A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Veszélyeztetett teknősöket ment a különlegesen képzett labrador

2022. június 21., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem
Newt, a szuperszimatú kutya felbecsülhetetlen segítséget nyújt a ritka állatfajok felkutatásában. Mindezért cserébe pedig nem is kér mást, mint imádott teniszlabdáját.Bundája vörös, mint a rókáé, szimata pedig felér egy kinccsel. Newt, a különleges színű labrador különleges feladatot kapott egy Rhode Island-i állatkerttől: a helyi teknőspopulációk megőrzésében segédkezik.

 

„Eredetileg arra képezték ki, hogy képes legyen varangyos békák különböző fajainak nyomára bukkanni. Tavaly ősszel kezdtünk el vele dolgozni a teknősök felkutatásán. Eleinte nehezen ment, de a tavasz érkeztével a teknősök is mocorogni kezdtek, így Newt hamar rájuk talált. Rettentően büszkék vagyunk rá!” - mondta el Julia Sirois, Newt gazdája. Kiváló szimatának köszönhetően pedig az ember számára hozzáférhetetlen helyeken is jelezni tudja a teknősök jelenlétét.

 

 

Newt, a labrador teknősök felkutatásában segít
Newt, a labrador teknősök felkutatásában segít
Fotó: Roger Williams Park Zoo

 

 

„Oda is be tud férkőzni, ahova mi nem. Én nem kúszhatok át a sűrű tüskés bozóton, ő viszont örömmel teszi, mert ha teknőst talál, jutalmat kap érte, méghozzá a teniszlabdáját. Végtére is ez az, amit igazán szeretne” - tette hozzá.

 

A Roger Williams Park Zoo négylábú kollégája most egy hat héten át tartó tanulmányban is részt vesz, melynek célja, hogy megállapítsák, miként segíthetnek a kutyák a teknőspopulációk megőrzésében. Scott Buchanan, herpetológus* pozitív eredményekről számolt be:

 

„A második hétnél tartunk, és már most nagy bizonyossággal állíthatom, hogy Newt valóban gyakorlott a teknősök felkutatásában. Kísérletünkben arra a kérdésre keressük a választ, hogy Newt – idővel – még a terepkutatóknál is professzionálisabb módon lenne-e képes elvégezni a munkáját." Majd hozzátette, rengeteget tanulhatnak azáltal, hogy egy olyan csapattal is dolgozhatnak, amelynek egy kutya is a tagja. Lehetőséget nyújt az új teknőspopulációk azonosítására, valamint a meglévők alaposabb megismerésére.

 

 

Newt, a teknősmentő labrador
Newt, a teknősmentő labrador
Fotó: Roger Williams Park Zoo

 

 

Ez azért is kiemelten fontos, mert a teknősök száma, és ezáltal populációik is fogyatkozóban vannak. Az évnek ebben a szakaszában sokuk elpusztul, sajnálatos módon szinte mind nőstények, akik a következő generációkat hordozzák, és még az orvvadászokkal is számolni kell. A teknősök jövőjére mindez árnyékot vet, akadnak veszélyeztetett populációk, és bizonyos esetekben sajnos egész populációk tűnhetnek el.

 

A teknősmentő projektben értékes adatokat gyűjtenek össze róluk, élőhelyeikről, mozgásukról és életmódjukról. A program több intézmény együttműködésének keretében valósulhatott meg: környezetvédelmi hatóságok, az egyetem, valamint a helyi ökoszisztémák feltérképezésével és a ritka állatfajokkal is foglalkozó természettörténeti szervezet is részt vesznek benne. És most már egy lelkes labrador is segíti tevékenységüket. Hajrá, Newt!

 


* Herpetológia: kétéltűeket és hüllőket kutató tudomány, a zoológia egyik ága. 

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: Roger Williams Park Zoo

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Árva állatokon segít a husky, akit harckocsik roncsainál találtak Ukrajnában Árva állatokon segít a husky, akit harckocsik roncsainál találtak Ukrajnában
A roncsok között bukkantak rá a kutyára, és így indult el egy páratlan összefogás a bajbajutott állatok megsegítésére.

„Égi ajándék” - Életmentők és tűzoltók fogadták örökbe a kutyákat, miután az őket szállító repülőgép lezuhant „Égi ajándék” - Életmentők és tűzoltók fogadták örökbe a kutyákat, miután az őket szállító repülőgép lezuhant
"A karomba ugrott, és csak osztotta a puszikat. Éreztem, ahogy könnyek gyűlnek a szemem sarkában, és azt mondtam, 'ajjaj, azt hiszem, lett egy kutyánk'.

LEGO építőkockákból készített kocsit egy mozgássérült kutyának a kisfiú LEGO építőkockákból készített kocsit egy mozgássérült kutyának a kisfiú
Az ötletes megoldásnak hála új fordulatot vett a segítségre szoruló kölyökkutya élete.

Egy labrador és a labdája - Kedves szobor köszönti az embereket egy bostoni utcán Egy labrador és a labdája - Kedves szobor köszönti az embereket egy bostoni utcán
Titokzatos alak kukucskál ki a kerítésen... De Piper szobrát mindenki imádja: a régi ismerősök örömmel köszöntik, az újak pedig meghatódva szemlélik a bronzba öntött kutyát és kedvenc játékát.

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyák is átélhetik a runner's high érzését futás után Hírek - Címlapon
A kutyák is átélhetik a runner's high érzését futás után
Az angol bulldog kétszer annyit beteg, mint más kutyák Hírek - Címlapon
Az angol bulldog kétszer annyit beteg, mint más kutyák