A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyáink személyiségét mi, gazdik is alakítjuk

2021. június 06., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Mind találkozhattunk már olyan kutya-gazdi párosokkal, akiknek a jelleme jól tükrözi egymásét. Személyiségjegyeink megmutatkozhatnak kutyánkon is, de mitől függ a hasonlóság?



Hasonló a hasonlót vonzza, szoktuk mondani, és ha belegondolunk, ez a kutya-gazdi kapcsolatokra is érvényes lehet. Egy visszafogott, halkszavú gazdi mellett békésen baktató, csendes eb legalább annyira ismerős jelenet lehet, mint egy társaságkedvelő ember nyitott, barátságos kedvence, aki mindenkit örömmel köszönt, bármerre is jár. Véletlen egybeesés lenne?

 

A tudósok szerint a kutya személyisége szorosan összefonódik a gazdáéval. Ennek mértéke azonban változó, és bizony előfordulnak kevésbé szerencsés párosítások is, ahol a gazdinak bizony fel kell nőnie a feladathoz, melyet kiszemeltje nyújt neki.

 

Egy nyugodt személyiség vonzóbbnak találhat egy nyugodtabb, békés kutyát
Egy nyugodt személyiség vonzóbbnak találhat egy nyugodtabb, békés kutyát
Fotó: hunneketravel.nl

 

Személyiségbeli hasonlóságok kutyák és gazdáik között

 

Lehet olyan erőteljes a kapcsolat, hogy a kutya átveszi az ember jellemének egyes aspektusait? És fordítva? Erre a kérdésre keresték a választ egy kutatásban, melyben arra kérték a gazdikat, hogy osztályozzák magukat és kutyájukat a pszichológiában „Big Five” elnevezést viselő személyiségmodell alapján. A „Nagy Ötök” az alábbi kategóriába sorolja a személyiség jellemzőit:

  • érzelmi stabilitás (bizonyos érzésekre való hajlam, pl. szorongás, félelem)
  • extraverzió
  • lelkiismeretesség
  • barátságosság
  • nyitottság (kreativitás, kíváncsiság szintje és az új ötletekre való nyitottság)

A gazdik túlnyomó többsége azt válaszolta, hogy mind az öt személyiségvonásban hasonlítanak kedvencükhöz. A pontosabb eredmények érdekében független megfigyelők is felmérték a párosokat, így minimálisra csökkenthették azt, hogy a kutyák jellemzése ne csupán a gazdi által kivetített érzelmeken és elképzeléseken alapuljon.

 

A kutya érzelmei tükrözik az ember érzelmeit
Fotó: huffingtonpost.com

 

Hogyan köthető össze a kutya személyisége az emberével?

 

Az egyik magyarázat szerint a kutya viselkedése és személyisége azért mosódik olyannyira össze a gazdiéval, mert az emberek hajlamosak olyan kutyát választani, mely kiegészíti életüket. Egy nyugodt személyiség nagyobb valószínűséggel vesz magához egy nyugodt temperamentumú kutyát. Viszont egy szorongásokkal küzdő ember hajlamosabb lehet egy félénk, ijedős kutyát örökbefogadni. Jenn Fiendish, kutyakiképző, viselkedésterapeuta, állatorvosi szakasszisztens véleménye szerint a döntés feltehetően a tudatalatti szintjén zajlik.

 

„Amikor a férjemmel együtt kiválasztottuk a kiskutyánkat 12 évvel ezelőtt, én rögtön azt néztem ki, amelyik aktívabb és bátrabb volt, és elsőre kicsit megijedt a dolgoktól. Mindez az én személyiségemnek felel meg. A férjemnek viszont egy nyugodt, laza, kicsit olyan nemtörődöm típusú kölyök vonta magára a figyelmét, mely tökéletesen illik az ő személyiségéhez. A másik két kutyánk esetében is átéltük ugyanezt, akiket én magam választottam ki. Ők is merészebbnek és kicsit nehezen kezelhetőbbeknek bizonyultak (mint én..)” – állítása szerint e személyiségjegyeik megmaradtak, az évek során pedig egyre erősebbé váltak.  

 

Dr. Patrick Mahaney, állatorvos is találkozott már olyan, neurotikusnak mondható gazdikkal, akik ösztönösen vonzódtak az aktívabb, magas energiaszintű kutyákhoz. „Az idegességre hajlamos, mozgékony típusok láthatóan jobbak kedvelik a vizslák, a weimari vizslák, terelőkutyák és keverékeik társaságát, melyek gyakran merítenek a gazdáik pörgős energiájából.”

 

Az aktív életmódot jól kiegészítheti egy magasabb energiaszintű kutya
Az aktív életmódot jól kiegészítheti egy magasabb energiaszintű kutya
Fotó: Pinterest

 

A kutya érzelmei tükrözik az ember érzelmeit

 

Közös történelmünk hosszú évezredekre nyúlik vissza, mely kihatással volt a kutyák személyiségének alakulására is. Fiendish szerint a kutyák képesek az emberek érzelmeiben és arckifejezéseiben olvasni, és ahhoz mérten módosítani viselkedésüket: „Amikor egy gazdi szorong, a kutya felfogja ezt, és gyakran ő maga is elkezd szorongani. Ha a szorongás, stressz hosszabb időn át fennáll, krónikussá válhat.” – állítja.

