A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Koronavírust kiszagoló kutyák álltak szolgálatba Helsinki repterén

2020. szeptember 23., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




A vírus illatanyagát felismerni képes kutyákat alkalmaznak Finnország repterén. Segítségükkel könnyebben kiszűrhetők a vírushordozók.



 

A héten kezdődött kísérleti projektben 16, műszakonként négy víruskereső kutya dolgozik a Helsinki-Vantaa repülőtéren – írta az Independentre hivatkozva a Népszava.

 

A kutyákat a Helsinki Egyetem Állatorvostudományi Karának vizsgálatai alapján képezték ki, és szinte 100 százalékosan felismerik a koronavírus szagát. A kutyáknak ráadásul jelentősen kisebb mennyiséget tartalmazó minta is elegendő a jelzéshez, mint ami a PCR-teszthez szükséges: a kutyák számára már egy 10-100 molekulát tartalmazó minta is elegendő lehet, míg a tesztnek 1,8 milliónyi szükséges.

 

 

A kutyák hamarabb és könnyebben felismerik a koronavírust hordozókat
A kutyák hamarabb és könnyebben felismerik a koronavírust hordozókat
Fotó: finavia.fi

 

 

A szimatteszthez az utasnak egy kendővel kell letörölnie a bőrét, amelyet a kutyák megszagolnak. Ha jeleznek, az utast az egészségügyi pulthoz kísérik. A Helsinki Times egy korábbi cikke szerint tesztelnie kell magát, de az augusztusi információk szerint az még bizonytalan volt, hogy a pozitív szagminta után azonnal karanténba is kell vonulnia a vírushordozó utasnak -írják.

 

A kutyákat a Wise Nose nevű, szagérzékelésre szakosodott ügynökség képezte ki. A legtöbb kutya már rendelkezett illatazonosító tapasztalatokkal, a nyolcéves Kössinek mindössze hét percre volt szüksége, hogy megtanulja felismerni a koronavírus szagát.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ki lesz Az Év Hős Kutyája Magyarországon? Ki lesz Az Év Hős Kutyája Magyarországon?
Szolgálati, terápiás, segítő és mentőkutyákat lehet nevezni Az Év Hős Kutyája díjra augusztus 15-ig. A munkakutyák számára meghirdetett verseny célja, hogy bemutassa, népszerűsítse és elismeréssel díjazza azon ebeket, amelyek áldozatos munkájukkal nap mint nap embereken segítenek. A hősies munkát végző kutyák jelöléséről a hoskutya.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.

Még több veszteség a mentőkutyásoknál – Rafi és Zulu is átkelt a szivárványhídon Még több veszteség a mentőkutyásoknál – Rafi és Zulu is átkelt a szivárványhídon
Újabb két hőssel bővült az égi csapat: Rafitól és Zulutól is búcsúzunk.

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat
Hm, itt valami bűzlik... Csak nem a kutya? De hiszen nem is koszos! Vagy mégis? Néhány egyszerű ötlet segítségével szerencsére útját állhatjuk a zavaró illatoknak.

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Praktiker Beagle Club Online MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A legöregebb kutyát választotta a menhelyen a kisfiú, és nem győzi szeretgetni Hírek - Címlapon
A legöregebb kutyát választotta a menhelyen a kisfiú, és nem győzi szeretgetni
Akkor sem válik teljesen szelíddé egy farkas, ha emberek között nő fel Hírek - Címlapon
Akkor sem válik teljesen szelíddé egy farkas, ha emberek között nő fel