A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Introvertált vagy? Íme 10 kutyafajta, mely passzolhat személyiségedhez

2020. március 27., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




A kutyák csodálatos társaságot nyújthatnak azoknak is, akik előnyben részesítik az otthon csendjét, a magányos sétákat. Ha introvertáltnak tartod magad, de szívesen megosztanád életed egy hozzád hasonló ebbel, ismerkedj meg néhány különleges fajtával.



Szívesebben maradsz otthon egy jó könyv, film vagy játék társaságában, minthogy kimerészkedj a tömegbe vagy részt vegyél bármilyen társasági eseményen? Szükséged van a magányra, csendre, hogy feltöltődj? De legalább ennyire szereted a kutyákat és még keresed a megfelelő négylábút? Mutatunk néhány fajtát, melyek képviselői hűséges társaiddá válhatnak!

 

Agár

 

Elegáns, erőteljes testfelépítés, kecses mozgás, érzékeny, simulékony lélek. Az agarak rövid távon elképesztő sebességet képesek elérni, vérükben van a száguldás, ugyanakkor előszeretettel élvezik az otthon nyugalmát és a kanapé kényelmét. Szeretik szabadjára engedni energiáikat egy-egy kiadós futás keretében, otthon azonban örömmel vetik bele magukat a pihenésbe, a gazdi mellett történő lazulásba. Megfelelő testmozgás esetén jól érzik magukat a lakásban, kerttel rendelkező otthonoknál viszont fontos a biztonságosan körbekerített udvar.

 

Kutyafajták introvertáltaknak - Agár
Kutyafajták introvertáltaknak - Agár
Fotó: radiokerry.ie

 

Basenji

 

Fényesen csillogó rövid szőre, kunkori farka, ráncolt homloka, rókavörös színe és fehér mellénye azonnal felismerhetővé teszi. Mandulaformájú, kifejező szeme már-már emberi érzelmeket és gondolatokat közvetít. Ideális a csendesebb típusoknak, ugyanis nem tud ugatni. Jódlizásra hasonlító hangot ad ki, mikor úgy érzi, érdemes "megszólalnia". Afrikából származó vadászkutya, éber, eszes, független típus. Idegenekkel tartózkodó, de akit a bizalmába fogadott, annak bármit megenged, hűségesen követi mindenhová. Lakáskutyaként is jól érzi magát kellő mértékű szellemi lefárasztás és rendszeres testmozgás mellett. Nem igényli az állandó babusgatást, értékeli a személyes tér fogalmát, nem mászik a gazdi arcába. Kiváló társa lehet a független, introvertált személyiségeknek, akik szeretnek nagyokat sétálni, és szívesen kipróbálnák a kutyás sportokat (pl. agility).

 

Kutyafajták introvertáltaknak - Basenji
Kutyafajták introvertáltaknak - Basenji
Fotó: animalsadda.com

 

Basset Hound

 

Szeretnek bohóckodni, de még ennél is jobban értékelik a gazdi melletti szunyókálásokat. Megjelenésével lépten-nyomon felhívja magára a figyelmet: hosszú fülek, hosszú test, rövid, erőteljes lábak és az az ellenállhatatlan tekintet, mellyel szinte belelát a lelkedbe. Rendkívüli szaglásukat éppen csak az angol vérebek szuperszimata übereli. Szívesen lazulnak a gazdi társaságában otthon, de egy könnyed kirándulásra is örömmel elkísérik, ahol kiaknázhatják veleszületett ösztönüket, orrukkal fedezhetik fel a világot.

Columbo kutyája még a legendás Elvis Presley-t is levette a lábáról, amikor 1956-ban egy showműsorban előadta egy Basset hound-nak a „Hound Dog” című világslágerét. A kalapot viselő Sherlock állítólag nem volt annyira lenyűgözve tőle, meglehetősen szenvtelennek bizonyult, és később Elvis is megbánta a fellépést. Túlságosan szerette a kutyákat egy ilyen nevetséges komédiához.

