A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Hasznos tippek

2021. április 05., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Ha igent mondunk egy kutyának, egyszer s mindenkorra vállaljuk, hogy felelősségteljesen, szeretettel gondoskodunk róla, hiszen ő a legjobb barátunk. Tegyünk róla, hogy ez fordítva is igaz legyen!



Cikkünk első részében az alapvető tudnivalókról írtunk, most tovább bővítjük tudástárunkat. 

 

Séta - Minden nap

 

A rendszeres testmozgás legkézenfekvőbb módja a sétáltatás, és a kutya-gazdi közötti kapcsolat megteremtésének, a kötődés kialakításának és fenntartásának elengedhetetlen része. A kutyák igénylik a mozgást, az új élményeket, és a szaglászás is fontos, hiszen elsődlegesen orruk révén fedezik fel a világot. Teremtsük meg ennek lehetőségét azáltal, hogy minél többet visszük sétálni, kirándulni. Egy lakásban tartott kutyánál ügyeljünk arra, hogy szükség esetén legyen lehetősége kimenni és elvégezni a dolgát, ez akár néhány óránkénti szünetet is jelenthet. Napi 8-10 órás vagy még hosszabb távollét esetén érdemes lehet családtagunk, barátunk segítségét kérni, hogy ugorjon le az ebbel, de felkereshetünk megbízható kutyasétáltatót, -szittert is. 

 

Mindig legyen nyakörv és biléta a kutyán, és az oltási könyvet is vigyük magunkkal, ha sétára indulunk. Ha fel kell mutatni hivatalos személynek, vagy hirtelen állatorvoshoz kell rohanni, jó, ha nálunk van. Ahol kötelező, vegyük pórázra az ebet, a jogszabály is így rendelkezik.

 

Ne engedjük, hogy elszaladjon autók, motorok, emberek, kutyák, macskák, stb. után. A jól működő behívás alapvető, hogy elengedhessük pórázról, de a parkban szembejövő gördeszkások, babakocsik látványa – gyakorlatilag bármi, ami furcsának tűnik a kutya számára – váratlan reakciót válthat ki belőle. Megugathatja, utána eredhet vagy ijedtében el is menekülhet előle. Ezért is fontos a pórázhasználat, és az is, hogy minél több helyre elvigyük kutyánkat, így felismerhetjük, hogyan reagál bizonyos körülményekre, és képesek leszünk ahhoz mérten cselekedni.

 

Hogya legyél a kutyád legjobb barátja - Sétálj vele minden nap
Sétálj vele minden nap
Fotó: Pinterest

 

Szedjük fel a kakit

 

A parkban, utcán mindenképpen szedjük fel, de még saját kertünkben is érdemes, főleg, ha több kutyával élünk együtt és/vagy gyermekek is vannak a családban/vendégségben, akik előszeretettel kúsznak-másznak, ugrándoznak, játsszanak a földön, fűben. Felelősségteljes gazdiként kutyakötelességünk odafigyelni a tisztaságra, így mindig legyen nálunk néhány zacskó, hogy felszedhessük a kakit, bárhova is megyünk kedvencünkkel.

 

Kert

 

Ha a kutya részben kint tölti idejét, legyen egy esőtől, hótól, széltől védett, hőszigetelt kutyaháza, ahova bebújhat, amely minden körülmények között megvédi az időjárás viszontagságaitól. Fontos, hogy megfelelően szellőzzön, ne fülledjen be nyáron sem. Kennel esetén legyen árnyékos része is, ahova az eb behúzódhat a tűző nap sugarai elől. Egy deszkákból álló szedett-vedett tákolmány, vashordó korántsem alkalmas kutyaháznak!

 

Ha kinti-benti kutya, aki szívesen időzik kint a kertben a nap folyamán, tegyünk róla, hogy bemehessen a házba, ha kedve tartja. Ne zárjuk ki (és ne is felejtsük kint), ha otthon vagyunk, pláne ha az időjárás rosszra fordul: nyáron a hőség, télen a jeges szél, hó, fagyos hőmérséklet ugyanolyan elviselhetetlen, mint a szakadó eső és a felázott, sáros talaj.

 

Kutyatartás láncon? A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet módosítása értelmében 2016. január 1-jétől tilos ebet tartósan kikötve tartani. A rendelet előírásai egy követendő irányt határoznak meg, de egyetlen kutyát sem tisztességes megkötve tartani, pusztán azért, mert a tulajdonosa nem tudja, vagy nem akarja rendben tartani saját otthona körüli a kerítést, illetve megtanítáni kutyáját arra, hogy ne szökjön.

