A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Költözés kutyával – Mit tehetsz, hogy stresszmentes legyen kedvencednek?

2023. március 25., 13:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




Biztos ismerős a helyzet: a lakásban egymás hegyén-hátán a papírdobozok, a vállra akasztható műanyag táskák teletömve ruhákkal, kutyusod pedig elégedett képpel trónol egy nagyobbacska halom tetején. Ő felkapaszkodott, megtette a magáét.



 

 

 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

Humorérzékedtől függ, mennyire visel meg a változás és néha kutyusod vígjátékba illő reakciója a káoszra. Hogy egy ideig nem találod majd a megszokott helyükön a személyes tárgyaid. Helyettük lépten-nyomon rálépsz egy műcsontra, egy plüss macira. Kedvenced így teszi magának komfortossá a helyzetet. Meg aztán átmenetileg nincs kényelmes tered. Mindeközben kutyatársad igazán vígan fedezi fel új környékét. Csóválva veszi birtokba az utcákat, kutyás parkokat, a futikat és meghódítja az új szomszédokat is. Akiktől olykor még finom falatok is pottyannak neki. Ő elégedett. Végtére szoba-ragadozód szeret felfedezni és genetikailag kódolt belé a kalandvágy. Igazán szerencsés.

 

Vannak azonban kutyusok, akiknek nehezebb alkalmazkodni a változáshoz. Stresszeli őket, hogy felbomlik napi rutinjuk. Túlságosan sok ingert jelent számukra egykori otthonuk „elvesztése”, az új helyen az új hangok, illatok és a jövés-menés. Költöztetők, kicsomagolás… a nagy ismeretlen.

 

Igazán szerencsésnek mondhatom magam. Annak idején Álmos kifejezetten szeretett költözni és csomagolni. Egyszer, amikor több mint 200 km-re választottuk meg új otthonunkat, a költöztető kamion anyósülésén az ölemből nézelődve és szimatolva asszisztálta végig a folyamatot. Megérkezve mindig megengedtem neki, hogy szétcincáljon egy számára szimpatikus papírdobozt. Ezt igazán lelkiismeretesen teljesítette. Sokáig takarítottam utána a cafatokat, de Álmos boldog volt. Felhőcske e tekintetben visszahúzódóbb típus. Nem lelkesíti a rendetlenség, de könnyen feltalálja magát egy-egy új helyen. Lényeg, hogy legyen a szőrmi-kosara az ágyra helyezve és tudjuk, hol lelhető fel a kedvenc jutifalatja, a „büdikacsa”. Így hívjuk. Utána persze lelkesen oszt büdi puszikat is és részéről mehetünk labdázni meg ismerkedni a parkba.

 

 

 

Mit tudsz tenni, ha kutyusod stressz alatt áll a költözéstől?

 

 

Először is, milyen jelei vannak?

  • Izgatottan jön-megy, szokatlanul aktívan ellenőriz mindent.
  • A környezeti tényezőktől függetlenül erősen zihál, liheg.
  • Megváltozik a bioritmusa, kevesebbet pihen.
  • Nyálzik.
  • Elbújik, és egy webáruháznyi kutyás játék vagy eledel sem tudja őt kicsalogatni rejtekéről.
  • Szobatisztasági zavar mutatkozik.

 

 

Költözés kutyával - stresszmentes is lehet!
Költözés kutyával - stresszmentes is lehet!
Fotó: Unsplash - Erda Estremera

 

 

Összeszedtem néhány hasznos tippet, mivel tudod átsegíteni kis barátod e nehéz szakaszon:

 

1.   Ha szabálykövető típus kedvenced és fontosak neki a rítusok, figyelj arra, hogy minél többet betarts közülük. Ahogyan eddig! Ne maradjon el például séta után a huzakodós vagy a keresős játék. Ha az énidőtök a közös összebújással, szőr- és mancsápolással a kora reggeli vagy épp a késő esti órákra tevődött, próbáld, amennyire lehet, tartani ezt. Tudod: nem egyszerre kell a helyére kerülnie mindennek. Az sincs kőbe vésve, hogy 24 óra alatt alakuljon ki „az otthon melege”. Nyugodtan ráérsz kutyusoddal foglalkozni. A rendrakás megvár. :) Semmiképp ne csökkenjen a napi mozgásmennyiség!

 

2.   Azt szoktam javasolni a gazdijaimnak, minél többször sétáljanak az új környéken még a beköltözés előtt. Hogy ne legyen teljesen ismeretlen. Legjobb, ha van mód új kutyabarátokat megismerni, játszani más fajtársakkal, esetleg betérni egy kutyás boltba pár új játékért vagy ízletes rágókáért. Hadd kötődjenek pozitív tapasztalatai leendő otthonának területéhez! Egy külkerületi, kertvárosias közegből csöppenve mondjuk a belváros forgatagába… nos, ilyenkor minden segítség és pozitív tapasztalat jól jön a négylábúnak.