 

kutyafajták introvertáltaknak - Basset Hound
Kutyafajták introvertáltaknak - Basset Hound
Fotó: barkpost.com

 

Cavalier King Charles Spániel

 

Kifejező szemek, ellenállhatatlan pofi, selymes bunda. A figyelmes, gyengéd, szeretetteljes „cavik” teljes odaadással viseltethetnek kétlábúik irányába, csodálatos társak a csendesebb jellemek számára is. Kellemes bája, játékossága, ragaszkodása már a 19. században is népszerűvé tette a brit arisztokrata családokban, az utóbbi évtizedekben pedig világszerte kezdik értékelni a fajtát.

Könnyen alkalmazkodnak a gazdi életstílusához, elegendő mozgás mellett jól érzik magukat városban és vidéken is. Örömmel kuckózik be a gazdi mellé a tévé elé, vagy ha kedvenc regényünkben szeretnénk elmerülni egy forró tea mellett. Tanulékony, értelmes kutyák, szelídségük miatt a következetes, de játékos, jutalmazással gazdagon tarkított nevelés lehet a megfelelő kombináció. Általában szeretnek barátkozni, így remek választás lehet egy olyan introvertált számára, aki szívesen mozdul ki otthonából, és egyáltalán nem bánja, ha időnként szóba elegyednek vele bájos kiskedvence láttán.

 

Kutyafajták introvertáltaknak - Cavalier King Charles Spániel
Kutyafajták introvertáltaknak - Cavalier King Charles Spániel
Fotó: Pinterest

 

Csau-csau

 

Tekintélyt parancsoló megjelenése, már-már szigorúnak mondható arckifejezése végtelenül hűséges jellemet takar. Leírásában gyakran találkozhatunk az egygazdás kifejezéssel, a csau ugyanis egy életre választja ki gazdáját, a döntése örökre szól. Szorosan kötődik hozzá, bármit megtenne annak az egynek, akibe bizalmát vetette. Idegenekkel általában semleges, adott esetben védelmezően is felléphet, ezért érdemes már idejekorán elkezdeni szocializációját, következetes nevelését. Érdekes, hogy lassan érő kutyafajta, 4-5 éves korára bontakozhat ki végleges, felnőtt jelleme. Szőrzete rendszeres ápolásra szorul, a meleget és a hőséget nehezen tűri.

 

Kutyafajták introvertáltaknak - Csau Csau
Kutyafajták introvertáltaknak - Csau Csau
Fotó: luvmydogs.com

 

Ír farkaskutya

 

Méltóságteljes megjelenésének és békés természetének köszönhetően évszázadokon át ékesítette az európai királyi udvarokat. Eredetileg farkasvadászatra tenyésztették Írországban, idővel azonban a családi kutya szerepét öltötte magára. Csendes, nyugodt temperamentuma jókedéllyel párosul - elég egyetlen pillantást vetni kedves pofijára, beszédes szemeire. Függetlenségre is hajlamos, de nagyon ragaszkodik azokhoz (gazdikhoz és kutyapajtásokhoz egyaránt), akiket a szívébe fogadott. Kiegyensúlyozott, alapvetően szelíd kutyák, akik élvezik a kényelmes sétákat a gazdi oldalán a maguk komótos tempójában. Tekintélyes mérete miatt viszont inkább olyan otthonban érzi jól magát, ahol bőséges hely van, és természetesen a gazdi mellett lehet, amikor csak úgy kívánja.

 

Kutyafajták introvertáltaknak - Ír farkaskutya
Kutyafajták introvertáltaknak - Ír farkaskutya
Fotó: Pinterest

 

Mopsz

 

A vidám és szeretetteljes mopsz rendkívüli módon tud kötődni kedvenc emberéhez, de a barátkozást sem vetik meg. Ideális választás lehet azon introvertáltak számárak, akik időnként szívesen kilépnek komfortzónájukból. Könnyen alkalmazkodnak a gazdi mindennapjaihoz, feltalálják magukat a városi környezetben és vidéken is. Sajátos arckifejezése, a homlokán gyűrődő imádnivaló kis ráncok láttán néha magunk is elgondolkodunk, vajon mi minden járhat az okos kis fejében?

