A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A 3 leggyakoribb oktatási hiba, amikkel összezavarhatod kutyádat

2015. március 07., 04:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Nevelés




Amikor saját négylábúnkat próbáljuk nevelni, elkövetünk olyan bakikat, amikre csak később eszmélünk rá, és csodálkozunk, hogy miért nem állt kutyánk hátán a szőr a tanácstalanságtól…. Most a három leggyakoribb baklövést szedtük össze. De, hogy ne csak „oktassunk” mellékeljük a megoldásokat is.



1. „Mit csinálsz, gyere ide!”

 

A szituáció mindenki számára ismerős lesz: ebünk éppen mohón fal valami teljesen illegálisat a parkban, mire dühödt „gyere ide” az első reakciónk, hiszen meg akarjuk szüntetni a porszívó üzemmódot. A következő percben, mire kutyánk száját nyalogatva befut jól elkapjuk a grabancát: „mit csináltál, fúj, nem szabad”. Fejünk pedig csak lilul, végig sem gondoljuk a pipulás közepette, hogy mit tettünk. Gyakorlatilag a földbe döngöltük kedvencünket…mert behívásra mellettünk termett. Persze mi nem ezt akartuk, de logika szerint, és főleg eb ésszel ez történt. Ezek után ne lepődjünk meg, ha a behívással is problémáink lesznek…mert ugyan melyik eb szeretne bekullogni azért, hogy aztán fejmosást kapjon?

A dolog méregfoga kihúzható, ha mi rongyolunk oda a rosszalkodó csahoshoz, úgy már érvényesíthető az égi áldás.

 

Kép: kutyapraktika.hu

 

2.  Porszívó, vagy kaja tilalom?

 

Fontos, és jó nevelési elv, hogyha szeretett négylábúnk megtanulja: a földről nem eszünk. Semmit. Éhség ide, falánkság oda, jobb a biztonság, meg a béke! A parkok, gyepek, utcák olykor kánaánként kínálgatják elhajított étel maradványaikat, amikre szigorúnknak hála tilos a rámozdulás. Eddig rendben is vagyunk, de tegyük fel: otthon kiborul az egyik ételes dobozunk. Virsli, és zsemle cafatokkal bővül konyhapadlónk mintázata… Elkezdenénk felszedegetni, hogy aztán a kukában landoltassuk a néhai csemegét, de inkább kihívjuk porszívó képességű kutyánkat, akit bőszen bíztatunk arra, hogy egye már fel a maradékot, ezzel megkímélve magunkat a takarítástól. Toporzékolva artikuláljuk a valamiért visszafogott ebünknek, hogy „edd már meg”. Könnyen lehet, hogy a türelmet vesztett unszolásnak végül enged csahosunk, csak ezek után ne lepődjünk meg, hogy a parkban kidobott hangyás kifli is újra felkerül az „étlapra”. Úgyhogy döntsük el: vagy szabad falni mindig, mindenhol, vagy tartsuk be a földről semmit szabályát.

 

Kép: tovabb18.hu

 

3. Következetesség a boldog csahos élet titka

 

Szabad, nem szabad – kedvencünk elméjében a két kategória szerint léteznek a dolgok. Nyilván van szürke zóna is, és briliáns tehetséggel tudnak ezen a sávon lavírozni a négylábúak, mégis a „lehet, nem lehet” lista alapjait mi fektetjük le. Csak jó lenne, ha a következetesség, mint követő elv társul szegődne hozzánk. Például: az ágy legyen tiltott terület. Rendben. Kutyánk lógó füllel tudomásul veszi, hogy neki nem terem toll a pihe-puha birodalomban. Aztán az egyik este nagyon magányosnak érezzük magunkat, ebünk pedig a szemeivel pazarul varázsol. „Gyere, hopp” mondjuk megadóan. Másnap meg kikelünk magunkból, hogyha a leleményes kutyánk alapban az ágyon gondolja elintézni délutáni szundiját…

 

Amit tehát elhatároztunk, ahhoz próbáljuk makacsul tartani magunkat. Ezzel megkönnyítjük saját, és kedvencünk életét is. A tiszta, egyszerű alapokat a legeredményesebben lehet követni, és betarta(t)ni.

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után? Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után?
Mintha balettmozdulatokat gyakorolna... Mókás látvány, ahogy kedvencünk mindent beleadva próbálja elfedni végtermékét. Tényleg erről van szó? Normális viselkedés, vagy aggódnunk kellene miatta? És egyáltalán: miért csinálja?

Miért szeretne mindig hozzám érni a kutyám? Miért szeretne mindig hozzám érni a kutyám?
A Te kedvenced is igényli az érintést? Bökdös az orrával vagy rád teszi a mancsát? Miért csinálja?

Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát? Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát?
Mentális gondokat is okozhat a hosszabb időn át tartó bezártság, nem beszélve arról, milyen problémákat vet fel a kutyák általános jóléte, egészsége szempontjából.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Brimo partysátor JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Menhely, ami kutyabarát! Hírek - Címlapon
Menhely, ami kutyabarát!
Kiállítási vagy munkakutya? II. Hírek - Címlapon
Kiállítási vagy munkakutya? II.