A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A teszteknél is hatékonyabbak a koronavírus-kereső kutyák

2020. november 20., 13:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Nem csak gyorsabbak a teszteknél a kutyák, de fantasztikus orruknak köszönhetően pontosabbak is! Szinte 100%-osak a koronavírus érzékelésében!



 

A világ több országában is képeznek kutyákat arra, hogy szaglásuk segítségével jelezni tudják, ha egy személy szervezetében jelen van a koronavírus. A világon elsőként az Egyesült Arab Emírségekben, a Dubai Nemzetközi Repülőtéren kezdtek el koronavírus-kereső kutyákat alkalmazni. Az európai országok közül Finnországban álltak először munkába a kiképzett négylábúak.

 

A kutyák munkája több mint fantasztikus. A Helsinki Egyetem professzora, Anna Hielm-Björkman, a társállatok klinikai kutatására szakosodott állatorvos kutatásaiban figyelemreméltó megállapításra jutott a négy Covid–19-észlelő kutya munkáját tanulmányozva - írja az Index. Eszerint a kutyák nemcsak hogy gyorsabbak a vírusfelismerésben a teszteknél, de sokkal megbízhatóbbak is. A kutatónő szerint a tünetek megjelenése előtt öt nappal képesek kiszagolni, jelezni a vírust egy emberben, ami azt jelenti, hogy minden szempontból jobbak a pcr-teszteknél.

 

 

A kutyák hamarabb és könnyebben felismerik a koronavírust hordozókat
A kutyák hamarabb és könnyebben felismerik a koronavírust hordozókat
Fotó: finavia.fi

 

 

A The Sunday Times beszámolója szerint előfordult már olyan eset is, hogy a kutyák olyan személynél jeleztek, akinek a PCR-tesztje negatív lett, és tüneteket sem mutatott. Nem meglepő módon a kutyák orrának lett igaza: néhány nap múlva jelentkeztek is a tünetek. Ez azért fordulhat elő, mert a koronavírus a szervezetbe kerülés után néhány nappal kezd csak elszaporodni - ebben a pár napban nem biztos, hogy a teszt kimutatja a vírus jelenlétét, holott a szervezetben már jelen van. A kutyák orrát azonban nem lehet becsapni!

 

A Finnországban szolgáló kutyákat (ET, Kossi, Miina és Valo) a közelmúltban a finn ebtenyésztő szervezet a “Hero Dog” címmel ki is tüntette, elismerve önzetlen munkájukat.

 

A négy kutya nem csak szuper szimata miatt nagy segítség a reptéren: sok-sok ember napját teszik szebbé, vidámabbá ezekben a nehéz napokban. Susanna Paavilainen, a kutyákat kiképző Wise Nose szervezet vezetője szerint az utasok és a repülőtér személyzetei is szereti a négylábúakat, sokuk külön keresi is őket, vagy épp külön elköszönnek tőlük a nap végén. 

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat
Hm, itt valami bűzlik... Csak nem a kutya? De hiszen nem is koszos! Vagy mégis? Néhány egyszerű ötlet segítségével szerencsére útját állhatjuk a zavaró illatoknak.

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Brimo partysátor Hírstart Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így készítsd fel kutyád és a kutyaházat a hideg télre! Hírek - Címlapon
Így készítsd fel kutyád és a kutyaházat a hideg télre!
Tengerészgyalogosok mentették ki az árvízből a kimerült kutyát, majd örökbe is fogadták Hírek - Címlapon
Tengerészgyalogosok mentették ki az árvízből a kimerült kutyát, majd örökbe is fogadták