 

Gyerekek és kutyák csak felügyelet mellett
Gyerekek és kutyák csak felügyelet mellett
Fotó: missionridgevet.com

 

Gyermekek és kutyák – csak felügyelet mellett!

 

A gyerekek és kutyák közötti bensőséges kapcsolat csodálattal tölti el a külső szemlélőt. Barátságuk életreszóló élményekkel ajándékozza meg a kicsiket. A biztonságos együttélés szabályait azonban fontos megtanítanunk nekik. 

Bármennyire is jól viselkedik kutyánk, nem tudjuk megjósolni minden egyes lépését, és ez a gyermekekre is igaz, főleg, ha még nem igazán találkoztak kutyákkal. Ügyeljünk kutyánkra csecsemők és kisgyermekek közelében, de a nagyobbak hangoskodása, kéretlen közeledése is feszültséget teremthet. Figyeljük meg kutyánk viselkedését, vegyük észre a jeleket, hogy jól érzi-e magát vagy kellemetlenül érinti-e a szituáció, például, ha vendégségbe érkeznek gyerekek. Biztosítsunk számára egy csendes kuckót, ahova elvonulhat, ha besokall.

 

Ivartalanítás

 

Számos betegség küszöbölhető ki az ivartalanítással, szukáknál például a gennyes méhgyulladás, mely súlyos, akár életveszélyes állapottá fajulhat, ha későn ismerik fel. Az álvemhesség kellemetlenségeivel sem kell bajlódni, amely nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is megviselheti a kutyát a tüzelést követően. A beavatkozással tehát az ivarszervek gyulladásos, daganatos állapotai is megelőzhetőek mind szukáknál, mind kanoknál.

 

Az ivartalanítás egyúttal a nem kívánt szaporulatok megelőzésének leghatékonyabb módja, hiszen rengeteg kutya vár gazdira a menhelyeken, állatmentő szervezeteknél. Sokan hónapokat, éveket tölthetnek el reménykedve; akár egy életet is leélhetnek a rácsok mögött. Ők egytől-egyik az emberi felelőtlenség áldozatai. A legtöbb szervezettől már ivartalanítva lehet örökbefogadni a kutyákat vagy életkoruk, lehetőségeik miatt ivartalanítási kötelezettséggel. Ez az örökbefogadási szerződésben is szerepel, melyet aláírásunkkal elfogadunk, és a szervezet által meghatározott időn belül teljesíteni kell a ránk eső részt.

 

Több állatmentő szervezetnél elérhetőek ivartalanítási programok, tehát ha egy kutyatulajdonosnak nem engedik meg anyagi körülményei, hogy kifizesse saját kutyája műtétjét, a szervezet segítséget nyújthat ebben. Érdemes utánajárni és figyelemmel követni az állatorvosi rendelők felhívásait is, hiszen országszerte számos helyen biztosítanak kedvezményes ivartalanítást kutyák és macskák számára egy-egy előre meghatározott időszakban.

 

Rengeteg a gazdátlan kutya, ivartalanítással csökkenthető a felesleges szaporulatok száma, betegségmegelőző hatással is bír
Rengeteg a gazdátlan kutya, ivartalanítással csökkenthető a felesleges szaporulatok száma, és betegségmegelőző hatással is bír
Fotó: Twitter

 

A hiányos szocializáció miatt vagy komoly traumát követően sajnos nemkívánatos viselkedések is kialakulhatnak egy kutyánál. A nevelés, tanítás és kapcsolatunk erősítése segíthet megelőzni mindezeket, de a váratlan helyzeteket nem lehet mindig kikerülni. Értsük meg kutyánk viselkedését, mit szeretne közölni általa, és ne feledjük, hogy a hirtelen fellépő problémák hátterében egészségügyi gondok is állhatnak.

 

Ásás, rombolás

 

Az ásás sok kutyánál ösztönös, különösen a kotorékebeknél és keverékeiknél, ezért fontos, hogy kiélhesse szükségletét: biztonságos körülmények között, pl. erdőn-mezőn vagy a kert egy erre a célra elkerített részén. Olyan helyeken azonban, ahol mások is megfordulnak - társasház közös kertje, kutyafuttató, park - balesetveszélyes lehet egy kisebb-nagyobb gödör, ha belelépnek. Mi sem szeretnénk azért a sürgősségin kikötni, mert más hagyta ásni a kutyáját a futtatón, ugye?