Az Ázsiából származó fajta világszerte nagy népszerűségnek örvend, kis méretének és kedves, barátságos jellemének hála. Szeret játszani, bohóckodni, hogy aztán a gazdi mellett békésen hortyogva töltődhessen fel. Rövid orra miatt nehezebben viseli a melegebb időjárást, és a testmozgás is hamar kifáraszthatja.

 

Kutyafajták introvertáltaknak - Mopsz
Kutyafajták introvertáltaknak - Mopsz
Fotó: thesprucepets.com

 

Német juhászkutya

 

Mélyen kötődik gazdájához, amely a fajta történetéből fakad: arra tenyésztették ki, hogy összetett feladatokat hajtson végre vezetője oldalán. Odaadó természete, kiemelkedő intelligenciája és tenni akarása tette széles körben ismertté. Regények és filmek szólnak csodálatos jelleméről, szerettei irányában mutatott hűségéről.

Bátorsága, ébersége és engedelmességre való törekvése népszerű munkakutyává teszi, ugyanakkor játékossága, kedvessége miatt ideális családtaggá válhat, természetesen következetes nevelés, mindennapos szellemi és fizikai lefárasztás mellett. Kiváló társa lehet a tevékeny introvertáltaknak, akik szeretik a kihívásokat, és olyan négylábú társra vágynak, akivel a tanulás, játék és szabadtéri programok is élményt nyújtanak.

 

kutyafajták introvertáltaknak - Német juhászkutya
Kutyafajták introvertáltaknak - Német juhászkutya
Fotó: thespruceepets.com

 

Shiba Inu

 

Szülőhazájának egyik legkedveltebb kutyafajtája, az eszes és kíváncsi Shiba inu könnyen alkalmazkodik a városi életmódhoz. Jellemében macskavonásokat is felfedezhetünk: intelligens, éber, idegenekkel tartózkodó, de gazdáihoz rettentően ragaszkodik. Igénylik a foglalkozást, a rendszeres testmozgást, szeretik a kiadós sétákat. Tanulékonyak, az alapvető engedelmesség mellett fontos a mentális stimuláció is, mert könnyen feltalálhatják magukat nemkívánatos tevékenységekkel (otthoni rendezkedés, kertimunka, szökés…). Rókaszerű pofijával pillanatok alatt rabul ejti a szívet – egy aktív introvertált hűséges, játékos társa lehet a magányban.

 

Itt említenénk meg „nagyobb testvérét”, hiszen az Akita is híres állhatatos, magabiztos, gazdájához végtelenül lojális természetéről. Nyugodtan szemlélődik, idegenekkel inkább tartózkodó, időnként önállóságra is hajlamos, ezért fontos a korán megkezdett szocializáció és a fajta karakterét is figyelembe vevő nevelés.

 

Kutyafajták introvertáltaknak - Shiba inu
Kutyafajták introvertáltaknak - Shiba inu
Fotó: gooddog.com

 

Újfundlandi

 

Bújós nagy mackó, simulékony, békés természettel megáldva. Ha egy szeretetteljes, türelmes, barátságos kutyára vágysz, és lenyűgöz óriási termete, dús fekete bundája, az újfundlandiban nem fogsz csalódni. Természetesen csak akkor, ha otthonodban kényelmesen elfér, hiszen kellő térre van szüksége. Eredetileg vízi mentőkutyaként alkalmazták, különleges úszóhártyás lába és erőteljes testfelépítése tökéletessé tették e feladatra – nem meglepő, hogy a vízimádat szinte a génjeibe van kódolva. Kedveli a sétákat, a vízparton azonban felcsillannak a szemei, ott van igazán elemében. Ha az újfundlandit választjuk, vigyük el pancsolni, ahányszor csak lehetőség adódik rá. Meg fogja hálálni!

