A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Sokat mondó kutyaugatás

Magyar kutatók vizsgálták a kutyák ugatását


2014. december 01., 07:15


Szerző: RSM


Kategória: Jó tudni!
A világon egyedülálló vizsgálatot végeztek magyar kutatók a kutyaugatás terén. Az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoportja idén tette közzé eredményeit, melyek a kutyák kommunikációjának megértésében mérföldkőnek számítanak.Több területen is vizsgálták a kutyák ugatását. Arra szerettek volna választ kapni a kutatócsoport munkatársai, hogy a gazdák megértik-e kutyájuk verbális jelzéseit, valamint az állatok különböző helyzetekre hogyan változtatják ugatásukat. 

 

kutyaugatás3
A kerítésnél van a legnagyobb munka  Fotó: http://www.dogtraininghall.com

 

Olyan kutyaugatásokat játszottak le több száz kutyának, melyeket vagy ismertek, vagy nem. Illetve az is döntő fontosságú volt, hogy kikötött kutya ugatását játszották-e le a tesztalanyoknak. A megfigyelést kiterjesztette a kutatócsoport a kutya helyzetére is. Ebből látszott, hogy az idegen kutya ugatásakor minden esetben a kerítésnél tartózkodtak a megfigyelt állatok. De a kikötött kutya ugatására már nem mindig mentek el a kerítésig. Inkább megálltak a ház és a kert vége közt és onnét ugattak vissza. 

Ismerős kutya hangjának hallatára nem számított lényegesnek a válasz. Jellemzően az állatot keresték, nem volt fontos számukra a viszontugatás. 

 

Ebből azt a következtetést vonták le, hogy az ugatós kutyák minden idegen zajra válaszolnank, de ha olyan helyen vannak, ahol nem látják a kertésnél zajló forgalmat, akkor kevesebb dolog ingerli őket az ugatásra. A lakásban tartott kutyák ugattak a legkevesebbet. 

 

kutyaugatás1
Az egymással folytatott kommunikációnak ugyanolyan dinamikája van, mint az emberekének  Fotó: http://findadogminder.com.au

 

A kutatócsoport a gazda-kutya verbális megértést is vizsgálta. Ebben az esetben a gazdáknak játszottak le különböző helyzetekben felvett ugatásokat. Ilyenek voltak például a csontőrzés, házőrzés, üdvözlés közben kiadott hangok értékelése. Két-két szempontból értékelték az ugatásokat: mennyire pozitív-negatív a kisugárzása, illetve intenzív-visszafogott. 

A kutatók rájöttek, hogy a verbális kommunikáció a kutyáknál, ugyanúgy, ahogy az embernél, az érzelmek akusztikus paraméterekkel jellemezhetőek.

A gazda ezért képes eldönteni, hogy pusztán az ugatást hallva, kedvence boldog vagy szomorú, mérges vagy fél. 

 

kutyaugatás4
A gazda érti kutyájának mondandóját  Fotó: www.petfinder.com

 

Ezeket az eredményeket a jövőben egy olyan robotfejlesztési projektben kívánják felhasználni, ahol a szociális robotok és a felhasználók közt a mesterséges érzelemkifejező hangok autómatikusan felismerhetőek. 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tényleg hajlamosabbak a fajtatiszta kutyák a betegségekre? Tényleg hajlamosabbak a fajtatiszta kutyák a betegségekre?
Vagy ha megfordítjuk a kérdést: egészségesebbek a keverék kutyák, mint fajtatiszta társaik? Egy friss tanulmány szerint téves ez a feltételezés. Lássuk, mit mutatnak az adatok!

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme? Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme?
Egy tanulmány szerint a háziasításnak köszönhető, hogy a kutyák és farkasok szemének színe olyannyira különbözik egymástól.

A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig
„VAÚ” - amit mindenki ismer, már gyermekkorunkban megtanuljuk, hogy „ezt mondja a kutya”. Ám ennél jóval árnyaltabb a skála, ebből csemegézünk most egy picit.

4 dolog, amiért a gazdikat is ünnepelhetjük Anyák napján 4 dolog, amiért a gazdikat is ünnepelhetjük Anyák napján
Van pár dolog, ami miatt azokat a nőket is ünnepelhetnénk, akik egy, vagy több kutyusnak az „anyukája”. A gazdi szerep, ha nem is ugyanaz, nagyon hasonlít a szülői szerepre.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Mondial Assistance GesmbH Egyedi kutyás ajándéktárgyak AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A svájciak 3 % fogyaszthat alkalmanként kutyahúst Hírek - Címlapon
A svájciak 3 % fogyaszthat alkalmanként kutyahúst
Jótékonysági koncert a kóbor kutyák megsegítésére Hírek - Címlapon
Jótékonysági koncert a kóbor kutyák megsegítésére