A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Magányos farkas - Lehet, hogy introvertált a kutyád?

2020. május 12., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Csendes, tartózkodó vagy időnként barátkozik, kedveli a társaságot? Kutyánk jellemének megismerése óriási segítséget nyújthat, hogy a lehető legjobb életet biztosíthassuk számára.Személyiségünk egy része belénk van ágyazva születésünk pillanatától kezdve; fejlődünk, változunk, ám bizonyos vonásokat életünk végéig magunkban hordozunk. Hasonló figyelhető meg kutyák esetében is: veleszületett jellemüket az életük során – különösen a kölyökkorban – szerzett tapasztalatok formálják. Társas interakcióinkban lehetünk introvertáltak vagy extrovertáltak, kutyánk jellemzésekor pedig az olyan tulajdonságok, mint „társaságkedvelő” vagy „tartózkodó, visszahúzódó” segíthetnek megérteni, mitől érzi jól vagy kellemetlenül magát, mi van rá jótékony hatással. Mindezen ismeretek hozzájárulhatnak a boldog mindennapokhoz. 

 

Az introvertált személyiségre utaló jelek kutyáknál

 

Kedvelheti a magányt, nem zavarja az egyedüllét, ezzel szemben társaságban óvatosabb, szívesebben üldögél a periférián, csendesen szemlélődve. Megfigyeli a történéseket, és akkor bonyolódik interakciókba, ha biztonságosnak találja, feltéve, hogy egyáltalán kedve szottyan hozzá. A tömeg látványa, a nyüzsgés zaja, a milliónyi szag megzavarhatja nyugalmát; más emberek, kutyák társasága hamar kifáraszthatja.

 

Az introvertált kutya előnyben részesítheti gazdája társaságát más kutyákéval szemben
Az introvertált kutya előnyben részesítheti gazdája társaságát más kutyákéval szemben
Fotó: introvertdear.com

 

A kutyafuttatón, parkban inkább a gazdi mellé szegődik, szívesebben játszik vele, mint a többiekkel. Nem szívesen érintkezik más kutyákkal, a kötelező ismerkedési körökön, szaglászáson túlesik, de van, akit még ez sem hoz lázba. Főleg, ha a másik kutya túlzottan lelkes, energikus. Ezek a helyek olyan zavaróak lehetnek egy magánakvaló kutya számára, mint egy introvertált embernek a bevásárlóközpont vagy egy nagyobb rendezvény. Szeretne kiszabadulni a kényelmetlen helyzetből, amit jelezhet úgy, hogy szorosan mellettünk marad, vagy egyik-másik gazdihoz odaszegődik figyelemért. Elkérheti tőlünk a labdáját, frizbijét, és elszórakoztatja magát vele, vagy arra vár, hogy dobáljuk neki. Ilyenkor intenzíven fókuszál arra, ami felkeltette érdeklődését, és kisebb kihívás lehet kizökkenteni belőle, még a látóterébe kerülő kutyákkal sem igazán törődik. Örömét leli abban is, ha békésen sétálgathat velünk, a többiektől távol.

 

Nem igazán örül az új embereknek, akár az otthonunkba lépő vendégekről van szó, akár a sétákon, ha közelednek hozzá, és szeretnék megsimogatni. Ilyen helyzetekben tűnhet bátortalannak, félénknek vagy kimértnek, zárkózottnak, mivel nem mutat érdeklődést az ember irányába. Úgy is tehet, mintha az illető ott sem lenne.

 

Akadhatnak azonban olyan esetek, időszakok, mikor kedve támad barátkozni, örömmel fogadja a simogatást, szeretgetést és a figyelmet. Ugyanakkor, elérkezhet az a pont, amikor ez kezd sok lenni, és szép csendben kioson a tömegből, megkeresi egyik játékát, hogy azt rágcsálja vagy elvonul a kuckójába pihenni, feltöltődni. Ha a parkban vagy vendégségben vagyunk, ily módon jelezheti számunkra, hogy elege lett, szívesebben menne haza.

 

Az introvertált kutyák is igényelhetik egy-két négylábú jóbarát társaságát. Megválogathatja a barátait, idegen ebekkel szemben lehet semleges vagy tartózkodó, elkerülő, ám ha jó ismeretséget kötött egy-két-három pajtással, akikben megbízik, társaságukban felszabadultan viselkedhet, játszhat is.

 

Az introvertált kutya is találhat barátokra, akikkel szívesen játszik
Az introvertált kutya is találhat barátokra, akikkel szívesen játszik
Fotó: akc.orrg

 

Szeretik a megszokott dolgokat, a rutin jótékony hat rájuk, az ismerős dolgok megnyugtatják őket. Az új helyzetek, élmények szorongást kelthetnek benne, bizonytalanná teheti őket annak eldöntésében, mi a helyes lépés. Minden, ami új, felzaklathatja a lelkivilágukat. Ha új helyeket szeretnénk felfedezni vagy új sétaútvonalat választunk, hagyjunk neki időt, hogy a maga tempójában fedezhesse fel.

