A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Beteg a kutya?

Tünetek, amikor valami bajra gyanakodhatunk


2015. február 04., 04:00


Szerző: RSM


Kategória: Egészség




Valami fura van a kutyával! De mi lehet a baja? Milyen tünetekből gyanakodhatunk betegségekre? Várjunk, vagy fussunk az orvoshoz?
Összeszedjük, hogy mikor érdemes felkeresnünk a kutyánk háziorvosát.



A férjem szerint többször esek kétségbe, ha kutyákkal van baj, mint ha a gyerekekel. Bizony előfordul, hogy a munkahelyén riasztom: most azonnal futás az állatorvoshoz, mert valami gondja van valamelyik négylábúnak. 

A gyerekekkel valóban később indulok el, mert azoknak a reakcióit jobban ismerem. 

A magam és hasonszőrű társaim segítségére összefoglaljuk, hogy melyek azok a tünetek, amikor érdemes elindulni az orvoshoz. 

 

A legfeltűnőbb, ha a viselkedésükben látunk változásokat. 

Baj van, nincs kedve felkelni, hiába csalogatjuk jó szóval, játékkal, egy finom falattal. Ha csak ránk néz, és már alszik is tovább, az gyanakvásra adhat okot. 

Nálunk sokszor előfordult már, hogy hiába akart, nem tudott ráállni a lábára. Először azt hittük, nem akar, aztán jött a csalogatás, ami szintén nem járt sikerrel. Igen, ilyenkor indulás is volt kedvenc állatdoktorbácsinkoz. 

Az is gyanús, ha folyamatosan vakarózik, egy pillanatra sem hagyja abba. Nem tud elpihenni. Általában sírni is szoktak hozzá, aminek hangszíne, intenzitása is betegségre utal. 

 

tünetek3
A levertség is fontos tünet
Fotó: http://static.hunde.de

 

 

Az étvágyában és italfogyasztásában beállt változás komoly mérgezés tünete. Ha egyáltalán nem eszik, vagy iszik, illetve, ha hirtelen sok folyadékot vesz magához, szintén nem normális. Mindezek természetesen akkor adnak okot aggodalomra, ha az átlaghoz képest nő, vagy csökken a mennyiségük. 

 

tünetek2
A szakember kiválasztja az általunk felsorolt dolgokból a fontos tüneteket
Fotó: http://static.hunde.de

 

Az orrfolyás, fejrázás, láz, köhögés, hányás, hasmenés, fájdalom, folyamatos tüsszögés is lehet a megfázásnál komolyabb betegség jele, ezért érdemes kikérni az orvos véleményét.

 

A kutyát érhetik sérülések, melyeket a sebkezelés mellett fertőtleníteni, összevarrni kell. Ha a vérzés, illetve a seb nagyságát otthon nem tudjuk ellátni, akkor is szakemberre van szükségünk.

 

A mozgáskoordinációs problémák is ugyanúgy jelenthetnek betegséget. A Schapendoesunk látásproblémája, vaksága úgy körvonalazódott, hogy nekiment mindennek. Sajnos meg kellett szoknia ezt az életet. 

 

tünetek4
Az időben elvégzett vizsgálat életet ment
Fotó: http://www.hunde-fan.de

 

Tulajdonképpen minden olyan esetben érdemes szakemberhez fordulnunk, amikor látványos változásokat érzékelünk a kutyánkon! Amíg eljutunk a szakemberig, vegyük számba, hogy mit evett, ivott, merre járt, kikkel találkozott, mióta észleljük a tüneteket. Ezzel az információval segítjük az állatorvos munkáját. 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők
Sántikál, kíméli a lábát vagy képtelen felállni, és csak húzza maga után? A sántítás mögött nemcsak sérülés, hanem betegségek is állhatnak, melyek kezelése szakértelmet, a gazdi részéről pedig türelmet és odaadást kíván. Mit kell tudnunk az állapotról, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad 6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad
"Esküdni mernék, hogy megérezte, egyszerűen tudta!" – Ha hallottuk már e szavakat kutyás ismerőseinktől, vagy első kézből tapasztaltuk kedvencünkön, elgondolkodhatunk a miérteken. Tényleg létezik az a bizonyos hatodik érzék? Vagy kifinomult szaglása „üzent” neki?

Papilloma - a kutyáknak is lehetnek szemölcsei Papilloma - a kutyáknak is lehetnek szemölcsei
Furcsa dudorok a kutya szájában? Kerek vagy levélformájú kinövések végtagjain, talpán? A papillomák többnyire ártalmatlanok, de kellemetlenné is válhatnak, ha túlságosan megnőnek. Mit kell tudnunk róluk?

Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete? Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete?
Előfordul, hogy kutyánkat megsimogatva úgy érzékeljük, testéből szokatlan melegség árad. Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy lázas. De hogyan állapíthatjuk meg, hogy minden rendben van kedvencünkkel? Vagy épp ellenkezőleg, ideje állatorvoshoz fordulni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Irodakutya.com Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A világ legérdekesebb keverék kutyái Hírek - Címlapon
A világ legérdekesebb keverék kutyái
Caramell Hotel - a kutyabarát pihenőhely Hírek - Címlapon
Caramell Hotel - a kutyabarát pihenőhely