A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyáink személyiségét mi, gazdik is alakítjuk

2020. november 30., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Mind találkozhattunk már olyan kutya-gazdi párosokkal, akiknek a jelleme jól tükrözi egymásét. Személyiségjegyeink megmutatkozhatnak kutyánkon is, de mitől függ a hasonlóság?Hasonló a hasonlót vonzza, szoktuk mondani, és ha belegondolunk, ez a kutya-gazdi kapcsolatokra is érvényes lehet. Egy visszafogott, halkszavú gazdi mellett békésen baktató, csendes eb legalább annyira ismerős jelenet lehet, mint egy társaságkedvelő ember nyitott, barátságos kedvence, aki mindenkit örömmel köszönt, bármerre is jár. Véletlen egybeesés lenne?

 

A tudósok szerint a kutya személyisége szorosan összefonódik a gazdáéval. Ennek mértéke azonban változó, és bizony előfordulnak kevésbé szerencsés párosítások is, ahol a gazdinak bizony fel kell nőnie a feladathoz, melyet kiszemeltje nyújt neki.

 

Egy nyugodt személyiség vonzóbbnak találhat egy nyugodtabb, békés kutyát
Egy nyugodt személyiség vonzóbbnak találhat egy nyugodtabb, békés kutyát
Fotó: hunneketravel.nl

 

Személyiségbeli hasonlóságok kutyák és gazdáik között

 

Lehet olyan erőteljes a kapcsolat, hogy a kutya átveszi az ember jellemének egyes aspektusait? És fordítva? Erre a kérdésre keresték a választ egy kutatásban, melyben arra kérték a gazdikat, hogy osztályozzák magukat és kutyájukat a pszichológiában „Big Five” elnevezést viselő személyiségmodell alapján. A „Nagy Ötök” az alábbi kategóriába sorolja a személyiség jellemzőit:

  • érzelmi stabilitás (bizonyos érzésekre való hajlam, pl. szorongás, félelem)
  • extraverzió
  • lelkiismeretesség
  • barátságosság
  • nyitottság (kreativitás, kíváncsiság szintje és az új ötletekre való nyitottság)

A gazdik túlnyomó többsége azt válaszolta, hogy mind az öt személyiségvonásban hasonlítanak kedvencükhöz. A pontosabb eredmények érdekében független megfigyelők is felmérték a párosokat, így minimálisra csökkenthették azt, hogy a kutyák jellemzése ne csupán a gazdi által kivetített érzelmeken és elképzeléseken alapuljon.

 

A kutya érzelmei tükrözik az ember érzelmeit
Fotó: huffingtonpost.com

 

Hogyan köthető össze a kutya személyisége az emberével?

 

Az egyik magyarázat szerint a kutya viselkedése és személyisége azért mosódik olyannyira össze a gazdiéval, mert az emberek hajlamosak olyan kutyát választani, mely kiegészíti életüket. Egy nyugodt személyiség nagyobb valószínűséggel vesz magához egy nyugodt temperamentumú kutyát. Viszont egy szorongásokkal küzdő ember hajlamosabb lehet egy félénk, ijedős kutyát örökbefogadni. Jenn Fiendish, kutyakiképző, viselkedésterapeuta, állatorvosi szakasszisztens véleménye szerint a döntés feltehetően a tudatalatti szintjén zajlik.

 

„Amikor a férjemmel együtt kiválasztottuk a kiskutyánkat 12 évvel ezelőtt, én rögtön azt néztem ki, amelyik aktívabb és bátrabb volt, és elsőre kicsit megijedt a dolgoktól. Mindez az én személyiségemnek felel meg. A férjemnek viszont egy nyugodt, laza, kicsit olyan nemtörődöm típusú kölyök vonta magára a figyelmét, mely tökéletesen illik az ő személyiségéhez. A másik két kutyánk esetében is átéltük ugyanezt, akiket én magam választottam ki. Ők is merészebbnek és kicsit nehezen kezelhetőbbeknek bizonyultak (mint én..)” – állítása szerint e személyiségjegyeik megmaradtak, az évek során pedig egyre erősebbé váltak.  

