A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A boldogság forrása: a kutya

Interjú a szerzővel, Joó Katalinnal


2017. január 03., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




"Neki köszönhetem a mindennapjaim boldogságát, amelynek világ életemben egy élőlény volt a főszereplője, a négylábú csoda: a kutya." - Joó Katalin írónővel beszélgettünk a titokról - a boldogság forrásáról.



Mikor fogalmazódott meg Benned a könyv gondolata?
Egész kislány korom óta foglalkoztat az írás folyamata, és az olvasás általi “időutazás”. Életem első könyvélménye, Kormos István: Vackor az első bében című verses meséje volt. Ezek után nem telt el nap olvasás nélkül, folyton a képzelet birodalmában szárnyaltam. Majd elérkezett a nap, mikor a bennem rejlő kis világot szerettem volna papírra vetni, rövidebb költemények, akrosztichonok, állatos történetek, novellák és napjainkra egy regény által. 
Úgy gondolom, egy elhivatott író élete valahol egy igencsak zárkózott és különleges életforma. Eddig fel nem fedezett, ismeretlen sorsokat, embereket és személyiségeket képes megteremteni, oly módon, hogy ezt bármely olvasó, a saját maga kis valóságaként élhesse meg. 
 
Joó Katalin gyermekkorában kedvencével
Joó Katalin gyermekkorában kedvencével
Fotó: Joó Katalin
 
Magyar szakos, jövendőbeli tanárnőként, a bölcsész kar hosszú éveit taposva, volt szerencsém megismerkedni egészen a kezdetektől a mai írónemzedékek munkáival. Akkor döntöttem el, hogy ha egyszer megírom a bennem született, belőlem építkező történetem szövevényes szálait, azt csakis akképp fogom megvalósítani, amire minden ember egy pillanatra felemeli a fejét, elcsöndesedik és elgondolkozik, hogy képes-e olyan boldog lenni, vagy olyan kitartással keresni a boldogság forrását, ahogy a tollam által életre keltett kisfiú teszi.
 
Gyönyörű fekete labradorod, Merész is segített Neked az írásban?
A nevem napján született Merész kutyám 2010 telén csöppent az életembe. Sokak számára egy új kiskutya érkezése plüssjátékok, sípoló gumicsirke és színes kutyaágy megvételével jár. Én azonban tudtam, hogy a későbbi legjobb barátom érkezését várom, akinek nem felszínes játékok lesznek a “barátai”, hanem a gazdája, aki mindent megtanít neki, amire csak egy kutya képes lehet. Az évek során rengeteg közös élményünk született meg, számos közös kaland áll mögöttünk, melyek örökké csak kettőnk fejében születhetnek újjá, az emlékezés által. Merész nem csak az írásban és a történetszövésben volt és van a segítségemre. Neki köszönhetem a mindennapjaim boldogságát, amelynek világ életemben egy élőlény volt a főszereplője, a négylábú csoda: a kutya.
 
A szerző kutyája: Merész
A szerző kutyája: Merész
Fotó: Joó Katalin
 
Kiknek ajánlod a könyved?
Mondhatnám, hogy mindenkinek, de valójában azoknak ajánlanám, akik a mai modern világban, még képesek felbecsülhetetlen értékeket meglátni a természet sokszínűségében, nem elfelejtve a “régi” hagyományok tiszteletét. Boldogságot érezni egy számukra különleges, ritkán látott énekesmadár megpillantásakor, vagy teljességet és megelégedést átélni - mobiltelefon és táblagép nélkül - az erdőben sétálva. Illetve mindenkinek, akik valamely - az embertől eltérő - fajjal osztják meg a mindennapjaikat, és szeretnének bepillantást nyerni, az állatok gondolatainak szövevényes forgatagába.
 
Joó Katalin és Merész
Joó Katalin és Merész
Fotó: Joó Katalin
 
Ha elárulhatunk valamit erről, mi A boldogság forrásának legfontosabb üzenete?
Világ életemben azt vallottam, hogy minden ember - akár a regényemben szereplő kisfiú - valamely nyomós okkal születik erre a világra. Rendelkezik egy bizonyos rejtett képességgel, amelyben - ha eléggé kitartó, céltudatos és szorgalmas - ő lehet a legsikeresebb. Ha minden ember rátalálna a “boldogsága forrására” és azzal foglalkozna a mindennapjai során, amelyben ténylegesen kiteljesedhetne, egy boldogabb, teljesebb, gyűlölettől és veszekedésektől mentesebb, értékesebb életet élhetnénk.
 
