A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

10 fogyókúrás tanács - ebeknek!

2015. július 27., 06:00


Szerző: RSM


Kategória: Egészség




A meleg nyári napokon kutyáink is csak pihegnek a lakásban, vagy a kert árnyékos zugában. A mozgásszegény időszakban könnyen felszalad rájuk pár plusz kiló. Ezt tudatos odafigyeléssel lefaraghatjuk. Hoztunk 10 irányelvet, melyek segíthetnek eltüntetni a kutyaúszógumikat.



A hosszú és egészséges kutyaélet egyik titka a normál testsúly. A tartós kánikula ideje alatt azonban kevesebb lehetőség adódik a rendszeres sétáltatásra, így a megszokott mennyiségű eledel adagolása mellett könnyen megnőhet az esélye annak, hogy kedvencünk elhízik. A túlsúlyos ebek esetében számos betegség kialakulhat, pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, ízületi gyulladás, májproblémák, amelyek egy kis odafigyeléssel javarészt megelőzhetőek lennének. 

 

A következőkben olyan tanácsokatt adunk, melyekkel könnyebben hozhatjuk újra formába négylábú barátunkat. 

 

Azok a finom falatok!
Azok a finom falatok!
Fotó: http://canineculinaryacademy.com/

 

1. Reális célok

Ne vigyük túlzásba sem a diétázást, sem a mozgást. Nem a gyorsaság a lényeg, hanem a tartósság. Az állatorvosunktól tájékozódjunk arról, hogy mennyi felesleg van kutyánkon, és mi lenne a normális súly számára. Ennek alapján készítsünk tervet, melyben a mozgás, a táplálkozás, a játék mennyisége, valamint a pihenés mértéke ugyanúgy szerepel. 

 

2. Minden napra egy kis mozgás

Ugyanúgy ahogy az embernél, a kutyánál is a legfontosabb a rendszeres, napi testedzés. Kutatások kimutatták, hogy sokkal jobban fogynak azok a kutyák, akik gazdájukkal együtt mozognak. A reggeli gyors séta megalapozza a napi ritmust. A tempót a fokozatosság elvén kell gyorsítani. 

 

Jaj, üres a tányérom!
Jaj, üres a tányérom!
Fotó: http://www.healthypawspetinsurance.com/

 

3. Megfelelő mennyiségű étel

Nagyon lényeges, hogy csak az előírt adagot adjuk kutyánknak. Egy 2002-es kutatás szerint, melyet a Pennsylvaniai Állatorvosi Egyetemen végeztek, arra jutottak, hogy a kalóriaszegény étrendet folytató kutyák két évvel hosszabb ideig élnek, mint az extra adagot bekebelező társaik.

 

4. Kevesebbet többször

Ez az emberi diétánál is alapelv. Inkább egyen a kutya többször kevesebbet, mint egyszer nagyon sokat. Ez azt jelenti, hogy szokjunk rá a napi kétszeri etetésre, mert így elkerülhető a habzsolás. Az emésztésük is gyorsabb lesz ezáltal.

 

Több zöldség, kevesebb kalória
Több zöldség, kevesebb kalória
Fotó: http://sadgirlsguide.com/

 

5. Több zöldséget a tálba

A száraz táp egy részét váltsuk fel párolt zöldségekre. Ezek rostokban gazdagok, és a kalóriáját csökkentik az ételnek. Előfordulhat, hogy kedvencünk nem szívesen fogyasztja el a zöldségeket - ebben az esetben válasszunk alacsonyabb szénhidráttartalmú tápot.  

 

6. Vissza a plusz bevitellel

A nap folyamán többször is adunk egy-egy finom falatot jutalomból, vagy csak úgy a kutyának. Ezt csökkentsük le a minimumra, mert  bőségesen tartalmaznak kalóriát. Helyettesítsük zöldséggel, gyümölccsel, idény szerint.

 

Mérlegeljünk a folytatáshoz
Mérlegeljünk a folytatáshoz
Fotó: http://dogloversdigest.net/

 

7. Rendszeresen ellenőrizzük a súlyát

Hetente, vagy kéthetente mérjük le a testsúlyát kedvencünknek. Vezessünk erről naplót. A normál fogyás a súly 1-2 százalékának elvesztése hetente. Ennél ne legyen gyorsabb, viszont ha kevesebb, akkor változtatni kell a diétán.

 

8. Ne legyen egész nap étel előtte

Tartsuk magunkat - és ezzel együtt kutyánkat is - a szigorú etetési rendhez. Csak bizonyos ideig legyen a tál elérhető számára. Vegyük el tőle, ha maradt akkor is, mert ezzel megelőzhetjük az unalom elűzésére szolgáló evést. 

 

Labdázás legyen, vagy kergetőzés?
Labdázás legyen, vagy kergetőzés? 
Fotó: http://static1.squarespace.com/

 

9. Játsszunk többet

A játék mozgás és kalóriaégetés is egyben. Szánjunk időt naponta többször egy kis önfeledt közös programra. Jutalmazzuk, de inkább almával, vagy répával. Legyen többfajta ötlet a tarsolyunkban, hogy motiválni tudjuk kutyánkat, ha egyik-másik nem válna be.

 

10. Állatorvosi háttérrel dolgozzunk

Mielőtt belevágunk a fogyókúrába, konzultáljunk a kezelőorvossal. Ő ki tudja mutatni, ha a hízás hátterében egyéb egészségügyi probléma áll. Figyelemmel tudja kísérni a változást, és minden kérdésünkre választ ad.

 

Kedvencünket diétáztatni lelki kihívást is jelent. Hiszen vacsora közben azok a könyörgő szemek, az a halk sírás a szívünkig hatol. Nekünk is meg kell erősödnünk, hogy végig tudjuk csinálni, de az lebegjen a szemünk előtt, hogy mindezt a hosszú életű és egészséges kutyánkért tesszük!

 

Ha még többet szeretnél tudni a kutyák megfelelő táplálásáról, olvasd el a nyers étrendről szóló írásunkat

ITT

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: http://mom.me/
Indexkép forrás: http://canberravet.com.au/

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél 5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél
Akár fajtatiszta, akár keverék, az élet egy magas energiaszintű kutyával sokak számára kihívást jelenthet a mindennapokban. Mire figyeljünk, ha ilyen kutyát szeretnénk?

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület AEGON Magyarország Zrt. Hírstart Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Remény a segítségeteket kéri! Hírek - Címlapon
Remény a segítségeteket kéri!
Kutyaszimattal a netes bűncselekmények ellen? Hírek - Címlapon
Kutyaszimattal a netes bűncselekmények ellen?