 

Az introvertált kutyák is szeretnek játszani, a labdázás, frizbizés, agility is remek elfoglaltság lehet. Magabiztos, megnyugtató jelenlétünk mellett egyúttal bátoríthatjuk arra, hogy nyisson mások felé is, együtt felfedezzünk új helyeket, és apró lépésekben ismerkedjen emberekkel, kutyákkal.

 

Testbeszédben megfigyelhető jelek:

  • Elcsendesedés
  • Reszketés, remegés
  • Elbújás
  • Rágcsálás
  • Fülek lelapulása
  • Fel-alá járkálás
  • Gazdi figyelmének felkeltése céljából nyüszögés, ugatás

Ahány kutya, annyi egyéniség

 

Így van ez már a kezdetek kezdete óta. Alapvetően szociális, társas élőlényeknek tartjuk őket, akik kedvelik, ha történik valami, de itt is bőven akadnak kivételek, ahogy az embereknél is. Farkas őseiktől ered a valahova tartozás igénye (a génjeikbe van kódolva), de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan a falkájukba fogadnak minden egyes kutyát, akivel úton-útfélen találkoznak. Ma már – jó esetben – a kutya a család része, és a gazdájára, mint vezetőjére tekint, aki mellett biztonságban érezheti magát, akitől megkapja a szükséges ellátást és nem kell aggódnia olyan dolgok miatt, mint a vadon élő állatoknak (élelem, víz, egészség, stb.) Nem kell máshol keresnie az érzelmi kötődést, békét, szórakozást. A tanítással, játékokkal, feladatokkal szellemi és fizikai elfoglaltságot nyújtunk egymásnak, közösen éljük meg a mindennapokat. De nem az ő vállát nyomja a falka, vagyis a csalás túlélésének a terhe. (Ott kezdődnek a gondok, ha a szerepek felcserélődnek.)

 

Egy érzékeny introvertált kutya több türelmet, megértést igényelhet
Egy érzékeny introvertált kutya több türelmet, megértést igényelhet
Fotó: Twitter

 

Egyes kutyákat speciális feladatokra tenyésztettek ki, például a nyáj őrzése, a gazda otthonának, tulajdonának védelme. A pásztorkutyák feladatai közt szerepelt, hogy a ragadozókkal szemben nyújtsanak védelmet, és ebbe bizony beletartoztak az ellenséges kutyák is. Az őrző-védő hajlammal rendelkező kutyák esetében ezért előfordulhat, hogy szívesebben maradnak gazdájuk közelében, lassabban alakítanak ki új barátságokat. A vadászatra tenyészett kutyák viszont – főleg azok, akik falkában végzik feladatukat – érdeklődőbbek lehetnek, könnyebben ismerkednek, hamarabb nyitnak a külvilág felé.

 

Az introvertált kutyák tanítása

 

Minden kutya egyedi, egyéni tulajdonságokkal rendelkezik, már a születésétől kezdve. Ahhoz, hogy magánakvaló kutyánk kiegyensúlyozott és boldog életet élhessen, nem szükségszerű gyökeres változtatásokat eszközölni jellemén. Nem taníthatjuk meg neki, hogyan ne legyen introvertált, de segíthetünk neki kibújni csigaházából. Megpróbálkozhatunk a fokozatos szocializációval: alkalmanként egy látogatás a kutyaparkban vagy kutyaiskolai tanfolyam, személyre szabott foglalkozás segíthet ebben, de nem kell erőltetni, ha úgy látjuk, kedvencünk jól elvan kutyabarátok nélkül is, és a gazdája, családja társasága jelenti számára a mindenséget. Ha ezt elfogadjuk, akkor sokat tehetünk annak érdekében is, hogy szebbé varázsoljuk mindennapjait.

 

Természetesen jótékony hatással van minden kölyökre és kutyára, ha új helyzetekkel ismertetjük meg, ahol felügyelt környezetben nyugodtan szocializálódhat, de az introvertált kutyának e téren is megvannak a korlátai. Nem biztos, hogy érdemes feszegetni őket, mert az ellenkezőjét érhetjük el vele. Szorongást válthat ki, ha beleerőltetjük társas helyzetekbe, annak reményében, hogy majd „barátkozósabb” lesz; sajnos viselkedési problémák is kialakulhatnak a későbbiekben, ha állandóan bedobjuk a mélyvízbe. Ha a maga tempójában, lépésről-lépésre ismerkedhet meg a világgal, és tudja, hogy ránk támaszkodhat, lassacskán egyre több ingerhez fog hozzászokni.

 

Introvertált kutyák - örömet okoz számukra, ha minél több időt tölthetnek a gazdival
Introvertált kutyák - örömet okoz számukra, ha minél több időt tölthetnek a gazdival
Fotó: earth.com

 

Az introvertált kutyák érzékenyebben reagálnak a büntetésre, nagyon a szívükre tudják venni. Megértésre, türelemre, finom, de határozott jelzésekre és sok-sok dicséretre van szükségük tanítás, nevelés közben és általában véve a mindennapokban is, hogy a helyes viselkedést megerősítsük. A gazdi útmutatása, gyengéd bátorítása önbizalmat ad a kutyának, és még az is lehet, hogy felkelti kíváncsiságát az új dolgot iránt.

