A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A felelős állattartás alól az ünnep sem kivétel

2024. március 27., 10:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent.



Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvés kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos arra kéri a lakosságot, hogy a meggondolatlan, elkapkodott vásárlás helyett gondolja végig mindenki azt, hogy egy állat tartása nem csak arra a pár napra szól, míg az ünnep tart. Fontos kiemelni, hogy egy nyúl akár 10 évig is élhet, ezért nem utolsó szempont az sem, hogy tudják-e vállalni az állatorvosi költségeket, a tartásához szükséges eszközök beszerzését, a takarmányozást és táplálást.

 

 

Egy állat tartása nem csak arra a pár napra szól, míg az ünnep tart!
Egy állat tartása nem csak arra a pár napra szól, míg az ünnep tart!
Fotó: AdobeStock

 

 

Mindezeken túl nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a továbbiakban is időt, energiát és gondoskodást igényel egész életén keresztül. Az állatvédelmi törvény preambuluma is kimondja, hogy

 

 

„az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége”.

Gerinces állat elhagyása, elűzése vagy kitevése pedig egyenesen bűncselekménynek számít.

 

 

Aki felelősen úgy dönt, hogy saját körülményei és lehetőségei nem teszik lehetővé egy élőlény felelős tartását, szintúgy élvezheti az állatok társaságát, hiszen hazánkban számos állatkert és civil szervezet nyújt lehetőséget arra, hogy nyuszi látogatásban, etetésben, jelképes örökbefogadás élményében részesülhessen.  

 

Felhívja a lakosság figyelmét Ovádi Péter arra is, hogy az alábbi linken elérhető egy kifejezetten a húsvéti időszakra készített térkép, mely segítségével bárki kiválaszthatja a lakóhelyéhez legközelebbi intézményt, ahol nyulakkal és egyéb állatokkal találkozhat, ünnepi programokon vehet részt. A nyitvatartási időkről, belépőjegy árakról is bárki tájékozódhat a felületen.

 

Amennyiben felelősen döntünk, nemcsak az ünnep lesz boldog és békés mindannyiunk számára, hanem az utána következő időszak is!

 

 

 


Indexkép forrás: adobestock

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Kutyabarát húsvét – 6 tipp, hogy kutyánk szempontjából is biztonságos legyen az ünnep Kutyabarát húsvét – 6 tipp, hogy kutyánk szempontjából is biztonságos legyen az ünnep
Színes tojások a fűben, csokinyuszik, nyuszi-fészek… A Húsvét színes ünnepe nem csak a gyerkőcök számára tartogat izgalmakat, de bizony kutyánk számára is! A mi feladatunk, hogy odafigyeljünk kedvenceink biztonságára is a készülődés során!

NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra
Sajnos már 150 forinttól vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig dísznyúl, melyet sokan arra használnak, hogy elkápráztassák húsvétkor gyermekeiket. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy az összevásárolt élő állatok ünnepek után legtöbbször unott terhek maradnak. Az állati jövevényektől sokan durva módon próbálnak megszabadulni.

Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra! Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra!
Élő állat helyett jobb ötlet a csokinyuszi! Döntsünk felelősen: biztos, hogy hosszú évekre, akár évtizedekre is felelősséget tudunk vállalni az állatkáért?

Kölyökkutyáknak tűntek, de nem azok – aranysakál kölykök kerültek a Hortobágyi Madárparkba Kölyökkutyáknak tűntek, de nem azok – aranysakál kölykök kerültek a Hortobágyi Madárparkba
Tíz kis apróság került a Hortobágyi Madárparkba: a fiatal aranysakál kölykök állandó felügyeletet és gondos ápolást igényelnek egyelőre, etetésüket pedig cumival kell megoldani.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Rehabportál Mondial Assistance GesmbH Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban Hírek - Címlapon
Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban
6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét Hírek - Címlapon
6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét