A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutya arckifejezései III. - Szájtartás és mimika

2023. szeptember 10., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Finom, mégis tiszta, jól észrevehető jelek közvetítik a kutya hangulatát és szándékait felénk és fajtársai felé is. Mi mindent olvashatunk le ajkainak állásából, arcjátéknak változásaiból?



 

Arcizmainak segítségével, árnyalatnyi mozzanatokkal is megannyi érzelmet tudnak kifejezni kedvenceink. Figyeljük meg, milyen a kutya szájtartása, mikor nyugodt és ellazult, és véssük emlékezetünkbe, hogy a későbbiekben legyen összehasonlítási alapunk különböző helyzetekre. Például, ha jól érzi magát vagy játszani szeretne, enyhén kinyithatja száját, szája sarkában kisebb ráncok gyűlnek, és oly módon engedi láttatni fogait, mintha mosolyogna. Tekintete gyengéd vagy figyelmes, és egyenesen a szemünkbe néz. Ezt a kifejezést elsődlegesen ember-kutya kommunikációban láthatjuk, hiszen a szemkontaktus kutyák között más jelentéssel bír. Ne feledjük azonban, hogy mindez csupán töredéke a kutya kommunikációjának – testtartását, viselkedését egészben kell néznünk ahhoz, hogy megértsük, hogyan érzi magát, mit szeretne velünk közölni. 

 

Laza szájtartás

 

Ha a kutya nyugodt, kellemesen érzi magát, ajkai lazák, lehetnek zártak vagy kissé nyitottak. A száj körüli bőr enyhén ráncolódhat, nyugodt ütemű lihegés kísérheti. Békés, elégedett hangulatot tükröz.

 

Nyitott száj, lihegés

 

A lihegés elősegíti a hőleadást, megfigyelhető fizikai aktivitás közben és azt követően is, míg a kutya lélegzetvétele, szívverése visszaáll az optimális szintre. Melegben, különösen hőség esetén segít lehűteni a felhevült testet, de normális időjárási körülmények között, testmozgás hiányában a stressz jele is lehet, ha a kutya gyorsan liheg, szinte kapkodja a levegőt (ld. hiperventilláció). Nézzük meg testbeszédét, jó, ha tudjuk azt is, milyen tevékenységet folytatott a szaporább lihegés megjelenése előtt (pl. futás, játék, stb.). A túlzott lihegés ugyanis lényeges tünet lehet, ellentétben az ellazult lihegéssel, mely lassabb tempójú, egyenletes. 

 

 

Laza szájtartás kutyáknál - enyhén nyitott száj, lihegés azt közvetíti, hogy jól érzik magukat
Laza szájtartás kutyáknál - enyhén nyitott száj, lihegés, békés arckifejezés, hunyorgás mind azt közvetítheti, hogy jól érzik magukat
Fotó: petsmagazine.com.au

 

 

Zárt ajkak, feszült szájtartás

 

Ha a fent említett ellazult szájtartás hirtelen abbamarad, ajkait összezárja, netán még vonalak is gyűrűznek körülötte, és a kutya egész testében egy pillanatra mozdulatlanná dermed, akkor valami felkelthette a figyelmét. Ez lehet egy furcsa szag, hang vagy érdekes látvány. Mindezekre változatosan reagálhat, attól függően, hogy kellemesnek, semlegesnek vagy fenyegetőnek véli. Például, ha békésen heverészik a helyén és kopogtatnak az ajtón, vagy az utcáról szokatlan zaj szűrődik be, hirtelen felpattanhat, miközben arckifejezése összpontosításról, figyelemről árulkodik.

Megfigyelhetjük a feszült szájtartást séta alatt is, ha más kutyákkal találkozunk, és kedvencünket kényelmetlenül érinti közelségük, vagy az állatorvosnál vizsgálat közben – összegezve: olyan körülmények között, melyek feszültséget keltenek benne. Lehetőség szerint próbáljuk meg kivonni a szituációból, hogy megnyugodhasson, és elkerülhessük az esetleges konfliktust.  

 

 

Nagy szemek, hátracsapott fülek, zárt ajkak - szorongást jelezhet a kutyánál
Nagy szemek, hátracsapott fülek, zárt ajkak - szorongást jelezhet a kutyánál
Fotó: Pinterest

 

 

Hátrahúzott ajkak

 

Mintha mosolyogna – gondolhatnánk, ám az ajkak hátrahúzása, a szájsarkak összeszorítása szorongás jele is lehet. A helyzettől és a kutya jellemétől függően fokozódhat vicsorgássá is, s ha morgás kíséri, odacsíphet vagy haraphat is. A bajusz állása is szembeötlő, feszültség esetén előfordul, hogy szinte minden egyes szálat meg lehet számolni.

