A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így gondolnak a kutyák a játékaikra – érdekes eredményekre jutottak a kutatók

2022. június 22., 12:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




A legtöbb gazdi mondhatni bármit megadna, hogy megtudja, mi jár négylábú barátja fejében. Például: vajon ha meghallja kutyánk egy játékának a nevét, mire gondol? Elképzeli az adott játékát? És hogyan? Ezekre a kérdésekre keresték a választ az ELTE kutatói.



 

Az Etológia Tanszék Családi Kutya Programjának kutatói új vizsgálatukban feltárták, hogy a kutyáknak ún. multimodális mentális képe alakul ki az ismerős tárgyakról – a tanulmányt az Animal Cognition folyóiratban publikálták. Ez azt jelenti, hogy amikor egy tárgyra gondolnak, a kutyák elképzelik a tárgy különböző érzékszervi jellemzőit. Például a kinézetét vagy a szagát.

 

A kutatócsoport abból indult ki, hogy azok az érzékszervek, melyeket a kutyák különböző tárgyak, például a játékaik azonosítására használnak, tükrözik azt, ahogyan a tárgyak jelen vannak az elméjükben – írják közleményükben. „Ha megvizsgáljuk, hogy a kutyák milyen érzékszerveket használnak, miközben egy játékot keresnek, megértjük, hogyan gondolnak rá” – magyarázza Shany Dror, a tanulmány egyik vezető kutatója. „Ha a szaglásukat vagy épp a látásukat használják a keresés során, az azt jelzi, hogy tudják, milyen szaga van az adott játéknak vagy hogyan néz ki.”

 

Korábbi vizsgálatuk során a kutatók feltárták, hogy csak néhány kivételes képességű kutya képes megtanulni tárgyak neveit.

 

“Ezek a tehetséges szótanulók most bepillantást engedtek nekünk az elméjükbe, hogy kiderüljön, mire gondolnak, amikor megkérdezzük őket: Hol a Teddy maci?” – magyarázza Dr. Andrea Sommese, a tanulmány másik vezető kutatója. Az első kísérletben 3 tehetséges szótanuló kutyát és 10 tipikus családi kutyát képeztek ki (azaz olyan kutyát, amelyek nem tudnak játékneveket), hogy odahozzák a jutalommal járó játékot. A képzés során a kutyák finomságokat kaptak és dicséretben részesültek, ha a megfelelő játékot választották a többi játék helyett.

 

 

Max, a magyar versenyző a Genius Dog Challenge-ben. A versenyen a kutyák szótanulási képességét vizsgálták
Max, a magyar versenyző a Genius Dog Challenge-ben. A versenyen a kutyák szótanulási képességét vizsgálták
Fotó: geniusdogchallenge.com

 

 

A kutatók ezután azt figyelték meg, hogyan keresik a kutyák ezt játékot, amelyet mindig 4 másik közé helyeztek, fel- és lekapcsolt lámpák mellett egyaránt. Valamennyi kutya sikeresen kiválasztotta a tréningezett játékot világosban és sötétben egyaránt. Sötétben azonban tovább tartott, mire megtalálták.

 

 

A tehetséges kutyák sikeresen választották ki a gazdáik által megnevezett játékokat világosban és sötétben is. Ez alapján világossá vált, hogy egy játék nevének hallatán felidézik ennek a tárgynak a különböző érzékszervi jellemzőit, és ezt a „multiszenzoros mentális képet” tudják azonosítani, sötétben is.

 

 

A második kísérletben csak a tehetséges szótanuló kutyák vettek részt. Itt a kutatók arra törekedtek, hogy megtudják, mire gondolnak ezek a kutyák, amikor meghallják játékaik nevét. „Azáltal, hogy felfedtük, a kutyák milyen érzékszervekkel keresik a megnevezett játékokat, lehetőségünk nyílt arra, hogy következtessünk, mire gondolnak, amikor meghallják például, hogy Teddy Bear - magyarázza Dr. Claudia Fugazza, a tanulmány társszerzője.

 

„A kutyáknak jó a szaglásuk, de azt tapasztaltuk, hogy szívesebben hagyatkoztak a látásukra, és csak néhányszor használták az orrukat, szinte csak lekapcsolt világítás mellett” – magyarázza Miklósi Ádám professzor, az ELTE Etológia Tanszékének vezetője és a tanulmány társszerzője. „A kutyák gyakrabban és hosszabb ideig szimatoltak a sötétben. 90%-kal több időt töltöttek szimatolással, amikor lekapcsoltuk a lámpákat, de ez még mindig csak a keresési idő 20%-a volt."

 

Összegezve, a kutyák sikeressége a játékok megtalálásában, illetve a fényben és sötétben történő keresés során használt különböző érzékszervek azt jelzik, hogy amikor a kutyák játszanak egy játékkal, akár csak rövid ideig is, odafigyelnek annak különböző tulajdonságaira, és különböző érzékszervi információkat jegyeznek meg.

 

 

 

 

 

 

Forrás: biologia.elte.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

"A kutyák többet értenek, mint amennyit mutatnak" – újabb meglepő kutatási eredmény az ELTE kutatóitól "A kutyák többet értenek, mint amennyit mutatnak" – újabb meglepő kutatási eredmény az ELTE kutatóitól
A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat - derült ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Current Biology című folyóiratban pénteken megjelent tanulmányából, amely szerint az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját.

A kutyák agyában is tetten érhető, hogy milyen ételt szeretnek A kutyák agyában is tetten érhető, hogy milyen ételt szeretnek
A kutyák agyában, pontosabban a jutalom feldolgozásáért felelős nucleus caudatusban is tetten érhető, hogy milyen ételt szeretnek igazán és milyet kevésbé - derült ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék és a francia Symrise Pet Food cég közelmúltban megjelent közös kutatásából.

A legrangosabb európai támogatást nyerte el az ELTE etológusa A legrangosabb európai támogatást nyerte el az ELTE etológusa
Az ELTE Etológia Tanszék tudományos munkatársa, Faragó Tamás az Európai Kutatási Tanács (ERC) Consolidator pályázatán nyert több mint két és fél millió eurós támogatást kutatására.

Van, amiben számít a méret: A testméret bizony meghatározó a kutyák öregedésében Van, amiben számít a méret: A testméret bizony meghatározó a kutyák öregedésében
A kutyák öregedését vizsgálták az ELTE Etológia Tanszék kutatói – 15 ezer kutya adatait hasonlították össze. Kíváncsiak voltak, a viselkedés és a kognitív képességek tekintetében befolyásolja-e a testméret-különbség is a kutyák öregedését?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor MTI JULIUS-K9 Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Embertelen körülmények között tartott kutyákat foglaltak le a kaposvári rendőrök Hírek - Címlapon
Embertelen körülmények között tartott kutyákat foglaltak le a kaposvári rendőrök
Veszélyeztetett teknősöket ment a különlegesen képzett labrador Hírek - Címlapon
Veszélyeztetett teknősöket ment a különlegesen képzett labrador