 

Dr. Patrick Mahaney, állatorvos is találkozott már olyan, neurotikusnak mondható gazdikkal, akik ösztönösen vonzódtak az aktívabb, magas energiaszintű kutyákhoz. „Az idegességre hajlamos, mozgékony típusok láthatóan jobbak kedvelik a vizslák, a weimari vizslák, terelőkutyák és keverékeik társaságát, melyek gyakran merítenek a gazdáik pörgős energiájából.”

 

Az aktív életmódot jól kiegészítheti egy magasabb energiaszintű kutya
Az aktív életmódot jól kiegészítheti egy magasabb energiaszintű kutya
Fotó: Pinterest

 

A kutya érzelmei tükrözik az ember érzelmeit

 

Közös történelmünk hosszú évezredekre nyúlik vissza, mely kihatással volt a kutyák személyiségének alakulására is. Fiendish szerint a kutyák képesek az emberek érzelmeiben és arckifejezéseiben olvasni, és ahhoz mérten módosítani viselkedésüket: „Amikor egy gazdi szorong, a kutya felfogja ezt, és gyakran ő maga is elkezd szorongani. Ha a szorongás, stressz hosszabb időn át fennáll, krónikussá válhat.” – állítja.

 

Dr. Mahaney is tanúja volt már több hasonló esetnek a praxisában: „Megfigyeltem kedvenceket olyan háztartásokban, ahol a gazdik nagymértékű stressznek vannak kitéve, emiatt pedig a kutyáknál is viselkedési problémák jelentek meg. Ez a gazdi részéről a nyugtató energia hiányának tulajdonítható be.”

 

Az általa tapasztalt viselkedési problémák között szerepel a szobatisztasági gondok megjelenése (vizelés és ürítés házon belül, változó időpontokban), a rombolásra való hajlam, az ugatás és vonyítás, étvágycsökkenés.

 

A kutya megérzi a gazdi hangulatát - hozzábújhat, hogy megnyugtassa
A kutya megérzi a gazdi hangulatát - hozzábújhat, hogy megnyugtassa
Fotó: fetchvets.com

 

A kutyák igazi empaták, mondja Dr. Lisa Pinn McFaddin, az egyik virginiai állatorvosi klinika igazgatója. „Megérzik a pillanatnyi pszichológiai változásokat az emberekben és más állatokban, és ennek megfelelően reagálnak.”

 

Minél szorosabb a kutya-gazdi kapcsolat, annál erőteljesebb a válasz, teszi hozzá. „A kutyák gyakran megpróbálják megnyugtatni a rossz hangulatban lévő gazdájukat. Az emberek nem mindig veszik észre az általuk adott jeleket, melyek egészen finomak lehetnek: kedvence leheveredik mellé, ráhajtja fejét a lábára, fizikai kontaktust kezdeményez (hozzábújik), vagy játékkal igyekszik elterelni figyelmét.”

 

 

A kutya személyisége is kihathat az emberre?

 

Szakértők szerint jóval gyakoribb, hogy a kutya vesz fel gazdájától bizonyos személyiségjegyeket, de lehetséges az is, hogy a kutya érzelmei és viselkedése befolyásolja a gazdit, mondja Dr. McFaddin:

 

 „Leginkább olyan embereknél tapasztalom ezt, akik veleszületetten szorongásra hajlamos kutyát tartanak. A kutya szorongása gyakran szorongást eredményez a gazdában is. Tehetetlennek érzi magát, nem tudja, hogyan enyhítse kedvence szorongó viselkedését. Ez a tehetetlenség-érzés pedig kellemetlen számára, sebezhetővé teszi, és ennek következtében szorongani kezd.”

 

A stressz jelei kutyáknál - Biztonságos menedéket keresve elbújhat fekhelyén
Szorongó vagy stresszes gazdi mellett a kutya viselkedése is megváltozhat, például biztonságos menedéket keresve elbújhat fekhelyén
Fotó: farmersalmanac.com

 

A szorongó kutya által mutatott fizikai jelek és viselkedése (túlzott lihegés, nyüszögés, fel-alá járkálás, rombolás, folyamatos ugatás, stb.) a gazdánál is fokozott ingerültségi állapotot okozhat.

 

„A folyamatos mozgást és zajt idegesítőnek élheti meg, és szétzilálhatja a gazda életvitelét, mely szorongáshoz vezet. Másrészről viszont az elképesztően nyugodt kutyák, az amolyan „Buddha-ebek” segíthetnek lenyugtatni az ilyen gazdikat. A kutya veleszületett derűje, békés jelleme ugyanis ragadós, mind fizikai, mind érzelmi szempontból.” – véli a szakértő.

