A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A 3 leggyakoribb oktatási hiba, amikkel összezavarhatod kutyádat

2015. március 07., 04:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Nevelés
Amikor saját négylábúnkat próbáljuk nevelni, elkövetünk olyan bakikat, amikre csak később eszmélünk rá, és csodálkozunk, hogy miért nem állt kutyánk hátán a szőr a tanácstalanságtól…. Most a három leggyakoribb baklövést szedtük össze. De, hogy ne csak „oktassunk” mellékeljük a megoldásokat is.1. „Mit csinálsz, gyere ide!”

 

A szituáció mindenki számára ismerős lesz: ebünk éppen mohón fal valami teljesen illegálisat a parkban, mire dühödt „gyere ide” az első reakciónk, hiszen meg akarjuk szüntetni a porszívó üzemmódot. A következő percben, mire kutyánk száját nyalogatva befut jól elkapjuk a grabancát: „mit csináltál, fúj, nem szabad”. Fejünk pedig csak lilul, végig sem gondoljuk a pipulás közepette, hogy mit tettünk. Gyakorlatilag a földbe döngöltük kedvencünket…mert behívásra mellettünk termett. Persze mi nem ezt akartuk, de logika szerint, és főleg eb ésszel ez történt. Ezek után ne lepődjünk meg, ha a behívással is problémáink lesznek…mert ugyan melyik eb szeretne bekullogni azért, hogy aztán fejmosást kapjon?

A dolog méregfoga kihúzható, ha mi rongyolunk oda a rosszalkodó csahoshoz, úgy már érvényesíthető az égi áldás.

 

Kép: kutyapraktika.hu

 

2.  Porszívó, vagy kaja tilalom?

 

Fontos, és jó nevelési elv, hogyha szeretett négylábúnk megtanulja: a földről nem eszünk. Semmit. Éhség ide, falánkság oda, jobb a biztonság, meg a béke! A parkok, gyepek, utcák olykor kánaánként kínálgatják elhajított étel maradványaikat, amikre szigorúnknak hála tilos a rámozdulás. Eddig rendben is vagyunk, de tegyük fel: otthon kiborul az egyik ételes dobozunk. Virsli, és zsemle cafatokkal bővül konyhapadlónk mintázata… Elkezdenénk felszedegetni, hogy aztán a kukában landoltassuk a néhai csemegét, de inkább kihívjuk porszívó képességű kutyánkat, akit bőszen bíztatunk arra, hogy egye már fel a maradékot, ezzel megkímélve magunkat a takarítástól. Toporzékolva artikuláljuk a valamiért visszafogott ebünknek, hogy „edd már meg”. Könnyen lehet, hogy a türelmet vesztett unszolásnak végül enged csahosunk, csak ezek után ne lepődjünk meg, hogy a parkban kidobott hangyás kifli is újra felkerül az „étlapra”. Úgyhogy döntsük el: vagy szabad falni mindig, mindenhol, vagy tartsuk be a földről semmit szabályát.

 

Kép: tovabb18.hu

 

3. Következetesség a boldog csahos élet titka

 

Szabad, nem szabad – kedvencünk elméjében a két kategória szerint léteznek a dolgok. Nyilván van szürke zóna is, és briliáns tehetséggel tudnak ezen a sávon lavírozni a négylábúak, mégis a „lehet, nem lehet” lista alapjait mi fektetjük le. Csak jó lenne, ha a következetesség, mint követő elv társul szegődne hozzánk. Például: az ágy legyen tiltott terület. Rendben. Kutyánk lógó füllel tudomásul veszi, hogy neki nem terem toll a pihe-puha birodalomban. Aztán az egyik este nagyon magányosnak érezzük magunkat, ebünk pedig a szemeivel pazarul varázsol. „Gyere, hopp” mondjuk megadóan. Másnap meg kikelünk magunkból, hogyha a leleményes kutyánk alapban az ágyon gondolja elintézni délutáni szundiját…

 

Amit tehát elhatároztunk, ahhoz próbáljuk makacsul tartani magunkat. Ezzel megkönnyítjük saját, és kedvencünk életét is. A tiszta, egyszerű alapokat a legeredményesebben lehet követni, és betarta(t)ni.

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre
Negyedik alkalommal hirdette meg az állatvédő és állatbarát címek elnyerését célzó pályázatát az Állatorvostudományi Egyetem és az Állatvédelem gyerekeknek Facebook-oldal, amelyre az idén csaknem ötszáz oktatási intézmény nevezése érkezett.

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta MOL Nyrt. Brimo partysátor AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Menhely, ami kutyabarát! Hírek - Címlapon
Menhely, ami kutyabarát!
Kiállítási vagy munkakutya? II. Hírek - Címlapon
Kiállítási vagy munkakutya? II.