A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Veszélyeztetett teknősöket ment a különlegesen képzett labrador

2022. június 21., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem
Newt, a szuperszimatú kutya felbecsülhetetlen segítséget nyújt a ritka állatfajok felkutatásában. Mindezért cserébe pedig nem is kér mást, mint imádott teniszlabdáját.Bundája vörös, mint a rókáé, szimata pedig felér egy kinccsel. Newt, a különleges színű labrador különleges feladatot kapott egy Rhode Island-i állatkerttől: a helyi teknőspopulációk megőrzésében segédkezik.

 

„Eredetileg arra képezték ki, hogy képes legyen varangyos békák különböző fajainak nyomára bukkanni. Tavaly ősszel kezdtünk el vele dolgozni a teknősök felkutatásán. Eleinte nehezen ment, de a tavasz érkeztével a teknősök is mocorogni kezdtek, így Newt hamar rájuk talált. Rettentően büszkék vagyunk rá!” - mondta el Julia Sirois, Newt gazdája. Kiváló szimatának köszönhetően pedig az ember számára hozzáférhetetlen helyeken is jelezni tudja a teknősök jelenlétét.

 

 

Newt, a labrador teknősök felkutatásában segít
Newt, a labrador teknősök felkutatásában segít
Fotó: Roger Williams Park Zoo

 

 

„Oda is be tud férkőzni, ahova mi nem. Én nem kúszhatok át a sűrű tüskés bozóton, ő viszont örömmel teszi, mert ha teknőst talál, jutalmat kap érte, méghozzá a teniszlabdáját. Végtére is ez az, amit igazán szeretne” - tette hozzá.

 

A Roger Williams Park Zoo négylábú kollégája most egy hat héten át tartó tanulmányban is részt vesz, melynek célja, hogy megállapítsák, miként segíthetnek a kutyák a teknőspopulációk megőrzésében. Scott Buchanan, herpetológus* pozitív eredményekről számolt be:

 

„A második hétnél tartunk, és már most nagy bizonyossággal állíthatom, hogy Newt valóban gyakorlott a teknősök felkutatásában. Kísérletünkben arra a kérdésre keressük a választ, hogy Newt – idővel – még a terepkutatóknál is professzionálisabb módon lenne-e képes elvégezni a munkáját." Majd hozzátette, rengeteget tanulhatnak azáltal, hogy egy olyan csapattal is dolgozhatnak, amelynek egy kutya is a tagja. Lehetőséget nyújt az új teknőspopulációk azonosítására, valamint a meglévők alaposabb megismerésére.

 

 

Newt, a teknősmentő labrador
Newt, a teknősmentő labrador
Fotó: Roger Williams Park Zoo

 

 

Ez azért is kiemelten fontos, mert a teknősök száma, és ezáltal populációik is fogyatkozóban vannak. Az évnek ebben a szakaszában sokuk elpusztul, sajnálatos módon szinte mind nőstények, akik a következő generációkat hordozzák, és még az orvvadászokkal is számolni kell. A teknősök jövőjére mindez árnyékot vet, akadnak veszélyeztetett populációk, és bizonyos esetekben sajnos egész populációk tűnhetnek el.

 

A teknősmentő projektben értékes adatokat gyűjtenek össze róluk, élőhelyeikről, mozgásukról és életmódjukról. A program több intézmény együttműködésének keretében valósulhatott meg: környezetvédelmi hatóságok, az egyetem, valamint a helyi ökoszisztémák feltérképezésével és a ritka állatfajokkal is foglalkozó természettörténeti szervezet is részt vesznek benne. És most már egy lelkes labrador is segíti tevékenységüket. Hajrá, Newt!

 


* Herpetológia: kétéltűeket és hüllőket kutató tudomány, a zoológia egyik ága. 

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: Roger Williams Park Zoo

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Így örültek a kutyák a plüssöknek, miután az árvízben mindenüket elvesztették Így örültek a kutyák a plüssöknek, miután az árvízben mindenüket elvesztették
Szívmelengető videón, ahogy újra mosolyognak a katasztrófát megélt kutyusok.

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme? Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme?
Egy tanulmány szerint a háziasításnak köszönhető, hogy a kutyák és farkasok szemének színe olyannyira különbözik egymástól.

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta JULIUS-K9 MTI EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így gondolnak a kutyák a játékaikra – érdekes eredményekre jutottak a kutatók Hírek - Címlapon
Így gondolnak a kutyák a játékaikra – érdekes eredményekre jutottak a kutatók
Az angol bulldog kétszer annyit beteg, mint más kutyák Hírek - Címlapon
Az angol bulldog kétszer annyit beteg, mint más kutyák