A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Extrovertált vagy? Íme 10 kutyafajta, mely passzolhat személyiségedhez

2020. április 10., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Szívesebben mozdulsz ki, minthogy otthon üsd el a szabadidőd, és a nyüzsgést is szereted? Feltölt, ha másokkal találkozhatsz? Ha a válasz igen, és még keresed a hozzád illő négylábú társat, az alábbi kutyafajták között megtalálhatod az ideálisat.



Előző cikkünkben olyan kutyafajtákat mutattunk be, akik az introvertált személyiségek ideális társaivá válhatnak. Jöjjenek most azok az ebek, akik szeretnek barátkozni, szívesen kísérik el a gazdit szabadidős tevékenységek során is, és örömmel gyűjtik be a simiket úton-útfélen. 

 

1. Labrador Retriever

 

Imádnivaló arckifejezésének, puha bundájának és barátságos jellemének hála az egyik legnépszerűbb kutyafajta a világon. Megjelenésében erőteljes, belül azonban egy játékra mindig kapható, könnyed, szeretetteljes nagy kölyök rejlik. Telis-tele vannak energiával, imádnak úszni és a futásban is jó partnerek lehetnek. Kedvelik a társaságot, örömmel barátkoznak más kutyákkal és emberekkel is, nagyszerű családi kutyák. Ideális választás azok számára, aki szeretnek kimozdulni, kirándulni, túrázni, mindezt egy figyelmes, játékos és lelkes kutya társaságában.

A labradorok szeretnek örömet okozni másoknak, boldogan riszálva üdvözölnek mindenkit, aki szeretettel halmozza el őket. Bárhová elkíséri a gazdit, a nyüzsgésben is feltalálják magukat. Tanulékonyak és hűségesek, nem véletlen, hogy a segítő- és terápiás kutyák között is szép számmal foglalnak el előkelő helyet.

 

Kutyafajták extrovertáltaknak - Labrador retriever
Kutyafajták extrovertáltaknak - Labrador retriever
Fotó: akc.org

 

2. Golden Retriever

 

Odaadó, szeretetteljes, játékos, intelligens, tanulékony, simulékony… Hosszan sorolhatnánk még megnyerő tulajdonságait - a goldi kedves pofija, kellemes színe és puha bundája pedig még szimpatikusabbá teszi őt. Nem véletlenül oly népszerű fajta, hiszen örömmel működik együtt a gazdival, és társaságban is feltalálja magát, szeretn ismerkedni, barátkozni.

Eredetileg Skóciában tenyésztették ki vizimadarak visszahozására, ennek hála rendkívül jó úszók, szeretik is a vizet: a legtöbben boldogan hemperegnek bele az útjukba eső pocsolyákba, még akkor is, ha nyakig sárosan hazaérve alapos fürdetés lesz a jutalmuk érte. Számos feladatkörben remekelnek: a kereső-kutató munkától kezdve a terápiás és segítő tevékenységeken át a sportokig szinte bárhol találkozhatunk velünk. Családi kutyaként is jól érzi magát, rendszeres testmozgás, tanulás és sok-sok játék mellett. Egész lényéből szeretet árad, és nem félti megosztani bárkivel, akivel összehozza a sors.  

 

Kutyafajták extrovertáltaknak - Golden retriever
Kutyafajták extrovertáltaknak - Golden retriever
Fotó: cutewallpaper.org

 

3. Angol cocker spániel

 

Energikus, természetkedvelő kutyák, akik erősen kötődnek a gazdikhoz, de ismerkedni is szeretnek a kirándulások, kutyafuttatón tett látogatások alkalmával. Örömmel szereznek új pajtásokat úton-útfélen, és bármikor kaphatóak egy kis játékra, dögönyözésre. Kedvességüknek hála terápiás kutyák között is sűrűn találkozhatunk velük.

Ideális családi kutyák, szívesen elkísérik a gazdi(ka)t városi sétára vagy a szabadba, túrázni, és a kutyás sportokban is megállják helyüket. Imádják az erdőt-mezőt, de a vízparton is elemükben vannak, ezen alkalmakkor hajlamosak lehetnek megfeledkezni magukról, ha rátalálnak egy érdekes szagra, és nyomozni kezdenek utána. Gyengéd, finom jellemükbe némi makacsság is vegyül, ezért is fontos korán elkezdeni a megfelelő szocializációt, nevelést, hogy felnőve boldog társainkká válhassanak. Méretesebb rokona, a Springer spániel is hasonló megnyerő tulajdonságokkal rendelkezik: jó kezekben kiegyensúlyozott, megbízható kutya, csodás értelemmel és nagy mozgásigénnyel megáldva. 

