A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Misztikus fotózás szelídített rókákkal

2015. december 09., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Sejtelmes hangulatot idéző művészi fényképek, melyek bűvöletbe ejtik a nézőt. A fotók különlegességét nem mindennapi modellek fokozzák: egy ezüstszínű róka, egy weimari vizsla és egy gyönyörű fiatal hölgy. A fotózás szépségeiről és nehézségeiről Kapaló Évával beszélgettünk.



Mintha egy rég elfeledett világ kapujában állnánk. Az őszi erdő, az alkonyat, a bársonyruha fakó csillogása, a sötét árnyalatú színek...  Megragadják képzeletünket, és egy földöntúli valóságba repítenek minket. Az alkotás folyamatáról a képek készítője, Éva mesélt nekünk.
 
Szigetvári Alexandra és Myra
Szigetvári Alexandra és Myra
Fotó: Kapaló Éva
 
Fotóidon egy gyönyörű modellt láthatunk egy róka és egy weimari vizsla társaságában. Egy felkérésnek tettél eleget?
Igazából nem, ez egy koprodukció eredménye. Már régebb óta ismertem Szandiékat, ismertem Róki történetét is azóta pedig párszor voltam látogatóban a 2 új jövevénynél is. Már akkor megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy szívesen örökíteném meg őket, de akkor még hiányzott a hogyan és miért?!
Pár hete kezdett körvonalazódni bennem a téma. Myra különleges színe rögtön megfogott és hogy színben hasonló a párom weimari vizslájához. Rögtön éreztem, hogy ezt a két dolgot valahogy össze kell hozni. A vadállatokat mindig is egyfajta misztikum veszi körül, hisz hétköznapi ember ritkán találkozik velük, így adott volt ez a fajta misztikus kissé homályos témaválasztás. 
Végezetül pedig a ruha tette teljessé az elképzelésemet, az elfeledett régi kor hangulatát idézve a képekre. Például így: egy bárónő aki kedvenceivel sétál az erdőben.
 
Hogyan élted meg a különleges fotózást?
Izgatottan vártam a fotózást, bár tudtuk nem egyszerű téma lesz. Próbáltam minél tudatosabb lenni a fotózáson, hisz egy vadállatot fotózok, aki nincs hozzászokva a közelségemhez. Sok zavaró tényezővel kellett szembenéznünk. A külső idegen helyszín, ami rengeteg szag forrása, idegen emberek közelsége, egy idegen kutya közelsége ezek mind nehezítették a dolgunkat és nem könnyítették meg Myra helyzetét sem, hogy kevésbé stresszeljen.
Nem utolsó szempont a vadászkutya viselkedése sem, aki normális esetben arra lett kitenyésztve, hogy vadak elejtésében segédkezzen, de hála a kutya-gazda közötti jó kapcsolatnak sikeresen vettük ezt az akadályt is. És nem beszéltünk még a ruháról, nő társaim biztos hosszan tudnának nyilatkozni a témában, hogy milyen érzés magassarkúban, földig érő abroncsos ruhában közlekedni, mindezt úgy hogy egy kb. 10 kg-os rókát tartasz a kezedben és egy idegen kutya bizalmát próbálod elnyerni. Elárulom, nem volt könnyű. Mégis úgy érzem sikeresen vettünk minden akadályt.  
 
Myra, a róka
Myra, a róka
Fotó: Kapaló Éva
 
Hogyan reagált a róka közelségére a weimari vizsla? Nem akadályozták a fotózás folyamatát vadászösztönei? 

Kutyakiképzőként próbáltam legjobb tudásom szerint minden praktikát alkalmazni a fotózáson. A fotózást egy hosszú séta és labdázás előzte meg, hogy minél nyugodtabb és összeszedettebb legyen a kutya. Mint a kiképzéseken itt is fontos volt, hogy minél jobban motiválható legyen a különböző helyzetek elérése érdekében. Szerencsések vagyunk, hisz az ő természete pont ilyen, élelemmel és játékkal is jól ösztönözhető ám kíváncsiságát és vadászkutya ösztönét teljesen így sem tudtuk elnyomni. 
Természetesen végig jelen volt a kutya gazdája - barátom -, ő irányította Bodzát. Szerencsére nagyon jó a kapcsolat kettejük között, ezért engedelmesen viselkedett a különböző szituációkban. Fontos volt azonban, hogy megszaglászhassa Ő is Myrát hiszen így tudott csak igazán fegyelmezetten dolgozni. Bodza elsősorban családi kutya, de igyekszünk vele minél több dolgot kipróbálni. Eredményes felmenőkkel rendelkezik mind a kiállítások mind pedig a vadászat terén. Már belekóstolt a kiállítások világába és reményeink szerint hamarosan vadászkutyaképzésen is ügyeskedni fog.

