A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Elhízás - Az első számú egészségügyi veszély! A te kutyád is érintett?

A legújabb kutatások szerint minden második háziállat túlsúlyos, de sok tulajdonos ezt észre sem veszi. És meglepő módon az állatorvosok sem hívják fel rá a figyelmüket.


2023. március 25., 08:00


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Egészség




A felmérés ugyan az Egyesült Államokban készült, de a szakemberek szerint az egész világon fennálló problémára világít rá.
Jelenleg ugyanis ez a legnagyobb egészségügyi probléma, ami a házi kedvenceket sújtja. Milliókat öl meg idő előtt, óriási fájdalmat és szenvedést okoz, és sok pénzébe is kerül a gazdáknak. A legérdekesebb pedig, hogy egyszerűen elkerülhető lenne, ha hajlandóak lennének a gazdik nyitott szemmel járni, felismerni a problémát és változtatni bizonyos szokásokon.



Ezzel szemben a kutatás, - amelyben 865 gazdi és kedvence vett részt – arra mutatott rá, hogy noha már a korábbi években is komoly méreteket öltött az elhízásból eredő egészségügyi problémák megjelenése az állatorvosi praxisokban, a gazdik továbbra sem hajlandóak szembenézni ezeknek az eseteknek a súlyosságával.

 

A kutatók eredményei alapján a házi kedvencek (kutyák, cicák) mintegy 50%-a túlsúlyos. Ez az eredmény szerintük nem meglepő tekintve, hogy az utóbbi időben trendik lettek az elhízott jószágok. Ezzel egy időben a gazdik vaksága is nőtt a problémára. Az elhízott kutyák gazdáinak mindössze 39, a cicáknak 45%-a ismeri el, hogy kedvence túlsúlyos.

 

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy bizony az állatorvosok és a gazdik nem találják a közös hangot, amikor négylábú barátaink elhízásáról van szó. A tulajdonosok mindössze 46%-a számol be arról, hogy állatorvosa legalább évente megbeszéli vele kedvence ideális vagy egészséges súlyát. Továbbá az állattartók 22%-a azt állítja, hogy állatorvosa csak akkor beszél a súlyról, ha kifejezetten rákérdeznek, további 12%-uk pedig egyszerűen nem beszél a témáról az állatorvosával.

 

Ezzel szemben érdekes módon a legtöbb kisállat-tulajdonos (72%) betegségnek tartja a kisállatok elhízását, csakúgy, mint az állatorvosok 87%-a.

 

De hogyan is lehet megállapítani, hogy kedvencünk túlsúlyos-e vagy sem?

 

Mivel manapság nagyon sok házi kedvenc túlsúlyos, sokan már nem is tudják megkülönböztetni a kövér és a normál méretű háziállatokat.

Ha nem vagy biztos a saját kutyádban, nézz le rá felülről. Elkeskenyedett a dereka? Ha nem, ha inkább ovális alakú, akkor valószínűleg túlsúlyos. Fajtája is válogatja, hogy mi az ideális kinézet, testsúly. De jellemzően érezni kell (de nem látni) a bordáit, valamint a csontjait a farka tövénél (e szabály alól kivételt képeznek egyes fajták, pl. agár, whippet). Ha elhízott, nyilvánvaló mennyiségű felesleges zsírt lehet látni a hasán, a csípőjén és a nyakán.

 

Az is segíthet, ha kedvencedet a Kisállat-Egészségügyi Világszövetség (WSAVA) által biztosított testkondíciós táblázattal hasonlítod össze:

 

 

Test táblázat
Az ideális testösszetételt a középső ábra mutatja
Forrás: www.kutyabarathelyek.hu

 

 

A ideális állapotot a középső ábra mutatja. Sajnos sok gazdi azt feltételezi, hogy kedvence testösszetétele rendben van, mert állatorvosuk soha nem említi, hogy az állatkának súlyproblémája lenne a vizsgálatok során. Az állatorvosok számos okból nem kezelik a plusz kilókat, többek között azért, mert ez a beszélgetés sok gazdit kellemetlenül érint.


