A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét

2024. március 27., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?



 

Jól tudjuk, hogy mentális egészségünkre is jó hatással vannak a kutyák, de vajon elgondolkodtunk-e már azon, gazdiként hogyan járulhatunk hozzá kedvencünk mentális egészségéhez? Érzelmi világuk rendkívül gazdag, ugyanúgy megélhetik a pozitív, mint a negatív lelkiállapotokat, úgymint a stressz, félelem, szorongás, depresszió és a gyász. Jóval összetettebb lények annál, mint egykor hittük, több tanulmány is rámutatott arra, mennyi mindenben hasonlít a kutyák agya a miénkhez. 

 

A gond ott kezdődik, hogy szavakkal nem tudják mindenzt elmondani nekünk, de viselkedésük, hanguk, testjeleik által rengeteget megtudhat egy jó megfigyelő arról, milyen hangulatban vannak éppen. Honnan tudhatjuk, ha valami bántja kutyánkat, ha szenved? És hogyan segíthetünk neki, hogy jobban érezze magát?  

 

 

1. Tanuljuk meg felismerni a stressz jeleit!

 

Rendkívül fontos, hogy képesek legyünk felismerni, ha kedvencünk szorongás, depresszió, félelem, stressz jeleit mutatja. Felér egy vörös kóddal, ha bármilyen szokatlan viselkedést veszünk észre rajta. Étvágytalan vagy éppen túl sokat eszik, túl gyakran iszik? Túlságosan keresi figyelmünket? Hirtelen bújós lett, vagy inkább elbújik? Nem akar sétálni? Nyugtalan, nehezére esik pihenni, folyton felébred álmából? Olykor e „tünetek” roppant enyhék, így nehezünkre eshet megállapítani, hogy egyáltalán valami gond van.

 

 

Egy boldog kutya sokat mosolyog
Egy boldog kutya sokat mosolyog
Fotó: best-wallpaper.com

 

 

Szorongásra utalhat, ha a kutya folyton nyalogatja a mancsát, vagy elkerekedett szemmel összehúzza magát. Számos más módon közölheti velünk, ha nem érzi magát jól, valami bántja a lelkét, például egy szeretett társ elvesztése náluk is vezethet gyászhoz, kedvetlenséghez és depresszióhoz.

 

Könyveket lehetne megtölteni a kutyák érzelmi életéről, ezért is fontos, hogy minél jobban ismerjük meg általános viselkedésüket, és azokat a mintákat is, melyek csak és kizárólag kedvencünket jellemzik.

 

 

 

2. Mozgassuk meg kutyánkat!

 

Talán az egyik azon igények közül, melyeket hajlamosak lehetünk alulbecsülni. Normális esetben egy egészséges felnőtt kutya akár napi több órán át is mozgásban lehet, különösen érvényes ez a munkakutyák (pl. vadász- és sportkutyák) esetében. Tény, hogy kedvenceik szeretnek lustálkodni, és akár 16-17 órát is eltölthetnek alvással egy nap, de ugyanilyen szükségük van a testmozgásra is. Az egészségügyi séták mellett nekik is jólesik egy kiadós átmozgatás, és még a kutya-gazdi kapcsolatot is erősíti e közös tevékenység. Már napi 10-15 perc intenzív labdázás, kergetőzés, játék is segíthet nekik ellazulni – rajtunk múlik, hogy hozzájuthasson.

 

 

A mozgás és játék fontos a mentális, érzelmi és fizikai egészség megőrzéséhez
A mozgás és játék fontos a mentális, érzelmi és fizikai egészség megőrzéséhez
Fotó: wagwalkingweb.com

 

 

Érdemes váltogatni a különféle mozgás- és játékstílusok között, hogy valami újat is belecsempésszünk a megszokott rutinba. A labdázás mellett kipróbálhatjuk a keresős, szimatolós feladatokat, cibálhatunk egy játékkötelet kutyusunkkal, a napi séták mellett elvihetjük magunkkal kutyusunkat kocogni, ha élvezi a futást, hétvégi kikapcsolódásként a szokásos kirándulás helyett elindulhatunk egy nagyobbacska túrára.

 

Fontos, hogy olyasmit csináljunk együtt, amiben kutyánk is örömmel tart velünk, és jól érzi magát közben. Kérjük ki állatorvosunk tanácsát, hogy egészségi állapotához mérten milyen minőségű és mennyiségű testmozgást válasszunk!

 

 

 

3. Környezetgazdagítás a szellemi frissességért

 

Az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerül ezt a különös fogalom, ha kutyánk jóllétére gondolunk. A környezetgazdagítás körébe beletartozik minden olyan tevékenység, amit a kutya örömmel végez, jól érzi magát közben, megdolgoztatja orrát, elméjét és testét is. Hozzánk hasonlóan ők is unatkozhatnak, hiszen kíváncsi, felfedező lelkek. A motiváció, játék hiánya ugyanúgy vezethet frusztrációhoz, mint a túl kevés testmozgás. Ez a frusztráció pedig destruktív viselkedésekben is megnyilvánulhat, például a bútorok rágcsálása, rombolás, „kertészkedés”, stb.

 

A környezetgazdagítás segítségével viszont a kutyázás merőben új, izgalmas és szerethető oldalát tapasztalhatjuk meg.

 

 

A környezetgazdagítás része lehet egy új hely felfedezése is
A környezetgazdagítás része lehet egy új hely felfedezése is
Fotó: petclans.com

 

 

Séta egy új, eddig felfedezetlen útvonalon rengeteg új illattal csábít, kocsikázás (ha szereti), látogatás a kutyaparkba (időnként másikba az újdonság varázsa miatt), interaktív játékok (jutalomfalat keresés, puzzle, szimatszőnyeg, stb.), egy kis engedelmes feladat, vagy egy szép délutánra szervezett találkozó kutyusunk barátaival… A lehetőségek tárháza szinte végtelen! Legyünk kreatívak, tájékozódjunk, biztosan megtaláljuk azokat a dolgokat, programokat, játékokat, amelyeket kedvencünk is szeretni fog!