 

Szájnyalogatás

 

Társas helyzetekben a száj nyalogatása az alázatos megadás jele lehet, ugyanakkor a kutya feszültségét, szorongását is kifejezheti általa. Üdvözlésnél is megfigyelhető ember-kutya és kutya-kutya kommunikációban. Csillapító jelzésként is szolgálhat, helyzettől függően a környezet irányába vagy a kutya saját maga felé. A legkézenfekvőbb természetesen az, amikor evés után megnyalja a száját, hogy az elfogyasztott finomság utolsó morzsáit is megízlelhesse.

Érdekesség: a kutya orrának nedvessége annak köszönhető, hogy kibocsát egy vékony réteg váladékot, mely segít nekik a szagok felvételében. Azért nyalja meg az orrát, hogy mintát vegyen az illatból a száján keresztül.

 

 

A szájnyalogatás gyakran csillapító, nyugtató jel kutyáknál
A szájnyalogatás gyakran csillapító, nyugtató jel kutyáknál

 

 

Alázatos vigyorgás, mosoly

 

Gyakran összekeverik a vicsorgással, holott általában békítő, csillapító jel. Mai napig rejtély a kutyakommunikációban, néha még a kutyák is félreértik, akár fenyegetőnek is vélhetik. Éppen ezért ritkán jelenik meg a kutyák közötti interakciókban, a finom, kedves jellemű kutyák nagyobb valószínűséggel ajánlják fel az embereknek. Az egyik elmélet szerint ilyenkor valójában az emberi mosolyt utánozzák, hiszen az évezredek során megtanulták kiismerni arckifejezéseinket és a mögötte rejlő jelentést, érzelmeket, és talán megpróbálják lemásolni, hogy kedvünkre tegyenek.

 

Elsőre ijesztőnek tűnhet az avatatlan szem számára, tévesen vélhetik vicsorgásnak. Ha láttunk már teli szájjal vigyorgó kutyát, akinek kilátszanak a fogai, miközben felhúzza az ajkait, könnyen elbizonytalanodhatunk szándékait illetően. Figyeljük meg testbeszédét: egy vigyorgó kutya rendszerint farkát is csóválja, testtartása meggörnyedhet, felemelheti egyik mancsát és prüszkölhet is, miközben alázatosan vagy éppen lelkes riszálással közelít felénk.

 

(Egyes fajtákra – például a dalmatákra – különösen jellemző a vigyor. Az én kutyám rendszeresen „előveszi” örömében, ha szeretne kedveskedni az embereknek. Farka lefelé mutat vagy vízszintes pozícióban tartja, izgatottan csóválva közelít a célszemélyhez, prüszköl és füleit bájosan kifordítja. Ilyenkor hozzáteszem, hogy ő így örül, nyugodtan meg lehet simogatni, hiszen épp erre vágyik, így tovaszáll az emberek tanácstalansága is. – A szerző megjegyzése.)

 

 

 

 

Ásítás

 

Ásíthatnak akkor, ha fáradtak, de nemrégiben fény derült arra, hogy a kutya és a gazdi között is ragadós az ásítás. Ásíthat akkor is, ha szorong, és ily módon szeretne lelazulni kicsit. Ha éber kutyánk hatalmasat ásít, közben óriásira tátja a száját, behunyja szemét, befejezésekor megrázza fejét, esetleg hangot is ad mellé, izgatottságát vagy idegességét próbálhatja oldani. Észrevehetjük például, amikor az állatorvosnál várunk a sorunkra, de bármilyen szituációban, amit legszívesebben maga mögött hagyna. A stresszoldó ásítás jóval hosszabb, intenzívebb és látványosabb, mint egy álmosan vagy unalmában elnyammogott ásítás. Megfigyelhető kölyökkutyáknál, amikor új ingerek érik őket vagy új otthonukba költöznek, és kísérheti vakarózás is, mely szintén tanácstalanságra utalhat.

 

 

Ásítás kutyáknál - ez a beagle talán éppen most ébredezik álmából
Ásítás kutyáknál - ez a beagle talán éppen most ébredezik álmából
Fotó: Pinterest

 

 

Grimasz, fintorgás

 

Emberi arckifejezéseknél könnyen megkülönböztetjük a grimaszt a mosolytól. És kutyáknál? Összehúzza a szemét, ráncolja az orrát, meg-megnyalja ajkait, esetleg még prüszköl is közben, egyszóval: fintorog. Lehet, hogy csupán olyasmit kóstolt vagy szagolt meg kíváncsiságában, ami irritálja érzékszerveit, és elfintorodik tőle, tüsszögéssel próbálhat megszabadulni a kellemetlen illattól, íztől, vagy az orrjáratába jutott idegentesttől (pl. por, pollen stb.). Meglepetésében elhúzódhat, arrébb is szökkenhet.

