A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ösztönösen védelmezik a kutyák a gyerekeket?

2020. január 11., 08:15


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
A gyerekeknek különleges kapcsolata van a kutyákkal. Meghúzhatják farkukat, visszafelé simogathatják szőrüket vagy ráhasalhatnak pocakjukra, ha a kutyák fáradtan elhevernek a szőnyegen. De vajon mi teszi az ember legjobb barátját ennyire toleránssá a gyerekekkel szemben?A kutyák általában türelemmel és jókedvvel tolerálják a gyerekek bohócságait. Tűrőképességük túlmutat azon, amit fajtársaiknak vagy a felnőtteknek megengednek. Hogyan lehetséges, hogy a kutya nyugodtan elviseli a  „kisemberek” némelykor oly bosszantó csipkelődését?

 

A kutyák hihetetlenül türelmesen képesek kezelni a gyerekeket
A kutyák hihetetlenül türelmesen képesek kezelni a gyerekeket
Kép: nlri.org

 

A kutya helye a családban

 

Ahhoz, hogy megértsük a kutyák gyerekekhez való viszonyát, segíthet, ha kicsivel többet tudunk szociális szerveződésükről. A vadonban, a kutyafélék hatalmas távolságokat is képesek megtenni annak érdekében, hogy megalapozzák és megerősítsék pozíciójukat egy társas csoporton belül. Ezek a pozíciók világosan megszabják az alá- és fölérendeltségi viszonyokat. A háziállatként nevelt kutyák között azonban a hierarchia viszonylag egyértelmű: az eb általában arra tekint „falkavezérként”, akitől az ételt kapja. Továbbá a kutyák tisztában vannak azzal, melyik családhoz tartoznak. Amikor egy személy csatlakozik a család "csoportjához", mondhatni „egy lesz közülünk”, onnantól kezdve a kutya védelmező ösztöne rá is ki fog terjedni, függetlenül attól, hogy az illetőtől érkezik-e eledel vagy sem.

 

A kutya szempontjából a család berendezkedése nem különbözik a fajtársak csoportjától. A kutyafélék pontosan tudják, melyik az ő családjuk, és veleszületett ösztöneiknek engedelmeskedve nem meglepő, ha egy általuk veszélyesnek ítélt helyzetben még saját biztonságuk kockáztatásával is családtagjaik védelmére kelnek. Tulajdonképpen a legtöbb kutya olyan erős védelmező ösztönnel rendelkezik, amely a szocializáció és nevelés legapróbb morzsáit is képes egyik pillanatról a másikra félredobni, ha szeretett gazdáik megmentéséről van szó. Sajnos azonban ennek is megvannak a hátrányai... A túlzottan erős védőösztön odáig is vezethet, hogy a kutya nem kívánt agresszív viselkedést mutat a család csoportján kívül álló emberek irányába. Ebből kifolyólag célszerű az erősebb őrző-védő ösztönnel bíró kutyák nevelését már fiatal korban elkezdeni, és kontrollált körülmények között, szakavatott oktatók irányításával rendszeresen tréningezni. Ha ez kimarad a szocializáció folyamatából, egy túlbuzgó védelmező komoly veszélyt is jelenthet a család egységén kívül álló gyerekekre és felnőttekre nézve.

 

Nagy kutya és kis gyerek. Megfelelő nevelés mellett nem lehet probléma!
Nagy kutya és kis gyerek. Megfelelő nevelés mellett nem lehet probléma!
Kép: vamshare.com

 

Őrzőnek született

 

Néhány fajta a tenyésztési céljának megfelelően őrző-védő feladatot lát el. A lustább vagy túlzottan közvetlen, barátkozós kutyák általánosságban véve kisebb eséllyel reagálnak egy potenciális veszélyhelyzetre fent említett társaiknál. A Virginia államban élő Veronica Sanchez, a Cooperative Paws („Együttműködő Mancsok”) kutyakiképző szervezet vezető trénere szerint a berni pásztorok és az újfundlandik például rendkívül barátságosak a gyerekekkel, ugyanakkor gondoskodóan vigyáznak is rájuk. Minden valószínűség szerint a gyerekek iránt tanúsított megkülönböztetett figyelmük eredeti feladatukból származik, hiszen évszázadok óta bajbajutott emberek mentésében segédkeznek. (Talán nem meglepő, hogy a rossz szándékú emberek kétszer is meggondolják, hogy megközelítsenek egy ilyen nagyméretű kutya által védelmezett kisgyermeket.)

 

Más kutyafajtákat úgy tenyésztettek ki, hogy elsődleges feladatuk mellett védelmező tulajdonsággal is rendelkezzenek. Egy juhászkutya például pontosan tudja, hogyan tartsa össze a nyájat, bármi történjék is. Az ilyen típusú kutyáknál nem kell attól tartanunk, hogy gyermekünk elkóborol vagy eltűnik a szemünk elől, hiszen kedvencünk lelkesen vissza fogja őt terelni hozzánk.

 

Gyakori, hogy a fajta jellemvonásai eltörpülnek amellett, hogy milyen behatások érik a kölyköt a születést követő első hetekben. Amennyiben van rá mód, a kölyökkutya kiválasztásánál a lehető legkörültekintőbben járjunk el: kérdezzük ki a tenyésztőt, milyen korai nevelésben részesítette, hozzászoktatta-e legalább a háztartásban előforduló hangokhoz, zajokhoz (pl. porszívó, mosógép, televízió, rádió...)

