A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A teszteknél is hatékonyabbak a koronavírus-kereső kutyák

2020. november 20., 13:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Nem csak gyorsabbak a teszteknél a kutyák, de fantasztikus orruknak köszönhetően pontosabbak is! Szinte 100%-osak a koronavírus érzékelésében!



 

A világ több országában is képeznek kutyákat arra, hogy szaglásuk segítségével jelezni tudják, ha egy személy szervezetében jelen van a koronavírus. A világon elsőként az Egyesült Arab Emírségekben, a Dubai Nemzetközi Repülőtéren kezdtek el koronavírus-kereső kutyákat alkalmazni. Az európai országok közül Finnországban álltak először munkába a kiképzett négylábúak.

 

A kutyák munkája több mint fantasztikus. A Helsinki Egyetem professzora, Anna Hielm-Björkman, a társállatok klinikai kutatására szakosodott állatorvos kutatásaiban figyelemreméltó megállapításra jutott a négy Covid–19-észlelő kutya munkáját tanulmányozva - írja az Index. Eszerint a kutyák nemcsak hogy gyorsabbak a vírusfelismerésben a teszteknél, de sokkal megbízhatóbbak is. A kutatónő szerint a tünetek megjelenése előtt öt nappal képesek kiszagolni, jelezni a vírust egy emberben, ami azt jelenti, hogy minden szempontból jobbak a pcr-teszteknél.

 

 

A kutyák hamarabb és könnyebben felismerik a koronavírust hordozókat
A kutyák hamarabb és könnyebben felismerik a koronavírust hordozókat
Fotó: finavia.fi

 

 

A The Sunday Times beszámolója szerint előfordult már olyan eset is, hogy a kutyák olyan személynél jeleztek, akinek a PCR-tesztje negatív lett, és tüneteket sem mutatott. Nem meglepő módon a kutyák orrának lett igaza: néhány nap múlva jelentkeztek is a tünetek. Ez azért fordulhat elő, mert a koronavírus a szervezetbe kerülés után néhány nappal kezd csak elszaporodni - ebben a pár napban nem biztos, hogy a teszt kimutatja a vírus jelenlétét, holott a szervezetben már jelen van. A kutyák orrát azonban nem lehet becsapni!

 

A Finnországban szolgáló kutyákat (ET, Kossi, Miina és Valo) a közelmúltban a finn ebtenyésztő szervezet a “Hero Dog” címmel ki is tüntette, elismerve önzetlen munkájukat.

 

A négy kutya nem csak szuper szimata miatt nagy segítség a reptéren: sok-sok ember napját teszik szebbé, vidámabbá ezekben a nehéz napokban. Susanna Paavilainen, a kutyákat kiképző Wise Nose szervezet vezetője szerint az utasok és a repülőtér személyzetei is szereti a négylábúakat, sokuk külön keresi is őket, vagy épp külön elköszönnek tőlük a nap végén. 

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik
Kutyás szív, kutyás lélek… Odavagyunk értük, nem vitás. Legszívesebben mindegyikükkel barátkoznánk, de tiszteletben tartjuk azt is, ha nem szeretnének ismerkedni. Ha mégis felkeltettük kíváncsiságukat, akkor jöhet a bemutatkozás. Hogyan is tegyük ezt?

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni
Figyelmeztet a veszélyre? Menedéket keres a vihar elől, mikor még tiszta az égbolt? Gazdiként tudjuk, érdemes odafigyelni kedvencünkre, ha viselkedése megváltozik. De honnan tudja, hogy valami készülőben van?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt. Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így készítsd fel kutyád és a kutyaházat a hideg télre! Hírek - Címlapon
Így készítsd fel kutyád és a kutyaházat a hideg télre!
Tengerészgyalogosok mentették ki az árvízből a kimerült kutyát, majd örökbe is fogadták Hírek - Címlapon
Tengerészgyalogosok mentették ki az árvízből a kimerült kutyát, majd örökbe is fogadták