 

 

 

4. Testtudatosság és masszázs

 

Újabb példa a közöttünk lévő hasonlóságra: amennyire jól tud esni nekünk egy kellemes masszázs, kedvenceink is legalább annyira ellazulhatnak, felfrissülhetnek tőle. Kutyafizioteraputa, kutyamasszőr segítségével elsajátíthatjuk az alapvető fogásokat, de részt vehetünk olyan tanfolyamon is, ahol átfogó ismereteket szerezhetünk a témában.

 

A testtudatosság játékos feladatok formájában segít abban a kutyának, hogy felismerje fizikai határait, megtanulja tudatosan használni testét, lábait, ami különösen jót tehet a hátsó résznek is. Fizioterápiás foglalkozásokon, workshopon kipróbálhatjuk kedvencünkkel ezt is. Szórakoztató formája az egészséges testmozgásnak, és egymásról is sokat tanulhatunk.

 

 

A masszász a kutyáknak is jól tud esni
A masszász a kutyáknak is jól tud esni
Fotó: cotswolddogspa.co.uk

 

 

5. Adjunk teret a kutyának!

 

Amikor úgy érezzük, kisbundásunk boldogtalan, csábítónak tűnhet elhalmozni szeretetünkkel, játszani hívni, sétára invitálni, bevonni bármilyen tevékenységbe, hátha sikerül feldobni hangulatát. Egyes ebek meghálálják ezt, és bekapcsolódnak, csakhogy eltereljék figyelmüket, míg másokat inkább zavar, és növelheti szorongásukat. Bizonyos helyek és helyzetek kifejezetten megterhelők lehetnek a kutya számára, például egy sokkutyás túra, belvárosi forgatag vagy vásárlátogatás.

 

Azt sem igényli minden eb, hogy minden sétán találkozzon más kutyákkal. Attól nem fogja magát jobban érezni, ha rátukmáljuk a társaságot, de ha van egy-két barátja, akikkel jól érzi magát, megbízhatóan elvannak egymással, mégha csak a közös szaglászás is a téma, akkor arra a kis időre is feledheti azt, ami bántja (pl. egy szeretett személy, pajtás elköltözése, távozása, stb.).

 

Ha vendégeket szeretnénk hívni magunkhoz, gondoskodjunk arról, hogy kutyánk elvonulhasson saját kis kuckójába, ahol békén hagyják. Egy kis énidő mindenkinek kell – négylábú barátainknak is!

 

 

Adj teret kutyádnak, hogy elvonulhasson kuckójába pihenni
Adj teret kutyádnak, hogy elvonulhasson kuckójába pihenni
Fotó: Pinterest

 

 

6. Találjuk meg, mi az, amit kedvencünk szeret!

 

Különösen fontos, hogy kimozdítsuk kutyánkat egy-egy olyan állapotból, amelybe hajlamos beleragadni. Ha fél, szorong vagy stresszes, netalán maga alá gyűri a gyász, kedvetlen a depressziótól vagy más érzelmi gondok gyötrik, sajnos ez náluk is olyan folyamatokat indíthatnak be, melyek begyűrűznek, és idővel fizikai betegségekben mutatkozhatnak meg. Keressük meg meg azokat a dolgokat, amelyekben örömét leli, tanuljuk meg vele együtt, mi módon csempészhetünk egy kis vidámságot nehezebb napjaiba. Bár úgy tűnik, ez ellentmond előző pontunknak, hogy adjunk neki teret, de ebben is az egyensúlyra kell törekednünk:

 

  • Ha szeret sétálni, vigyük el új terepre, ahol másfajta szagokat gyűjthet be, másféle látvány éri.
  • Ha szeret üldözőset játszani, labdázzunk vele, játsszunk „visszahozósdit”.
  • Ha minden vágya, hogy megfeleljen nekünk, próbáljuk ki az engedelmes tréninget vagy tanuljunk trükköket.
  • Ha imád rágcsálni, vessünk be olyan játékokat, amik bírják a strapát, stimulálják nóziját, száját, és lefoglalják elméjét is.
  • Próbáljunk ki minél több játékot, kérjük képzett kutyatrénet segítségét, hogy pozitív módon tanulhassunk, fejlődhessünk együtt.

 

 

Összegzés

 

Az újdonságok, feladatok hozzájárulnak a mentális egészség megőrzéséhez, de legalább ilyen lényeges az is, hogy odafigyeljünk kedvencünk érzelmi világára, hangulatára. Egy jó gazdi ismérve, hogy „kívül-belül” ismeri kutyáját, akár egyetlen mozdulatból, rezzenésből is tudja, hogyan érzi magát, mi járhat a fejében, mit szeretne vagy nem szeretne csinálni.

 

 

 

Kutyánk csillogó tekintete megéri a ráfordított időt, energiát!

 

 


 

Szívesen olvasnál még a témában? Ajánljuk figyelmedbe további tippjeinket:

 

 

 

 

Forrás: chewy.com
Indexkép forrás: Unsplash
Cikk első megjelenése: 2022. január 25.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett?

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Rehabportál Hírstart Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A felelős állattartás alól az ünnep sem kivétel Hírek - Címlapon
A felelős állattartás alól az ünnep sem kivétel
Kutyasétáltatók figyelem – kezdődik a tavaszi ebzárlat! Hírek - Címlapon
Kutyasétáltatók figyelem – kezdődik a tavaszi ebzárlat!