A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Gazdikereső menhelyi kutyák az iskolában

2016. június 02., 12:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Év elején a menhelyi kutyák gazdikeresését segítő program indult útjára. A siker nem maradt el: a Menhelysuli programnak köszönhetően már több árva kutya szerető gazdára talált!2016 januárjában indította el a Szentendrei Árvácska Állatmenhely és a Népszigeti Kutyaiskola közös programját, a Menhelysulit. A program mögött az a belső késztetés állt, hogy tegyünk valamit az árva állatokért, segítsük örökbeadásukat.

 

A menhelysuli első csoportja
A menhelysuli első csoportja
Fotó: Monoki Nikolett

 

A menhelysuli egy olyan képzési program, melyet a menhelyi kutyák számára dolgoztunk ki. Hat alkalommal látogatunk ki a menhelyre és dolgozunk a 6 kiválasztott kutyával. Minden kutya saját önkéntes oktatót kap maga mellé.

 

A menhelysuli második csoportja
A menhelysuli második csoportja
Fotó: Monoki Nikolett

 

A programban részt vevő kutyák kiválasztásánál több szempontot is figyelembe veszünk.  Fontos számunkra, hogy ne a legkönnyebb eseteket, azaz azokat a kutyákat válasszuk ki, akik nagy valószínűséggel, a program nélkül is gazdára találnának. Minden esetben kikérjük a menhely dolgozóinak véleményét, és az eddig lefutott két turnus mindegyikében szerepelt a gondozók által különösen problémásnak mondott kutya. Fontos, hogy legyen a csoportban továbbá öregebb, fiatal és fekete színű kutya is.  

 

Épül a figyelem
Épül a figyelem
Fotó: Monoki Nikolett

 

 A legelső dolog, amit a kutyának meg kell tanulnia, bármennyire is furán hangzik, az a saját neve. A menhelyes kutyák keveset vannak kinti környezetben, ezért a sétáltatások alatt alig-alig törődnek azzal, hogy ki van a póráz végén. Ezért fontos számunkra, hogy elérjük a program végére, hogy a kutyák akarjanak kapcsolatot építeni az emberrel, figyeljenek rá, hallgassanak a nevükre. Megtanulnak ülni, feküdni és laza pórázon közlekedni. Az önkéntesek egy szabadon választott trükköt is tanítanak a kutyáknak.

 

Minden kutya: ül!
Minden kutya: ül!
Fotó: Monoki Nikolett

 

A menhelyen a kutyák páros kennelekben vannak, egy kan és egy szuka kutya, így kevés lehetőség van arra, hogy fajtársaikkal ismerkedjenek, szocializálódjanak. A program során a hat kutyát összeismertetjük egymással, ezzel segítve szocializációjukat, valamint így a jövőbeli gazdik is pontosabb képet kaphatnak arról, hogy a kiválasztott kutyának más kutyával milyen a viszonya.

 

A menhelysuli alatt a szeretgetésre is jut idő!
A menhelysuli alatt a szeretgetésre is jut idő!
Fotó: Monoki Nikolett

 

A programot végig dokumentáljuk videókkal és fényképekkel, melyből egy kisfilmet készítünk az adott kutyáról. Az alábbi videón Tara látható, aki még az első turnusban vett részt:

 

 

 

 

Az első turnus 6 kutyájából 4 kutya már szerető gazdára talált. Külön sikernek könyvelhetjük el Zénó örökbeadását. Zénót úgy válogattuk be a programba, hogy különösen antiszociális kutyának mondták, aki csak nagyon kevés kutyával jön ki. Zénó volt az első kutya, akit örökbefogadták a program résztvevői közül, méghozzá egy 5(!) fős falkába. A program eredményességét mutatja az is, hogy a második turnus nebulója, Logan már nem egyedül van egy kennelben, hanem társat kapott maga mellé. Őt ugyanis a program közepéig nem merték másik kutyával összetenni egy kennelbe a gondozók. A második turnus még csak most ért véget, így abból a hat kutyából még mindenki gazdikereső. 

 

Zénó új falkába került és sikeresen beilleszkedett
Zénó új falkába került és sikeresen beilleszkedett
Fotó: Monoki Nikolett

 

Csak bátorítani tudunk mindenkit arra, hogy ha kutyát szeretne, akkor fogadjon örökbe. A program alatt is bebizonyosodott, hogy ezek a kutyák semmiben nem különböznek a többitől. Ugyanúgy ragaszkodóak, szeretnek és akarnak dolgozni, tanulni. Többen közülük remek sportkutyák is lehetnének.

Tényleg már csak egy igazi gazdi hiányzik!

Forrás: Szentendrei Árvácska Állatmenhely, Népszigeti Kutyaiskola
Indexkép forrás: Monoki Nikolett

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat
2023. december 9-én került megrendezésre a Dogs on the Catwalk eseménye. A rendezvény főszereplői örökbefogadható menhelyi kutyusok, akik egy különleges fashion show keretében vonulnak végig a kifutón, divattervezők hazai márkáinak kollekcióit bemutató modellekkel a póráz túlsó végén. 2018. után most az Ürömi Állatmenhely 8 mentvényéé volt a lehetőség, hogy megmutatkozzon a nagyközönség előtt hazai sztárok kíséretében.

Idén is indul a Négylábú szeretetfutár Idén is indul a Négylábú szeretetfutár
A Rex Kutyaotthon Alapítvány a karácsony közeledtével idén is meghirdeti Négylábú szeretetfutár elnevezésű kezdeményezését. A program célja, hogy menhelyi állatok melegséget vigyenek a magányosan élő, az ünnepeket egyedül töltő emberek életébe, akik szívesen befogadnának egy négylábú házi kedvencet. Ebben az időszakban az Alapítvány kiemelt figyelmet fordít a magányosan élőkre és igényeik szerint árva kutyákat és macskákat juttatnak el hozzájuk.

Árva kutyákon segítenek válogatott atlétáink Árva kutyákon segítenek válogatott atlétáink
Bár a sportot szerető rajongók ismerik kiváló teljesítményt nyújtó atlétáink nevét, arcukat ritkábban ismerhetjük fel a közéletben. Ezért is gondolta a Vigyél Haza Alapítvány, hogy 2024-es naptárukon legjobb atlétáink közül hívnak fotózásra.

Bátortalanul nyújtotta mancsát, így kért segítséget a kóbor kutya, aki a menhely előtt várt Bátortalanul nyújtotta mancsát, így kért segítséget a kóbor kutya, aki a menhely előtt várt
Ahogy odaért az állatmentőhöz, kezébe tette a mancsát, mintha azt mondaná: „Kérlek szépen, segíts rajtam!”

Black Friday másképp - gondolj a fekete kutyákra is! Black Friday másképp - gondolj a fekete kutyákra is!
A Black Friday, ha nem is hivatalosan, de megnyitja a karácsony előtti bevásárló szezont. Óriási leárazások, vásárlásra csábító ajánlatok minden üzletben… vannak azonban, akiknek nagyobb szüksége lenne a figyelmünkre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hivatalosan is megnyílt a Balaton első kutyabarát fürdőhelye! Hírek - Címlapon
Hivatalosan is megnyílt a Balaton első kutyabarát fürdőhelye!
Akár halálos veszélyt is jelenthetnek kutyáinkra fogyasztási cikkeink Hírek - Címlapon
Akár halálos veszélyt is jelenthetnek kutyáinkra fogyasztási cikkeink