A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Utazás

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyás barangolások - Kismarosról Törökmezőre, avagy egy kellemes délutáni séta

2021. április 02., 12:30


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Utazás
Terepfutásaim kedvelt helyszíne az útvonal, mert a kezdeti szintemelkedést követően kellemesen lankás a terület, nem beszélve arról, hogy Törökmezőig még elvétve sem akadnak kirándulók. Délutáni sétánk helyszínéül is ezért választottuk, mi nem fáradunk el különösebben, ellenben a kutyák le lesznek mozgatva. 

A 9,7 km-s túra Kóspallag vasútállomástól indul, tehát vonattal is elérhető. Az autót Kismaros után közvetlenül, a Kóspallag táblánál jobbra kanyarodva, a vasúti hidat követő földúton érdemes letenni. Sétánk a zöld négyzet jelzésen veszi kezdetét, mely a földutak elágazásánál ered. Rövid ideig házak között haladunk, majd cserjés erdei ösvénybe torkollik a széles útszakasz. Ez talán a legkellemetlenebb rész,  körülbelül 1000 métert kell megtennünk enyhén emelkedős szakaszon - ami a legsunyibb minden emelkedő közül. Látnivaló itt még nem sok akad, talán ha jobbra nézünk, minimális kilátást tudhatunk magunkénak, de ez is csak a lakó-és pihenő övezetet jelenti, melyre letekinthetünk. 

 

 

Vadászlesekkel tarkított mező
Vadászlesekkel tarkított mező
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

Aprócska, vadászlesekkel beépített mezőre érkezünk, ez valamelyest kárpótol a kezdeti kaptatóért. Kedvelt terület lehet a vadak számára, kutyáink minden egyes ittlétünkkor megőrülnek, szinte hallani véljük, ahogy szimatolnak. Nem kell túl jó megfigyelőnek lenni, hogy a vadregényes terepen vaddisznó, szarvas vagy őz nyomokra akadjunk, hiszen ezt a pocsolyákkal, dagonyával tarkított szakaszt még a kitaposott túra útvonalon is patanyomok övezik. Frissen előbújt ibolyák mellett haladunk, immár egy újabb mezőn, majd rövid emelkedőt követően elénk tárul a tágas Törökmező. 

 

 

Játék Törökmezőn
Játék Törökmezőn
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

Törökmező a tavasz kezdeti szakaszán talán a legkevésbé látványos, szürke cserjések, elszáradt füvek borítják, melyek egy hónap múlva a zöld számos árnyalatában fognak pompázni. Télen családok kedvelt szánkózó helyszíne, nyáron piknikezéshez, csapatjátékokhoz is tökéletes terület, így sokak körében méltán népszerű. Kutyáink itt végre szaladhatnak egy nagyot, nem zavarnak senkit, és szem elől sem téveszthetjük őket a hatalmas mezőn. 

 

 

Törökmező
Törökmező
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

Seelie még egy megszáradt szarvas lábat is talál. Nem meglepő mondjuk, vadászati tréningjének jelentős része ilyen lábakkal folyik. Kapunk is az alkalmon, hogy a még szagos apportot szájba vegye, tartsa, keresse és kézbe adja. Nagy örömére megengedem neki, hogy velünk hozza egy szakaszon, még örülök is kicsit a lelkesedésének, így legalább gyakorolhatunk egy kis lábnál követést és távolról ültetést is apporttal a szájban.

 

 

Seeli gyakorlása
Seeli gyakorlása
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

Kimondottan javaslom egyébként, ha valakinek “őrült”, azaz eszméletlenül pörgős kutyája van, hogy dugjon egy apportot néhány kilométerre a szájába, és nem túl látványosan, de alkalmanként várjon el engedelmességi feladatokat. Természetesen a kutyának addig kell készséggel cipelnie zsákmányát, míg a gazda utoljára el nem kéri tőle. Seelievel is így tettem. Ezután mintha átkapcsoltak volna rajta egy funkciót, újra őrült üzemmódra váltott, és rakétaként szelte tovább Törökmező ösvényeit.