 

Kutyafajták introvertáltaknak - Újfundlandi
Kutyafajták introvertáltaknak - Újfundlandi
Fotó: spotandtango.com

 

+ 1, a keverék kutya

 

Egy bajbajutott kutya sorsa, megmenekülésének története mindnyájunk számára megható, az érzékenyebb introvertáltakat azonban különösen mélyen érintheti. Rengetegen várnak gazdira a menhelyeken és állatmentő szervezeteknél, megjelenésük és jellemük igen széles skálán mozog. Szánj időt a keresgélésre, látogass el a gazdikeresőkhöz, beszélgess el gondozójukkal, hogy jobban megismerhesd kiszemelted tulajdonságait, viselkedését, amely személyiségedhez és életstílusodhoz is passzol. Vedd figyelembe a kutya igényeit, hogy az elkövetkezendő, együtt töltött évek mindkettőtök számára kölcsönösen boldogan telhessenek.

 

Kutyafajták introvertáltaknak - Keverék kutya
Kutyafajták introvertáltaknak - Keverék kutya
Fotó: pets4homes.co.uk

 

Fontos tudnivalók:

  • A kézikönyvekben és az interneten fellelhető fajtaleírásokban lévő információk általános útmutatóként szolgálnak a kutya jellemére nézve, de minden eb egyedi tulajdonságokkal rendelkezik.
  • Választás előtt érdemes megismerkedni személyesen is a fajta több képviselőjével, például ellátogatni fajtatalálkozókra, vagy ha erre nincsen lehetőség, felvenni a kapcsolatot a fajtát jól ismerő gazdikkal, akár a fajtaklubon keresztül.
  • Ha kölyökkutyát szeretnénk, keressünk fel regisztrált tenyésztőt, aki a törzskönyv mellé egészségügyi garanciát is ad a kölyökre.
  • Ha inkább felnőtt kutyát vennénk magunkhoz, tájékozódjunk fajtamentő szervezeteknél. 
  • És ami a legfontosabb: a kutyák alapvetően társas lények, legtöbbjük szereti és igényli is a más kutyákkal történő találkozást, játékot. Van, aki inkább egy-két barát körében érzi felszabadultnak magát, míg mások örömmel vetik bele magukat a bolondozásba nagyobb társaságban is. Az introvertált gazdik számára is lehetőséget teremtenek az ismerkedésre, beszélgetésre - cserébe mi is biztosítsuk kedvencünk számára a lehetőséget a barátkozásra!

Akár kölyök, akár felnőtt kutya mellett döntünk, gondoljuk át alaposan, hogy valóban megfelel-e személyiségünknek, életmódunknak, hiszen a döntés egy életre - akár 10-15 évre - szól! 

 


A cikk a petmd.com oldalán található, szakértők által összeállított lista alapján készült.

Forrás: petmd.com, wagwalking.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát? A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát?
Nem titok, hogy a gazdik erős érzelmeket táplálnak kedvenceik iránt, és gyakran úgy vélik, különleges szuperképességeknek vannak birtokában. Van, aki esküdni merne rá, hogy bundása bármikor felismerné, ha saját fajtájának képviselője jönne szembe az utcán. Valóban így van, vagy puszta ábránd?

Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért
A négyéves Jack Russell Terrier nap, mint nap elkápráztatja rajongóit bravúrjaival.

Egyes kutyafajták hajlamosabbak lehetnek a daganatos betegségekre Egyes kutyafajták hajlamosabbak lehetnek a daganatos betegségekre
Egy friss tanulmányból az is kiderül, melyek ezek a fajták.

A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja
Miért ragaszkodik az ember valamihez, ami embertelen. Ami másokat bánt. Csak azért, mert hagyomány? Tényleg e mögé bújunk? Tényleg elegendő ezt az egy szót kimondani, és máris tisztára mostuk magunkat?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MTI AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kijárási korlátozás - állataink ellátása és a kutyasétáltatás megengedett Hírek - Címlapon
Kijárási korlátozás - állataink ellátása és a kutyasétáltatás megengedett
Sportesemény híján kutyák szaladgálását közvetítette egy amerikai kommentátor Hírek - Címlapon
Sportesemény híján kutyák szaladgálását közvetítette egy amerikai kommentátor