A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért őrjíti meg a kukásautó a kutyákat?

2022. augusztus 10., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés
Zajos, szagos, döcög, zörög. Időnként felbukkan, aztán lassan tovább áll. Kedvencünk is kikel magából? Legszívesebben elkergetné? 

Autó, motor, bicikli, gördeszka – csupán néhány a guruló dolgok közül, melyek láttán, hallatán egyes kutyák hamar elveszítik a fejüket. Nem mindegyik négylábú reagál rájuk, de még ők is felfigyelhetnek arra, amikor elhalad otthonuk előtt a kukásautó. Hát ha még meg is áll, hogy összegyűjtse a szemetet! Ajjaj, és már kezdődhet is a káosz.

 

Akár a ház elé kitett kukát üríti ki, akár a társasházak, emeletes házak között található méretes szemetest veszik kezelésbe, a működéssel járó hangok (nyikorgás, csattogás, kiabálás, dobálás zaja) a legtöbb kutyánál kiverik a biztosítékot. Izgatottan nyüszíthetnek, ugathatnak az ablak/ajtó előtt, fel-alá rohangálhatnak a lakásban, házban, kertben. Minden idegszáluk az „ellenségre” fókuszál.

 

 

Intenzíven figyeli a kutya a kukásautót az ablak mögül
Intenzíven figyeli a kutya a kukásautót az ablak mögül
Fotó: aspcapetinsurance.com

 

 

Mi lehet az oka?

 

A kukásautó nagy (nagyon-nagy!), időről-időre felbukkan a semmiből, mindenféle hangokat ad ki, aztán tovább áll. Csak a jó ég tudhatja, milyen érzelmek kavarognak ilyenkor a kutyákban, miféle gondolatok járhatnak okos kis bucijukban, amikor megcsapja őket a furcsa szagok, zajok és a látvány együttese.

 

Amikor valami félelmet kelt a kutyában, ösztönösen is szeretnék növelni a távolságot az ijesztő dologtól, személytől. Ha a kutya bizonyos helyzetekben elmenekül és/vagy elbújik, nyilvánvalóan fél, és szeretne a lehető legtávolabbra kerülni a félelem forrásától. Ösztöneikkel ellenkezik az, ha az ijesztő forrás felé rohannak. Akkor hogyhogy nem a menekülést választják?

 

 

Legjobb védekezés a támadás?

 

Amikor egy kutyánál az „előbb kaplak el, mint te engem” jellegű megközelítést látjuk, a cél ilyenkor inkább az, hogy elüldözze az ijesztő tárgyat/személyt. Ez is a távolság növelésének egyik módja. Hamar megtanulja, hogy viselkedésével eléri a vágyott célt, hiszen a kukásautó előbb-utóbb kereket old. Mivel ez újra és újra megtörténik, minden egyes alkalommal megerősítést nyer a kutya, ami arra bátorítja, hogy a jövőben is így cselekedjen.

 

 

Ugatni kezd a kutya, ha meghallja a kukásautót
Ugatni kezd a kutya, ha meghallja a kukásautót?
Fotó: Shutterstock

 

 

Ha kedvencünk a kutyáknak azon csoportjába tartozik, akik hajlamosak túlzottan reagálni, és szeretnénk megváltoztatni viselkedését, többféle módon segíthetünk neki. Ehhez azonban tudnunk kell, hogy mi is a valódi ok: a ragadozó ösztön lép életbe vagy inkább félelmen alapszik?

 

1) Ha a vadászó énje lép életbe a kukásautó érkezésekor, akkor a megoldás részét képezheti az üldözés élménye, az intenzív testmozgás. Ha a látvány indítja be a viselkedést, segíthetünk azzal, hogy játékba hívjuk a kutyát. Eldobjuk kedvenc labdáját, plüssét a másik irányba, ha van elég hely hozzá, mi magunk is elszaladhatunk az ellenkező irányba, hogy kövessen minket. Minél szórakoztatóbbá tesszük a „vadászatot”, annál könnyebb lesz idővel elterelni figyelmét a kukásautóról.

 

2) Ha reakcióját a félelem motiválja, a kukásautóhoz kapcsolódó negatív érzelmeken kell dolgoznunk. A tanítás során fontos, hogy kellemes élményeket társítsunk hozzá, például jutalomfalatok segítségével. A távolság itt különösen sokat számít, kezdjük a szoktatást úgy, hogy minél messzebb legyen tőlünk a kukásautó.

