A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kiállítási vagy munkakutya? II.

Dr. Gippert Róbert válaszol, kiállítási, munkakutyás és túlsúly témában feltett kérdéseinkre


2015. március 06., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!
Korábbi cikkünk folytatásaként megkértük Dr. Gippert Róbertet, a Ro-Vet Kft. vezető állatorvosát, hogy válaszoljon néhány kérdésünkre. Szakértői véleménnyel bővebben kitérhetünk a túlsúlyra, és annak megakadályozására, valamint az erre visszavezethető betegségekre is. 

Mit gondol, mi tesz egy kutyát kiállításivá, és mi munkakutyává?

 

Úgy gondolom, kiállítási kutya lehet az, ami jó vérvonallal rendelkezik, és emellett megfelel a fajtastandard elvárásainak is ami a külsőt illeti. Jó felépítésű, kifogástalan külsejű, és hordozza a fajtára jellemző jegyeket. Legyen jól kiképzett, nyugodt, érdeklődő, de semmiképpen se legyen agresszív más állatokkal vagy emberekkel szemben. Egy kiállításon inkább a külső számít. Ezzel szemben a munkakutyáknál kevésbé fontos a megjelenés, itt inkább az értelmi képességek, a vérmérséklet, valamint az állóképesség legyen hangsúlyos. Egy jó munkakutya mindenekelőtt engedelmes, ugyanakkor fontos, hogy érdeklődő, élénk és megfelelően motiválható legyen. Fontos az is, hogy ne legyen félénk, visszahúzó, ijedős, mert ezek a tulajdonságok akadályozhatják a feladat elvégzését (pl. nem mer átúszni egy patakon nyomkövetés közben).

 

A kifogástalan külső
Forrás: http://my.execpc.com/~crzy1ess/IllustratedStandard.html

 

Egyetért abban, hogy a kutyát (ha alkalmas rá), a funkciójának megfelelően kellene alkalmazni (vadászat, terelés, őrzés, keresés) amennyire lehetséges, valamint ki kellene elégíteni az igényeit mind mozgás, mind ösztönök terén?

 

Teljes mértékben egyetértek! Az egyes fajták eredete nem ritkán arra vezethető vissza, hogy valamilyen munkavégzés céljából alakították ki őket, tudatosan szelektálva az egyedeket a különböző munkavégzésre. Bár ma már nem mindig elsődleges cél a munkavégzés, ezek az állatok mégis őrzik az eredeti tenyésztési célt, vagyis mozgásigényüket, ösztöneiket ki kell elégíteni.

 

Dolgozó agár a "modern" korban
Forrás: http://www.snipview.com/

 

Egészségügyileg nem káros a kiállításokon elvárt túlsúly (pl. a spánieleknél/labradoroknál)?

 

A túlsúly mindenképp káros. Az egészségkárosodás mértéke egyenesen arányos a túlsúllyal, tehát minél kövérebb egy állat, annál több ponton sínyli ezt meg az egészségi állapota.

 

Milyen következményei lehetnek a felesleges kilóknak egy kutya életére nézve?

 

A túlsúly több szervrendszert is károsít. mindenekelőtt a szív-és érrendszer, valamint a

mozgásszervrendszer károsodhat, de ezen kívül a túlsúly hajlamosíthat különböző daganatos betegségek megjelenésére, amelyek egyre gyakrabban fordulnak elő. A túlsúly megterheli a kiválasztó-szervrendszert is, hosszútávon főként máj-és vesekárosodást okozva. A túlsúlyos állat ugyanakkor lomha, sokszor érdektelen, ami még inkább elősegíti a súlygyarapodást, és így az ördögi kör bezárul.

 

A testtömeg változásának hatására így változik a kutya testalkata
Forrás: http://www.aplaceforpaws.com/blog/canine-obesity-a-huge-problem


 

Mik a várható betegségek?

 

Túlsúlyos állatokban leggyakrabban szívbetegségeket diagnosztizálunk, főként a szívizom kitágulásával és túlnyúlásával járó kórképet az ún. dilatatios cardiomyopathiát.  Nagyon gyakoriak a mozgásszervi kórképek is, pl. a térdszalag-szakadás, porckopások, ízületi rendellenességek (dysplasia, arthrosis). Ahogy már említettem, a daganatos betegségek is gyakoriak az elhízott állatokban. Nőivarúakban főként a szaporító szervrendszer daganatos megbetegedéseivel találkozunk, de nem ritkák a bőr és kötőszövetek daganatai sem (pl. mastocytoma), ezek mindkét nemet érinthetik. Gyakran találkozunk mindemellett a

hormonháztartást érintő betegségekkel is, főként a cukorbetegség és a Cushing-szindróma fordul elő.


 

Mit tanácsol a betegségek kialakulásának megelőzése érdekében?


Mindenképp azt tanácsolom, hogy az állatok súlyát ésszerű határokon belül kell tartani, amit a megfelelő, jó minőségű táplálással és elegendő mozgással lehet elérni. Nagytestű kutyáknál hangsúlyt kell fektetni az ízületek védelmére, erre ma már sokféle táplálék kiegészítő kapható. Fontos a rendszeres kivizsgálás, amit félévente célszerű elvégeztetni függetlenül attól, hogy az állat mutat-e tüneteket, ennek magában kell foglalnia az általános vizsgálatokon kívül legalább a részletes vér- és kardiológiai vizsgálatot. Sok fertőző betegség megelőzhető védőoltásokkal, és a külső élősködők elleni rendszeres védekezéssel.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: Dr. Gippert Róbert

Témába vág

Így kerüld el a fagyálló mérgezést! Így kerüld el a fagyálló mérgezést!
A fagyálló egy erősen mérgező, az állatok számára édeskés illatú, és finom ízű folyadék. Azonban akár néhány nyalás is halálos lehet, visszafordíthatatlan vesekárosodást okozva a kutyának. Emiatt nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk a fagyálló elkerülése érdekében!

Egy ritka terrierfajta lett Amerika legszebb kutyája 2023-ban Egy ritka terrierfajta lett Amerika legszebb kutyája 2023-ban
Stache, a selymes bundájú szakállas eb büszkén pózolt a kamerák előtt hálaadás napján.

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Miért szeretik a kutyák a macskakakit? Miért szeretik a kutyák a macskakakit?
Csóválva közelít, csak úgy süt róla a lelkesedés: szeretne adni egy puszit vagy legalább megnyalni a gazdi kezét. Valami apróság virít a bajszán... csak nem kaki? Netán macskaalom? Már megint?

Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták
A tél közeledtével gondot kell fordítani a kertben élő kutyák házának téliesítésére, testének melegen tartására. Ehhez azonban több tényezőt figyelembe kell venni, ugyanis minden fajtának mások az igényei, eltérő a tűrőképességük, valamint más a számukra ideális hőmérséklet.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta MTI AEGON Magyarország Zrt. Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A 3 leggyakoribb oktatási hiba, amikkel összezavarhatod kutyádat Hírek - Címlapon
A 3 leggyakoribb oktatási hiba, amikkel összezavarhatod kutyádat
Egy reklám, amit nem tudsz nem-végignézni! Hírek - Címlapon
Egy reklám, amit nem tudsz nem-végignézni!