 

Harapás

 

A harapás teljességgel elfogadhatatlan, még játék közben sincs benne semmi cuki! Ezt már az elején le kell vele tisztázni, mert ha nem sikerül megfelelően szocializálni a kutyát, komoly problémával kell szembenéznünk, ha sérülést okoz kutyatársainak vagy embereknek. Az agresszív viselkedés jeleit tapasztalva mielőbb forduljunk kutyaviselkedési szakemberhez, rehabilitációs kiképzőhöz. (Ez érvényes egyébként mindenféle viselkedési probléma esetén is.)

 

Szökés

 

Ha kertes házban élünk, ügyeljünk arra, hogy a kutya ne szökhessen ki, és ne kóricáljon el a környékre, mert nemcsak a járókelőket ijesztheti meg, hanem testi épségükben és tulajdonukban is kárt tehet (pl. ha belóg a baromfiudvarba randalírozni), összeverekedhet más kutyákkal, és balesetet is okozhat (egy autó elé ugrik vagy megkergeti a bicikliseket, motorosokat, stb.). A kert legyen biztonságosan körbekerítve, amin a kutya nem tud kimászni, kibújni és alatta sem tudja kiásni magát. Rengeteg sérülés, gond származik a felelőtlen kutyatartók kiszökdöső ebei miatt. Előzzük meg! Ez nemcsak saját, hanem kutyánk és a környékünk érdeke is.

 

Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja - Vigyázz rá felelősséggel, szeretettel
Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja - Vigyázz rá felelősséggel, szeretettel
Fotó: Pinterest

 

Ugatás

 

A legtöbb kutya ösztönösen védi otthonát, családját. Ugatásával tudja jelezni, ha valaki közeledik, ám zavaró lehet, ha túlzásba viszi. Ugat, ha ugyanazok a szomszédok elhaladnak a kapu/ajtó előtt, felfigyel mindenféle hangra, zajra „még a hulló falevélre” is ugatni kezd. A szeparációs szorongás is kiválthat nyüszögést, vonyítást, kétségbeesett ugatást. Kertes házban, emeletes házban egyaránt kellemetlen lehet a lakóközösség számára és negatív következményekkel járhat, (pl. beszólogatás, veszekedés, feljelentés). Meg kell értetnünk kutyánkkal, hogy a jelzésnek is van egy egészséges határa, ehhez vegyük igénybe kutyakiképző segítségét.

 


 

A kutyák rendkívül jól alkalmazkodnak az új körülményekhez, még a felnőtt vagy idős korukban befogadott ebek is ügyesen beilleszkednek a gazdi vagy a család életébe. Kapcsolatunk azonban kettőn áll, és mivel mi vesszük magunkhoz a kutyát, elsődlegesen rajtunk múlik, hogy olyan életet biztosítsunk kedvencünk számára, amely mentális, érzelmi és fizikai egészségéhez is hozzájárul.

 

Bármilyen probléma esetén forduljunk szakemberhez, hogy mielőbb megtaláljuk a megoldást!


 

Forrás: bhg.com, Nébih
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2020. május 21.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egy kutyusért mentek a menhelyre – aztán kiderült, hogy a legjobb barátja is gazdira vár Egy kutyusért mentek a menhelyre – aztán kiderült, hogy a legjobb barátja is gazdira vár
Megható videón a kettős örökbefogadás!

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

A kutya-ember kapcsolat mint viselkedésmintázat nagyon hasonlít az anya-gyermek közti kötődésre A kutya-ember kapcsolat mint viselkedésmintázat nagyon hasonlít az anya-gyermek közti kötődésre
A kedvencként tartott törpemalacok a kutyákkal ellentétben nem kötődnek gazdájukhoz - állapították meg az ELTE Etológia Tanszék kutatói, akik emberi környezetben szocializált törpemalacoknál vizsgálták, hogy a kutyákhoz hasonlóan kialakul-e náluk olyan kötődés a gazdához, mint amilyen a gyerek-anya kapcsolatokra jellemző.

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Mondial Assistance GesmbH Egyedi kutyás ajándéktárgyak MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Furcsa jelenség kutyáknál: a „fordított tüsszentés” Hírek - Címlapon
Furcsa jelenség kutyáknál: a „fordított tüsszentés”
Kutyás barangolások - Kismarosról Törökmezőre, avagy egy kellemes délutáni séta Hírek - Címlapon
Kutyás barangolások - Kismarosról Törökmezőre, avagy egy kellemes délutáni séta