 

 

Dicsérjük meg a kutyát, ha nyugodt és biztonságban érzi magát a kukásautó láttán
Dicsérjük meg a kutyát, ha nyugodt és biztonságban érzi magát a kukásautó láttán
Fotó: akcpetinsurance.com

 

 

Ha már közelít vagy ott van a ház előtt, késő belevágni, mert ilyenkor elhatalmasodott rajta a félelem. Érzékeny hallása miatt pedig jóval előttünk meghallja a jármű hangját; már azelőtt elkezdheti magát kényelmetlenül érezni, hogy befordulna az utcánkba. Ahhoz azonban látnia és hallania kell a kukásautót, hogy megtanulja, nincs mitől tartania.

 

Kezdhetjük a szoktatást az utcán séta közben, ha tudjuk, nagyjából hol és mikor járnak kukásautók. Akkor jutalmazzuk a kutyát, amikor nyugodt és biztonságban érzi magát. Ha látjuk rajta, hogy fél, szorong vagy stresszel, növeljük a távolságot a kukásautótól. Apró pici lépésekben érdemes haladni, amihez hozzáértés, türelem, gyakorlás és természetesen sok-sok finom falat szükséges. A folyamat hetekig, hónapokig is eltarthat, legyünk kitartóak! Kérjük pozitív megerősítéssel dolgozó kutyatréner útmutatását!

 

Tipp: A félelem, szorongás és stressz jeleit nem mindig könnyű felismerni, ezért is fontos, hogy minél többet tanuljunk a kutyák viselkedéséről, és ezáltal még jobban megismerjük kedvencünket, egyedi jellemzőit, így idővel már egy pillantásából, rezzenéséből tudni fogjuk, hogyan érezheti magát.

 


 

Írásunk az alábbi cikk alapján készült: 

https://thebark.com/content/why-do-dogs-chase-garbage-trucks

Szerzője Karen B. London Ph.D. minősített állatviselkedés szakértő és kutyatréner - komoly viselkedési gondokkal, például agresszióval küzdő kutyák terápiájára specializálódott.

 

Forrás: thebark.com
Indexkép forrás: michaels-pack.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kiskutya-szindróma, avagy miért tekintünk másként a kistestű kutyákra, mint a nagyobbakra? Kiskutya-szindróma, avagy miért tekintünk másként a kistestű kutyákra, mint a nagyobbakra?
Több tanulmány is rámutat arra, hogy az emberek hajlamosak elnézőbbek lenni a kicsi kutyákkal. Mi lehet ennek az oka?

6 ok, amiért a kutyád nyüszíthet 6 ok, amiért a kutyád nyüszíthet
A szűkölés különböző okainak megismerése segíthet jobban megérteni a kutyát és erősítheti a kötődést. Segíthet továbbá a kiképzésben is, mert ha rosszul értelmezzük a kutya nyüszítő jelzéseit, előfordulhat, hogy nem megfelelően reagálunk rá. Az alábbiakban felsoroljuk a hat legfontosabb okot, amiért a kutyák ehhez a hangjelzési formához fordulnak.

Miért dől nekem a kutyám? Miért dől nekem a kutyám?
Figyelemre vágyik vagy inkább biztonságos menedéket keres nálunk? Netán aggódnunk kellene amiatt, ha kutyánk nekünk dől? Tudj meg többet e viselkedésről!

Floridában betiltanák, hogy utazás közben a kutyák kidughassák fejüket a kocsi ablakán Floridában betiltanák, hogy utazás közben a kutyák kidughassák fejüket a kocsi ablakán
Egészségük védelme és biztonságuk érdekében a törvényjavaslat illegálissá tenné e kedvelt szokást.

10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk 10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk
Vannak azonban a szeretetnek olyan kifejezési módjai, ami emberek között rendben van, a kutyák viszont nem szeretik, de a gazdájuk iránti odaadásból mégis eltűrik. Aztán olykor, ha túlmegyünk egy ponton, akkor bizony odakapnak. Sok ember pedig ilyenkor meglepődik és nem is érti, hogy miért történt a baleset. Rosszabb esetben pedig a kutyát hibáztatják. Nézzünk meg néhány ilyet.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Rehabportál Praktiker Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hiánypótló mentő-szolgáltatással nyitja meg kapuit az új állatkórház Budapesten Hírek - Címlapon
Hiánypótló mentő-szolgáltatással nyitja meg kapuit az új állatkórház Budapesten
Macskabarátja segíti a kutyát, aki betegsége miatt elveszítette látását Hírek - Címlapon
Macskabarátja segíti a kutyát, aki betegsége miatt elveszítette látását