 

Dr. Mahaney is tanúja volt már több hasonló esetnek a praxisában: „Megfigyeltem kedvenceket olyan háztartásokban, ahol a gazdik nagymértékű stressznek vannak kitéve, emiatt pedig a kutyáknál is viselkedési problémák jelentek meg. Ez a gazdi részéről a nyugtató energia hiányának tulajdonítható be.”

 

Az általa tapasztalt viselkedési problémák között szerepel a szobatisztasági gondok megjelenése (vizelés és ürítés házon belül, változó időpontokban), a rombolásra való hajlam, az ugatás és vonyítás, étvágycsökkenés.

 

A kutya megérzi a gazdi hangulatát - hozzábújhat, hogy megnyugtassa
A kutya megérzi a gazdi hangulatát - hozzábújhat, hogy megnyugtassa
Fotó: fetchvets.com

 

A kutyák igazi empaták, mondja Dr. Lisa Pinn McFaddin, az egyik virginiai állatorvosi klinika igazgatója. „Megérzik a pillanatnyi pszichológiai változásokat az emberekben és más állatokban, és ennek megfelelően reagálnak.”

 

Minél szorosabb a kutya-gazdi kapcsolat, annál erőteljesebb a válasz, teszi hozzá. „A kutyák gyakran megpróbálják megnyugtatni a rossz hangulatban lévő gazdájukat. Az emberek nem mindig veszik észre az általuk adott jeleket, melyek egészen finomak lehetnek: kedvence leheveredik mellé, ráhajtja fejét a lábára, fizikai kontaktust kezdeményez (hozzábújik), vagy játékkal igyekszik elterelni figyelmét.”

 

 

A kutya személyisége is kihathat az emberre?

 

Szakértők szerint jóval gyakoribb, hogy a kutya vesz fel gazdájától bizonyos személyiségjegyeket, de lehetséges az is, hogy a kutya érzelmei és viselkedése befolyásolja a gazdit, mondja Dr. McFaddin:

 

 „Leginkább olyan embereknél tapasztalom ezt, akik veleszületetten szorongásra hajlamos kutyát tartanak. A kutya szorongása gyakran szorongást eredményez a gazdában is. Tehetetlennek érzi magát, nem tudja, hogyan enyhítse kedvence szorongó viselkedését. Ez a tehetetlenség-érzés pedig kellemetlen számára, sebezhetővé teszi, és ennek következtében szorongani kezd.”

 

A stressz jelei kutyáknál - Biztonságos menedéket keresve elbújhat fekhelyén
Szorongó vagy stresszes gazdi mellett a kutya viselkedése is megváltozhat, például biztonságos menedéket keresve elbújhat fekhelyén
Fotó: farmersalmanac.com

 

A szorongó kutya által mutatott fizikai jelek és viselkedése (túlzott lihegés, nyüszögés, fel-alá járkálás, rombolás, folyamatos ugatás, stb.) a gazdánál is fokozott ingerültségi állapotot okozhat.

 

„A folyamatos mozgást és zajt idegesítőnek élheti meg, és szétzilálhatja a gazda életvitelét, mely szorongáshoz vezet. Másrészről viszont az elképesztően nyugodt kutyák, az amolyan „Buddha-ebek” segíthetnek lenyugtatni az ilyen gazdikat. A kutya veleszületett derűje, békés jelleme ugyanis ragadós, mind fizikai, mind érzelmi szempontból.” – véli a szakértő.

 

Számtalan tanulmány igazolja a kutya-gazdi kapcsolat jótékony hatását: a pozitív interakció (főleg a simogatás) enyhíti a szorongást, lelassítja a szívritmust, csökkenti a magas vérnyomást a nyugtató hormonok és neurotranszmitterek fokozott kibocsátása révén, amely nemcsak az emberre, hanem a kutyára is hat. E páratlan kapcsolat tehát mindkét fél számára gyümölcsöző, természetesen kellő odafigyeléssel és a kutya szükségleteinek és igényeinek kielégítésével és a viselkedésének megértésére való törekvéssel. Ha boldog a kutyánk, mi is jobban érezzük magunkat, igaz?

 


 

Kapcsolódó cikkek:
 

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: hunneketravel.nel
Cikk első megjelenése: 2020. augusztus 18.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Bakancslista árva őszpofiknak? Ezen a helyen bearanyozzák az idős kutyák hátralévő napjait Hírek - Címlapon
Bakancslista árva őszpofiknak? Ezen a helyen bearanyozzák az idős kutyák hátralévő napjait
8 jel, hogy a kutyád több időt szeretne veled tölteni Hírek - Címlapon
8 jel, hogy a kutyád több időt szeretne veled tölteni