A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Veszélyeztetett teknősöket ment a különlegesen képzett labrador

2022. június 21., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem
Newt, a szuperszimatú kutya felbecsülhetetlen segítséget nyújt a ritka állatfajok felkutatásában. Mindezért cserébe pedig nem is kér mást, mint imádott teniszlabdáját.Bundája vörös, mint a rókáé, szimata pedig felér egy kinccsel. Newt, a különleges színű labrador különleges feladatot kapott egy Rhode Island-i állatkerttől: a helyi teknőspopulációk megőrzésében segédkezik.

 

„Eredetileg arra képezték ki, hogy képes legyen varangyos békák különböző fajainak nyomára bukkanni. Tavaly ősszel kezdtünk el vele dolgozni a teknősök felkutatásán. Eleinte nehezen ment, de a tavasz érkeztével a teknősök is mocorogni kezdtek, így Newt hamar rájuk talált. Rettentően büszkék vagyunk rá!” - mondta el Julia Sirois, Newt gazdája. Kiváló szimatának köszönhetően pedig az ember számára hozzáférhetetlen helyeken is jelezni tudja a teknősök jelenlétét.

 

 

Newt, a labrador teknősök felkutatásában segít
Newt, a labrador teknősök felkutatásában segít
Fotó: Roger Williams Park Zoo

 

 

„Oda is be tud férkőzni, ahova mi nem. Én nem kúszhatok át a sűrű tüskés bozóton, ő viszont örömmel teszi, mert ha teknőst talál, jutalmat kap érte, méghozzá a teniszlabdáját. Végtére is ez az, amit igazán szeretne” - tette hozzá.

 

A Roger Williams Park Zoo négylábú kollégája most egy hat héten át tartó tanulmányban is részt vesz, melynek célja, hogy megállapítsák, miként segíthetnek a kutyák a teknőspopulációk megőrzésében. Scott Buchanan, herpetológus* pozitív eredményekről számolt be:

 

„A második hétnél tartunk, és már most nagy bizonyossággal állíthatom, hogy Newt valóban gyakorlott a teknősök felkutatásában. Kísérletünkben arra a kérdésre keressük a választ, hogy Newt – idővel – még a terepkutatóknál is professzionálisabb módon lenne-e képes elvégezni a munkáját." Majd hozzátette, rengeteget tanulhatnak azáltal, hogy egy olyan csapattal is dolgozhatnak, amelynek egy kutya is a tagja. Lehetőséget nyújt az új teknőspopulációk azonosítására, valamint a meglévők alaposabb megismerésére.

 

 

Newt, a teknősmentő labrador
Newt, a teknősmentő labrador
Fotó: Roger Williams Park Zoo

 

 

Ez azért is kiemelten fontos, mert a teknősök száma, és ezáltal populációik is fogyatkozóban vannak. Az évnek ebben a szakaszában sokuk elpusztul, sajnálatos módon szinte mind nőstények, akik a következő generációkat hordozzák, és még az orvvadászokkal is számolni kell. A teknősök jövőjére mindez árnyékot vet, akadnak veszélyeztetett populációk, és bizonyos esetekben sajnos egész populációk tűnhetnek el.

 

A teknősmentő projektben értékes adatokat gyűjtenek össze róluk, élőhelyeikről, mozgásukról és életmódjukról. A program több intézmény együttműködésének keretében valósulhatott meg: környezetvédelmi hatóságok, az egyetem, valamint a helyi ökoszisztémák feltérképezésével és a ritka állatfajokkal is foglalkozó természettörténeti szervezet is részt vesznek benne. És most már egy lelkes labrador is segíti tevékenységüket. Hajrá, Newt!

 


* Herpetológia: kétéltűeket és hüllőket kutató tudomány, a zoológia egyik ága. 

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: Roger Williams Park Zoo

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

"Mindig boldoggá tett, és mosolyt csalt az arcomra" – hős labrador volt a leukémiás kislány támasza a legnehezebb időszakban "Mindig boldoggá tett, és mosolyt csalt az arcomra" – hős labrador volt a leukémiás kislány támasza a legnehezebb időszakban
Hosszú ideig tartó kezelés, kemoterápia, rengeteg gyógyszer, rosszullétek és bizonytalanság – egy felnőtt ember is nehezen viselné a betegséggel járó megpróbáltatásokat. Na de egy 11 éves kislány? Szerencsére egy hatalmas szívű barát állt mellette még a legnehezebb időszakban is: egy kedves fekete labrador.

A francia bulldog a legnépszerűbb kutyafajta – 31 év után taszította le a labradort az első helyről A francia bulldog a legnépszerűbb kutyafajta – 31 év után taszította le a labradort az első helyről
Három évtized után már csak a második legnépszerűbb fajtának számít a labrador az Egyesült Államokban. Nem más taszította le a „trónról”, mint a kis francia bulldog. A kistestű fajta népszerűsége rohamosan nőtt az elmúlt években – kérdés, hogy ez mennyire jó magának a fajtának és egyedeinek.

Nyakig betemetve találtak rá egy kutyára - aztán kétségbeesett nyüszítést hallottak a föld alól Nyakig betemetve találtak rá egy kutyára - aztán kétségbeesett nyüszítést hallottak a föld alól
Nem lehetett tudni, hányan vannak még odalent, így puszta kezével ásta ki a kölyköket a férfi.

"Nemet mondunk a vadászatra!" - Több ezren tüntettek az állatok, különösen a galgok jogai mellett Spanyolországban "Nemet mondunk a vadászatra!" - Több ezren tüntettek az állatok, különösen a galgok jogai mellett Spanyolországban
Még a kutyák is büszkén hirdették feliratos tábláikkal, hogy kiállnak a galgok mellett, akik oly sokat szenvednek az emberi kapzsiság miatt.

Kutyák támadtak egy vakvezető kutyára Győrben - Felhívást tett közzé a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány Kutyák támadtak egy vakvezető kutyára Győrben - Felhívást tett közzé a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány
Szávát és látássérült gazdáját felügyelet nélkül kószáló kutyák támadták meg Győrben két alkalommal. A szerencsén múlott, hogy megúszták komolyabb sérülés nélkül.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Hírstart Mondial Assistance GesmbH MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így gondolnak a kutyák a játékaikra – érdekes eredményekre jutottak a kutatók Hírek - Címlapon
Így gondolnak a kutyák a játékaikra – érdekes eredményekre jutottak a kutatók
Az angol bulldog kétszer annyit beteg, mint más kutyák Hírek - Címlapon
Az angol bulldog kétszer annyit beteg, mint más kutyák