A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért őrjíti meg a kukásautó a kutyákat?

2023. május 01., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés




Zajos, szagos, döcög, zörög. Időnként felbukkan, aztán lassan tovább áll. Kedvencünk is kikel magából? Legszívesebben elkergetné?



 

Autó, motor, bicikli, gördeszka – csupán néhány a guruló dolgok közül, melyek láttán, hallatán egyes kutyák hamar elveszítik a fejüket. Nem mindegyik négylábú reagál rájuk, de még ők is felfigyelhetnek arra, amikor elhalad otthonuk előtt a kukásautó. Hát ha még meg is áll, hogy összegyűjtse a szemetet! Ajjaj, és már kezdődhet is a káosz.

 

Akár a ház elé kitett kukát üríti ki, akár a társasházak, emeletes házak között található méretes szemetest veszik kezelésbe, a működéssel járó hangok (nyikorgás, csattogás, kiabálás, dobálás zaja) a legtöbb kutyánál kiverik a biztosítékot. Izgatottan nyüszíthetnek, ugathatnak az ablak/ajtó előtt, fel-alá rohangálhatnak a lakásban, házban, kertben. Minden idegszáluk az „ellenségre” fókuszál.

 

 

Intenzíven figyeli a kutya a kukásautót az ablak mögül
Intenzíven figyeli a kutya a kukásautót az ablak mögül
Fotó: aspcapetinsurance.com

 

 

Mi lehet az oka?

 

A kukásautó nagy (nagyon-nagy!), időről-időre felbukkan a semmiből, mindenféle hangokat ad ki, aztán tovább áll. Csak a jó ég tudhatja, milyen érzelmek kavarognak ilyenkor a kutyákban, miféle gondolatok járhatnak okos kis bucijukban, amikor megcsapja őket a furcsa szagok, zajok és a látvány együttese.

 

Amikor valami félelmet kelt a kutyában, ösztönösen is szeretnék növelni a távolságot az ijesztő dologtól, személytől. Ha a kutya bizonyos helyzetekben elmenekül és/vagy elbújik, nyilvánvalóan fél, és szeretne a lehető legtávolabbra kerülni a félelem forrásától. Ösztöneikkel ellenkezik az, ha az ijesztő forrás felé rohannak. Akkor hogyhogy nem a menekülést választják?

 

 

Legjobb védekezés a támadás?

 

Amikor egy kutyánál az „előbb kaplak el, mint te engem” jellegű megközelítést látjuk, a cél ilyenkor inkább az, hogy elüldözze az ijesztő tárgyat/személyt. Ez is a távolság növelésének egyik módja. Hamar megtanulja, hogy viselkedésével eléri a vágyott célt, hiszen a kukásautó előbb-utóbb kereket old. Mivel ez újra és újra megtörténik, minden egyes alkalommal megerősítést nyer a kutya, ami arra bátorítja, hogy a jövőben is így cselekedjen.

 

 

Ugatni kezd a kutya, ha meghallja a kukásautót
Ugatni kezd a kutya, ha meghallja a kukásautót?
Fotó: Shutterstock

 

 

Ha kedvencünk a kutyáknak azon csoportjába tartozik, akik hajlamosak túlzottan reagálni, és szeretnénk megváltoztatni viselkedését, többféle módon segíthetünk neki. Ehhez azonban tudnunk kell, hogy mi is a valódi ok: a ragadozó ösztön lép életbe vagy inkább félelmen alapszik?

 

1) Ha a vadászó énje lép életbe a kukásautó érkezésekor, akkor a megoldás részét képezheti az üldözés élménye, az intenzív testmozgás. Ha a látvány indítja be a viselkedést, segíthetünk azzal, hogy játékba hívjuk a kutyát. Eldobjuk kedvenc labdáját, plüssét a másik irányba, ha van elég hely hozzá, mi magunk is elszaladhatunk az ellenkező irányba, hogy kövessen minket. Minél szórakoztatóbbá tesszük a „vadászatot”, annál könnyebb lesz idővel elterelni figyelmét a kukásautóról.

 

2) Ha reakcióját a félelem motiválja, a kukásautóhoz kapcsolódó negatív érzelmeken kell dolgoznunk. A tanítás során fontos, hogy kellemes élményeket társítsunk hozzá, például jutalomfalatok segítségével. A távolság itt különösen sokat számít, kezdjük a szoktatást úgy, hogy minél messzebb legyen tőlünk a kukásautó.

 

 

Dicsérjük meg a kutyát, ha nyugodt és biztonságban érzi magát a kukásautó láttán
Dicsérjük meg a kutyát, ha nyugodt és biztonságban érzi magát a kukásautó láttán
Fotó: akcpetinsurance.com

 

 

Ha már közelít vagy ott van a ház előtt, késő belevágni, mert ilyenkor elhatalmasodott rajta a félelem. Érzékeny hallása miatt pedig jóval előttünk meghallja a jármű hangját; már azelőtt elkezdheti magát kényelmetlenül érezni, hogy befordulna az utcánkba. Ahhoz azonban látnia és hallania kell a kukásautót, hogy megtanulja, nincs mitől tartania.

 

Kezdhetjük a szoktatást az utcán séta közben, ha tudjuk, nagyjából hol és mikor járnak kukásautók. Akkor jutalmazzuk a kutyát, amikor nyugodt és biztonságban érzi magát. Ha látjuk rajta, hogy fél, szorong vagy stresszel, növeljük a távolságot a kukásautótól. Apró pici lépésekben érdemes haladni, amihez hozzáértés, türelem, gyakorlás és természetesen sok-sok finom falat szükséges. A folyamat hetekig, hónapokig is eltarthat, legyünk kitartóak! Kérjük pozitív megerősítéssel dolgozó kutyatréner útmutatását!

 

Tipp: A félelem, szorongás és stressz jeleit nem mindig könnyű felismerni, ezért is fontos, hogy minél többet tanuljunk a kutyák viselkedéséről, és ezáltal még jobban megismerjük kedvencünket, egyedi jellemzőit, így idővel már egy pillantásából, rezzenéséből tudni fogjuk, hogyan érezheti magát.

 


 

Írásunk az alábbi cikk alapján készült: 

https://thebark.com/content/why-do-dogs-chase-garbage-trucks

Szerzője Karen B. London Ph.D. minősített állatviselkedés szakértő és kutyatréner - komoly viselkedési gondokkal, például agresszióval küzdő kutyák terápiájára specializálódott.

 

Forrás: thebark.com
Indexkép forrás: michaels-pack.com
Cikk első megjelenése: 2022. augusztus 10.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben 7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben
Az utazási betegség létező dolog, de honnan tudhatjuk, hogy kedvencünk is ezzel küzd?

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Beagle Club Online EB OVO Közhasznú Egyesület AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutya talált rá az otthonról elkóborolt autista kisfiúra Hírek - Címlapon
Kutya talált rá az otthonról elkóborolt autista kisfiúra
Elállta a mentőautó útját a kutyus, megmentette vele gazdája életét Hírek - Címlapon
Elállta a mentőautó útját a kutyus, megmentette vele gazdája életét