A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyaszimattal a netes bűncselekmények ellen?

2015. július 26., 14:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Taktikai nyomozó kutya - így nevezik azokat a speciálisan képzett kutyákat, amelyek ki tudják szagolni a szoba bármely pontján elrejtett apró adathordozókat. Szinte hihetetlen, hogy egy kutyaorr erre is képes?! Tilly a bizonyíték, hogy igen!Ha egy kutya a szaglása segítségével meg tud találni egy zárka mélyére rejtett mobiltelefont vagy egy egydolláros bankjegyet az íróasztal fiókjában, akkor az említett kisméretű szerkezetek előkerítése sem jelenthet gondot számára. Előfordult már, hogy éppen egy ilyen nyomozókutya segítségével füleltek le egy bűnözőt, aki ipari mennyiségű törvénysértő felvételt tárolt otthonában SD-kártyákon és meghajtókon. 

 

Tillyt, az amerikai Clevelandben élő labradort számos különböző tárgy felkutatására képezték ki. Nemcsak eltűnt személyek megtalálásában bizonyította már tehetségét, hanem az emberi szervezetben diagnosztikailag ki nem mutatható, korai stádiumú daganatokat is képes jelezni. Sőt! Még az elveszett bankjegyek és a háztartásban bújkáló rovarok helyét is megmutatja. Mindennapos tevékenysége részeként ez utóbbi feladatot látja el gazdája oldalán, aki egy rovarirtó vállalkozás tulajdonosa. (Amerikában léteznek külön erre szakosodott cégek.)

 

Labrador keresés közben
Labrador keresés közben
Fotó: http://bedbugdetectiondogsales.com

 

Ám ez még nem minden! Az okos labrador tudástára nemrégiben egy elképesztő trükkel bővült: Tilly bámulatos ügyességgel tud lenyomozni SD kártyákat és meghajtókat! Hittétek volna, hogy ez is lehetséges?

 

De vajon hogyan lehet megtanítani a kutyát egy ilyen nehéz feladatra? Gary Broger, Tilly gazdája elmondta: „Csupán annyi a teendő, hogy az adathordozó és alkatrészeinek szagát bevéssük emlékezetébe. Minden tárgy sajátságos illatanyagot bocsát ki, így ha a kutya képes azonosítani a tárgyhoz hozzárendelt szagot és összekapcsolja azt a tárgy nevével, szinte bármit megtaníthatunk neki.” Bárhol legyen is az, amit keresünk, akár egy vastag matracban, akár egy villanykapcsoló mögé becsúsztatva, a bevésődött információk és a név alapján megtalálja azt.

 

Tilly képességét az egyik amerikai TV-csatorna hírstúdiójában is letesztelték, amikor különböző helyekre dugtak el pár dollárt, melyeket ő kivétel nélkül megtalált. Gazdája állítása szerint a speciális papírra nyomtatott pénznek és a tintának semmihez sem hasonlítható a szaga, így amikor a kutya megkapja a feladatot, ezt a két dolgot kezdi el keresni az orrával. Természetesen csak a megfelelő parancsszó ismeretében tudja, mi után kell kutatnia.

 

Tilly és a hozzá hasonló képzésben részesülő keresőkutyák a jövő megoldását jelenthetik a napjainkban egyre szélesebb körben elterjedő kibertámadások és visszaélések felderítésének.

 

Legközelebb talán a kocsikulcsunk hollétét fedi fel. :)

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: labradorretrieverguide.com
Indexkép forrás: philadelphia1047.rssing.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

10 elképesztő tény kutyáinkról 10 elképesztő tény kutyáinkról
Híresek kiváló szaglásukról, de mi a helyzet a kutyák látása és hallása terén? Vajon nekik is van ujjlenyomatuk? És tényleg mindent megértenek, amit mondunk nekik?

Szinte hibátlanul szagolják ki a kutyák a koronavírust Szinte hibátlanul szagolják ki a kutyák a koronavírust
Akár egy hét alatt is képesek megtanulni a keresőkutyák a koronavírus minták szagának felismerését. Szaglásuk pedig csalhatatlan: elképesztő pontossággal képesek a minta azonosítására, annak jelzésére!

"Ő a legjobb barátom." - Megható levelet írt segítőkutyájának a beteg kisfiú "Ő a legjobb barátom." - Megható levelet írt segítőkutyájának a beteg kisfiú
„Szeret mellettem üldögélni, biztonságot és szeretetet nyújt, és sokkal többet segít nekem, mint azt valaha is hinné. Egy hatalmas, puha mackó, de a legjobb az egészben, hogy ő a legjobb barátom!”

Teniszlabda-esővel lepték meg a nyugdíjba vonuló bombakereső kutyát Teniszlabda-esővel lepték meg a nyugdíjba vonuló bombakereső kutyát
Pályafutása utolsó keresése igazán nagy fogást hozott a bombakereső kutyaként dolgozó labradornak - öröme láttán garantáltan könnybe lábad minden szem!

Nyugdíjba vonul az ország leglustább tűzoltója, Brúnó százados Nyugdíjba vonul az ország leglustább tűzoltója, Brúnó százados
A lustaság bajnokává kikiáltott tűzoltókutya, Brúnó százados visszavonul, hogy immár nyugdíjasként élvezhesse tovább a semmittevést. A hétéves labradort megható poszttal búcsúztatja a salgótarjáni tűzoltóság.

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Munkába állt az első magyar gluténjelző kutya – egy kislányra vigyáz Gofree Munkába állt az első magyar gluténjelző kutya – egy kislányra vigyáz Gofree
Szolgálatba állt az első magyar gluténjelző kutya: a Gofree névre hallgató eb egy 11 éves, cöliákiás (gluténérzékeny) kislány életét segíti - közölte a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület kedden az MTI-vel.

Kutyával futnál? Ez a 16 fajta hosszú távon is remek futópartner lehet Kutyával futnál? Ez a 16 fajta hosszú távon is remek futópartner lehet
Ha a futás a lételemed, és a rendszeres kocogás mellett szívesen teljesítenél hosszabb távokat - vagy már tapasztalatod is van e téren -, az alábbi fajták ideálisak lehetnek számodra. Találd meg négylábú futótársad!

Kutyával futnál? Ez a 12 fajta rövid távon is remek futópartner lehet Kutyával futnál? Ez a 12 fajta rövid távon is remek futópartner lehet
A futás remek kikapcsolódás mind a gazdi, mind kedvence számára. Ha szeretsz kocogni, rövidebb távokat teljesíteni, az alábbi fajták ideálisak lehetnek számodra. Találd meg négylábú futótársad!

Extrovertált vagy? Íme 10 kutyafajta, mely passzolhat személyiségedhez Extrovertált vagy? Íme 10 kutyafajta, mely passzolhat személyiségedhez
Szívesebben mozdulsz ki, minthogy otthon üsd el a szabadidőd, és a nyüzsgést is szereted? Feltölt, ha másokkal találkozhatsz? Ha a válasz igen, és még keresed a hozzád illő négylábú társat, az alábbi kutyafajták között megtalálhatod az ideálisat.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Rehabportál MTI Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
10 fogyókúrás tanács - ebeknek! Hírek - Címlapon
10 fogyókúrás tanács - ebeknek!
Őzike és kölyök kutyus – Egy végtelen barátság kezdete Hírek - Címlapon
Őzike és kölyök kutyus – Egy végtelen barátság kezdete