A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kiállítási vagy munkakutya? II.

Dr. Gippert Róbert válaszol, kiállítási, munkakutyás és túlsúly témában feltett kérdéseinkre


2015. március 06., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!
Korábbi cikkünk folytatásaként megkértük Dr. Gippert Róbertet, a Ro-Vet Kft. vezető állatorvosát, hogy válaszoljon néhány kérdésünkre. Szakértői véleménnyel bővebben kitérhetünk a túlsúlyra, és annak megakadályozására, valamint az erre visszavezethető betegségekre is. 

Mit gondol, mi tesz egy kutyát kiállításivá, és mi munkakutyává?

 

Úgy gondolom, kiállítási kutya lehet az, ami jó vérvonallal rendelkezik, és emellett megfelel a fajtastandard elvárásainak is ami a külsőt illeti. Jó felépítésű, kifogástalan külsejű, és hordozza a fajtára jellemző jegyeket. Legyen jól kiképzett, nyugodt, érdeklődő, de semmiképpen se legyen agresszív más állatokkal vagy emberekkel szemben. Egy kiállításon inkább a külső számít. Ezzel szemben a munkakutyáknál kevésbé fontos a megjelenés, itt inkább az értelmi képességek, a vérmérséklet, valamint az állóképesség legyen hangsúlyos. Egy jó munkakutya mindenekelőtt engedelmes, ugyanakkor fontos, hogy érdeklődő, élénk és megfelelően motiválható legyen. Fontos az is, hogy ne legyen félénk, visszahúzó, ijedős, mert ezek a tulajdonságok akadályozhatják a feladat elvégzését (pl. nem mer átúszni egy patakon nyomkövetés közben).

 

A kifogástalan külső
Forrás: http://my.execpc.com/~crzy1ess/IllustratedStandard.html

 

Egyetért abban, hogy a kutyát (ha alkalmas rá), a funkciójának megfelelően kellene alkalmazni (vadászat, terelés, őrzés, keresés) amennyire lehetséges, valamint ki kellene elégíteni az igényeit mind mozgás, mind ösztönök terén?

 

Teljes mértékben egyetértek! Az egyes fajták eredete nem ritkán arra vezethető vissza, hogy valamilyen munkavégzés céljából alakították ki őket, tudatosan szelektálva az egyedeket a különböző munkavégzésre. Bár ma már nem mindig elsődleges cél a munkavégzés, ezek az állatok mégis őrzik az eredeti tenyésztési célt, vagyis mozgásigényüket, ösztöneiket ki kell elégíteni.

 

Dolgozó agár a "modern" korban
Forrás: http://www.snipview.com/

 

Egészségügyileg nem káros a kiállításokon elvárt túlsúly (pl. a spánieleknél/labradoroknál)?

 

A túlsúly mindenképp káros. Az egészségkárosodás mértéke egyenesen arányos a túlsúllyal, tehát minél kövérebb egy állat, annál több ponton sínyli ezt meg az egészségi állapota.

 

Milyen következményei lehetnek a felesleges kilóknak egy kutya életére nézve?

 

A túlsúly több szervrendszert is károsít. mindenekelőtt a szív-és érrendszer, valamint a

mozgásszervrendszer károsodhat, de ezen kívül a túlsúly hajlamosíthat különböző daganatos betegségek megjelenésére, amelyek egyre gyakrabban fordulnak elő. A túlsúly megterheli a kiválasztó-szervrendszert is, hosszútávon főként máj-és vesekárosodást okozva. A túlsúlyos állat ugyanakkor lomha, sokszor érdektelen, ami még inkább elősegíti a súlygyarapodást, és így az ördögi kör bezárul.

 

A testtömeg változásának hatására így változik a kutya testalkata
Forrás: http://www.aplaceforpaws.com/blog/canine-obesity-a-huge-problem


 

Mik a várható betegségek?

 

Túlsúlyos állatokban leggyakrabban szívbetegségeket diagnosztizálunk, főként a szívizom kitágulásával és túlnyúlásával járó kórképet az ún. dilatatios cardiomyopathiát.  Nagyon gyakoriak a mozgásszervi kórképek is, pl. a térdszalag-szakadás, porckopások, ízületi rendellenességek (dysplasia, arthrosis). Ahogy már említettem, a daganatos betegségek is gyakoriak az elhízott állatokban. Nőivarúakban főként a szaporító szervrendszer daganatos megbetegedéseivel találkozunk, de nem ritkák a bőr és kötőszövetek daganatai sem (pl. mastocytoma), ezek mindkét nemet érinthetik. Gyakran találkozunk mindemellett a

hormonháztartást érintő betegségekkel is, főként a cukorbetegség és a Cushing-szindróma fordul elő.


