A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szilveszter: több mint 600 elveszett kutya!

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet több mint 600 elveszett kutyáról tud!


2017. január 03., 11:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Az év utolsó napját megelőző napokban szinte azt mondhatjuk: a csapból is az folyt, mit tegyünk, hogy kutyánkat megóvjuk a veszélyes pániktól, hogyan előzhetjük meg, hogy elszökjön, megsebesítse magát. A sok figyelemfelhívó kampány ellenére a tavalyinál jóval több elveszett kutyáról szólnak a hírek…



 


Figyelem! Ez a cikk az elmúlt időszakban nem frissült, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, mára azonban elavultak lehetnek!


 

 

 

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet önkéntesek segítségével erőt és fáradtságot nem sajnálva dolgozik szilveszterkor és az azt követő napokban, hetekben, hogy a bajba jutott állatokon segítsen. Míg az embertömegek tűzijátékkal és petárdázással ünnepeltek, ők látták az érem másik oldalát is...:

 

Harmadik éve szervezzük meg a Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet, aminek a célja a szilveszterkor és utána elkóborló kutyák és cicák hazajuttatása. A legtöbb állatnak ugyanis horror ez az éjszaka, és ijedtségükben sokan világgá rohannak.

 

Idén a korábbi éveknél is sokkal több bejelentést kaptunk. Az eddigi tapasztalatunk az volt, hogy szilveszter este nem volt sok bejelentés, a roham másnap reggel kezdődött el. Most azonban már 31-én estétől folyamatosan jöttek a bejelentések, közel 30 önkéntes lélekszakadva dolgozik folyamatosan, és így hétfőn este, 2 nappal később, a Facebook oldalunkon több, mint 600 kutya van fent albumokba rendezve, akik elvesztek, utcán találták őket vagy még mindig kóborolnak. Viszont csak kevesebb mint a harmada került haza, ami nagyon rossz arány.

 

Segíts az elveszett kutyáknak hazatalálni!

 

Mit tehet a gazdi, ha elveszett a kutyája vagy macskája a durrogtatások után?

Semmiképpen se várjon, hogy majd hazamegy a kutya! Előfordulhat persze ez is, de az esetek többségében a kutya eltéved, és nem talál haza, vagy megfogja valaki és elviszi, legrosszabb esetben pedig elüti egy autó.

 

Nézze inkább meg a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet oldalán a talált kutyák között: https://www.facebook.com/pg/szilveszteriugyelet/photos/?tab=album&album_id=1216087218438645

 

Ha nem látja, töltse fel a falunkra fotóval, az ő telefonszámával, rövid leírással és az eltűnés idejével és helyével: https://www.facebook.com/szilveszteriugyelet/ ;

 

A chip is nagyon fontos, sokszor sajnos ennek hiánya, vagy a regisztráció hiánya/pontatlansága miatt nem lesz meg a gazdi. Ezért ellenőrizze a gazdi a regisztráció meglétét a http://petvetdata.hu  oldalon, illetve vigye el állatorvosának a kutya oltási könyvét, amiben szerepel a chipszám. Az orvos így meg tudja nézni az ő elérhetőségeit is, és javítja, ha szükséges! Nagyon fontos, hogy telefonszámot mindenképpen adjon meg, mert így tudják leggyorsabban értesíteni, ha a kutyát megtalálják!

 

Nagyon fontos a kutya chipje és az azon lévő adatok ellenőrzése!