 

Kutyafajták extrovertáltaknak - Angol cocker spániel
Kutyafajták extrovertáltaknak - Angol cocker spániel
Fotó: wideopenpets.com

 

4. Beagle

 

Kíváncsi, örökké felfedezni vágyó természetének hála ideális társ azok számára, akik nehezen ülnek meg otthon nyugton, szívesebben mozdulnak ki, amint tehetik. Jellegzetes ugatása eltéveszthetetlen, némelyek szeretik is hallatni a hangjukat, ebben is hasonlítanak extrovertáltakra, akik általában beszédesebbek embertársaiknál. A beagle játékos, intelligens kutya, ugyanakkor következetes nevelésre és rengeteg testmozgásra szorul már egészen pici korától, hiszen határozott elképzelései vannak a világról és benne a saját kiemelt helyéről.

Szinte mindenkivel megtalálják a közös hangot, magabiztosak, lazák és jókedélyűek, és egyszerűen annyira aranyos a pofijuk meg a hatalmas fülük, hogy bármerre is járnak, magukra vonják a figyelmet. Barátságosak és szórakoztatóak, szeretnek mindenhol ott lenni, hiszen nekik mindig mindenről tudniuk kell mindent. Bearanyozzák az aktív, de kellő türelemmel és humorral rendelkező gazdik mindennapjait.

 

Kutyafajták extrovertáltaknak - Beagle
Kutyafajták extrovertáltaknak - Beagle
Fotó: rover.com

 

5. Corgi

 

Hatalmas fülek, mosolygós arc, rövid lábak és az a bájos szőrpamacs a popóján – nem csoda, hogy a corgi egyből elrabolja a szívünket. Egyedi testfelépítése ellenére atlétikus, izmos kutyák, akik imádnak kint lenni a szabadban, és másokkal is szívesen barátkoznak. Bármerre is járnak, mindig kaphatóak egy kis simogatásra, szeretgetésre, éppen ezért jó választás lehet az extrovertált gazdi számára, aki szívesen viszi magával kispajtását nagyjából mindenhova.

Az angol királynő örök kedvencei meglehetősen szemfüles, kíváncsi típusok, bármi érdekes történik, nekik ott kell lenni; illik rájuk a „minden lében kanál” kifejezés. Fogékonyak és örömmel tanulnak, ugyanakkor sok testmozgásra is szükségük van, mely testét-elméjét is leköti. Imádnak játszani, barátkozni, és annyira cukik, hogy lehetetlen úgy megsétáltatni őket, hogy ne állna meg egy pillanatra az élet. Mi is lehetne jobb móka egy extrovertált számára, akit feltölt a társas érintkezés, egy kis csevely más kutyabarátokkal?

 

Kutyafajták extrovertáltaknak - Pembroke Welsh Corgi
Kutyafajták extrovertáltaknak - Pembroke Welsh Corgi
Fotó: Pinterest

 

6. Francia bulldog

 

Mickey-egérszerű, égnek álló füle és jellegzetes arckifejezése első pillantásra meghódítja a szíveket. Bulldoghoz méltó, izmos testfelépítéssel bír, nem igényel sok testmozgást, de szeret kimozdulni, és örömmel fogadja a figyelmet. Szeretetteljes, játékos fajta, népszerű családi kutya, de egyszemélyes háztartásban is jól érzi magát egy kutyapajtás oldalán vagy sok-sok sétával, ahol barátkozhat és begyűjtheti a simogatásokat, dicsérő szavakat ismerősöktől és ismeretlenektől egyaránt. Rövid szőre és kisebb mozgásigénye miatt lakásban is tartható, feltéve, hogy sokat lehet a gazdival. Rövid orra miatt nehezebben viseli a meleg időjárást, a nyári hőségben fokozott figyelmet igényel.  

 

Kutyafajták extrovertáltaknak - Francia bulldog
Kutyafajták extrovertáltaknak - Francia bulldog
Fotó: pets4homes.co.uk

 

7. Jack Russell Terrier

 

Éber, eszes, bátor kiskutya, kinek apró, alig néhány kilós teste rengeteg energiát rejt. Mozgásigénye szinte határtalan, rövid lábainak és fürgeségének köszönhetően remekel a kutyás sportokban, például az agilityben, de kotorékozásra is kapható az eredetileg apróvad elfogására tenyésztett eb. Fáradhatatlan, feszült figyelemmel összpontosít a feladatra, és ha kedvét leli a foglalkozásban, könnyedén tanítható, örömmel dolgozik együtt gazdájával.