Ráadásul a súlygyarapodás jellemzően egy lassú, hosszabb időt felölelő folyamat és a gazdi, aki mindennap látja kedvencét, az elején talán nincs is tisztában vele. Ha nem tesznek ellene időben, akkor azonban számos degeneratív betegség kialakulásához járulhat hozzá, amelyek megfelelő testsúlyszabályozással elkerülhetők lennének.

 

A másik probléma, hogy a legtöbb állatorvos sajnos kevés ismerettel rendelkezik takarmányozás terén. Az egyetemeken még a mai napig is kevés idő és lehetőség van, hogy ezt a nagyon fontos témát tanulmányozzák. Ezért jellemzően egyénileg kell képezniük magukat, ha birtokában szeretnének lenni a legfrissebb kutatási eredményeknek, hogy azokra alapozva tudjanak tanácsot adni a gazdiknak.

Ráadásul a kutatások egy részét az állateledel gyártó cégek finanszírozzák, így ezek eredményeit alapos körültekintéssel célszerű kezelni.

 

Az elhízás jelenleg a házi kedvencekre leselkedő legnagyobb egészségügyi kockázat.

 

A kedvtelésből tartott állatok túlsúlya és elhízása maga is betegség, valamint sok más betegség kiváltó oka, amelyek a túl magas testzsírszázalék miatt alakulnak ki, beleértve: ízületi gyulladás, cukorbetegség, magas vérnyomás, pajzsmirigy problémák, vesebetegség.

 

 

Az ideális testsúly megnöveli az élettartamot is
Az ideális testsúly megnöveli a várható élettartamot is
Forrás: www.boredpanda.com

 

 

És ehhez a listához még hozzáadódik a kis kedvenc élettartamának megrövidülése, valamint az életminősége romlása is. Vannak gazdik, akik nincsenek is tisztában vele, hogy kis társuk túlsúlyos, mások tudják, de nem tartják komoly problémának és nem veszik észre, hogy veszélyeztetik kedvencük életét.

 

Elképesztő, hogy nagyon sok gazdi még amikor szembesül is kutyusa, cicája elhízásával és ennek lehetséges következményeivel, még utána is túleteti négylábú társát és nem adja meg számára a szükséges mozgásmennyiség lehetőségét.

 

 

Teendők és kerülendők az egészséges testsúlyért

 

1. Ne adjunk keményítőben és szénhidrátban gazdag, ultrafeldolgozott eledelt kedvencünknek.
 

Az ultrafeldolgozott állateledelek jelentős mértékben hozzájárulnak a kisállatok elhízásának járványához. Sok gazdi túl is eteti kedvencét, de gyakran a probléma a mennyiség mellett a minőség is. 
 

Ha megnézzük a csomagolás címkéjét és burgonyát, édesburgonyát, lencsét, borsót (borsókeményítőt), csicseriborsót, rizst, tápiókát és egyéb szénhidrátforrásokat látunk rajta, akkor jó, ha tudjuk, hogy ezekből a keményítő cukorrá bomlik. Így lehet, hogy a csomagoláson nem látható cukor, mint hozzáadott összetevő, azonban ezek a szénhidrát források, amelyek kevés mozgás mellett nem égnek el energiaként, zsírként raktározódnak.
 

Sok táp nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmaz (egyes esetekben akár a teljes tartalom 40-50%-a), ami vércukorszint-ingadozáshoz, inzulinrezisztenciához, elhízáshoz, cukorbetegséghez és egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet a háziállatoknál. A napi szükségletet meghaladó szénhidrátbevitel aktiválja azokat a belső enzimfaktorokat, amelyek a felesleget testzsírként tárolják.
 

Kínáljunk lehetőleg minél frissebb eledelt kedvencünknek.!
 

A kutyáknak és a macskáknak magas állati fehérje- és nedvességtartalmú táplálékra van szükségük, amely alacsony mennyiségben vagy egyáltalán nem tartalmaz gabonát- vagy keményítőt. A minőségi, teljes értékű élelmiszer a legjobb választás a fogyókúrázó háziállatok számára.
 

Fontos, hogy az eledel megfelelően táplálja testüket a fogyás során, ügyelve arra, hogy a kulcsfontosságú aminosavak, esszenciális zsírsavak és egyéb tápanyagok iránti szükségleteiket az alacsonyabb kalóriabevitel ellenére is kielégítse.
 

Az energiafelhasználás és a tápanyagbevitel közötti eltérés olyan probléma, amit nem egyszerű a helyén kezelni. Ha ugyanis úgy próbáljuk fogyasztani kedvencünket, hogy a szokásos tápjából kevesebbet adunk, akkor előfordulhat tápanyaghiány. Éppen ezért célszerű nagyon körültekintőnek és tudatosnak lenni ebben a kérdésben.
 

Az egészséges fogyás kulcsa, hogy kiegyensúlyozott étrenddel kielégítsük kedvencünk tápanyagszükségletét miközben kevesebb kalóriát fogyaszt, és több testmozgásra ösztönözzük, ami arra kényszeríti a testét, hogy égesse el a felhalmozott zsírraktárakat. 

 

Ha esetleg önállóan nem boldogulunk az egyéni étrend összeállításával, a közelmúltban már elérhetőek Magyarországon is kisállat-dietetikusok szolgáltatásai.

 

 

Javítja az életminőséget a karcsúság
Ideális testsúly = jobb életminőség
Forrás: www.boredpanda.com


 

2. Felejtsük el, hogy egész nap elérhető legyen az élelem kedvencünk számára.
 

Az elhízás egyik melegágya, ha a táp le van téve a földre és kis kedvencünk akkor falatozik belőle, amikor kedve tartja.

 

A vadon élő állatok jellemzően mozgásban vannak. Evés után egy ideig pihennek ugyan, majd indulnak is a következő élelem megszerzése után. Ezzel szemben azok a házi kedvencek, akiknek napi 24 órát elől van az élelem folyton eszegetnek. Ez pedig a hasnyálmirigy folyamatos működését eredményezi, ami krónikusan emelkedett vércukorszinthez, állandó inzulinigényhez (növekszik az inzulinrezisztencia valószínűsége), túlzott kalóriafogyasztáshoz és a cirkadián ritmus zavarához vezethet.
 

A növekvő számú kutatások, amik az állati emésztés modellezésére irányulnak azt mutatták ki, hogy a szakaszos böjtölés az állatoknál is pozitívan befolyásolja az egészséget, egészségesebb, hosszabb életű állatokat eredményez, kevesebb anyagcsere-betegséggel. 
 

A javaslat 8-10 órás etetési időablak beállítása: 10 órán belül ehesse meg kedvencünk az étele(ke)t és kapja meg a jutifalatokat (14 órás koplalás mellett), ami elegendő időt biztosít a test öngyógyító és helyreállító folyamatainak kibontakozására, belső biológiai órájukkal összhangban.
 

Nem lehetséges egyszerre aludni és enni, vagy egyszerre gyógyulni és emészteni. Kedvencünk teste állandó stressznek van kitéve azáltal, ha teli gyomorral fekszik le, ami folyamatos metabolikus stresszt eredményez az éjszaka folyamán. A javaslat szerint célszerű az utolsó etetést 2 órával az éjszakai nyugovóra térés előttre időzíteni.
 

Legyen minden étkezés egy kihívás!
 

Osszuk el a napi élelmet több kisebb részre és rejtsük el az otthonunk különböző pontjain etetési időben. Majd hagyjuk, hogy kis társunk „vadászat közben” rátaláljon, ezzel mentális stimulációt is biztosítunk neki.


 

3. Ne kövessük vakon a csomagoláson feltüntetett etetési iránymutatásokat.
 

A csomagolásokon feltüntetett javaslatok jellemzően túl széles skálán mozognak. Például, amikor azt írják, hogy 5-15 kg-os kutya esetében a napi adag X gramm. Azért lássuk meg, hogy itt a kutyus testsúlyát tekintve akár 10 kg eltérés is lehet. Az pedig elég nyilvánvaló, hogy egy 5,5 kg-os és egy 14 kg-os kutyus napi tápanyag-igénye nem lehet azonos.
 

Vagy, ha azt nézzük, hogy az van a csomagolásra írva: „Adjon ½-1 bögrényi eledelt kutyusának.” Ez például nem veszi figyelembe az adott eb aktivitási szintjét. Pedig nagyon nem mindegy, hogy egy olyan 15 kg-os kutyusról beszélünk, aki napi több órát tölt a szabadban a gazdival és mondjuk még futni is elmennek, vagy egy olyanról, akivel naponta 2 x 20 percet sétálnak.
 