 

Amit felejtsünk el egy introvertált kutya esetében: ne erőltessük bele más kutyákkal, emberekkel való interakciókba. Kerüljük azokat a helyzeteket, amelyek kényelmetlenek számára, túlterhelik. Adjunk neki teret és időt, legyünk gyengédek és megértőek, biztosítsunk számára elegendő időt a feltöltődéshez.

 

Fontos megjegyezni, hogy a betegséggel küzdő, sérült vagy idős kutyák is viselkedhetnek tartózkodóan. Hallás- vagy látásprobléma, demencia esetén különleges figyelmet, gondoskodást igényelhetnek a gazdi részéről, mely magában foglalja a szociális interakciókat is.

 

 

Forrás: dogster.com, wagwalking.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Új kutya érkezik a családba – 10 tipp az életre szóló kapcsolat megalapozásához Új kutya érkezik a családba – 10 tipp az életre szóló kapcsolat megalapozásához
Izgalmas időszak elé néz, aki kutyát vesz magához, ám az újdonság varázsa nemcsak elsöprő, hanem időnként nyomasztó is lehet. Ahhoz, hogy zökkenőmentesen induljon közös életünk, és jó kapcsolatot alakítsunk ki kedvencünkkel, fordítsunk hangsúlyt a kötődés megalapozására is.

Szívmelengető barátság: négylábú társa segíti a menhelyről befogadott vak kutyát Szívmelengető barátság: négylábú társa segíti a menhelyről befogadott vak kutyát
Szemem fénye - szoktuk mondani valakire, akit nagyon szeretünk. Amos esetében új értelmet nyernek a szavak, ő ugyanis születésétől fogva nem lát, de kis társa segít neki tájékozódni a világban. Felemelő történet!

Ilyen egy igazi barát: a cica vigyáz a kutyára, aki retteg a viharoktól Ilyen egy igazi barát: a cica vigyáz a kutyára, aki retteg a viharoktól
Mintha érezné, hogy társa fél, ezért mindaddig mellette marad, amíg elcsendesül a vihar. Szívmelengető történet egy kutya-macska barátságról!

12 jel, hogy kutyádnak Te vagy a minden 12 jel, hogy kutyádnak Te vagy a minden
Hűséges barát, szeretetteljes társ, lelkünk gyógyítója ő, a kutya. A maga módján pedig ő is tisztán tudtunkra adja, hogy számára mi vagyunk a legfontosabbak a világon.

"Ő a legjobb barátom." - Megható levelet írt segítőkutyájának a beteg kisfiú "Ő a legjobb barátom." - Megható levelet írt segítőkutyájának a beteg kisfiú
„Szeret mellettem üldögélni, biztonságot és szeretetet nyújt, és sokkal többet segít nekem, mint azt valaha is hinné. Egy hatalmas, puha mackó, de a legjobb az egészben, hogy ő a legjobb barátom!”

Miért páratlan a kutya és gazdi között kialakuló kapcsolat? Miért páratlan a kutya és gazdi között kialakuló kapcsolat?
Lelkesen köszönt minket, mindig kapható egy kis játékra és akkor is mellettünk van, amikor vigaszt keresünk. Csillogó tekintetéből szeretet árad, megnyugtató jelenléte csodálatos támasz.

Sokkal boldogabbak azok a gyerekek, akik kutya mellett nőnek fel Sokkal boldogabbak azok a gyerekek, akik kutya mellett nőnek fel
Egy kutatás szerint rendkívül jótékony hatással van a gyerekek fejlődésére, ha van a családban kutya, akivel ők is foglalkoznak és szoros barátságba kerülnek. Az eredmények még a kutatókat is meglepték, ilyen kimagasló különbségre nem számítottak a kutatás során.

Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket? Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket?
Van, aki szereti a kutyapuszit és van, aki a gondolatától is irtózik. Mit gondolhatnak erről kutyáink? Értik-e, ha puszit adunk nekik, és egyáltalán szeretik-e?

Mentális egészségünkre is jótékony hatással vannak a kutyák Mentális egészségünkre is jótékony hatással vannak a kutyák
El sem tudnánk képzelni az életünket kutyák nélkül! Jelenlétük megannyi pozitív élményt nyújt, mely testi, lelki és mentális egészségünkhöz is hozzájárul. Lássuk a legfontosabbakat 5 pontban.

Szelídített állatból szeretett kedvenc – így váltak a kutyák társainkká Szelídített állatból szeretett kedvenc – így váltak a kutyák társainkká
Az ember legjobb barátja talán sohasem volt még ennyi figyelemmel körülrajongva, mint napjainkban. Honnan ered kötődésünk, és mikortól tekintünk rájuk kedvencként?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Ebugatta Praktiker Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
„Parazitajárvány” fenyegeti a kutyákat Hírek - Címlapon
„Parazitajárvány” fenyegeti a kutyákat
5 dolog, amit azonnal megérez Rajtad a kutyád Hírek - Címlapon
5 dolog, amit azonnal megérez Rajtad a kutyád