Ha olyan kutyát szeretnél, amelyik tökéletesen tükrözi energikus, aktív életmódodat, a Jack Russell ideális választásnak bizonyulhat. Terrier lévén azonban itt sem árt egy jókora adag humor és türelem, na meg kreativitás, hogy a kellő mentális és fizikai stimuláció is meglegyen aznapra, vagyis minden napra.

 

Kutyafajták extrovertáltaknak - Jack Russell Terrier
Kutyafajták extrovertáltaknak - Jack Russell Terrier
Fotó: Twitter

 

8. Berni pásztorkutya

 

Eredetileg svájci farmokon dolgozott, őrizte, terelte a nyájat, így erejének és kitartásának köszönhetően tökéletes társ, ha szeretjük szabadidőnket a természetben eltölteni. Dús szőrzete miatt a meleg időjárás megviselheti, ám ahogy az idő hűvösre fordul, a berni pásztor is kivirul. Szívmelengető arckifejezésének nem lehet ellenállni, olyan, mintha mindig mosolyogna. A bernik szeretetteljesek, kedvesek és hűségesek, és másokkal is szívesen barátkoznak. Szeretnek a gazdi közelében lenni, így jó, ha otthonunk is megfelelően tágas, ahol kedvencünk is kényelmesen elfér. 

 

Kutyafajták extrovertáltaknak - Berni pásztorkutya
Kutyafajták extrovertáltaknak - Berni pásztorkutya
Fotó: Pinterest

 

9. Boxer

 

Élénk, eleven, szeretetteljes ebek, általában véve szeretnek ismerkedni és boldogan eljátszanak régi-új kutyapajtásokkal is. Története sok-sok évszázadra nyúlik vissza, őseit medve- és vaddisznóvadászatra, sőt bikaviadalokon is használták, majd fokozatosan vette át a családi javak őrzőjének szerepét, mígnem beleolvadt a környezetbe, s népszerű kedvtelésből tartott fajtává vált. Szívesen lustálkodik a kanapén a gazdi mellett, élvezi a szeretgetést, de igényli a mindennapos testmozgást és a következetes nevelést.

A boxer egy igazi bohóc, öröm nézni, ahogy önfeledten játszik, mancsaival szinte „bokszol”, de néha keményfejű is tud lenni, ha valamit nagyon szeretne elérni – persze a maga csibész módján. Sötét, ráncos pofája élénk kontrasztot képez teste többi részének színével, mély mellkasa, karcsú dereka kecses megjelenést kölcsönöz neki. Rövid szőre miatt lakásban is jól érzi magát, de rendszeres testmozgást és mentális stimulációt is igényel - ha mindezt biztosítják számára, a család hűséges társa, a gyermekek kedves játszópajtása lehet.

 

Kutyafajták extrovertáltaknak - Boxer
Kutyafajták extrovertáltaknak - Boxer
Fotó: Pinterest

 

10. Amerikai Staffordshire Terrier

 

Jókedélyű, okos, erőteljes kutyák, végtelen lelkesedéssel megáldva. A fajtát és összességében a bull típusú kutyákat övező sajnálatos hírek miatt azonban gyakran beskatulyázzák, így aki ilyen ebet választ társának, önkéntelenül is a fajta nagykövetévé válik. Ennek egyik nagy előnye, hogy egy jól szocializált, megbízható amstaff-fal az oldalán bátran beszélgetésbe elegyedhet ismeretlenekkel is, eloszlatva az előítéleteket. Alapvetően jó természetű, kedves kutya – hajdanában dajkakutyaként is szerepet vállalt a családok életében köszönhetően erejének, toleranciájának és türelmének, szinte fát lehet vágni a hátán. 

Szívesen barátkoznak másokkal és mindig kaphatóak egy kis játékra, hatalmas energiáik és heves csóválásuk, kirobbanó lényük miatt viszont riadalmat kelthetnek, ezért is fontos a következetes nevelés egészen pici kortól, így az is, hogy minél több újdonsággal megismerkedhessen és mindenféle környezetben megbízhatóan viselkedjen. Sportokban is remekel, és igényli is a rendszeres lemozgatást. Hozzáértő kezekben nagyszerű kutya, a társaságot is kedveli, így remek választás lehet aktív, határozott extrovertált személyiségeknek, akik kellő türelemmel és humorral is rendelkeznek.