 

 

Kilátás a műútról
Kilátás a műútról
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

Bár a jelzés nem indokolja, mi a kutyákkal keresztül megyünk a mezőn, egészen a játszótér előtti cserjés vonaláig, itt keresztezve az aszfaltot betérünk az erdőbe és a piros sáv jelzésen haladunk Nagymaros irányába. Ismét egy unalmasabb, kissé emelkedő erdős szakasz következik, míg végül egy műúton kötünk ki. Pár száz méter megtétele után elérkezünk az utolsó nagyobb elágazásig. Ha lenne még egy kis időnk jobbra kanyarodva kinéznénk a közeli csúcsról, a Gubacsi-hálásról, de most mégis balra haladunk tovább, a zöld háromszög útvonalán. Rövid, szélesebb utat követően szemfülesnek kell lenni, ugyanis balra, egy kis kiugrón át betér a jelzés az erdőbe. Igen keskeny, de kellemesen járható ösvényünket az erdő védett virágai, a kora tavasszal nyíló pirosló hunyorok kísérik. 

 

 

Pirosló hunyor
Pirosló hunyor
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

Túráinkon kényszeresen keressük a kilátási lehetőségeket, a nem mindenki számára jelölt különlegességeket, így egy benőtt kilométer követ megkerülve ráakadunk egy eldugott tisztásra és a Dunakanyar panorámájára. Elénk tárul a Szentendrei-sziget csúcsa, Visegrád valamint a Duna egy egészen hosszú szakaszon. A térkép további kilátó pontot jelöl, ezt turista jelzés is megerősíti, mégsem érdemes kitérni. A Volt Zammenhof-kilátónak nyoma sincs, a várható panorámát fák takarják, az erdő visszavette, ami az övé, úgyhogy vissza is térünk a zöld háromszög vonalára, és folytatjuk utunkat a kiindulópont felé. 

 

 

Kilátás a Szigetcsúcsra
Kilátás a Szigetcsúcsra
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

Erős lejtő következik, nehézkes a lejutás, de amellett, hogy a lábunk elé nézünk, javaslom, hogy álljunk meg néhol és csodáljuk meg az árkokkal, patakokkal átrajzolt bükk erdőt. Különleges képet nyújtanak a vízmosások nyomai, a csörgedező patak, a tavaly óta még megmaradt vékony vörösesbarna avarszőnyeg az őszies hangulatot megtörő pirosló hunyorokkal. Akárcsak egy festmény. Az igazán impozáns bükk erdőből lakó- és pihenő övezetbe kanyarodunk, kezdetén kiépített forrással. Innen hangulatos nyaralók között visz utunk, míg kiérünk a vasúti sín mellé, ahonnan néhány perc alatt megtaláljuk az autót. Kellemes délutáni sétát tudhatunk magunk mögött, mely nem teljes három órát vett igénybe, nem utolsó sorban kutyáink is nyugodtan alszanak. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyás barangolások - Naszály-hegy, csodálatom tárgya Kutyás barangolások - Naszály-hegy, csodálatom tárgya
Elfogulttá válok, ha a Naszály-hegy merül fel hétvégi túránk útvonalaként. Hossza ellenére sem tudom elképzelni, hányszor kellene még megtennem az útvonalat, hogy végül ráunjak. A panoráma, a táj ezer arca, a terület sokszínűsége újabb és újabb csodákat rejt, ahányszor csak arra járunk. Mindenkinek ajánlani tudom a Cserhát ezen területét, aki a kedvenc túráinak listájára új belépőt keres.

Kutyás barangolások – a Gyilkos-tó kicsiben és a denevértanya Odvaskő-barlang Kutyás barangolások – a Gyilkos-tó kicsiben és a denevértanya Odvaskő-barlang
Népszerű kirándulóhely Bakonybél közelében, sokan keresik fel kutyával együtt. Mi is kutyás túra céljából látogattuk. Könnyű terep, misztikus látvány: a Hubertlaki-tó, más néven bakonyi Gyilkos-tó. Felkapaszkodtunk az Odvaskő-barlanghoz is.