 

 

Arckifejezések kutyáknál - a citrom megkóstolását követő grimasz
Arckifejezések kutyáknál - a citrom megkóstolását követő grimasz
Fotó: Pinterest

 

 

Vicsorgás

 

Még ha nem is vagyunk jártasak a kutyák viselkedésében, ezt a jelet minden bizonnyal felismerjük. Ha az ajkait felhúzza, orrát ráncolja, fogai és fogínye is jól látható, az üzenet egyértelmű: jobb békén hagyni. Rendszerint alábbiak kísérik: kemény tekintet, mellyel az előtte álló személyre, kutyára fókuszál, füleit hegyezi vagy hátracsapja őket, és szorosan a feje mellé lapítja, attól függően, hogy támadólag vagy védekezőn agresszív. Farka is feszültségről árulkodik: meredten felemelheti, hegye rezeghet.

 

 

Vicsorgás - ez a kutya a mancsában lévő rágcsálnivalót védelmezi
Vicsorgás - ez a kutya a mancsai között lévő rágcsálnivalót védelmezi
Fotó: thecanineperspective.com.au

 

 

Szemöldök megemelése

 

A kutyatekintet „elemzésekor” nézzük meg a szemöldök állását is. Hozzánk hasonlóan kedvenceink is kifejezhetik aggodalmukat a szemöldök ráncolásával. Egy „ráncmentes” kutyahomlok békés, nyugodt hangulatot közvetíthet. Ha egyik vagy mindkét szemöldökét kíváncsian megemeli, miközben figyelmesen ránk néz, egyértelműen érdeklődést tanúsít. Például játék vagy tanulás közben, de akkor is, ha a kezünkben van valami finomság, amit nagyon szeretne a magáénak tudni. 

Felszaladhat a szemöldöke akkor is, ha meglepetés érte. Még szemei is kikerekedhetnek, arca megnyúlhat. Kicsit hasonlít a nálunk tapasztalható arckifejezéshez, ha meglepődünk valamin (nyertünk a lottón vagy váratlan ajándékot kapunk). Mindemellett arra is utalhat, hogy szeretné megérteni, mi történik éppen, vagy bizonytalanul érzi magát egy helyzetben.

 

 

Meglepett arckifejezés kutyáknál
Meglepett arckifejezés kutyáknál
Fotó: Pinterest

 

 

Tüsszögés, prüszkölés

 

A kutyák néha úgy próbálnak meg kommunikálni velünk, hogy tüsszögnek, prüszkölnek vagy ásítanak, mikor valójában nem indokolja fizikai állapotváltozás. Nem csavarja az orrát semmi, és nem is álmos. Kényelmetlenül érezheti magát valami miatt, szorong vagy stresszes, például új környezetben, idegen kutyák, emberek között. Prüszkölhet akkor is, ha szeretné felhívni a figyelmünket magára, például az asztalnál, vacsora közben ránk emeli tekintetét és egy-egy aprót, de annál jelentőségteljesebbet tüsszent. Kísérheti nyüszögés, dünnyögés és izgatott csóválás is, ami egyeüttesen nagyjából azt jelenti: „gazdi, vedd már észre, hogy én is itt vagyok, és ennék abból a finomságból”.

A tüsszögés természetesen egészségügyi problémát is jelezhet: megfázás, allergia, idegentest az orrjáratban, stb. Ha nem marad abba, mielőbb keressük fel állatorvosunkat a megoldás érdekében!

 

 

Tüsszentő kutyák
Tüsszentő kutyák
Fotó: Pinterest/lifewithdogs.tv

 

 

Cikkünk csupán ízelítő a kutyák testbeszédének világából. Ahhoz, hogy megállapíthassuk, kedvencünk hogyan érzi magát és milyen szándékai lehetnek egy adott helyzetben, tekintete, füleinek és ajkainak állása mellett figyelembe kell vennünk testtartását és azt is, milyen hangokat ad ki. Minél jobban megismerjük az általa közvetített jeleket, annál tisztábban komminukálhatunk kutyánkkal, és a legapróbb változásokat is észre fogjuk venni. 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Forrás: rd.com, whole-dog-journal.com
Indexkép forrás: petsmagazine.com.au
Cikk első megjelenése: 2020. április 23.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben 7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben
Az utazási betegség létező dolog, de honnan tudhatjuk, hogy kedvencünk is ezzel küzd?

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor MOL Nyrt. Hírstart Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mit keres egy bárány a kutyakozmetikában? Hírek - Címlapon
Mit keres egy bárány a kutyakozmetikában?
Miért ásítanak (annyit) a kutyák? Hírek - Címlapon
Miért ásítanak (annyit) a kutyák?