A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Veszélyeztetett teknősöket ment a különlegesen képzett labrador

2022. június 21., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem




Newt, a szuperszimatú kutya felbecsülhetetlen segítséget nyújt a ritka állatfajok felkutatásában. Mindezért cserébe pedig nem is kér mást, mint imádott teniszlabdáját.



Bundája vörös, mint a rókáé, szimata pedig felér egy kinccsel. Newt, a különleges színű labrador különleges feladatot kapott egy Rhode Island-i állatkerttől: a helyi teknőspopulációk megőrzésében segédkezik.

 

„Eredetileg arra képezték ki, hogy képes legyen varangyos békák különböző fajainak nyomára bukkanni. Tavaly ősszel kezdtünk el vele dolgozni a teknősök felkutatásán. Eleinte nehezen ment, de a tavasz érkeztével a teknősök is mocorogni kezdtek, így Newt hamar rájuk talált. Rettentően büszkék vagyunk rá!” - mondta el Julia Sirois, Newt gazdája. Kiváló szimatának köszönhetően pedig az ember számára hozzáférhetetlen helyeken is jelezni tudja a teknősök jelenlétét.

 

 

Newt, a labrador teknősök felkutatásában segít
Newt, a labrador teknősök felkutatásában segít
Fotó: Roger Williams Park Zoo

 

 

„Oda is be tud férkőzni, ahova mi nem. Én nem kúszhatok át a sűrű tüskés bozóton, ő viszont örömmel teszi, mert ha teknőst talál, jutalmat kap érte, méghozzá a teniszlabdáját. Végtére is ez az, amit igazán szeretne” - tette hozzá.

 

A Roger Williams Park Zoo négylábú kollégája most egy hat héten át tartó tanulmányban is részt vesz, melynek célja, hogy megállapítsák, miként segíthetnek a kutyák a teknőspopulációk megőrzésében. Scott Buchanan, herpetológus* pozitív eredményekről számolt be:

 

„A második hétnél tartunk, és már most nagy bizonyossággal állíthatom, hogy Newt valóban gyakorlott a teknősök felkutatásában. Kísérletünkben arra a kérdésre keressük a választ, hogy Newt – idővel – még a terepkutatóknál is professzionálisabb módon lenne-e képes elvégezni a munkáját." Majd hozzátette, rengeteget tanulhatnak azáltal, hogy egy olyan csapattal is dolgozhatnak, amelynek egy kutya is a tagja. Lehetőséget nyújt az új teknőspopulációk azonosítására, valamint a meglévők alaposabb megismerésére.

 

 

Newt, a teknősmentő labrador
Newt, a teknősmentő labrador
Fotó: Roger Williams Park Zoo

 

 

Ez azért is kiemelten fontos, mert a teknősök száma, és ezáltal populációik is fogyatkozóban vannak. Az évnek ebben a szakaszában sokuk elpusztul, sajnálatos módon szinte mind nőstények, akik a következő generációkat hordozzák, és még az orvvadászokkal is számolni kell. A teknősök jövőjére mindez árnyékot vet, akadnak veszélyeztetett populációk, és bizonyos esetekben sajnos egész populációk tűnhetnek el.

 

A teknősmentő projektben értékes adatokat gyűjtenek össze róluk, élőhelyeikről, mozgásukról és életmódjukról. A program több intézmény együttműködésének keretében valósulhatott meg: környezetvédelmi hatóságok, az egyetem, valamint a helyi ökoszisztémák feltérképezésével és a ritka állatfajokkal is foglalkozó természettörténeti szervezet is részt vesznek benne. És most már egy lelkes labrador is segíti tevékenységüket. Hajrá, Newt!

 


* Herpetológia: kétéltűeket és hüllőket kutató tudomány, a zoológia egyik ága. 

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: Roger Williams Park Zoo

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

A Te kutyádnak is van legjobb barátja? A Te kutyádnak is van legjobb barátja?
Az ember legjobb barátja a kutya – nem is kérdéses e szavak igazságtartalma. De honnan lehetünk ennyire biztosak benne? Bundás pajtásunk szívének minden szeretete felénk irányul vagy azért más(ok)nak is akad benne hely?

Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között
A menangiómák genetikai felépítése meglehetős hasonlóságot mutat az ember legjobb barátjánál is.

Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap
A Brazíliában élő Paulo atya szívében kiemelt helyet töltenek be a magukra hagyott, elárvult állatok - "Felesküdtem arra, hogy amíg csak élek, segíteni fogom őket."

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Brimo partysátor Praktiker AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így gondolnak a kutyák a játékaikra – érdekes eredményekre jutottak a kutatók Hírek - Címlapon
Így gondolnak a kutyák a játékaikra – érdekes eredményekre jutottak a kutatók
Az angol bulldog kétszer annyit beteg, mint más kutyák Hírek - Címlapon
Az angol bulldog kétszer annyit beteg, mint más kutyák