A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szilveszter: több mint 600 elveszett kutya!

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet több mint 600 elveszett kutyáról tud!


2017. január 03., 11:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Az év utolsó napját megelőző napokban szinte azt mondhatjuk: a csapból is az folyt, mit tegyünk, hogy kutyánkat megóvjuk a veszélyes pániktól, hogyan előzhetjük meg, hogy elszökjön, megsebesítse magát. A sok figyelemfelhívó kampány ellenére a tavalyinál jóval több elveszett kutyáról szólnak a hírek… 


Figyelem! Ez a cikk az elmúlt időszakban nem frissült, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, mára azonban elavultak lehetnek!


 

 

 

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet önkéntesek segítségével erőt és fáradtságot nem sajnálva dolgozik szilveszterkor és az azt követő napokban, hetekben, hogy a bajba jutott állatokon segítsen. Míg az embertömegek tűzijátékkal és petárdázással ünnepeltek, ők látták az érem másik oldalát is...:

 

Harmadik éve szervezzük meg a Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet, aminek a célja a szilveszterkor és utána elkóborló kutyák és cicák hazajuttatása. A legtöbb állatnak ugyanis horror ez az éjszaka, és ijedtségükben sokan világgá rohannak.

 

Idén a korábbi éveknél is sokkal több bejelentést kaptunk. Az eddigi tapasztalatunk az volt, hogy szilveszter este nem volt sok bejelentés, a roham másnap reggel kezdődött el. Most azonban már 31-én estétől folyamatosan jöttek a bejelentések, közel 30 önkéntes lélekszakadva dolgozik folyamatosan, és így hétfőn este, 2 nappal később, a Facebook oldalunkon több, mint 600 kutya van fent albumokba rendezve, akik elvesztek, utcán találták őket vagy még mindig kóborolnak. Viszont csak kevesebb mint a harmada került haza, ami nagyon rossz arány.

 

Segíts az elveszett kutyáknak hazatalálni!

 

Mit tehet a gazdi, ha elveszett a kutyája vagy macskája a durrogtatások után?

Semmiképpen se várjon, hogy majd hazamegy a kutya! Előfordulhat persze ez is, de az esetek többségében a kutya eltéved, és nem talál haza, vagy megfogja valaki és elviszi, legrosszabb esetben pedig elüti egy autó.

 

Nézze inkább meg a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet oldalán a talált kutyák között: https://www.facebook.com/pg/szilveszteriugyelet/photos/?tab=album&album_id=1216087218438645

 

Ha nem látja, töltse fel a falunkra fotóval, az ő telefonszámával, rövid leírással és az eltűnés idejével és helyével: https://www.facebook.com/szilveszteriugyelet/ ;

 

A chip is nagyon fontos, sokszor sajnos ennek hiánya, vagy a regisztráció hiánya/pontatlansága miatt nem lesz meg a gazdi. Ezért ellenőrizze a gazdi a regisztráció meglétét a http://petvetdata.hu  oldalon, illetve vigye el állatorvosának a kutya oltási könyvét, amiben szerepel a chipszám. Az orvos így meg tudja nézni az ő elérhetőségeit is, és javítja, ha szükséges! Nagyon fontos, hogy telefonszámot mindenképpen adjon meg, mert így tudják leggyorsabban értesíteni, ha a kutyát megtalálják!

 

Nagyon fontos a kutya chipje és az azon lévő adatok ellenőrzése!

 

Ha pedig január elején kóbor állatot lát valaki, akkor a következőket tegye:

 

Visszatérve a chipre, még mindig nagyon sok probléma van vele. Budapesten ugyan 10 kutyából 8 chipezett, de vidéken sokkal rosszabb a helyzet, csak a kutyák felében van. Pedig negyedik éve kötelező chipezni a kutyákat, és ennek hiánya nagyon megnehezíti a kutya hazajutását. A másik gond szokott lenni, hogy nem megfelelően van regisztrálva a beültetett chip. Már más a tulajdonos, vagy más számon érhető el, esetleg hiányzik a telefonszám. 10 kutyából sajnos 3 ilyen esetünk van. De a legrosszabb, amikor a chipet nem regisztrálta be az állatorvos, így semmit nem ér. Ez egyértelműen az orvos felelőssége, de a kutya issza meg a levét. Ezért kell ellenőrizni a megfelelő regisztrációt, és frissen tartani az adatokat!

