A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Sokat mondó kutyaugatás

Magyar kutatók vizsgálták a kutyák ugatását


2014. december 01., 07:15


Szerző: RSM


Kategória: Jó tudni!




A világon egyedülálló vizsgálatot végeztek magyar kutatók a kutyaugatás terén. Az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoportja idén tette közzé eredményeit, melyek a kutyák kommunikációjának megértésében mérföldkőnek számítanak.



Több területen is vizsgálták a kutyák ugatását. Arra szerettek volna választ kapni a kutatócsoport munkatársai, hogy a gazdák megértik-e kutyájuk verbális jelzéseit, valamint az állatok különböző helyzetekre hogyan változtatják ugatásukat. 

 

kutyaugatás3
A kerítésnél van a legnagyobb munka  Fotó: http://www.dogtraininghall.com

 

Olyan kutyaugatásokat játszottak le több száz kutyának, melyeket vagy ismertek, vagy nem. Illetve az is döntő fontosságú volt, hogy kikötött kutya ugatását játszották-e le a tesztalanyoknak. A megfigyelést kiterjesztette a kutatócsoport a kutya helyzetére is. Ebből látszott, hogy az idegen kutya ugatásakor minden esetben a kerítésnél tartózkodtak a megfigyelt állatok. De a kikötött kutya ugatására már nem mindig mentek el a kerítésig. Inkább megálltak a ház és a kert vége közt és onnét ugattak vissza. 

Ismerős kutya hangjának hallatára nem számított lényegesnek a válasz. Jellemzően az állatot keresték, nem volt fontos számukra a viszontugatás. 

 

Ebből azt a következtetést vonták le, hogy az ugatós kutyák minden idegen zajra válaszolnank, de ha olyan helyen vannak, ahol nem látják a kertésnél zajló forgalmat, akkor kevesebb dolog ingerli őket az ugatásra. A lakásban tartott kutyák ugattak a legkevesebbet. 

 

kutyaugatás1
Az egymással folytatott kommunikációnak ugyanolyan dinamikája van, mint az emberekének  Fotó: http://findadogminder.com.au

 

A kutatócsoport a gazda-kutya verbális megértést is vizsgálta. Ebben az esetben a gazdáknak játszottak le különböző helyzetekben felvett ugatásokat. Ilyenek voltak például a csontőrzés, házőrzés, üdvözlés közben kiadott hangok értékelése. Két-két szempontból értékelték az ugatásokat: mennyire pozitív-negatív a kisugárzása, illetve intenzív-visszafogott. 

A kutatók rájöttek, hogy a verbális kommunikáció a kutyáknál, ugyanúgy, ahogy az embernél, az érzelmek akusztikus paraméterekkel jellemezhetőek.

A gazda ezért képes eldönteni, hogy pusztán az ugatást hallva, kedvence boldog vagy szomorú, mérges vagy fél. 

 

kutyaugatás4
A gazda érti kutyájának mondandóját  Fotó: www.petfinder.com

 

Ezeket az eredményeket a jövőben egy olyan robotfejlesztési projektben kívánják felhasználni, ahol a szociális robotok és a felhasználók közt a mesterséges érzelemkifejező hangok autómatikusan felismerhetőek. 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. AEGON Magyarország Zrt. Beagle Club Online Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A svájciak 3 % fogyaszthat alkalmanként kutyahúst Hírek - Címlapon
A svájciak 3 % fogyaszthat alkalmanként kutyahúst
Jótékonysági koncert a kóbor kutyák megsegítésére Hírek - Címlapon
Jótékonysági koncert a kóbor kutyák megsegítésére