A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Beteg a kutya?

Tünetek, amikor valami bajra gyanakodhatunk


2015. február 04., 04:00


Szerző: RSM


Kategória: Egészség




Valami fura van a kutyával! De mi lehet a baja? Milyen tünetekből gyanakodhatunk betegségekre? Várjunk, vagy fussunk az orvoshoz?
Összeszedjük, hogy mikor érdemes felkeresnünk a kutyánk háziorvosát.



A férjem szerint többször esek kétségbe, ha kutyákkal van baj, mint ha a gyerekekel. Bizony előfordul, hogy a munkahelyén riasztom: most azonnal futás az állatorvoshoz, mert valami gondja van valamelyik négylábúnak. 

A gyerekekkel valóban később indulok el, mert azoknak a reakcióit jobban ismerem. 

A magam és hasonszőrű társaim segítségére összefoglaljuk, hogy melyek azok a tünetek, amikor érdemes elindulni az orvoshoz. 

 

A legfeltűnőbb, ha a viselkedésükben látunk változásokat. 

Baj van, nincs kedve felkelni, hiába csalogatjuk jó szóval, játékkal, egy finom falattal. Ha csak ránk néz, és már alszik is tovább, az gyanakvásra adhat okot. 

Nálunk sokszor előfordult már, hogy hiába akart, nem tudott ráállni a lábára. Először azt hittük, nem akar, aztán jött a csalogatás, ami szintén nem járt sikerrel. Igen, ilyenkor indulás is volt kedvenc állatdoktorbácsinkoz. 

Az is gyanús, ha folyamatosan vakarózik, egy pillanatra sem hagyja abba. Nem tud elpihenni. Általában sírni is szoktak hozzá, aminek hangszíne, intenzitása is betegségre utal. 

 

tünetek3
A levertség is fontos tünet
Fotó: http://static.hunde.de

 

 

Az étvágyában és italfogyasztásában beállt változás komoly mérgezés tünete. Ha egyáltalán nem eszik, vagy iszik, illetve, ha hirtelen sok folyadékot vesz magához, szintén nem normális. Mindezek természetesen akkor adnak okot aggodalomra, ha az átlaghoz képest nő, vagy csökken a mennyiségük. 

 

tünetek2
A szakember kiválasztja az általunk felsorolt dolgokból a fontos tüneteket
Fotó: http://static.hunde.de

 

Az orrfolyás, fejrázás, láz, köhögés, hányás, hasmenés, fájdalom, folyamatos tüsszögés is lehet a megfázásnál komolyabb betegség jele, ezért érdemes kikérni az orvos véleményét.

 

A kutyát érhetik sérülések, melyeket a sebkezelés mellett fertőtleníteni, összevarrni kell. Ha a vérzés, illetve a seb nagyságát otthon nem tudjuk ellátni, akkor is szakemberre van szükségünk.

 

A mozgáskoordinációs problémák is ugyanúgy jelenthetnek betegséget. A Schapendoesunk látásproblémája, vaksága úgy körvonalazódott, hogy nekiment mindennek. Sajnos meg kellett szoknia ezt az életet. 

 

tünetek4
Az időben elvégzett vizsgálat életet ment
Fotó: http://www.hunde-fan.de

 

Tulajdonképpen minden olyan esetben érdemes szakemberhez fordulnunk, amikor látványos változásokat érzékelünk a kutyánkon! Amíg eljutunk a szakemberig, vegyük számba, hogy mit evett, ivott, merre járt, kikkel találkozott, mióta észleljük a tüneteket. Ezzel az információval segítjük az állatorvos munkáját. 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál – Tünetek és teendők betegség esetén Hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál – Tünetek és teendők betegség esetén
Változatos tünetei miatt nem mindig könnyű felismerni a betegséget, ám az állapot hamar súlyosbodhat, ezért mielőbbi állatorvosi ellátást igényel. Hogyan segíthetünk kedvencünknek?

10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül kutyádnál 10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül kutyádnál
Gyengeség, bágyadtság, fáradékonyság, köhögés, nyugtalanság... Jelek, amelyek felett könnyű elsiklani, ám komoly problémára is utalhatnak kedvencünknél. Jó, ha tudjuk, mire figyeljünk oda, hogy megelőzhessük a bajt!

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Rehabportál Mondial Assistance GesmbH Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A világ legérdekesebb keverék kutyái Hírek - Címlapon
A világ legérdekesebb keverék kutyái
Caramell Hotel - a kutyabarát pihenőhely Hírek - Címlapon
Caramell Hotel - a kutyabarát pihenőhely