Könyvbemutató esteken is találkozhatnak majd Veled az érdeklődők?
Ha sikerült felkeltenem az érdeklődést és érdemesnek tartanak rá az Olvasóim, akkor én lennék a legboldogabb, ha megosztanák velem a regény olvasásakor megszületett gondolataikat és érzéseiket. Minden egyes tapasztalat és észrevétel által, többé válnék, én magam is.
 
Merész,
Merész, "a négylábú csoda"
Fotó: Joó Katalin
 

Joó Katalin könyve, "A boldogság forrása: a kutya" című könyve 2016. karácsonyán megjelent! Az alábbi címen rendelhető:

 

 

Joó Katalin - A boldogság forrása: a kutya már rendelhető!

 

 

Részletek A boldogság forrása: a kutya című könyvből
 

“Úgy éreztem, minden találkozás, egy lépéssel közelebb és közelebb engedett a kutyák lelkéhez. Érteni akartam őket. Megismerni a megismerhetetlent. Ellátni és átlátni a legapróbb részletekig, felfedezni mindazt, és eljutni a végsőkig, ahol előttem még senki nem járt, a kutyák rendkívül bonyolult kis agytekervényeinek lépcsőfokain.

 

Egyre többet tudtam. Persze csak az elmélet szintjén. István bácsi felkészített, hogy tudni korántsem elég, ha mindezt nem tudom alkalmazni a gyakorlatban. Tudnom kell a lépéseim miértjét, tudatosan kell felépítenem a döntéseimet. Azon dolgokkal kell megismertetnem a kutyámat, amely hasznos a közös jövőnkre nézve.

 

Valamint felhívta még egy tényre a figyelmemet, amely megdobogtatta a szívemet. Miszerint sose ismertesd meg a kutyádat olyan tevékenységgel, amellyel a későbbiek során nem fog találkozni. Hiszen ezzel becsapod őt. Egy olyan közös “világgal”, örömforrással gazdagítod az életét, ami a későbbi - az emberéhez képest méltatlanul rövid - élete alatt nem jelenik meg, de minden nap nagyon várja, a boldogtalanság útjait taposva.

 

Kettőnk között ez egy ki nem mondott, befejezetlen gondolat volt, amelyet a gyermeki lelkem rögtön megértett, és nem volt szükség a továbbiakban, csak a csend “szavára”. Rájöttem, hogy amióta a Földre “léptünk”, rendkívülinek mondható gépezeteket, technikákat és eszközöket fedeztünk fel. Talán egy dologról tudunk a legkevesebbet: a szeretetről és annak miértjeiről.”

 

(Szerző: Joó Katalin, 2015. 10.01. Az idézetek és a képek szerzői jogvédelem álatt állnak.  Bármilyen célú felhasználásuk tilos cselekedet.)
 
A szerző két kutyája Merész és lánya, Büszke
A szerző két kutyája: Merész és lánya, Büszke
Fotó: Joó Katalin

 

 

 

Forrás: Joó Katalin, kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: "Fekete labradorok" - Festmény: Seres József, festőművész, 2015
Cikk első megjelenése: 2015. november 19.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
"A legfontosabb, amit Ginger tanított nekem, talán pont az, hogy sohasem késő újrakezdeni."

Alig bírja levenni a szemét elhunyt gazdija fényképéről a gyászoló kutya Alig bírja levenni a szemét elhunyt gazdija fényképéről a gyászoló kutya
Még a labdáját is odaviszi neki. „Nagyon különleges kapcsolat volt közöttük.”

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Mondial Assistance GesmbH Hírstart AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Szilveszter: több mint 600 elveszett kutya! Hírek - Címlapon
Szilveszter: több mint 600 elveszett kutya!
A tavalyinál sokkal több kutya kóborolt el a fővárosban szilveszterkor Hírek - Címlapon
A tavalyinál sokkal több kutya kóborolt el a fővárosban szilveszterkor