 

Kutyafajták extrovertáltaknak - Amerikai Staffordshire Terrier
Kutyafajták extrovertáltaknak - Amerikai Staffordshire Terrier
Fotó: Pinterest

 

+ 1, a keverék kutya

 

Egy bajbajutott kutya sorsa, megmenekülésének története mindnyájunk számára megható, az érzékenyebb extrovertáltak szívét is mélyen megérintheti. Rengetegen várnak gazdira a menhelyeken és állatmentő szervezeteknél, megjelenésük és jellemük igen széles skálán mozog. Szánj időt a keresgélésre, látogass el a gazdikeresőkhöz, beszélgess el gondozójukkal, hogy jobban megismerhesd kiszemelted tulajdonságait, viselkedését, amely személyiségedhez és életstílusodhoz is passzol. Vedd figyelembe a kutya igényeit, hogy az elkövetkezendő, együtt töltött évek mindkettőtök számára kölcsönösen boldogan telhessenek.

 

Kutyafajták extrovertáltaknak - Keverék kutya
Kutyafajták extrovertáltaknak - Keverék kutya
Fotó: Pinterest

 

Fontos tudnivalók:

  • A kézikönyvekben és az interneten fellelhető fajtaleírásokban lévő információk általános útmutatóként szolgálnak a kutya jellemére nézve, de minden eb egyedi tulajdonságokkal rendelkezik.
  • Választás előtt érdemes megismerkedni személyesen is a fajta több képviselőjével, például ellátogatni fajtatalálkozókra, vagy ha erre nincsen lehetőség, felvenni a kapcsolatot a fajtát jól ismerő gazdikkal, akár a fajtaklubon keresztül.
  • Ha kölyökkutyát szeretnénk, keressünk fel regisztrált tenyésztőt, aki a törzskönyv mellé egészségügyi garanciát is ad a kölyökre.
  • Ha inkább felnőtt kutyát vennénk magunkhoz, tájékozódjunk fajtamentő szervezeteknél. 
  • És ami a legfontosabb: a kutyák alapvetően társas lények, legtöbbjük szereti és igényli is a más kutyákkal történő találkozást, játékot. Van, aki inkább egy-két barát körében érzi felszabadultnak magát, míg mások örömmel vetik bele magukat a bolondozásba nagyobb társaságban is. Az introvertált gazdik számára is lehetőséget teremtenek az ismerkedésre, beszélgetésre - cserébe mi is biztosítsuk kedvencünk számára a lehetőséget a barátkozásra!

Akár kölyök, akár felnőtt kutya mellett döntünk, gondoljuk át alaposan, hogy valóban megfelel-e személyiségünknek, életmódunknak, hiszen a döntés egy életre - akár 10-15 évre - szól! 

 


A cikk a petmd.com oldalán található, szakértők által összeállított lista, valamint a wagwalking.com cikke alapján készült.

Forrás: petmd.com, rover.com, wagwalking.com
Indexkép forrás: Pinterest

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban
A francia bulldogok és a labrador retrieverek ismét taroltak.

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Már a Crufts-on is odafigyelnek a turcsi orrú kutyák egészségére Már a Crufts-on is odafigyelnek a turcsi orrú kutyák egészségére
2025-től csak bizonyos egészségügyi feltételek megléte esetén nevezhetnek a nyomott orrú kutyák a világ legnagyobb kutyakiállítására.

A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát? A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát?
Nem titok, hogy a gazdik erős érzelmeket táplálnak kedvenceik iránt, és gyakran úgy vélik, különleges szuperképességeknek vannak birtokában. Van, aki esküdni merne rá, hogy bundása bármikor felismerné, ha saját fajtájának képviselője jönne szembe az utcán. Valóban így van, vagy puszta ábránd?

Egyes kutyafajták hajlamosabbak lehetnek a daganatos betegségekre Egyes kutyafajták hajlamosabbak lehetnek a daganatos betegségekre
Egy friss tanulmányból az is kiderül, melyek ezek a fajták.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Egyedi kutyás ajándéktárgyak Mondial Assistance GesmbH Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Bezárnak a kirándulóhelyek a hosszú hétvégére – ne tervezz nagyobb kutyás kirándulást! Hírek - Címlapon
Bezárnak a kirándulóhelyek a hosszú hétvégére – ne tervezz nagyobb kutyás kirándulást!
Virtuális gyűjtést szervez a Tacskó Találkozó csapata a születésnapi bulijuk helyett Hírek - Címlapon
Virtuális gyűjtést szervez a Tacskó Találkozó csapata a születésnapi bulijuk helyett