A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Koronavírust kiszagoló kutyák álltak szolgálatba Helsinki repterén

2020. szeptember 23., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




A vírus illatanyagát felismerni képes kutyákat alkalmaznak Finnország repterén. Segítségükkel könnyebben kiszűrhetők a vírushordozók.



 

A héten kezdődött kísérleti projektben 16, műszakonként négy víruskereső kutya dolgozik a Helsinki-Vantaa repülőtéren – írta az Independentre hivatkozva a Népszava.

 

A kutyákat a Helsinki Egyetem Állatorvostudományi Karának vizsgálatai alapján képezték ki, és szinte 100 százalékosan felismerik a koronavírus szagát. A kutyáknak ráadásul jelentősen kisebb mennyiséget tartalmazó minta is elegendő a jelzéshez, mint ami a PCR-teszthez szükséges: a kutyák számára már egy 10-100 molekulát tartalmazó minta is elegendő lehet, míg a tesztnek 1,8 milliónyi szükséges.

 

 

A kutyák hamarabb és könnyebben felismerik a koronavírust hordozókat
A kutyák hamarabb és könnyebben felismerik a koronavírust hordozókat
Fotó: finavia.fi

 

 

A szimatteszthez az utasnak egy kendővel kell letörölnie a bőrét, amelyet a kutyák megszagolnak. Ha jeleznek, az utast az egészségügyi pulthoz kísérik. A Helsinki Times egy korábbi cikke szerint tesztelnie kell magát, de az augusztusi információk szerint az még bizonytalan volt, hogy a pozitív szagminta után azonnal karanténba is kell vonulnia a vírushordozó utasnak -írják.

 

A kutyákat a Wise Nose nevű, szagérzékelésre szakosodott ügynökség képezte ki. A legtöbb kutya már rendelkezett illatazonosító tapasztalatokkal, a nyolcéves Kössinek mindössze hét percre volt szüksége, hogy megtanulja felismerni a koronavírus szagát.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik
Kutyás szív, kutyás lélek… Odavagyunk értük, nem vitás. Legszívesebben mindegyikükkel barátkoznánk, de tiszteletben tartjuk azt is, ha nem szeretnének ismerkedni. Ha mégis felkeltettük kíváncsiságukat, akkor jöhet a bemutatkozás. Hogyan is tegyük ezt?

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Mondial Assistance GesmbH AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A legöregebb kutyát választotta a menhelyen a kisfiú, és nem győzi szeretgetni Hírek - Címlapon
A legöregebb kutyát választotta a menhelyen a kisfiú, és nem győzi szeretgetni
Akkor sem válik teljesen szelíddé egy farkas, ha emberek között nő fel Hírek - Címlapon
Akkor sem válik teljesen szelíddé egy farkas, ha emberek között nő fel