 

Mit tanácsol a betegségek kialakulásának megelőzése érdekében?


Mindenképp azt tanácsolom, hogy az állatok súlyát ésszerű határokon belül kell tartani, amit a megfelelő, jó minőségű táplálással és elegendő mozgással lehet elérni. Nagytestű kutyáknál hangsúlyt kell fektetni az ízületek védelmére, erre ma már sokféle táplálék kiegészítő kapható. Fontos a rendszeres kivizsgálás, amit félévente célszerű elvégeztetni függetlenül attól, hogy az állat mutat-e tüneteket, ennek magában kell foglalnia az általános vizsgálatokon kívül legalább a részletes vér- és kardiológiai vizsgálatot. Sok fertőző betegség megelőzhető védőoltásokkal, és a külső élősködők elleni rendszeres védekezéssel.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: Dr. Gippert Róbert

Témába vág

Mentális egészségünkre is jótékony hatással vannak a kutyák Mentális egészségünkre is jótékony hatással vannak a kutyák
El sem tudnánk képzelni az életünket kutyák nélkül! Jelenlétük megannyi pozitív élményt nyújt, mely testi, lelki és mentális egészségünkhöz is hozzájárul. Lássuk a legfontosabbakat 5 pontban.

Segítség! Kakit eszik a kutyám! Segítség! Kakit eszik a kutyám!
Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

Elvesztette lábát miközben katonatársait védte - kitüntették a hős kutyát Elvesztette lábát miközben katonatársait védte - kitüntették a hős kutyát
Több katona életét is megmentette a belga juhász egy tűzharc során, amin azonban ő maga súlyosan megsérült. Elvesztette hátsó mancsát, de az életét sikerült megmenteni: most művégtagokkal ugyan, de boldogan él, önfeláldozásáért pedig kitüntetésben is részesült!

Az én kutyám nem éppen egy zseni... Biztos vagy benne? Az én kutyám nem éppen egy zseni... Biztos vagy benne?
Hajlamosak lehetünk úgy tekinteni kutyánkra, mint a világ legcsodálatosabb kis (vagy nagy) élőlényére. És hát így is van. Tündéri pofijának és kedvességének hála ő a legjobb barátunk, még ha akadnak is döcögők közös utunkon. Például amikor valami olyat tesz, ami előtt értetlenül állunk, felmerülhet bennünk a kérdés: "Hülye a kutyám?".

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Könnyezés, csipásodás kutyáknál - Milyen betegségre utalhat? Könnyezés, csipásodás kutyáknál - Milyen betegségre utalhat?
A könnyezés a test természetes reakciója, hogy eltávolítsa a szembe jutott idegen anyagokat, ily módon segíti kedvencünket megszabadulni az irritációtól. Meddig normális és mikor érdemes állatorvoshoz fordulni?

Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete? Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete?
Előfordul, hogy kutyánkat megsimogatva úgy érzékeljük, testéből szokatlan melegség árad. Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy lázas. De hogyan állapíthatjuk meg, hogy minden rendben van kedvencünkkel? Vagy épp ellenkezőleg, ideje állatorvoshoz fordulni?

Álvemhesség kutyáknál - hogyan segítsünk kedvencünknek? Álvemhesség kutyáknál - hogyan segítsünk kedvencünknek?
Ha a tüzelés elmúltával szuka kutyánk vackolni kezd, begyűjtögeti játékait vagy nyoma vész kedvenc papucsunknak, nagy valószínűséggel álvemhességgel van dolgunk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker Irodakutya.com Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
A 3 leggyakoribb oktatási hiba, amikkel összezavarhatod kutyádat Hírek - Címlapon
A 3 leggyakoribb oktatási hiba, amikkel összezavarhatod kutyádat
Egy reklám, amit nem tudsz nem-végignézni! Hírek - Címlapon
Egy reklám, amit nem tudsz nem-végignézni!