A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyaszimattal a netes bűncselekmények ellen?

2015. július 26., 14:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Taktikai nyomozó kutya - így nevezik azokat a speciálisan képzett kutyákat, amelyek ki tudják szagolni a szoba bármely pontján elrejtett apró adathordozókat. Szinte hihetetlen, hogy egy kutyaorr erre is képes?! Tilly a bizonyíték, hogy igen!Ha egy kutya a szaglása segítségével meg tud találni egy zárka mélyére rejtett mobiltelefont vagy egy egydolláros bankjegyet az íróasztal fiókjában, akkor az említett kisméretű szerkezetek előkerítése sem jelenthet gondot számára. Előfordult már, hogy éppen egy ilyen nyomozókutya segítségével füleltek le egy bűnözőt, aki ipari mennyiségű törvénysértő felvételt tárolt otthonában SD-kártyákon és meghajtókon. 

 

Tillyt, az amerikai Clevelandben élő labradort számos különböző tárgy felkutatására képezték ki. Nemcsak eltűnt személyek megtalálásában bizonyította már tehetségét, hanem az emberi szervezetben diagnosztikailag ki nem mutatható, korai stádiumú daganatokat is képes jelezni. Sőt! Még az elveszett bankjegyek és a háztartásban bújkáló rovarok helyét is megmutatja. Mindennapos tevékenysége részeként ez utóbbi feladatot látja el gazdája oldalán, aki egy rovarirtó vállalkozás tulajdonosa. (Amerikában léteznek külön erre szakosodott cégek.)

 

Labrador keresés közben
Labrador keresés közben
Fotó: http://bedbugdetectiondogsales.com

 

Ám ez még nem minden! Az okos labrador tudástára nemrégiben egy elképesztő trükkel bővült: Tilly bámulatos ügyességgel tud lenyomozni SD kártyákat és meghajtókat! Hittétek volna, hogy ez is lehetséges?

 

De vajon hogyan lehet megtanítani a kutyát egy ilyen nehéz feladatra? Gary Broger, Tilly gazdája elmondta: „Csupán annyi a teendő, hogy az adathordozó és alkatrészeinek szagát bevéssük emlékezetébe. Minden tárgy sajátságos illatanyagot bocsát ki, így ha a kutya képes azonosítani a tárgyhoz hozzárendelt szagot és összekapcsolja azt a tárgy nevével, szinte bármit megtaníthatunk neki.” Bárhol legyen is az, amit keresünk, akár egy vastag matracban, akár egy villanykapcsoló mögé becsúsztatva, a bevésődött információk és a név alapján megtalálja azt.

 

Tilly képességét az egyik amerikai TV-csatorna hírstúdiójában is letesztelték, amikor különböző helyekre dugtak el pár dollárt, melyeket ő kivétel nélkül megtalált. Gazdája állítása szerint a speciális papírra nyomtatott pénznek és a tintának semmihez sem hasonlítható a szaga, így amikor a kutya megkapja a feladatot, ezt a két dolgot kezdi el keresni az orrával. Természetesen csak a megfelelő parancsszó ismeretében tudja, mi után kell kutatnia.

 

Tilly és a hozzá hasonló képzésben részesülő keresőkutyák a jövő megoldását jelenthetik a napjainkban egyre szélesebb körben elterjedő kibertámadások és visszaélések felderítésének.

 

Legközelebb talán a kocsikulcsunk hollétét fedi fel. :)

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: labradorretrieverguide.com
Indexkép forrás: philadelphia1047.rssing.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát? Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát?
Kutyánkra nézve nem csak kedves tekintete, hanem a pofija körül meredező bajusz is meglágyítja szívünket. De milyen célt szolgálnak e különleges szőrszálak?

Honnan ered a kutyafajták neve? - Egy kis földrajz Honnan ered a kutyafajták neve? - Egy kis földrajz
Labrador, újfundlandi, leonbergi, spániel... Csupán néhány azon fajták közül, melyek egy-egy földrajzi területről kapták nevüket. Tudj meg többet arról is, honnan származnak e jóságos és kedvelt ebek!

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Miért szaglásszák a kutyák egymás hátsóját? Miért szaglásszák a kutyák egymás hátsóját?
Zavarba ejtőnek tűnhet, ám a kutyák számára a kommunikáció lényeges részét képezi az, hogy megszimatolják egymás intim területeit. Miben segíti ez őket?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Rehabportál MTI AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
10 fogyókúrás tanács - ebeknek! Hírek - Címlapon
10 fogyókúrás tanács - ebeknek!
Őzike és kölyök kutyus – Egy végtelen barátság kezdete Hírek - Címlapon
Őzike és kölyök kutyus – Egy végtelen barátság kezdete