A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Gazdikereső menhelyi kutyák az iskolában

2016. június 02., 12:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Év elején a menhelyi kutyák gazdikeresését segítő program indult útjára. A siker nem maradt el: a Menhelysuli programnak köszönhetően már több árva kutya szerető gazdára talált!



2016 januárjában indította el a Szentendrei Árvácska Állatmenhely és a Népszigeti Kutyaiskola közös programját, a Menhelysulit. A program mögött az a belső késztetés állt, hogy tegyünk valamit az árva állatokért, segítsük örökbeadásukat.

 

A menhelysuli első csoportja
A menhelysuli első csoportja
Fotó: Monoki Nikolett

 

A menhelysuli egy olyan képzési program, melyet a menhelyi kutyák számára dolgoztunk ki. Hat alkalommal látogatunk ki a menhelyre és dolgozunk a 6 kiválasztott kutyával. Minden kutya saját önkéntes oktatót kap maga mellé.

 

A menhelysuli második csoportja
A menhelysuli második csoportja
Fotó: Monoki Nikolett

 

A programban részt vevő kutyák kiválasztásánál több szempontot is figyelembe veszünk.  Fontos számunkra, hogy ne a legkönnyebb eseteket, azaz azokat a kutyákat válasszuk ki, akik nagy valószínűséggel, a program nélkül is gazdára találnának. Minden esetben kikérjük a menhely dolgozóinak véleményét, és az eddig lefutott két turnus mindegyikében szerepelt a gondozók által különösen problémásnak mondott kutya. Fontos, hogy legyen a csoportban továbbá öregebb, fiatal és fekete színű kutya is.  

 

Épül a figyelem
Épül a figyelem
Fotó: Monoki Nikolett

 

 A legelső dolog, amit a kutyának meg kell tanulnia, bármennyire is furán hangzik, az a saját neve. A menhelyes kutyák keveset vannak kinti környezetben, ezért a sétáltatások alatt alig-alig törődnek azzal, hogy ki van a póráz végén. Ezért fontos számunkra, hogy elérjük a program végére, hogy a kutyák akarjanak kapcsolatot építeni az emberrel, figyeljenek rá, hallgassanak a nevükre. Megtanulnak ülni, feküdni és laza pórázon közlekedni. Az önkéntesek egy szabadon választott trükköt is tanítanak a kutyáknak.

 

Minden kutya: ül!
Minden kutya: ül!
Fotó: Monoki Nikolett

 

A menhelyen a kutyák páros kennelekben vannak, egy kan és egy szuka kutya, így kevés lehetőség van arra, hogy fajtársaikkal ismerkedjenek, szocializálódjanak. A program során a hat kutyát összeismertetjük egymással, ezzel segítve szocializációjukat, valamint így a jövőbeli gazdik is pontosabb képet kaphatnak arról, hogy a kiválasztott kutyának más kutyával milyen a viszonya.

 

A menhelysuli alatt a szeretgetésre is jut idő!
A menhelysuli alatt a szeretgetésre is jut idő!
Fotó: Monoki Nikolett

 

A programot végig dokumentáljuk videókkal és fényképekkel, melyből egy kisfilmet készítünk az adott kutyáról. Az alábbi videón Tara látható, aki még az első turnusban vett részt:

 

 

 

 

Az első turnus 6 kutyájából 4 kutya már szerető gazdára talált. Külön sikernek könyvelhetjük el Zénó örökbeadását. Zénót úgy válogattuk be a programba, hogy különösen antiszociális kutyának mondták, aki csak nagyon kevés kutyával jön ki. Zénó volt az első kutya, akit örökbefogadták a program résztvevői közül, méghozzá egy 5(!) fős falkába. A program eredményességét mutatja az is, hogy a második turnus nebulója, Logan már nem egyedül van egy kennelben, hanem társat kapott maga mellé. Őt ugyanis a program közepéig nem merték másik kutyával összetenni egy kennelbe a gondozók. A második turnus még csak most ért véget, így abból a hat kutyából még mindenki gazdikereső. 

 

Zénó új falkába került és sikeresen beilleszkedett
Zénó új falkába került és sikeresen beilleszkedett
Fotó: Monoki Nikolett

 

Csak bátorítani tudunk mindenkit arra, hogy ha kutyát szeretne, akkor fogadjon örökbe. A program alatt is bebizonyosodott, hogy ezek a kutyák semmiben nem különböznek a többitől. Ugyanúgy ragaszkodóak, szeretnek és akarnak dolgozni, tanulni. Többen közülük remek sportkutyák is lehetnének.

Tényleg már csak egy igazi gazdi hiányzik!

Forrás: Szentendrei Árvácska Állatmenhely, Népszigeti Kutyaiskola
Indexkép forrás: Monoki Nikolett

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Idén is több gyűjtés indul a menhelyi állatok megsegítésére – online felületen mutatja a SPAR, mikor és hol Idén is több gyűjtés indul a menhelyi állatok megsegítésére – online felületen mutatja a SPAR, mikor és hol
Folyamatosan zajlik 2024-ben is a menhelyeken élő cicák és kutyák támogatása a SPAR Magyarország és az Országos Állatvédőrség Alapítvány együttműködése keretében. A kezdeményezéssel tavaly többek között 32 ezer kilogramm száraztáp és több mint 45 ezer darab konzerv gyűlt össze számukra.

Igazi happy end: a láncról mentett magyar kutya nemzetközi reklámarc lett! Igazi happy end: a láncról mentett magyar kutya nemzetközi reklámarc lett!
Több társával együtt mentették ki az állatvédők a földi pokolból a sokat szenvedett kutyust – a szakértő kezeknek, a gondoskodásnak hála azonban teljesen felépült. Azóta szerető gazdikra is talált, mi több, igazi reklámarc lett a bájos négylábú! Szívmelengető történet!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Praktiker Ebugatta Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hivatalosan is megnyílt a Balaton első kutyabarát fürdőhelye! Hírek - Címlapon
Hivatalosan is megnyílt a Balaton első kutyabarát fürdőhelye!
Akár halálos veszélyt is jelenthetnek kutyáinkra fogyasztási cikkeink Hírek - Címlapon
Akár halálos veszélyt is jelenthetnek kutyáinkra fogyasztási cikkeink