya azonnal prédává válik a többi állat szemében, mivel a felkapással épp azok zsákmányszerző ösztönét stimulálod. Te is, Kutyád is veszélybe kerülhettek ily módon. Plusz meggátolod Kutyád a fajtársakkal történő kommunikációjának gyakorlásában. Biztosan ez a célod? Ha van külön kistestűeknek és nagytestűeknek épült futtató, használjátok ki!
 • Védd meg Kutyád a többi fajtárs zaklatásától! Mikor következik ez be? Ha hirtelen sokan rontanak rá egyszerre. Ha szemmel láthatóan kiszúrta magának egy fajtárs és oda-odakaffant, csipkedi vagy szünet nélkül tereli, esetleg „ledominálja”, azaz nem hagyja mozdulni, fölé tornyosul, morog rá netán odaharap. Ez történhet ismerkedésnél, kergetőzésnél vagy bármikor. Ha Kutyád behúzza fülét-farkát, hasztalan igyekszik menekülni, kötelességed közbelépni. Ne várd meg, míg vicsorogni kezd védekezésképp vagy visít félelmében. Ismerd fel a jeleket és kérd meg a többi Gazdit, hívják be Kutyájukat, szóljanak rájuk. Ez utóbbit Te is megteheted. 
 • Védd meg a többi Kutyát sajátod zaklatásától! Ha a fenti viselkedések valamelyike jelentkezik Kutyádnál, kötelességed kizökkenteni ebből, hogy mások Kutyája is biztonságban, kellemesen érezhesse magát a futtatóban. Ha kell, vidd ki egy körre és akkor térjetek vissza, ha lenyugodott, levezette fölös energiáit. Ha Kutyánk megharapott egy másik állatot vagy embert, ha kezelhetetlenül agresszív, azonnal vegyük pórázra és vigyük ki onnét, vigyük ki a helyzetből! (Természetesen ajánljuk fel segítségünk a károsultnak vagy annak Gazdájának és cseréljünk telefonszámot.) Ha ugyanis az agressziót követően mi nyugodtan ott maradunk, tovább labdázunk vele, azt közvetítjük felé: „Bravó, ezt így kell csinálni, bármikor megteheted a jövőben is. Semmi következménye nincs a tettednek. Te vagy a vezér, jogodban áll bárkiben kárt tenni.”
 • Labda, sípoló süni és röfögő malac. A legtöbb Kutya rajong a labdáért. Séta után remek dolog játszani vele. Érdemes viszont megkérdezni, van-e a futiban fixációtól szenvedő Kutya, aki ha meglát egy labdát, fittyet hány minden egyébre, netán vég nélküli csaholásba kezd. Ilyenkor inkább elő se vegyük. Maradjon övtáskában akkor is, ha a mi Kutyánk vagy másé agresszíven védi, lopkodja az útjába eső lasztikat. Jobb a békesség. 
 • Végig foglalkozzunk Kutyánkkal! Hiszen legnagyobb ajándék számára a Gazdi szeretete, törődése. Boldog, ha visszahozhatja a labdát, boldog, ha feladatot kap tőlünk és dicséretet a végén, boldog, ha tehet értünk bármit. Ahogyan nekünk is jóleső, ha kedvesünk figyelmesen hallgat minket, ránk néz beszélgetés közben, ugyanúgy Kutyánk is ragyog, ha figyelünk rá, vele játszunk mobilozás helyett a futiban. A kutyák szeretnek új trükköket tanulni: pacsit adni, szlalomozni lábaink között, kúszni, mászni kérésre, puszit nyalintani. Mi meg villoghatunk barátaink előtt, milyen ügyes Gazdik vagyunk, mennyi trükkre megtanítottuk a mi okos Kutyatársunk. Hajrá!

Mikor ne vidd futtatóba Kutyád?

 • ha beteg, egészségügyi problémája van
 • ha tüzel
 • ha harapott már meg embert és/vagy állatot és nem tudod kontrollálni viselkedését, nem hívható vissza, nem kértél még segítséget szakembertől

SÁRGA SZALAG!!!
Egyezményes jel. Egyre több országban ismerik jelentését. Sárga szalaggal, kendővel vagy nyakbavalóval ékesítik azokat a Kutyákat, akik nagyobb teret igényelnek. Akik agressziótól, pániktól szenvednek, akik rehabilitáció alatt állnak, akik betegek vagy hiányosan szocializáltak. Úgy segíthetsz ezeknek a Kutyusoknak, hogy elkerülöd őket séta közben és minél több barátodnak, ismerősödnek megtanítod ezt! 

 

Tuti Futi - a kutyafuttatók házirendje
Fotó: facebook.com/almosfelho.kutyajolet

 

Forrás: facebook.com/almosfelho.kutyajolet , almosfelho.hu , kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi? Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi?
Szimatol, fel-alá járkál, köröz, míg végül megtalálja a tökéletes pontot. Művelet közben pedig le nem venné rólunk a szemét. Vagy inkább elbújik? Mit szeretne üzenni kutyánk, amikor ürítés közben ránk néz?

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni
Megannyi érvet és ellenérvet sorolhatnánk fel a téma kapcsán, mindenesetre érdemes átgondolni. Nemcsak saját kutyánkról, hanem a kutyák viselkedéséről is fontos, hogy birtokában legyünk a megfelelő információknak ahhoz, hogy eldönthessük, futizzunk-e vagy sem?

Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Egyedi kutyás ajándéktárgyak AEGON Magyarország Zrt. Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Misztikus fotózás szelídített rókákkal Hírek - Címlapon
Misztikus fotózás szelídített rókákkal
Oroszország kölyökkutyát küldött Franciaországnak - Videóval frissítve! Hírek - Címlapon
Oroszország kölyökkutyát küldött Franciaországnak - Videóval frissítve!