A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Fókuszban a hős kutyák

2016. november 12., 12:30


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Könnyű




Képzeljük el, hogy egy házban tűz üt ki. A füst, a lángok elvakítanak minket, s a félelem is a zsigereinkig hatol. Vajon képesek lennénk befutni, hogy kimenekítsük a bentrekedteket? Mernénk az életünket kockáztatni egy másik emberért? S vajon a kutyák megteszik ezt értünk? – Utóbbi nem is kérdés!



Yolanda egy philadelphiai labrador-retriever. Már a hivatása is különlegessé teszi, hiszen vakvezető kutyaként segíti gazdája minden léptét. Ami azonban az idei esztendő augusztusában történt az nincs benne semelyik kiképzésben sem. Úgy hívják: szeretet. Esetleg még úgy, hogy ragaszkodás. Hogy mi történt? A hatvanas éveiben járó gazdi lakásában augusztusban tűz ütött ki. Yolanda, aki életénél is jobban szereti gazdáját, egy speciális készülék segítségével tárcsázta a 911-et, s értesítette a problémáról a tűzoltókat. A mentősereg kiérkezéséig biztonságos helyre húzta gazdáját, akit füstmérgezés gyanújával ugyan kórházba szállítottak, de akit hősies tettével megmentett.

 

Yolanda többször is megmentette gazdája életét
Yolanda többször is megmentette gazdája életét
Fotó: khq.com

 

Ha ez még nem lenne elég, akkor a krónikák szerint Yolanda a tűzeset előtt kétszer is tanúbizonyságát adta szeretetének. Egyszer 2013-ban két férfi betört a lakásukba, amire ő bezárta a hálószoba ajtót, és elkergette a betolakodókat, akik menekülés közben megnyitották a gázcsapot. Utóbbiról a kiérkező rendőrök gondoskodtak, megszüntették a veszélyt, hiszen a hős értesítette őket a speciális telefonnal. Akkor is a 911-et "mancsolta", amikor 2014-ben a gazdi eszméletét vesztette. Az amerikai Red Paw Team jutalomfalatokkal, játékokkal halmozta el a négylábú szuper(wo)mant!

 

Roselle és gazdája - Rosellenek hála túlélték 9/11-et!
Roselle és gazdája - Rosellenek hála túlélték 9/11-et!
Fotó: kfiz.com

 

Roselle történetére nincsenek megfelelő jelzők. A 2007-ben elhunyt kutyus olyan bátorságot, önzetlenséget képvisel, amely fémjele lehetne a vakvezető kutyák többségének. A három éves labrador rettegett a viharoktól, már jó előre remegéssel jelezte a baj közeledtét. 2001. szeptember 11-én vak gazdájával a World Trade Centerben tartózkodott. A gépek becsapódását követően félelmét leküzdve 78 lépcsőfokon vezette le gazdáját, így megmentette az életét. 2004-ben Rosellét súlyos immunbetegséggel diagnosztizálták, amely valószínűleg a három évvel azelőtti sokknak volt köszönhető. Roselle emléke még most is velünk él: szerető gazdája létrehozott egy, a látássérültek álmaiért küzdő alapítványt Roselle Álma néven. 

 

A fenti esetek pedig csak cseppek a tengerben, mert szinte minden vakvezető kutya tulajdonos átélt már hasonlóan hősies tettet. A ragaszkodás, a szeretet, az önzetlenség megkérdőjelezhetetlen királyai az ebek – ez sem kérdés már!

 

 

 

 


Indexkép forrás: guardiandiabeticalertdogs.com
Cikk első megjelenése: 2015. szeptember 25.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Videón a husky, aki megpróbálta kiszabadítani társait a menhelyen Videón a husky, aki megpróbálta kiszabadítani társait a menhelyen
A bátor kutya sajnos lebukott, de ennél cukibb letartóztatásról aligha számolhatott be a rendőrség.

Négylábú védelmezőjének hála újra mosolyog a szívbeteg kisfiú Négylábú védelmezőjének hála újra mosolyog a szívbeteg kisfiú
A hűséges kutyus mindig szemmel tartja kis barátját, hogy érezhesse, biztonságban van, vigyáznak rá.

Négylábú életmentők a világháborúban: a vöröskeresztes kutyák Négylábú életmentők a világháborúban: a vöröskeresztes kutyák
Az első világháborúban a brit Vöröskereszt csapatait speciálisan képzett kutyák egészítették ki, hogy a csatamezőn bajbajutott katonák segítségére legyenek. Ez az ő történetük.

Az űrkutatás négylábú mártírja - Lajka kutya története Az űrkutatás négylábú mártírja - Lajka kutya története
A négylábú űrhajós története titkokkal, de még inkább óriási hazugságokkal kísért: hősnek állították be, ám inkább nevezhetnénk mártírnak. Lajka, az utcán kóborló kutya előbb gyepmesteri telepre, onnan a szovjet kiképzőközpontba - hogy aztán 1957. november 3-án a biztos halálba küldjék.

Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál
Sallie egyszerűen ott volt azok mellett, akiket megszeretett, hűségesen vigyázta álmukat, és a tragédia óráiban sem hagyta el azokat, akik gondoskodtak róla, akik fontosak voltak a számára.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Brimo partysátor Hírstart Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így örülnek a kutyák, mikor végre lekerül róluk a lánc Hírek - Címlapon
Így örülnek a kutyák, mikor végre lekerül róluk a lánc
Kutya kapta a főszerepet a John Lewis karácsonyi videójában Hírek - Címlapon
Kutya kapta a főszerepet a John Lewis karácsonyi videójában