A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Veszélyeztetett teknősöket ment a különlegesen képzett labrador

2022. június 21., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem
Newt, a szuperszimatú kutya felbecsülhetetlen segítséget nyújt a ritka állatfajok felkutatásában. Mindezért cserébe pedig nem is kér mást, mint imádott teniszlabdáját.Bundája vörös, mint a rókáé, szimata pedig felér egy kinccsel. Newt, a különleges színű labrador különleges feladatot kapott egy Rhode Island-i állatkerttől: a helyi teknőspopulációk megőrzésében segédkezik.

 

„Eredetileg arra képezték ki, hogy képes legyen varangyos békák különböző fajainak nyomára bukkanni. Tavaly ősszel kezdtünk el vele dolgozni a teknősök felkutatásán. Eleinte nehezen ment, de a tavasz érkeztével a teknősök is mocorogni kezdtek, így Newt hamar rájuk talált. Rettentően büszkék vagyunk rá!” - mondta el Julia Sirois, Newt gazdája. Kiváló szimatának köszönhetően pedig az ember számára hozzáférhetetlen helyeken is jelezni tudja a teknősök jelenlétét.

 

 

Newt, a labrador teknősök felkutatásában segít
Newt, a labrador teknősök felkutatásában segít
Fotó: Roger Williams Park Zoo

 

 

„Oda is be tud férkőzni, ahova mi nem. Én nem kúszhatok át a sűrű tüskés bozóton, ő viszont örömmel teszi, mert ha teknőst talál, jutalmat kap érte, méghozzá a teniszlabdáját. Végtére is ez az, amit igazán szeretne” - tette hozzá.

 

A Roger Williams Park Zoo négylábú kollégája most egy hat héten át tartó tanulmányban is részt vesz, melynek célja, hogy megállapítsák, miként segíthetnek a kutyák a teknőspopulációk megőrzésében. Scott Buchanan, herpetológus* pozitív eredményekről számolt be:

 

„A második hétnél tartunk, és már most nagy bizonyossággal állíthatom, hogy Newt valóban gyakorlott a teknősök felkutatásában. Kísérletünkben arra a kérdésre keressük a választ, hogy Newt – idővel – még a terepkutatóknál is professzionálisabb módon lenne-e képes elvégezni a munkáját." Majd hozzátette, rengeteget tanulhatnak azáltal, hogy egy olyan csapattal is dolgozhatnak, amelynek egy kutya is a tagja. Lehetőséget nyújt az új teknőspopulációk azonosítására, valamint a meglévők alaposabb megismerésére.

 

 

Newt, a teknősmentő labrador
Newt, a teknősmentő labrador
Fotó: Roger Williams Park Zoo

 

 

Ez azért is kiemelten fontos, mert a teknősök száma, és ezáltal populációik is fogyatkozóban vannak. Az évnek ebben a szakaszában sokuk elpusztul, sajnálatos módon szinte mind nőstények, akik a következő generációkat hordozzák, és még az orvvadászokkal is számolni kell. A teknősök jövőjére mindez árnyékot vet, akadnak veszélyeztetett populációk, és bizonyos esetekben sajnos egész populációk tűnhetnek el.

 

A teknősmentő projektben értékes adatokat gyűjtenek össze róluk, élőhelyeikről, mozgásukról és életmódjukról. A program több intézmény együttműködésének keretében valósulhatott meg: környezetvédelmi hatóságok, az egyetem, valamint a helyi ökoszisztémák feltérképezésével és a ritka állatfajokkal is foglalkozó természettörténeti szervezet is részt vesznek benne. És most már egy lelkes labrador is segíti tevékenységüket. Hajrá, Newt!

 


* Herpetológia: kétéltűeket és hüllőket kutató tudomány, a zoológia egyik ága. 

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: Roger Williams Park Zoo

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egyre több állatbántalmazási esetben lép közbe a BRFK Egyre több állatbántalmazási esetben lép közbe a BRFK
A közösségi média oldalait megnyitva nap mint nap találkozhatunk esetekkel, amikor állatok bántalmazása miatt értesítik a rendőrséget.

Kölyökkutyát fogadott örökbe az állatkert, hogy az elárvult gepárd társa lehessen Kölyökkutyát fogadott örökbe az állatkert, hogy az elárvult gepárd társa lehessen
Nem mindennapi játszópajtást szánnak a mentett kiskutyának!

Timon és Pumba – Együtt talált otthonra a mentett csivava és legjobb barátja, a malac Timon és Pumba – Együtt talált otthonra a mentett csivava és legjobb barátja, a malac
Hihetetlenül ragaszkodnak egymáshoz!

15 perc kedvesség, simogatás - Meglepő, milyen hatással van a menhelyi kutyákra 15 perc kedvesség, simogatás - Meglepő, milyen hatással van a menhelyi kutyákra
Rengeteg kutya vár szerető gazdára a menhelyeken, s bár mindet nem vehetjük magunkhoz, mindennapjaikat megszépíthetjük egy kellemes látogatással. Egy tanulmány szerint egy kis csendes időtöltés, megnyugtató simogatás már elegendő ahhoz, hogy jobban érezzék magukat.

Puszikkal gyógyította meg a kedves juhászkutya a beteg kisborjút Puszikkal gyógyította meg a kedves juhászkutya a beteg kisborjút
Szívmelengető videó meséli el a mentett kutya és patás pajtása barátságának történetét. Mert a szeretet nem ismer határokat!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. MTI Mondial Assistance GesmbH JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Hírek - Címlapon
Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Az angol bulldog kétszer annyit beteg, mint más kutyák Hírek - Címlapon
Az angol bulldog kétszer annyit beteg, mint más kutyák