A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért őrjíti meg a kukásautó a kutyákat?

2023. május 01., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés
Zajos, szagos, döcög, zörög. Időnként felbukkan, aztán lassan tovább áll. Kedvencünk is kikel magából? Legszívesebben elkergetné? 

Autó, motor, bicikli, gördeszka – csupán néhány a guruló dolgok közül, melyek láttán, hallatán egyes kutyák hamar elveszítik a fejüket. Nem mindegyik négylábú reagál rájuk, de még ők is felfigyelhetnek arra, amikor elhalad otthonuk előtt a kukásautó. Hát ha még meg is áll, hogy összegyűjtse a szemetet! Ajjaj, és már kezdődhet is a káosz.

 

Akár a ház elé kitett kukát üríti ki, akár a társasházak, emeletes házak között található méretes szemetest veszik kezelésbe, a működéssel járó hangok (nyikorgás, csattogás, kiabálás, dobálás zaja) a legtöbb kutyánál kiverik a biztosítékot. Izgatottan nyüszíthetnek, ugathatnak az ablak/ajtó előtt, fel-alá rohangálhatnak a lakásban, házban, kertben. Minden idegszáluk az „ellenségre” fókuszál.

 

 

Intenzíven figyeli a kutya a kukásautót az ablak mögül
Intenzíven figyeli a kutya a kukásautót az ablak mögül
Fotó: aspcapetinsurance.com

 

 

Mi lehet az oka?

 

A kukásautó nagy (nagyon-nagy!), időről-időre felbukkan a semmiből, mindenféle hangokat ad ki, aztán tovább áll. Csak a jó ég tudhatja, milyen érzelmek kavarognak ilyenkor a kutyákban, miféle gondolatok járhatnak okos kis bucijukban, amikor megcsapja őket a furcsa szagok, zajok és a látvány együttese.

 

Amikor valami félelmet kelt a kutyában, ösztönösen is szeretnék növelni a távolságot az ijesztő dologtól, személytől. Ha a kutya bizonyos helyzetekben elmenekül és/vagy elbújik, nyilvánvalóan fél, és szeretne a lehető legtávolabbra kerülni a félelem forrásától. Ösztöneikkel ellenkezik az, ha az ijesztő forrás felé rohannak. Akkor hogyhogy nem a menekülést választják?

 

 

Legjobb védekezés a támadás?

 

Amikor egy kutyánál az „előbb kaplak el, mint te engem” jellegű megközelítést látjuk, a cél ilyenkor inkább az, hogy elüldözze az ijesztő tárgyat/személyt. Ez is a távolság növelésének egyik módja. Hamar megtanulja, hogy viselkedésével eléri a vágyott célt, hiszen a kukásautó előbb-utóbb kereket old. Mivel ez újra és újra megtörténik, minden egyes alkalommal megerősítést nyer a kutya, ami arra bátorítja, hogy a jövőben is így cselekedjen.

 

 

Ugatni kezd a kutya, ha meghallja a kukásautót
Ugatni kezd a kutya, ha meghallja a kukásautót?
Fotó: Shutterstock

 

 

Ha kedvencünk a kutyáknak azon csoportjába tartozik, akik hajlamosak túlzottan reagálni, és szeretnénk megváltoztatni viselkedését, többféle módon segíthetünk neki. Ehhez azonban tudnunk kell, hogy mi is a valódi ok: a ragadozó ösztön lép életbe vagy inkább félelmen alapszik?

 

1) Ha a vadászó énje lép életbe a kukásautó érkezésekor, akkor a megoldás részét képezheti az üldözés élménye, az intenzív testmozgás. Ha a látvány indítja be a viselkedést, segíthetünk azzal, hogy játékba hívjuk a kutyát. Eldobjuk kedvenc labdáját, plüssét a másik irányba, ha van elég hely hozzá, mi magunk is elszaladhatunk az ellenkező irányba, hogy kövessen minket. Minél szórakoztatóbbá tesszük a „vadászatot”, annál könnyebb lesz idővel elterelni figyelmét a kukásautóról.

 

2) Ha reakcióját a félelem motiválja, a kukásautóhoz kapcsolódó negatív érzelmeken kell dolgoznunk. A tanítás során fontos, hogy kellemes élményeket társítsunk hozzá, például jutalomfalatok segítségével. A távolság itt különösen sokat számít, kezdjük a szoktatást úgy, hogy minél messzebb legyen tőlünk a kukásautó.

 

 

Dicsérjük meg a kutyát, ha nyugodt és biztonságban érzi magát a kukásautó láttán
Dicsérjük meg a kutyát, ha nyugodt és biztonságban érzi magát a kukásautó láttán
Fotó: akcpetinsurance.com

 

 

Ha már közelít vagy ott van a ház előtt, késő belevágni, mert ilyenkor elhatalmasodott rajta a félelem. Érzékeny hallása miatt pedig jóval előttünk meghallja a jármű hangját; már azelőtt elkezdheti magát kényelmetlenül érezni, hogy befordulna az utcánkba. Ahhoz azonban látnia és hallania kell a kukásautót, hogy megtanulja, nincs mitől tartania.

 

Kezdhetjük a szoktatást az utcán séta közben, ha tudjuk, nagyjából hol és mikor járnak kukásautók. Akkor jutalmazzuk a kutyát, amikor nyugodt és biztonságban érzi magát. Ha látjuk rajta, hogy fél, szorong vagy stresszel, növeljük a távolságot a kukásautótól. Apró pici lépésekben érdemes haladni, amihez hozzáértés, türelem, gyakorlás és természetesen sok-sok finom falat szükséges. A folyamat hetekig, hónapokig is eltarthat, legyünk kitartóak! Kérjük pozitív megerősítéssel dolgozó kutyatréner útmutatását!

 

Tipp: A félelem, szorongás és stressz jeleit nem mindig könnyű felismerni, ezért is fontos, hogy minél többet tanuljunk a kutyák viselkedéséről, és ezáltal még jobban megismerjük kedvencünket, egyedi jellemzőit, így idővel már egy pillantásából, rezzenéséből tudni fogjuk, hogyan érezheti magát.

 


 

Írásunk az alábbi cikk alapján készült: 

https://thebark.com/content/why-do-dogs-chase-garbage-trucks

Szerzője Karen B. London Ph.D. minősített állatviselkedés szakértő és kutyatréner - komoly viselkedési gondokkal, például agresszióval küzdő kutyák terápiájára specializálódott.

 

Forrás: thebark.com
Indexkép forrás: michaels-pack.com
Cikk első megjelenése: 2022. augusztus 10.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hazaszökött eredeti gazdáihoz a kutya, akit 64 kilométerrel odébb fogadtak örökbe Hírek - Címlapon
Hazaszökött eredeti gazdáihoz a kutya, akit 64 kilométerrel odébb fogadtak örökbe
Tényleg mosolyognak ránk a kutyák? Hírek - Címlapon
Tényleg mosolyognak ránk a kutyák?