 

3.   Az előzőekhez kapcsolódóan könnyebb lesz beilleszkednie, ha nem egyik napról a másikra találkozik a környék jellegzetességeivel, mint például tömegközlekedési eszközök, dudáló taxik, az aluljárók zsúfoltsága, a minden sarkon termő gyros-árusok és egyéb vendéglők, ahonnét rengeteg finom illat árad és ahová nem illő csak úgy beloholni kunyerálni.

 

4.   Aranyszabály, hogy a költözés napján és azt megelőzően érdemes hosszas, kiadós kirándulást, vagy sétát tenni. Lehetőleg sűrűn tűzdelten labdázással, mozgásos játékokkal. A fáradt kutyának kevesebb energiája marad stresszelni. Meg persze nem lesz minden lében két kanál sem…

 

 

Néhány kutyát kevésbé, másokat jobban megvisel a költözködés
Néhány kutyát kevésbé, másokat jobban megvisel a költözködés
Fotó: Unsplash - Matthew Henry 

 

 

5.   Mozgasd meg kis barátod nóziját is! Persze ne szó szerint. Keríts pár műanyag poharat (10-20 db), tedd le őket a földre, de csak 4-5 alá rejts falatkát. Hadd kösse le kutyusod szabadgyökeit, hogy megtalálja őket! Az a kutyus, aki sokat használja az orrát, nyugodtabb. Mert van neki saját programja, és mert gondolkodással, feladat-megoldással töltheti szabadidejét. Ugyanezt a célt szolgálják az interaktív játékok és a keresős feladatok is.

 

6.   Ha kutyatársad hobbija a lázas izgalomba jövés a sétálós ruhád és a táskád előbukkanása esetén, itt az ideje egy kis ellenérzékenyítésnek! A költözést megelőző hetekben random-jelleggel pakolj ki pár üres dobozt a nappali közepére. Máskor a bőröndöt mozgasd. Néhány kutya félelmet mutat a bútorvédő fólia vagy a ragasztószalag letekeredésének a hangjára. Legyen a napi rutin része a velük való ismerkedés! Ne felejtsd el megdicsérni és jutifalatot adni neki, ha közelebb merészkedett ezekhez a „félelmetes” tárgyakhoz.  Mindig erősítsd kutyusod kíváncsiságát és felfedező szellemét!

 

7.   Ahogy neked megnyugtató az első éjszaka saját, kényelmes ágyadban pihenni, ugyanezt ki kell alakítanod kutyatársad számára is! Így tehát az elsők között szerepeljen, hogy teremtesz neki egy biztonságos kis zugot. Ajtótól, ablaktól, huzattól és lépcsőházi hangoktól minél messzebb! Kerüljön a szobakennelbe a megszokott kutyamatraca, kosara, párnája és takarói. Átmeneti jelleggel betehetsz számára egy illatoddal átitatott textilt is, például sálat, a kispárna huzatját. Megnyugtató lesz úgy elaludnia, hogy érzi az illatod.

 

8.   Ha már illatok… Konnektorba dugható, nyakörves (kölyköknek külön nyakörv-változat) vagy kutyahámra fújható spary-verzióban is megvásárolhatsz neki nyugtató feromonokat kibocsátó eszközt. Ennek az illatanyag kibocsátása kvázi nyugtató üzenetként hat. Olyan, amivel egykoron a mamája kommunikált vele egészen apró kölyökkorban. Hatékony segítség lehet a kis eszköz költözés, vihar, környezeti változások vagy állatorvosi látogatás esetén is.

 

 

Saját ágya, játékai megnyutatják a stresszelő kutyát
Saját ágya, játékai megnyutatják a stresszelő kutyát
Fotó: Unsplash - Laurence Katz

 

 

 

+3 tipp: 

  • Frissítsd új lakcímeteket és telefonos elérhetőséged a kutyus mikrochip-es nyilvántartási rendszerében!
     
  • Gravíroztasd kedvenced bilétájába a neved/nevét és telefonszámod! Ha eddig nem hordott ilyet kutyusod, érdemes vadiúj környékre kötözve beruházni ilyenbe!
     
  • Már a költözés előtt derítsd fel, hol vannak a környéken 0-24 órában működő állatkórházak, illetve sürgősségi ellátás. Jó mindenre felkészülni!

 

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Erda Estremera
Cikk első megjelenése: 2021. december 02.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com JULIUS-K9 AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyás barangolások - Naszály-hegy, csodálatom tárgya Hírek - Címlapon
Kutyás barangolások - Naszály-hegy, csodálatom tárgya
Elhízás - Az első számú egészségügyi veszély! A te kutyád is érintett? Hírek - Címlapon
Elhízás - Az első számú egészségügyi veszély! A te kutyád is érintett?