A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyaszimattal a netes bűncselekmények ellen?

2015. július 26., 14:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Taktikai nyomozó kutya - így nevezik azokat a speciálisan képzett kutyákat, amelyek ki tudják szagolni a szoba bármely pontján elrejtett apró adathordozókat. Szinte hihetetlen, hogy egy kutyaorr erre is képes?! Tilly a bizonyíték, hogy igen!Ha egy kutya a szaglása segítségével meg tud találni egy zárka mélyére rejtett mobiltelefont vagy egy egydolláros bankjegyet az íróasztal fiókjában, akkor az említett kisméretű szerkezetek előkerítése sem jelenthet gondot számára. Előfordult már, hogy éppen egy ilyen nyomozókutya segítségével füleltek le egy bűnözőt, aki ipari mennyiségű törvénysértő felvételt tárolt otthonában SD-kártyákon és meghajtókon. 

 

Tillyt, az amerikai Clevelandben élő labradort számos különböző tárgy felkutatására képezték ki. Nemcsak eltűnt személyek megtalálásában bizonyította már tehetségét, hanem az emberi szervezetben diagnosztikailag ki nem mutatható, korai stádiumú daganatokat is képes jelezni. Sőt! Még az elveszett bankjegyek és a háztartásban bújkáló rovarok helyét is megmutatja. Mindennapos tevékenysége részeként ez utóbbi feladatot látja el gazdája oldalán, aki egy rovarirtó vállalkozás tulajdonosa. (Amerikában léteznek külön erre szakosodott cégek.)

 

Labrador keresés közben
Labrador keresés közben
Fotó: http://bedbugdetectiondogsales.com

 

Ám ez még nem minden! Az okos labrador tudástára nemrégiben egy elképesztő trükkel bővült: Tilly bámulatos ügyességgel tud lenyomozni SD kártyákat és meghajtókat! Hittétek volna, hogy ez is lehetséges?

 

De vajon hogyan lehet megtanítani a kutyát egy ilyen nehéz feladatra? Gary Broger, Tilly gazdája elmondta: „Csupán annyi a teendő, hogy az adathordozó és alkatrészeinek szagát bevéssük emlékezetébe. Minden tárgy sajátságos illatanyagot bocsát ki, így ha a kutya képes azonosítani a tárgyhoz hozzárendelt szagot és összekapcsolja azt a tárgy nevével, szinte bármit megtaníthatunk neki.” Bárhol legyen is az, amit keresünk, akár egy vastag matracban, akár egy villanykapcsoló mögé becsúsztatva, a bevésődött információk és a név alapján megtalálja azt.

 

Tilly képességét az egyik amerikai TV-csatorna hírstúdiójában is letesztelték, amikor különböző helyekre dugtak el pár dollárt, melyeket ő kivétel nélkül megtalált. Gazdája állítása szerint a speciális papírra nyomtatott pénznek és a tintának semmihez sem hasonlítható a szaga, így amikor a kutya megkapja a feladatot, ezt a két dolgot kezdi el keresni az orrával. Természetesen csak a megfelelő parancsszó ismeretében tudja, mi után kell kutatnia.

 

Tilly és a hozzá hasonló képzésben részesülő keresőkutyák a jövő megoldását jelenthetik a napjainkban egyre szélesebb körben elterjedő kibertámadások és visszaélések felderítésének.

 

Legközelebb talán a kocsikulcsunk hollétét fedi fel. :)

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: labradorretrieverguide.com
Indexkép forrás: philadelphia1047.rssing.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hagyjunk égve lámpát kutyánknak a sötétben, ha elmegyünk otthonról? Hagyjunk égve lámpát kutyánknak a sötétben, ha elmegyünk otthonról?
Kedvenceink jobban látnak a sötétben, mint mi, de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy jól is érzik magukat, amikor egyedül kell lenniük napnyugta után. Kapcsoljuk fel nekik a lámpát vagy szükségtelen?

Ízlelés kutyáknál – Hogyan érzik kedvenceink az ízeket? Ízlelés kutyáknál – Hogyan érzik kedvenceink az ízeket?
Bár a kutyák elsősorban orrukat használják a világ felfedezéséhez, a többi érzékszervüket is segítségül hívják, így az ízlelésnek is nagyon fontos szerepe van. De milyen ízeket éreznek?

Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat
Hm, itt valami bűzlik... Csak nem a kutya? De hiszen nem is koszos! Vagy mégis? Néhány egyszerű ötlet segítségével szerencsére útját állhatjuk a zavaró illatoknak.

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Horkol a kutyám! Betegségre is utalhat, ha alvás közben sűrűn rázendít Horkol a kutyám! Betegségre is utalhat, ha alvás közben sűrűn rázendít
A jó egészség egyik alapvető feltétele a jó alvás – ezt kedvenceink is tudják. Nekik is szükségük van arra, hogy az alvásidő valóban pihentető legyen, ám a horkolás ennek útját állhatja, különösen, ha folyton felébred rá, és egy fárasztó éjszaka után úgy kel fel, mintha éppen csak szundított volna egy kicsit. Miért horkolnak a kutyák?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Egyedi kutyás ajándéktárgyak Irodakutya.com MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
10 fogyókúrás tanács - ebeknek! Hírek - Címlapon
10 fogyókúrás tanács - ebeknek!
Őzike és kölyök kutyus – Egy végtelen barátság kezdete Hírek - Címlapon
Őzike és kölyök kutyus – Egy végtelen barátság kezdete