A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Feromonok segíthetnek a kutyáknak és macskáknak a békés együttélésben

2022. augusztus 11., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Sok háztartásban élnek együtt cicák és kutyák – de mi történik akkor, ha nehezen jönnek ki egymással? Egy friss tanulmány szerint a feromonok jelenthetik a probléma megoldását.



Mik is azok a fermonok?

 

E kémiai vegyületek az állatok szervezetében termelődnek – az ember sem kivétel ez alól. Lényegében a feromonok célja, hogy az állat egy másik állat (rendszerint fajtárs) viselkedését oly módon befolyásolja, mely számára kedvezőnek bizonyul. Információt hordoznak, ezért rendkívül fontos szerepet játszanak  a kommunikációban, elősegítik például a fajtársak és ismerősök, barátok felismerését, jelzik a nemi érdeklődést és a territórium határainak megjelöléséhez is elengedhetetlenek.

 

Az angliai Lincoln Egyetemen végzett tanulmányból újabb jótékony hatásukat ismerhetjük meg: elsőként vizsgálták a feromonok hatását az egy háztartáson belül élő kutyák és macskák viszonyának tükrében. Kiderült, hogy e kémiai anyagok hatékonyan hozzájárulhatnak a négylábúak közötti kapcsolat javításához. A kutatás szerint ugyanis a kevésbé barátságos állatok egymás iránti viselkedését pozitív irányba változtathatják a feromonok.

 

 

A feromonok nyugtató hatással bírhatnak a kutyára és a cicára is
A feromonok nyugtató hatással bírhatnak a kutyára és a cicára is
Fotó: dailypaws.com

 

 

Miriam Prior és Daniel Mills állatorvos-kutatók arra voltak kíváncsiak, milyen hatással vannak a feromonos párologtatók a kutyák és macskák között megfigyelhető interakciókra otthon. Ehhez a közösségi médiában, online csoportokban és szórólapok segítségével toboroztak résztvevőket. Választásuk azokra a gazdikra esett, akik úgy vélték, volna mit javítani kutyájuk és macskájuk kapcsolatán. Hat héten át jegyezték fel a házikedvencek viselkedését.

 

Ezzel párhuzamosan futott egy randomizált próba is, melyben a kutatók két feromonos terméket teszteltek: az egyik nyugtató feromonokat bocsát ki macskáknak, a másik pedig kutyáknak. Mindegyik háztartásnak véletlenszerűen utaltak ki egy megjelölés nélküli párologtatót, vagyis a résztvevők nem tudhatták, milyen feromonokat (kutyás vagy macskás?) bocsát ki a készülék.

 

„Nagyon kevés tanulmány áll rendelkezésre az egy háztartáson belül élő kutyák és macskák kapcsolatára vonatkozóan, holott ez a téma rengeteg állattartót érint. Tanulmányunk volt az első ilyen jellegű, mely azt vizsgálta, segíthet-e a feromonos termék kellemesebbé varázsolni e kapcsolatot” - mondta el Prior. Hozzátette, hogy mindkét feromonos termék hatékonynak bizonyult.

 

 

A feromonok elősegíthetik a békés együttélést kutyák és macskák között
A feromonok elősegíthetik a békés együttélést kutyák és macskák között
Fotó: safehavenforcats.org

 

 

A legfeltűnőbb változásokat abban látták, hogy a kutyák kevesebbszer ugatták meg a macskákat, és jelentősen csökkent a késztetésük arra, hogy üldözzék őket. A macskák ezzel párhuzamosan kevesebb időt töltöttek el búvóhelyükön, és nem keresték annyira a magasabb pontokat otthon, ahova elmenekülhetnek a kutya elől.

 

Ráadásul a kutyáknak gyártott terméknek köszönhetően a négylábúak több időt töltöttek pihenéssel egymás társaságában ugyanabban a szobában: „Ha csak nincs kifejezetten szükség arra, hogy megnyugtassuk a macskát, segítsünk neki ellazulni, akkor a kutyás terméket részesíthetjük előnyben."

 

Ha a kutya és a macska viszonyát súlyos konfliktusok jellemzik (pl. agresszív viselkedés, verekedések, stb.), Prior azt tanácsolja a gazdiknak, hogy keressenek fel egy állatviselkedés szakértőt. Abban az esetben, ha a négylábúak között inkább testvéries civakodásokat tapasztalunk, mindenképpen érdemes kipróbálni valamilyen feromonos terméket a kapcsolat javításához.

 

 

Kutya-macska barátság - A feromonos termékek is hozzájárulhatnak?
Kutya-macska barátság - A feromonos termékek is hozzájárulhatnak?
Fotó: exame.com

 

 

A kutató kijelentette, hogy a következő lépés annak kiderítése, jótékony hatással jár-e, ha egyidejűleg mindkét feromonos készítményt bevetik, illetve, hogy jobban beválik-e egyik vagy másik. Ehhez kiterjedtebb vizsgálatok szükségesek, ahol a placebo-hatás is szerepet kapna. Addig viszont, míg ez megvalósul, alábbiakat javasolja Prior:

 

„Amellett, hogy otthonunkat még inkább cicabaráttá tesszük, például magasan elhelyezett polcok, fekhelyek, búvóhelyek és több etető-itatótál kihelyezésével, valamint játékok segítségével, a feromonos párologtatók sem árthatnak, sőt! Nagyon úgy tűnik, használatuk jelentős előnyökkel járhat.” Nemcsak a házikedvencek, hanem a gazdik szemszögéből is, hiszen egy békésebb, nyugodtabb légkörben mindnyájan jobban érezzük magunkat.

 

Forrás: aaha.org
Indexkép forrás: exame.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever
Winnie, az aranyszívű kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta az új jövevényt!

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Beagle Club Online JULIUS-K9 EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tűzijáték kutyával – Biztos jó ötlet? Hírek - Címlapon
Tűzijáték kutyával – Biztos jó ötlet?
Hiánypótló mentő-szolgáltatással nyitja meg kapuit az új állatkórház Budapesten Hírek - Címlapon
Hiánypótló mentő-szolgáltatással nyitja meg kapuit az új állatkórház Budapesten