A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így készítsd fel kutyád és a kutyaházat a hideg télre!

2020. november 21., 15:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Bár az ősz enyhe napjai egyre jobban kitolódnak, a fagyos telet nem ússzuk meg. Ez így is van jól, hiszen a hideg a barátunk: segít csökkenteni például az olyan élősködők számát, mint a kullancsok. Ám ha felkészületlenül ér bennünket, a tél az ellenségünkké válik. Előzzük meg a bajt!



Akár lakásban, akár az udvarunkon él négylábú barátunk, érdemes időben gondolni a közeledő télre, és felkészülni rá. A legjobb módszer a megelőzés - ne hagyjuk, hogy megtörténjen a baj!

 

A lakásban tartott ebek esetében könnyebb dolga van a gazdiknak: “megússzák” egy kis odafigyeléssel. Télen a lakás és a kinti hőmérséklet között igen nagy különbség van, nem csoda hát, ha kedvencünk elkezd dideregni a meleg lakásból a havas utcára lépve. Ha a gazdi figyel, tudja, mikor jön el a kutyaruha, kutyakabát ideje - akkor adjuk rá a meleg kabátot, ha valóban fázik kutyánk.

Az eső ellen azonban akkor is érdemes védekezni, ha a bélelt meleg kabátnak még nincs itt az ideje: egy hosszabb esős sétán átázhat a kutyabunda, aminek könnyen megfázás lehet a vége! Ilyen esetekre kifejezetten hasznosak a víz- (és szél-) álló kabátok!

 

Van olyan kutya, amelyik egyenesen imádja a havat és a hideget
Van olyan kutya, amelyik egyenesen imádja a havat és a hideget
Fotó: pixabay.com

 

A havas, jeges járdákat szinte mindenhol sózzák, gyakran a kelleténél jobban is. Ez kimarhatja kedvencünk tappancsát, kikerülni viszont nem igazán tudjuk. Megoldás lehet a kutyacipő, vagy zsíros, viaszos krémek használata. A séta után langyos vízzel mossuk le a mancsokat! Érdemes időről időre ellenőrizni a kutya talppárnái közötti szőr hosszát is: minél hosszabb és több ugyanis a szőr, annál jobban beletapad a sétán a hó, akár kis gombócokká is összefagyhat, amik könnyen felsértik a kutya lábát. Egy ollóval óvatosan kurtítsuk meg ezeket a szőröket!

 

Az udvari kutyáknál a legfontosabb, hogy legyen egy szélvédett és száraz hely, ahová be tud húzódni a hideg szél és a csapadék elől. A legtöbb kutyának ezt a búvóhelyet a kutyaháza jelenti, fontos hát, hogy az télen is biztonságot és meleget nyújtson. Egész évben hasznos, ha nem közvetlenül a talajon áll a ház, hanem valamivel alátámasztjuk: téglákkal, vagy akár egy raklappal. Így alulról a hideget nem veszi át annyira, és a csapadékos időben sem ázik fel.

 

A kutyaháznak biztonságos menedéket kell nyújtania télen is
A kutyaháznak biztonságos menedéket kell nyújtania télen is
Fotó: dogsaholic.com

 

Ha a kutyaház még nem szigetelt, érdemes ezt is megcsinálni a nagy hideg beállta előtt, így jobban tartja majd a meleget. Ezen kívül a ház bejáratát is fedjük le: a célnak megfelel egy szőnyeg-vagy pokróc darab, de egy vastag műanyag fólia is. Ennek segítségével nem tud olyan könnyen kiszökni a meleg a ház belsejéből. A kutyaházat friss szalmával, forgáccsal, vagy papírcsíkokkal béleljük, lehetőleg ne takarókkal, vagy törölközőkkel. Utóbbiak ugyanis könnyebben átnedvesednek a párától, nehezebben száradnak, így kevésbé melegítik a kutyát. Azért, hogy kijáráskor a kutya ne hordja ki a szalmát, tehetünk fel egy kisebb küszöböt is az ajtóra. Másik megoldás lehet, ha egy nagyobb párnahuzatba tömjük a szalmát, így biztosan nem hordja szét kedvencünk. Az almot hetente cseréljük frissre!

 

A házat a lehetőségeinkhez mérten széltől és csapadéktól védett helyre tegyük. Két- három hetente magát a házat is tisztítsuk ki, hogy megelőzzük a kártevők megtelepedését (nem lenne jó, ha a saját házából szedné össze újra és újra a bolhákat például, igaz?)

 

A hóban sok kutya szeret játszani
A hóban sok kutya szeret játszani
Fotó: wallpaperscraft.com

 

A kutyaház vásárlásánál, vagy építésénél fontos szem előtt tartani a méretet: ne legyen se túl nagy, se túl kicsi: férjen el kényelmesen a kutya, de ha a belső tér túl nagy, akkor kedvencünk nem tudja kellően bemelegíteni. Ugyanezen okból javasolt inkább a lapostetős házat választani: a sátortetős kutyaházban nagyobb a belmagasság, így szintén nő az a tér, amit a kutyának be kell melegítenie.

 

A tél közeledtével, illetve beálltával az udvaron tartott kutyát ne fürdessük: egyrészt így nagyon könnyen megfázhat, másfelől ezzel eltüntetjük a télen jótékonyan védelmező zsírréteget a bundáról. Télen ne is nyírjuk rövidebbre a szőrét! Ne felejtsük el, hogy a hidegben a kutya vize is hamar befagyhat: biztosítsunk számára friss, langyos vizet!

 

Sajnos az állatvédő szervezetek minden télen nagyon sok kihűléses kutyával találkoznak - sokuk számára a segítség már későn érkezik. A fagy áldozatául eső kutyák nem csak a kóborkák közül kerülnek ki: sok udvarban tartott kutyára sem figyelnek oda kellően. Előzzük meg a bajt!

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: wallpaperscraft.com
Cikk első megjelenése: 2016. december 01.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk! Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk!
Jön a tavasz első hosszú hétvégéje és kis szerencsével az időjárás is velünk lesz. Használjuk ki az időt kedvencünk társaságában! Szuper kutyás program ötleteket hoztunk!

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Egészséges tápanyagforrás kutyáknak is: a tojás Egészséges tápanyagforrás kutyáknak is: a tojás
Ha kedvencünk valaha is kóstolta már a főtt tojást, elképzelhető, hogy pillanatokon belül a konyhában terem, amint elkezdjük feltörni a héját. Tűkön ülve várja, mikor kaphat belőle – mintha tudná, hogy neki is jót tesz. Mi teszi olyan értékes finomsággá a tojást?

Varázslat és luxus egy kutyabarát hotelben – lehetséges! Varázslat és luxus egy kutyabarát hotelben – lehetséges!
Legendák és rejtélyek nyomában járhatsz kedvenceddel ebben a lélegzetelállító kutyabarát hotelben. A Mystery Hotel Budapestben Te és kedvenced is megtapasztalhatjátok a luxust, a varázslatot és az élményt!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Beagle Club Online Rehabportál Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
6 dolog, amit az öreg kutyák jobban tudnak a fiatalabbaknál Hírek - Címlapon
6 dolog, amit az öreg kutyák jobban tudnak a fiatalabbaknál
A teszteknél is hatékonyabbak a koronavírus-kereső kutyák Hírek - Címlapon
A teszteknél is hatékonyabbak a koronavírus-kereső kutyák