A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Feromonok segíthetnek a kutyáknak és macskáknak a békés együttélésben

2022. augusztus 11., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Sok háztartásban élnek együtt cicák és kutyák – de mi történik akkor, ha nehezen jönnek ki egymással? Egy friss tanulmány szerint a feromonok jelenthetik a probléma megoldását.Mik is azok a fermonok?

 

E kémiai vegyületek az állatok szervezetében termelődnek – az ember sem kivétel ez alól. Lényegében a feromonok célja, hogy az állat egy másik állat (rendszerint fajtárs) viselkedését oly módon befolyásolja, mely számára kedvezőnek bizonyul. Információt hordoznak, ezért rendkívül fontos szerepet játszanak  a kommunikációban, elősegítik például a fajtársak és ismerősök, barátok felismerését, jelzik a nemi érdeklődést és a territórium határainak megjelöléséhez is elengedhetetlenek.

 

Az angliai Lincoln Egyetemen végzett tanulmányból újabb jótékony hatásukat ismerhetjük meg: elsőként vizsgálták a feromonok hatását az egy háztartáson belül élő kutyák és macskák viszonyának tükrében. Kiderült, hogy e kémiai anyagok hatékonyan hozzájárulhatnak a négylábúak közötti kapcsolat javításához. A kutatás szerint ugyanis a kevésbé barátságos állatok egymás iránti viselkedését pozitív irányba változtathatják a feromonok.

 

 

A feromonok nyugtató hatással bírhatnak a kutyára és a cicára is
A feromonok nyugtató hatással bírhatnak a kutyára és a cicára is
Fotó: dailypaws.com

 

 

Miriam Prior és Daniel Mills állatorvos-kutatók arra voltak kíváncsiak, milyen hatással vannak a feromonos párologtatók a kutyák és macskák között megfigyelhető interakciókra otthon. Ehhez a közösségi médiában, online csoportokban és szórólapok segítségével toboroztak résztvevőket. Választásuk azokra a gazdikra esett, akik úgy vélték, volna mit javítani kutyájuk és macskájuk kapcsolatán. Hat héten át jegyezték fel a házikedvencek viselkedését.

 

Ezzel párhuzamosan futott egy randomizált próba is, melyben a kutatók két feromonos terméket teszteltek: az egyik nyugtató feromonokat bocsát ki macskáknak, a másik pedig kutyáknak. Mindegyik háztartásnak véletlenszerűen utaltak ki egy megjelölés nélküli párologtatót, vagyis a résztvevők nem tudhatták, milyen feromonokat (kutyás vagy macskás?) bocsát ki a készülék.

 

„Nagyon kevés tanulmány áll rendelkezésre az egy háztartáson belül élő kutyák és macskák kapcsolatára vonatkozóan, holott ez a téma rengeteg állattartót érint. Tanulmányunk volt az első ilyen jellegű, mely azt vizsgálta, segíthet-e a feromonos termék kellemesebbé varázsolni e kapcsolatot” - mondta el Prior. Hozzátette, hogy mindkét feromonos termék hatékonynak bizonyult.

 

 

A feromonok elősegíthetik a békés együttélést kutyák és macskák között
A feromonok elősegíthetik a békés együttélést kutyák és macskák között
Fotó: safehavenforcats.org

 

 

A legfeltűnőbb változásokat abban látták, hogy a kutyák kevesebbszer ugatták meg a macskákat, és jelentősen csökkent a késztetésük arra, hogy üldözzék őket. A macskák ezzel párhuzamosan kevesebb időt töltöttek el búvóhelyükön, és nem keresték annyira a magasabb pontokat otthon, ahova elmenekülhetnek a kutya elől.

 

Ráadásul a kutyáknak gyártott terméknek köszönhetően a négylábúak több időt töltöttek pihenéssel egymás társaságában ugyanabban a szobában: „Ha csak nincs kifejezetten szükség arra, hogy megnyugtassuk a macskát, segítsünk neki ellazulni, akkor a kutyás terméket részesíthetjük előnyben."

 

Ha a kutya és a macska viszonyát súlyos konfliktusok jellemzik (pl. agresszív viselkedés, verekedések, stb.), Prior azt tanácsolja a gazdiknak, hogy keressenek fel egy állatviselkedés szakértőt. Abban az esetben, ha a négylábúak között inkább testvéries civakodásokat tapasztalunk, mindenképpen érdemes kipróbálni valamilyen feromonos terméket a kapcsolat javításához.

 

 

Kutya-macska barátság - A feromonos termékek is hozzájárulhatnak?
Kutya-macska barátság - A feromonos termékek is hozzájárulhatnak?
Fotó: exame.com

 

 

A kutató kijelentette, hogy a következő lépés annak kiderítése, jótékony hatással jár-e, ha egyidejűleg mindkét feromonos készítményt bevetik, illetve, hogy jobban beválik-e egyik vagy másik. Ehhez kiterjedtebb vizsgálatok szükségesek, ahol a placebo-hatás is szerepet kapna. Addig viszont, míg ez megvalósul, alábbiakat javasolja Prior:

 

„Amellett, hogy otthonunkat még inkább cicabaráttá tesszük, például magasan elhelyezett polcok, fekhelyek, búvóhelyek és több etető-itatótál kihelyezésével, valamint játékok segítségével, a feromonos párologtatók sem árthatnak, sőt! Nagyon úgy tűnik, használatuk jelentős előnyökkel járhat.” Nemcsak a házikedvencek, hanem a gazdik szemszögéből is, hiszen egy békésebb, nyugodtabb légkörben mindnyájan jobban érezzük magunkat.

 

Forrás: aaha.org
Indexkép forrás: exame.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi? Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi?
Szimatol, fel-alá járkál, köröz, míg végül megtalálja a tökéletes pontot. Művelet közben pedig le nem venné rólunk a szemét. Vagy inkább elbújik? Mit szeretne üzenni kutyánk, amikor ürítés közben ránk néz?

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Ősi rejtély - A kutya szőrének színe és mintája évmilliókkal ezelőttről ered Ősi rejtély - A kutya szőrének színe és mintája évmilliókkal ezelőttről ered
Egy kutatás nemcsak új megvilágításba helyezi mindazt, amit bundás pajtásunk szőréről eddig tudtunk, de a kutyák evolúciójáról is új kérdéseket vet fel.

A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig
„VAÚ” - amit mindenki ismer, már gyermekkorunkban megtanuljuk, hogy „ezt mondja a kutya”. Ám ennél jóval árnyaltabb a skála, ebből csemegézünk most egy picit.

Neked is szokott ajándékokat hozni a kutyád? Ez lehet az oka Neked is szokott ajándékokat hozni a kutyád? Ez lehet az oka
Plüssjáték, koszos zokni, összenyálazott cipő, egy fél rágócsont… amit kedvencünk a legnagyobb örömmel hoz oda nekünk, mikor hazaérkezünk. Vagy csak úgy. A Tiéd is ajándékozós típus?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál Irodakutya.com Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tűzijáték kutyával – Biztos jó ötlet? Hírek - Címlapon
Tűzijáték kutyával – Biztos jó ötlet?
Hiánypótló mentő-szolgáltatással nyitja meg kapuit az új állatkórház Budapesten Hírek - Címlapon
Hiánypótló mentő-szolgáltatással nyitja meg kapuit az új állatkórház Budapesten