A hosszúhétvégén a természetben - erre figyelj! A hosszúhétvégén a természetben - erre figyelj!
Tavasz, jó idő, négynapos hétvége. Szinte kirándulásokért kiált, azonban a jelenlegi helyzetben nem mindegy, hogyan döntünk: elindulunk-e, és ha igen, merre!

Kezdődik a 2021 évi tavaszi ebzárlat - tudnivalók és az érintett települések listája Kezdődik a 2021 évi tavaszi ebzárlat - tudnivalók és az érintett települések listája
Mondhatni, menetrendszerűen érkezik a tavaszi ebzárlat. a rókák veszettség elleni immunizálása azért is különösen fontos, mert a határaink közelében a közelmúltban is találtak veszett rókát. A 2021 tavaszán elrendelt ebzárlat március 27. és április 18. között lesz érvényben.

Kutyás barangolások - Vitányvár Kutyás barangolások - Vitányvár
Hosszabb kutyás túra lett a ködös vasárnap délelőtti program. Vitányvárat tűztük ki célul, amit rajtunk kívül mások is meghódítottak kutyával együtt. Kutyabarát és nem kutyabarát helyek környékén kalandoztunk.

Túrázás, természetjárás a járvány alatt - óvatosságra int a Magyar Orvosi Kamara Túrázás, természetjárás a járvány alatt - óvatosságra int a Magyar Orvosi Kamara
Sajnos a járványhelyzet egyre csak súlyosbodik a harmadik hullámban. A nehéz körülmények, korlátozások, home office ellenére is biztosítanunk kell kutyáink számára a mozgást, erre pedig a legideálisabb helyszín a természet. A Magyar Orvosi Kamara azonban óvatosságra int ezen a területen is, erre vonatkozó ajánlásokat tett közzé.

Kutyás barangolások - A kesztölci mészkőszirtek panorámája Kutyás barangolások - A kesztölci mészkőszirtek panorámája
A szép idő, különösen a hétvégeken tömegeket vonz a természetbe, így olyan útvonalat kerestünk, amire a jó idő ellenére is kevesen gondolnak. Gyakran túrázunk csapatban - arról nem is beszélve, hogy mi is három kutya büszke gazdái vagyunk - tehát kirándulásaink során fontos szempont, hogy ne zavarjunk senkit, illetve ne kelljen a kutyáknak a túra nagy részét teljes kontroll alatt tölteniük, ugyanezen okokból.

Kutyás barangolások: Az Úrkuti őskarszt és túra Zircen, a Pintér-hegy erdejében Kutyás barangolások: Az Úrkuti őskarszt és túra Zircen, a Pintér-hegy erdejében
Ki korán kel, tumultust nem lel. Az Úrkúti őskarszt szédületes, érdemes meglátogatni. Kutyabarát hely, ha a kutya elég atletikus. A hosszabb kutyás túrát Zircen ejtettük meg. A kapuval szemben állva fordulj balra és négylábú barátoddal szabad az út, vár az erdő!

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

Tűzoltók mentették meg a vizslát, akinek uszadék fába akadt a lába a Tisza árterén Tűzoltók mentették meg a vizslát, akinek uszadék fába akadt a lába a Tisza árterén
Veszélyes helyzetbe keveredett Gaia, a weimari vizsla - szerencsére a szakemberek hamar a segítségére siettek. A tűzoltók felhívják a figyelmet az áradó folyók veszélyeire, mely kutyáinkat is fenyegethetik a séták során.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület Egyedi kutyás ajándéktárgyak JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Kutyabarát húsvét – 6 tipp, hogy kutyánk szempontjából is biztonságos legyen az ünnep Hírek - Címlapon
Kutyabarát húsvét – 6 tipp, hogy kutyánk szempontjából is biztonságos legyen az ünnep
Bájos tolvaj: többször is megpróbálta ellopni a plüss egyszarvút a boltból a kóbor kutya Hírek - Címlapon
Bájos tolvaj: többször is megpróbálta ellopni a plüss egyszarvút a boltból a kóbor kutya
fb-text