 

Segíts a kóbor kutyákon!

 

A legtöbbet a gazdik tehetnek,  azzal, hogy felelős állattartóként viselkednek. Az idei legrosszabb példa az a „gazda”, aki szilveszter éjjel hagyta háromszor kiszökni a kutyát a kertből, majd mikor negyedszerre nem lett meg, kiposztolta egy Facebook-csoportba. Csak másnap vette észre, hogy a kutya szívinfarktust kapott és meghalt a kertben. Nagyon reméljük, hogy idén már nem lesz több ilyen intő példa, és éppen ezért kérjük a gazdikat, hogy figyeljenek kedvencükre, az ilyen időszakokban fokozottabban, és inkább engedjék be őt egy éjszakára a házba, minthogy belehaljon szegény eb a rettegésbe!

 

 

Forrás: Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, Kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: Szilveszteri Állatmentő Ügyelet

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Segítséget kér a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Segítséget kér a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet
Idén már tizedik alkalommal indul a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, hogy segítsen hazatalálni azoknak az állatoknak, akik a szilveszteri tűzijátékoktól megrettenve menekültek el otthonukból. Nem tudnának azonban ilyen hatékonyan dolgozni az Ügyelet gerincét adó önkéntesek nélkül.

Nem lesz tűzijáték augusztus 20-án Miskolcon Nem lesz tűzijáték augusztus 20-án Miskolcon
Kulturális programok igen, központi tűzijáték viszont nem lesz Miskolcon idén augusztus 20-án sem! A kiszámíthatatlan gazdasági helyzet mellett erős érv volt a döntés meghozatalában a környezet és az állatok védelme is.

Menhelyi kutyáknak olvastak meséket az állatbarátok a július 4-i tűzijáték alatt Menhelyi kutyáknak olvastak meséket az állatbarátok a július 4-i tűzijáték alatt
Több tucatnyi felnőtt és gyermek döntött úgy, hogy ünneplés helyett inkább a félős ebeknek segít.

Egy teljes napon át remegett egy autó alatt Elza, a szilveszteri petárdáktól megijedt kutya Egy teljes napon át remegett egy autó alatt Elza, a szilveszteri petárdáktól megijedt kutya
A Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet kilencedik alkalommal szervezték meg lelkes önkéntesek, és elkeserítő a statisztikájuk. Csak hozzájuk 700-nál is több elveszett vagy talált kutyát vagy macskát jelentettek be, és a 300 önkéntesük közül sokan egész hétvégén, éjjel is mentették a rémült állatokat. Pintér Attila, az Ügyelet főszervezője szerint azonban „valójában jóval több állat kerül bajba ilyenkor, hiszen sok állat a chipnek köszönhetően hamar hazajut, másokat pedig nem jelentenek be. Ezért a valós szám feltehetően több ezer állatot jelent, akik rettegve menekülnek ilyenkor. Nem ritka, hogy elütik őket, vagy ahogy Elzánál is, hiába keresik, nem találják meg, mert elbújnak, és félnek előjönni. De Elzának szerencséje volt.

Jazzy hazatér - 7 év után került meg a tűzijáték elől elmenekült kutya Jazzy hazatér - 7 év után került meg a tűzijáték elől elmenekült kutya
Az Orange County Animal Services menhely munkatársait egy floridai hotelszobában, étlen-szomjan magára hagyott, idős kutyushoz hívták ki az ott dolgozók, aki annyira le volt gyengülve, hogy járni is alig tudott.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Rehabportál Praktiker Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Új kutyás animációs film érkezik a mozikba! Hírek - Címlapon
Új kutyás animációs film érkezik a mozikba!
 A boldogság forrása: a kutya Hírek - Címlapon
A boldogság forrása: a kutya