És akkor arról még nem is tettünk említést, hogy az eledelgyártó cégek profit orientált vállalkozások, amiknek az a célja, hogy minél előbb elfogyjon az a zsák táp. Ezért bizony jellemzően inkább felül kalkulálják az ajánlott mennyiségeket.
 

Ellentmondásosnak tűnhet, de igenis etetni kell kedvencünket a fogyás érdekében.
 

Másképp fogalmazva a tartós koplaltatás hosszútávon nem fog jó eredményhez vezetni. Ebből a szempontból kedvenceink biológiája bizony hasonlít a miénkhez. A tartós koplaltatással csak azt fogjuk elérni, hogy vész-üzemmódba kapcsol kis barátunk szervezete.
 

Állatorvos segítségével határozzuk meg, hogy mennyi lenne az ideális testsúly kutyusunk számára és ahhoz mérten állítsuk be a napi kalóriabevitelét.

 

 

A lefogyott kutya sokkal boldogabb
A karcsú kutya = boldogabb kutya
Forrás: www.bbc.com

 

 

Ami pedig talán a legfontosabb, hogy ehhez szigorúan tartsuk is magunkat! Nincs asztalról lepottyanó kis morzsa vagy a szomszéd néni zsebéből varázslatos módon előkerülő virsli-karika!

El ne felejtsük! A csoki nem kutyának való eledel! Akár bele is halhatnak, ha csokoládét esznek. Igen! A Túró Rudin lévő csokoládé is számít!
 

 

4. Ne hagyjuk figyelmen kívül kedvencünk mozgásigényét sem.
 

A természetben élő állatok a legritkábban kövérek. Egyszerűen azért, mert arra vannak eredendően beprogramozva, hogy mozgásban legyenek.
 

Még ha csak egy pár kilós öleb is a mi kedvencünk, képes lenyűgöző távokat sétálni, túrázni, futni, játszani, kergetni dolgokat, szimatolni a fűben és élvezni ezeknek minden percét. Nem csupán egészségesebb, de boldogabb is lesz egy ilyen élettől.
 

Napi rendszeres 20-60 perc (fajtától függően akár több is) aktív mozgásra minden kutyusnak szüksége van, ez is hozzájárul a zsírégetéshez és a szükséges izomtömeg megtartásához. Amennyiben ezt nem tudjuk megadni kedvencünknek, akkor érdemes megfontolni a kutyanapközit vagy egy kutyasétáltató alkalmazását.
 

Ha kedvencünk nagyon túlsúlyos vagy elhízott, előfordulhat, hogy kezdetben nem bírja a hosszabb ideig tartó, intenzív mozgást. Az úszás egy kiváló, csekély terhelésű, gyengéd edzésforma azoknak a kutyáknak, akiknek kezdetben a kisebb intenzitás javasolt, valamint azoknak, akiknek ízületi gyulladása vagy mozgásszervi problémái vannak.
 

Ha nagy túlsúlytól kell megszabadulnia kis barátunknak, akkor egyeztethetünk az állatorvossal is, hogy milyen mozgásformát javasol.


 

5. Figyeljünk minden falatra, a jutifalat is csak eledel.
 

Ha fogynia kell négylábú barátunknak, akkor különösen fontos, hogy szűken mérjük a jutifalat mennyiségét is. A napi táplálékbevitel maximum 10%-a származzon csak belőle. De még jobb, ha az alap eledel mennyiséget használjuk fel a tréningezéshez, jutalmazáshoz és nem a tálból kap enni.

 

 

További cikkeink a témában:

 

 

 

Forrás: www.petobesityprevention.org

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Segítség! Kakit eszik a kutyám! Segítség! Kakit eszik a kutyám!
Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál MTI EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Költözés kutyával – Mit tehetsz, hogy stresszmentes legyen kedvencednek? Hírek - Címlapon
Költözés kutyával – Mit tehetsz, hogy stresszmentes legyen kedvencednek?
Így várja haza a süket és vak kutyus a gazdáját Hírek - Címlapon
Így várja haza a süket és vak kutyus a gazdáját