A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyáink az arcunkról is olvasnak

2018. június 25., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Egy kutatás bizonyította, hogy a kutyák képesek az arcunkon és a testbeszédünkben megjelenő érzelmek olvasására. Hiába dorgáljuk hát meg nevelő szándékkal, ha arcunk közben mosolyog: ő tudni fogja, hogy nem gondoljuk komolyan!



A Learning & Behavior című folyóiratban megjelent tanulmány megerősítette, amit korábbi kutatások eredményei is mutattak: a kutyák képesek az arcunkra kiülő különböző érzelmek felismerésére. A tanulmány szerint a pozitív és negatív érzések olvasásakor az agyuk különböző területeit használják.

 

Mindez az évezredek során alakult ki, miután életmódjuk összefonódott az emberekével. Az érzelmek felismerése nagyban növeli a kutya es  az ember közti hatékony kommunikációt.

 

A tanulmány során a kutyáknak különböző fotókat mutattak, melyeken emberi arcok mutattak különböző érzelmeket (düh, félelem, öröm, bánat, meglepettség, undor vagy épp semlegesség). Az érzelmeket női és férfi arcok tükrözték. A képeket 26, épp evő kutyának mutatták meg, nem szemből, hanem a kutyák látóterének perifériáján.

 

Kutyáink pontosan tudják, milyen érzelem jelenik meg az arcunkon
Kutyáink pontosan tudják, milyen érzelem jelenik meg az arcunkon


Amikor olyan képet mutattak a kutyáknak, amin heves érzelem tükröződött (például düh, öröm vagy félelem), az ebek is hevesebben reagáltak, megnőtt a szívaktivitásuk és a pulzusszámuk. Az ilyen fotók és reakciók után a kutyák később álltak neki újra enni, mint a többi kép esetében.

Azt is megfigyelték, hogy a düh, a félelem és az öröm észlelésekor a kutyák gyakran balra fordították a fejüket, míg a meglepődött arc láttán a másik irányba. Ennek az lehet az oka, hogy utóbbi érzelmet nem fenyegetőnek, inkább nyugodtan értelmezték.

 

Az eredmények szerint a kutyák az agyuk különböző területeit használják az érzelmek felismerésekor attól függően, hogy pozitív vagy negatív érzelem jelenik-e meg az emberi arcon. A negatív érzelmek a kutya agyának jobb féltekéje, míg a pozitív érzelmeket a bal dolgozza fel.



 


Indexkép forrás: goodhousekeeping.com

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya? Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya?
Egy jel, ami semmivel sem összetéveszthető. A kutyakommunikáció egyedi, ugyanakkor rendkívül fontos része ez a mozdulat. Mi mindent üzenhet általa?

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com EB OVO Közhasznú Egyesület Mondial Assistance GesmbH MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyás nap a gyönyörű szánhúzókkal Hírek - Címlapon
Kutyás nap a gyönyörű szánhúzókkal
Magyar kutyásokkal fotózkodott Harrison Ford Hírek - Címlapon
Magyar kutyásokkal fotózkodott Harrison Ford