 

Alexandra, Myra és Bodza
Alexandra, Myra és Bodza
Fotó: Kapaló Éva
 
Milyen céllal készültek a képek? Hogyan fogalmaznád meg az üzenetet, melyet általuk közvetíteni szeretnél?  
Nem titkolt célunk volt, hogy a képekkel egy üzenetet is közvetítsünk, mégpedig, azt, hogy a rókák, a kutyákhoz hasonlóan a barátaink. Nem azért születtek erre a földre, hogy egyfajta alapanyagként hasznosítsa őket a szőrmeipar, ahhoz, hogy nekünk embereknek meleg ruhadarabok készüljenek. 
Úgy gondoljuk, hogy ugyanannyi létjogosultságuk van nekik is a nyugodt és szabad élethez,mint bárki másnak. A 21. században semmi nem indokolja, hogy ártatlan állatok haljanak meg a divat nevében! Mondjunk nemet a szőrmére!
Ám ugyanakkor azt is szeretnénk hangsúlyozni, hogy nem dögönyözni való kis kedvencek mindazok ellenére, hogy szelídített állatokról beszélünk. Viselkedésének nagyobb része még így is közelebb van vadon élő társaihoz, így értelemszerűen ők is félnek mindenféle emberi közelségtől. Szeretnénk felhívni tehát a figyelmet, hogy a róka nem házi kedvenc, nem dísze egyik családi udvarnak sem. A képekkel tehát szeretnénk megadni azt a lehetőséget, hogy tiszteletben tartva a rókák „kérését” csak gyönyörködjünk mesebeli varázslatos küllemükben.

 

Alexandra és Myra
Alexandra és Myra
Fotó: Kapaló Éva

 

Hol tekinthetjük meg a fotóidat? Terveztek kiállítást a későbbiekben?

A fotók elsősorban saját felhasználásra készültek. Én nem vagyok fotós. Hobbiból fotózóm, mert szeretem a számomra érdekes, szép dolgokat megörökíteni, és ha ezek másoknak is tetszenek, annak pedig külön örülök. Egészen pici korom óta rajongok az állatokért főként a kutyákért, így nem nehéz kitalálni, hogy mik lehetnek nagyrészt a fotók témái. Kutyáimmal állatasszisztált terápiát folytatunk, így nagyon szeretem ezeket a bensőséges pillanatokat lencsevégre kapni, mikor a kutyáim és a terápiás alany igazán egymásra hangolódnak.
Szívesen fotózok azonban babákat is, ismerősöknek/családtagoknak már örökítettem meg pár szép és meghitt pillanatot. Egyelőre nincsenek távlati terveim, nem tervezek kiállítást, a képeimet a saját facebook-oldalamon lehet megtekinteni.

 

 

Figyeljétek oldalunkat, mert a folytatásban Myra gazdája, Szigetvári Alexandra mesél nekünk szelídített rókáiról és természetesen a fotózásról. 

 

Forrás: Kapaló Éva, kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: Kapaló Éva

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyasétáltatók figyelem – kezdődik a tavaszi ebzárlat! Kutyasétáltatók figyelem – kezdődik a tavaszi ebzárlat!
Ahogy a rutinos kutyások már számítanak is rá, a tavasz közepe nem csak a jó időt jelenti, hanem a kutyásokat érintő korlátozásokat is: 2024 tavaszán is ebzárlatot rendelnek el több megyében is. Mutatjuk a tudnivalókat és az érintett településeket!

Hihetetlenül aranyos, ahogy játszani hívja az élethű kutyabábot a kíváncsi kutyus Hihetetlenül aranyos, ahogy játszani hívja az élethű kutyabábot a kíváncsi kutyus
A bábmester kedvence olyannyira igazinak tűnik, hogy még a kutyákat is könnyedén megtéveszti.

Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála
Kedves és hűséges kisugárzásának köszönhetően szívből átérezzük a bennünket összekötő, ősidőktől eredő szeretetet.

Nébih: soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében Nébih: soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében
Soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egész területén 2024. február 24-25. között a veszettség magas kockázata miatt, az érintett térségben ebzárlat és legeltetési tilalom lép majd életbe - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a Thália Színházban Művészek az állatvédelemért címmel indított programot szombaton.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Egyedi kutyás ajándéktárgyak MOL Nyrt. Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Támogasd Fannit, a kaposvári állatok önzetlen segítőjét! Hírek - Címlapon
Támogasd Fannit, a kaposvári állatok önzetlen segítőjét!
Tuti Futi - Házirend a kutyafuttatók békés életéért Hírek - Címlapon
Tuti Futi - Házirend a kutyafuttatók békés életéért