 

Ha pedig január elején kóbor állatot lát valaki, akkor a következőket tegye:

 

Visszatérve a chipre, még mindig nagyon sok probléma van vele. Budapesten ugyan 10 kutyából 8 chipezett, de vidéken sokkal rosszabb a helyzet, csak a kutyák felében van. Pedig negyedik éve kötelező chipezni a kutyákat, és ennek hiánya nagyon megnehezíti a kutya hazajutását. A másik gond szokott lenni, hogy nem megfelelően van regisztrálva a beültetett chip. Már más a tulajdonos, vagy más számon érhető el, esetleg hiányzik a telefonszám. 10 kutyából sajnos 3 ilyen esetünk van. De a legrosszabb, amikor a chipet nem regisztrálta be az állatorvos, így semmit nem ér. Ez egyértelműen az orvos felelőssége, de a kutya issza meg a levét. Ezért kell ellenőrizni a megfelelő regisztrációt, és frissen tartani az adatokat!

 

Segíts a kóbor kutyákon!

 

A legtöbbet a gazdik tehetnek,  azzal, hogy felelős állattartóként viselkednek. Az idei legrosszabb példa az a „gazda”, aki szilveszter éjjel hagyta háromszor kiszökni a kutyát a kertből, majd mikor negyedszerre nem lett meg, kiposztolta egy Facebook-csoportba. Csak másnap vette észre, hogy a kutya szívinfarktust kapott és meghalt a kertben. Nagyon reméljük, hogy idén már nem lesz több ilyen intő példa, és éppen ezért kérjük a gazdikat, hogy figyeljenek kedvencükre, az ilyen időszakokban fokozottabban, és inkább engedjék be őt egy éjszakára a házba, minthogy belehaljon szegény eb a rettegésbe!

 

 

Forrás: Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, Kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: Szilveszteri Állatmentő Ügyelet

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre! Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre!
Évente ezernél több kutya is bajba kerül szilveszterkor a petárdák és tűzijátékok miatt. A legtöbb kutyás okkal kiált kígyót, békát a tűzijátékozókra - ám mivel egyelőre betiltásra még nem került a durrogtatás, nekünk, gazdáknak kell felkészültnek és okosnak lennünk. Lássuk be, ez legalább annyira a mi felelősségünk, mint a tűzijáték(ozók) hibája.

Szilveszter: Ha nem pánikol a kedvencünk, még nem jelenti, hogy nem fél Szilveszter: Ha nem pánikol a kedvencünk, még nem jelenti, hogy nem fél
A szilveszter a házi kedvencek életében nem a féktelen jókedvről szól: rengeteg állat rohan el ilyenkor otthonról félelmében, de a lakásban tartott jószágokat is megviseli a petárdázás. A felkészültség mellett az is fontos, hogy figyeljünk a jelekre, ugyanis ha nem rohangál félelmében a kutyusunk fel-alá, még nem jelenti azt, hogy nem retteg.

Ingyenes chipleolvasás, hogy minden elveszett kiskedvenc hazataláljon – a MOL szilveszterkor is segít az elveszett kutyákon Ingyenes chipleolvasás, hogy minden elveszett kiskedvenc hazataláljon – a MOL szilveszterkor is segít az elveszett kutyákon
Míg nekünk sokszor az év legvidámabb estéje, addig az érzékeny fülű és idegrendszerű kutyák számára félelmetes megpróbáltatás: minden évben sok ezer négylábú válik átmenetileg vagy tartósan gazdátlanná a petárdák és a tűzijátékok kiváltotta menekülési ösztönreakciók következtében. Ám a segítség az ország több száz pontján most is rendelkezésre áll: az ünnepnapokon is nyitva tartó MOL töltőállomások ingyenes chipleolvasással teszik könnyebbé az elkóborolt ebek hazatalálását. A vállalat számára kiemelten fontos a hazai kutyások sokmilliós közösségével való partnerség – ezt szolgálja, hogy a MOL valamennyi töltőállomása kutyabarát, és már 204 kúton van chipleolvasó is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Út a hivatás felé – Ki születik vakvezetőnek? Hírek - Címlapon
Út a hivatás felé – Ki születik vakvezetőnek?
30 ezer Ft-ra büntetnek, ha nem jelented be a kutyádat? Hírek - Címlapon
30 ezer Ft-ra büntetnek, ha nem jelented be a kutyádat?