A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Feromonok segíthetnek a kutyáknak és macskáknak a békés együttélésben

2022. augusztus 11., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Sok háztartásban élnek együtt cicák és kutyák – de mi történik akkor, ha nehezen jönnek ki egymással? Egy friss tanulmány szerint a feromonok jelenthetik a probléma megoldását.Mik is azok a fermonok?

 

E kémiai vegyületek az állatok szervezetében termelődnek – az ember sem kivétel ez alól. Lényegében a feromonok célja, hogy az állat egy másik állat (rendszerint fajtárs) viselkedését oly módon befolyásolja, mely számára kedvezőnek bizonyul. Információt hordoznak, ezért rendkívül fontos szerepet játszanak  a kommunikációban, elősegítik például a fajtársak és ismerősök, barátok felismerését, jelzik a nemi érdeklődést és a territórium határainak megjelöléséhez is elengedhetetlenek.

 

Az angliai Lincoln Egyetemen végzett tanulmányból újabb jótékony hatásukat ismerhetjük meg: elsőként vizsgálták a feromonok hatását az egy háztartáson belül élő kutyák és macskák viszonyának tükrében. Kiderült, hogy e kémiai anyagok hatékonyan hozzájárulhatnak a négylábúak közötti kapcsolat javításához. A kutatás szerint ugyanis a kevésbé barátságos állatok egymás iránti viselkedését pozitív irányba változtathatják a feromonok.

 

 

A feromonok nyugtató hatással bírhatnak a kutyára és a cicára is
A feromonok nyugtató hatással bírhatnak a kutyára és a cicára is
Fotó: dailypaws.com

 

 

Miriam Prior és Daniel Mills állatorvos-kutatók arra voltak kíváncsiak, milyen hatással vannak a feromonos párologtatók a kutyák és macskák között megfigyelhető interakciókra otthon. Ehhez a közösségi médiában, online csoportokban és szórólapok segítségével toboroztak résztvevőket. Választásuk azokra a gazdikra esett, akik úgy vélték, volna mit javítani kutyájuk és macskájuk kapcsolatán. Hat héten át jegyezték fel a házikedvencek viselkedését.

 

Ezzel párhuzamosan futott egy randomizált próba is, melyben a kutatók két feromonos terméket teszteltek: az egyik nyugtató feromonokat bocsát ki macskáknak, a másik pedig kutyáknak. Mindegyik háztartásnak véletlenszerűen utaltak ki egy megjelölés nélküli párologtatót, vagyis a résztvevők nem tudhatták, milyen feromonokat (kutyás vagy macskás?) bocsát ki a készülék.

 

„Nagyon kevés tanulmány áll rendelkezésre az egy háztartáson belül élő kutyák és macskák kapcsolatára vonatkozóan, holott ez a téma rengeteg állattartót érint. Tanulmányunk volt az első ilyen jellegű, mely azt vizsgálta, segíthet-e a feromonos termék kellemesebbé varázsolni e kapcsolatot” - mondta el Prior. Hozzátette, hogy mindkét feromonos termék hatékonynak bizonyult.

 

 

A feromonok elősegíthetik a békés együttélést kutyák és macskák között
A feromonok elősegíthetik a békés együttélést kutyák és macskák között
Fotó: safehavenforcats.org

 

 

A legfeltűnőbb változásokat abban látták, hogy a kutyák kevesebbszer ugatták meg a macskákat, és jelentősen csökkent a késztetésük arra, hogy üldözzék őket. A macskák ezzel párhuzamosan kevesebb időt töltöttek el búvóhelyükön, és nem keresték annyira a magasabb pontokat otthon, ahova elmenekülhetnek a kutya elől.

 

Ráadásul a kutyáknak gyártott terméknek köszönhetően a négylábúak több időt töltöttek pihenéssel egymás társaságában ugyanabban a szobában: „Ha csak nincs kifejezetten szükség arra, hogy megnyugtassuk a macskát, segítsünk neki ellazulni, akkor a kutyás terméket részesíthetjük előnyben."

 

Ha a kutya és a macska viszonyát súlyos konfliktusok jellemzik (pl. agresszív viselkedés, verekedések, stb.), Prior azt tanácsolja a gazdiknak, hogy keressenek fel egy állatviselkedés szakértőt. Abban az esetben, ha a négylábúak között inkább testvéries civakodásokat tapasztalunk, mindenképpen érdemes kipróbálni valamilyen feromonos terméket a kapcsolat javításához.

 

 

Kutya-macska barátság - A feromonos termékek is hozzájárulhatnak?
Kutya-macska barátság - A feromonos termékek is hozzájárulhatnak?
Fotó: exame.com

 

 

A kutató kijelentette, hogy a következő lépés annak kiderítése, jótékony hatással jár-e, ha egyidejűleg mindkét feromonos készítményt bevetik, illetve, hogy jobban beválik-e egyik vagy másik. Ehhez kiterjedtebb vizsgálatok szükségesek, ahol a placebo-hatás is szerepet kapna. Addig viszont, míg ez megvalósul, alábbiakat javasolja Prior:

 

„Amellett, hogy otthonunkat még inkább cicabaráttá tesszük, például magasan elhelyezett polcok, fekhelyek, búvóhelyek és több etető-itatótál kihelyezésével, valamint játékok segítségével, a feromonos párologtatók sem árthatnak, sőt! Nagyon úgy tűnik, használatuk jelentős előnyökkel járhat.” Nemcsak a házikedvencek, hanem a gazdik szemszögéből is, hiszen egy békésebb, nyugodtabb légkörben mindnyájan jobban érezzük magunkat.

 

Forrás: aaha.org
Indexkép forrás: exame.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között
A menangiómák genetikai felépítése meglehetős hasonlóságot mutat az ember legjobb barátjánál is.

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád
Jó érzés szeretni, és annak is nagyon tudunk örülni, ha viszontszeretnek minket. De miből tudhatjuk, hogy kutyánk is így érez irántunk?

Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját
Megható videón a két öregecske kutyus, akik már 9 éve igaz barátok!

Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Ha esik, ha fúj, nincs mese, menni kell. Ezt pedig különféle módokon adhatja tudtunkra kedvencünk, hiszen a szükség nagy úr. Hogyan mondja el, hogy szeretne sétálni?

Gondoltad volna, hogy nem az egyensúlyozás a kutyafarok fő funkciója? Gondoltad volna, hogy nem az egyensúlyozás a kutyafarok fő funkciója?
Bár a mozgásban is nagyon fontos, egy kutatás szerint a kutyafarok elsődleges szerepe a hangulatjelzés.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál Egyedi kutyás ajándéktárgyak AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tűzijáték kutyával – Biztos jó ötlet? Hírek - Címlapon
Tűzijáték kutyával – Biztos jó ötlet?
Hiánypótló mentő-szolgáltatással nyitja meg kapuit az új állatkórház Budapesten Hírek - Címlapon
Hiánypótló mentő-szolgáltatással nyitja meg kapuit az új állatkórház Budapesten