 

Számtalan tanulmány igazolja a kutya-gazdi kapcsolat jótékony hatását: a pozitív interakció (főleg a simogatás) enyhíti a szorongást, lelassítja a szívritmust, csökkenti a magas vérnyomást a nyugtató hormonok és neurotranszmitterek fokozott kibocsátása révén, amely nemcsak az emberre, hanem a kutyára is hat. E páratlan kapcsolat tehát mindkét fél számára gyümölcsöző, természetesen kellő odafigyeléssel és a kutya szükségleteinek és igényeinek kielégítésével és a viselkedésének megértésére való törekvéssel. Ha boldog a kutyánk, mi is jobban érezzük magunkat, igaz?

 


 

Kapcsolódó cikkek:
 

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: hunneketravel.nel
Cikk első megjelenése: 2020. augusztus 18.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szokatlan játszópajtások - A kutyák és a lovak képesek egymásra hangolódni játék közben Szokatlan játszópajtások - A kutyák és a lovak képesek egymásra hangolódni játék közben
A kutyákhoz hasonlóan a lovak is évezredek óta velünk élnek, ez a közelség mind fizikai, mind érzelmi értelemben is megállja a helyét. A közöttük lévő óriási különbségek ellenére képesek a békés együttélésre és a játékra is.

Hogyan kötődnek a kutyák hozzánk és társaikhoz? Hogyan kötődnek a kutyák hozzánk és társaikhoz?
Önfeledten játszanak egymással, összebújva alszanak. Szívmelengető látvány, ahogy két kutya úgy igazából egymásra talál, és életre szóló barátságot köt. Vajon ugyanúgy kötődnek pajtásukhoz, mint a gazdihoz?

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

Miért ásítanak (annyit) a kutyák? Miért ásítanak (annyit) a kutyák?
Fáradt, kimerült, unatkozik vagy szorong? Mi minden rejlik a kutya ásítása mögött?

Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Hasznos tippek Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Hasznos tippek
Ha igent mondunk egy kutyának, egyszer s mindenkorra vállaljuk, hogy felelősségteljesen, szeretettel gondoskodunk róla, hiszen ő a legjobb barátunk. Tegyünk róla, hogy ez fordítva is igaz legyen!

Én és a kutyám - 12 különös dolog, amit csak a gazdik érthetnek meg Én és a kutyám - 12 különös dolog, amit csak a gazdik érthetnek meg
Kutyás vagyok, amíg élek... és ez bizony néha érdekes szokásokat eredményez. De amikor ő a legjobb barátunk, a mindenünk! Egyetértünk?

Hiperventillációs roham - betegség tünete is lehet kutyáknál Hiperventillációs roham - betegség tünete is lehet kutyáknál
Levegőért kapkod, szeme a semmibe réved vagy éppen ellenkezőleg, kétségbeesetten tekint a gazdira? Képesek egyáltalán a kutyák is hiperventillálni?

Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi? Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi?
Szimatol, fel-alá járkál, köröz, míg végül megtalálja a tökéletes pontot. Művelet közben pedig le nem venné rólunk a szemét. Vagy inkább elbújik? Mit szeretne üzenni kutyánk, amikor ürítés közben ránk néz?

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Miért szeretik a kutyák, ha megvakargatjuk a hátsójukat, derekukat? Miért szeretik a kutyák, ha megvakargatjuk a hátsójukat, derekukat?
Azt a bizonyos pontot a leleményesebb ebek a falnak, bútoroknak, kerítésnek dőlve, vagy a fűben hemperegve is megpróbálhatják megvakarni. De mennyivel könnyebb a gazdi segítségét kérni! Hóbort csupán, vagy komolyabb dologra utal, amelynek érdemes utánajárni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH MOL Nyrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Orrvérzés kutyáknál - mire utalhat és mit tegyünk? Hírek - Címlapon
Orrvérzés kutyáknál - mire utalhat és mit tegyünk?
A kutya nem játék - ne kerüljön a karácsonyfa alá sem! Hírek - Címlapon
A kutya nem játék - ne kerüljön a karácsonyfa alá sem!
fb-text