Egy szorongó, félős kutya nem a legideálisabb választás családi őrző-védő kutyának, mert könnyen megeshet, hogy váratlan helyzetekben támadásba lendül és odakap a családtagoknak - kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Még azoknál az őrző-védő fajtáknál is, amelyeket „szakmájuk kiválóságainak” kiáltanak ki, a következetlen nevelés és a szegényes kiképzés drámaian megváltoztathatja a kutya temperamentumát. 

 

Egy jó kutya szinte mindent megenged a gyerekeknek
Egy jó kutya szinte mindent megenged a gyerekeknek
Kép: thepinkepost.com

 

 

Mi lehet a megoldás?

 

Felelősségteljes gazdikként olyan megbízható kedvencet keressünk, amelyet képesek vagyunk kontrollálni, különösen akkor, ha gyermekünk mellé választjuk társnak, hiszen minden esetben az ő biztonsága az elsődleges.

A kulcs a korai és rendszeres szocializáció és képzés. Ennek nem feltétlenül kell speciális kiképzésnek lennie: a tipikus „jókutya” viselkedés-tréning magában foglalja mindazt, amit egy kutyának tudnia kell ahhoz, hogy gyermekünk legjobb barátja, egyben hatékony őrzője legyen. Természetes ösztönei megteszik a többit. 

 

Forrás: animalplanet.com
Indexkép forrás: pets4homes.co.uk
Cikk első megjelenése: 2015. augusztus 27.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Sokkal boldogabbak azok a gyerekek, akik kutya mellett nőnek fel Sokkal boldogabbak azok a gyerekek, akik kutya mellett nőnek fel
Egy kutatás szerint rendkívül jótékony hatással van a gyerekek fejlődésére, ha van a családban kutya, akivel ők is foglalkoznak és szoros barátságba kerülnek. Az eredmények még a kutatókat is meglepték, ilyen kimagasló különbségre nem számítottak a kutatás során.

8 elképesztő kutyafoglalkozás munkamániás kutyáknak 8 elképesztő kutyafoglalkozás munkamániás kutyáknak
Kutyák: ők azok teljessé teszik az életünket. Ma elsősorban társként tartjuk a kutyát, korábban azonban szinte kivétel nélkül egy-egy meghatározott célra lettek a különböző fajták kitenyésztve. Mindegyiküknek más-más “foglalkozása” volt - ezekből mutatunk most be 8 különleges kutya-munkát.

A pici lány is felsorakozik a kerítésnél, mikor a szomszéd jutalomfalatot ad kutyáinak A pici lány is felsorakozik a kerítésnél, mikor a szomszéd jutalomfalatot ad kutyáinak
Semmi jóból nem szeretne kimaradni, ezért minden nap odatotyog nagytesóival a kerítéshez, amikor a szomszéd egy-egy finomsággal lepi meg őket.

Reggeli nyújtózás kutya módra - de miért csinálják? Reggeli nyújtózás kutya módra - de miért csinálják?
Minden kutyatartó megfigyelhette már kedvencén, hogy az ébredés után hosszasan nyújtóznak, gyakran a legviccesebb pózokban, aztán sokszor meg is rázzák magukat. De mi ennek az oka, magyarázata?

Kezdődik a toklász-szezon! Kezdődik a toklász-szezon!
Nyár elején a sok eső, és kedvező hőmérséklet hatására gyorsan nő a fű,de ritkábban nyírják, mint kellene. Ez teret enged a veszélyes gyomnövénynek. A kalászok mindenhol ott vannak, még nyírás után is érdemes figyelmet fordítanunk a száraz maradványokra.

10 érv, hogy a gyereked kutya mellett nőjön fel 10 érv, hogy a gyereked kutya mellett nőjön fel
A gyerekek odavannak a kutyákért – jó okkal! Kedves, bújós és barátságos négylábú társaink jelenléte jótékony hatással bír a gyermek fizikai, pszichológiai és szociális fejlődésére. Íme néhány indok, miért tökéletes választás egy kutya a gyerekes családok számára.

Megható módon reagált a kutyás házaspár a "Mikor jön már a baba?" kérdésre Megható módon reagált a kutyás házaspár a "Mikor jön már a baba?" kérdésre
Bájos képekkel tették egyértelművé, hogy nekik bizony már van gyermekük – még akkor is, ha négylábú.

Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell
A gyerekek és kutyák közötti bensőséges kapcsolat csodálattal tölti el a külső szemlélőt. Barátságuk életreszóló élményekkel ajándékozza meg a kicsiket. A biztonságos együttélés szabályait azonban fontos megtanítanunk nekik. Íme 10 tipp, amellyel könnyebbé tehetjük mindennapjainkat.

Gyönyörű festményeivel segíti a menhelyi kutyákat a 9 éves kisfiú Gyönyörű festményeivel segíti a menhelyi kutyákat a 9 éves kisfiú
Szívmelengető történet egy kivételes tehetséggel megáldott gyermekről, akinek arany szíve van – és általa rászoruló kutyákat támogat.

Hatlábú kiskutya lett a fiú legjobb barátja, akit az iskolában csúfoltak betegsége miatt Hatlábú kiskutya lett a fiú legjobb barátja, akit az iskolában csúfoltak betegsége miatt
Roo, az imádnivaló kölyök hat lábbal született, története azonban csodálatosan példázza, hogy mindenki megérdemel egy esélyt, és az élet még a fizikai korlátok mellett is lehet szép.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Praktiker Rehabportál Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Miért pöttyös a kutyám nyelve? Hírek - Címlapon
Miért pöttyös a kutyám nyelve?
40 méter magas sziklafalon rekedt kutyát mentettek a tűzoltók Hírek - Címlapon
40 méter magas sziklafalon rekedt kutyát mentettek a tűzoltók