A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kiállítási vagy munkakutya? II.

Dr. Gippert Róbert válaszol, kiállítási, munkakutyás és túlsúly témában feltett kérdéseinkre


2015. március 06., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!
Korábbi cikkünk folytatásaként megkértük Dr. Gippert Róbertet, a Ro-Vet Kft. vezető állatorvosát, hogy válaszoljon néhány kérdésünkre. Szakértői véleménnyel bővebben kitérhetünk a túlsúlyra, és annak megakadályozására, valamint az erre visszavezethető betegségekre is. 

Mit gondol, mi tesz egy kutyát kiállításivá, és mi munkakutyává?

 

Úgy gondolom, kiállítási kutya lehet az, ami jó vérvonallal rendelkezik, és emellett megfelel a fajtastandard elvárásainak is ami a külsőt illeti. Jó felépítésű, kifogástalan külsejű, és hordozza a fajtára jellemző jegyeket. Legyen jól kiképzett, nyugodt, érdeklődő, de semmiképpen se legyen agresszív más állatokkal vagy emberekkel szemben. Egy kiállításon inkább a külső számít. Ezzel szemben a munkakutyáknál kevésbé fontos a megjelenés, itt inkább az értelmi képességek, a vérmérséklet, valamint az állóképesség legyen hangsúlyos. Egy jó munkakutya mindenekelőtt engedelmes, ugyanakkor fontos, hogy érdeklődő, élénk és megfelelően motiválható legyen. Fontos az is, hogy ne legyen félénk, visszahúzó, ijedős, mert ezek a tulajdonságok akadályozhatják a feladat elvégzését (pl. nem mer átúszni egy patakon nyomkövetés közben).

 

A kifogástalan külső
Forrás: http://my.execpc.com/~crzy1ess/IllustratedStandard.html

 

Egyetért abban, hogy a kutyát (ha alkalmas rá), a funkciójának megfelelően kellene alkalmazni (vadászat, terelés, őrzés, keresés) amennyire lehetséges, valamint ki kellene elégíteni az igényeit mind mozgás, mind ösztönök terén?

 

Teljes mértékben egyetértek! Az egyes fajták eredete nem ritkán arra vezethető vissza, hogy valamilyen munkavégzés céljából alakították ki őket, tudatosan szelektálva az egyedeket a különböző munkavégzésre. Bár ma már nem mindig elsődleges cél a munkavégzés, ezek az állatok mégis őrzik az eredeti tenyésztési célt, vagyis mozgásigényüket, ösztöneiket ki kell elégíteni.

 

Dolgozó agár a "modern" korban
Forrás: http://www.snipview.com/

 

Egészségügyileg nem káros a kiállításokon elvárt túlsúly (pl. a spánieleknél/labradoroknál)?

 

A túlsúly mindenképp káros. Az egészségkárosodás mértéke egyenesen arányos a túlsúllyal, tehát minél kövérebb egy állat, annál több ponton sínyli ezt meg az egészségi állapota.

 

Milyen következményei lehetnek a felesleges kilóknak egy kutya életére nézve?

 

A túlsúly több szervrendszert is károsít. mindenekelőtt a szív-és érrendszer, valamint a

mozgásszervrendszer károsodhat, de ezen kívül a túlsúly hajlamosíthat különböző daganatos betegségek megjelenésére, amelyek egyre gyakrabban fordulnak elő. A túlsúly megterheli a kiválasztó-szervrendszert is, hosszútávon főként máj-és vesekárosodást okozva. A túlsúlyos állat ugyanakkor lomha, sokszor érdektelen, ami még inkább elősegíti a súlygyarapodást, és így az ördögi kör bezárul.

 

A testtömeg változásának hatására így változik a kutya testalkata
Forrás: http://www.aplaceforpaws.com/blog/canine-obesity-a-huge-problem


 

Mik a várható betegségek?

 

Túlsúlyos állatokban leggyakrabban szívbetegségeket diagnosztizálunk, főként a szívizom kitágulásával és túlnyúlásával járó kórképet az ún. dilatatios cardiomyopathiát.  Nagyon gyakoriak a mozgásszervi kórképek is, pl. a térdszalag-szakadás, porckopások, ízületi rendellenességek (dysplasia, arthrosis). Ahogy már említettem, a daganatos betegségek is gyakoriak az elhízott állatokban. Nőivarúakban főként a szaporító szervrendszer daganatos megbetegedéseivel találkozunk, de nem ritkák a bőr és kötőszövetek daganatai sem (pl. mastocytoma), ezek mindkét nemet érinthetik. Gyakran találkozunk mindemellett a

hormonháztartást érintő betegségekkel is, főként a cukorbetegség és a Cushing-szindróma fordul elő.


 

Mit tanácsol a betegségek kialakulásának megelőzése érdekében?


Mindenképp azt tanácsolom, hogy az állatok súlyát ésszerű határokon belül kell tartani, amit a megfelelő, jó minőségű táplálással és elegendő mozgással lehet elérni. Nagytestű kutyáknál hangsúlyt kell fektetni az ízületek védelmére, erre ma már sokféle táplálék kiegészítő kapható. Fontos a rendszeres kivizsgálás, amit félévente célszerű elvégeztetni függetlenül attól, hogy az állat mutat-e tüneteket, ennek magában kell foglalnia az általános vizsgálatokon kívül legalább a részletes vér- és kardiológiai vizsgálatot. Sok fertőző betegség megelőzhető védőoltásokkal, és a külső élősködők elleni rendszeres védekezéssel.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: Dr. Gippert Róbert

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Első alkalommal lett keverék kutya agility-győztes a Westminster Kutyakiállításon Első alkalommal lett keverék kutya agility-győztes a Westminster Kutyakiállításon
Történelmet írt Nimble, a fekete-fehér kutyus: a fajtatiszta ebeket is megelőzte a rangos megmérettetésen.

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A 3 leggyakoribb oktatási hiba, amikkel összezavarhatod kutyádat Hírek - Címlapon
A 3 leggyakoribb oktatási hiba, amikkel összezavarhatod kutyádat
Egy reklám, amit nem tudsz nem-végignézni! Hírek - Címlapon
Egy reklám, amit nem tudsz nem-végignézni!