A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Gazdikereső menhelyi kutyák az iskolában

2016. június 02., 12:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Év elején a menhelyi kutyák gazdikeresését segítő program indult útjára. A siker nem maradt el: a Menhelysuli programnak köszönhetően már több árva kutya szerető gazdára talált!



2016 januárjában indította el a Szentendrei Árvácska Állatmenhely és a Népszigeti Kutyaiskola közös programját, a Menhelysulit. A program mögött az a belső késztetés állt, hogy tegyünk valamit az árva állatokért, segítsük örökbeadásukat.

 

A menhelysuli első csoportja
A menhelysuli első csoportja
Fotó: Monoki Nikolett

 

A menhelysuli egy olyan képzési program, melyet a menhelyi kutyák számára dolgoztunk ki. Hat alkalommal látogatunk ki a menhelyre és dolgozunk a 6 kiválasztott kutyával. Minden kutya saját önkéntes oktatót kap maga mellé.

 

A menhelysuli második csoportja
A menhelysuli második csoportja
Fotó: Monoki Nikolett

 

A programban részt vevő kutyák kiválasztásánál több szempontot is figyelembe veszünk.  Fontos számunkra, hogy ne a legkönnyebb eseteket, azaz azokat a kutyákat válasszuk ki, akik nagy valószínűséggel, a program nélkül is gazdára találnának. Minden esetben kikérjük a menhely dolgozóinak véleményét, és az eddig lefutott két turnus mindegyikében szerepelt a gondozók által különösen problémásnak mondott kutya. Fontos, hogy legyen a csoportban továbbá öregebb, fiatal és fekete színű kutya is.  

 

Épül a figyelem
Épül a figyelem
Fotó: Monoki Nikolett

 

 A legelső dolog, amit a kutyának meg kell tanulnia, bármennyire is furán hangzik, az a saját neve. A menhelyes kutyák keveset vannak kinti környezetben, ezért a sétáltatások alatt alig-alig törődnek azzal, hogy ki van a póráz végén. Ezért fontos számunkra, hogy elérjük a program végére, hogy a kutyák akarjanak kapcsolatot építeni az emberrel, figyeljenek rá, hallgassanak a nevükre. Megtanulnak ülni, feküdni és laza pórázon közlekedni. Az önkéntesek egy szabadon választott trükköt is tanítanak a kutyáknak.

 

Minden kutya: ül!
Minden kutya: ül!
Fotó: Monoki Nikolett

 

A menhelyen a kutyák páros kennelekben vannak, egy kan és egy szuka kutya, így kevés lehetőség van arra, hogy fajtársaikkal ismerkedjenek, szocializálódjanak. A program során a hat kutyát összeismertetjük egymással, ezzel segítve szocializációjukat, valamint így a jövőbeli gazdik is pontosabb képet kaphatnak arról, hogy a kiválasztott kutyának más kutyával milyen a viszonya.

 

A menhelysuli alatt a szeretgetésre is jut idő!
A menhelysuli alatt a szeretgetésre is jut idő!
Fotó: Monoki Nikolett

 

A programot végig dokumentáljuk videókkal és fényképekkel, melyből egy kisfilmet készítünk az adott kutyáról. Az alábbi videón Tara látható, aki még az első turnusban vett részt:

 

 

 

 

Az első turnus 6 kutyájából 4 kutya már szerető gazdára talált. Külön sikernek könyvelhetjük el Zénó örökbeadását. Zénót úgy válogattuk be a programba, hogy különösen antiszociális kutyának mondták, aki csak nagyon kevés kutyával jön ki. Zénó volt az első kutya, akit örökbefogadták a program résztvevői közül, méghozzá egy 5(!) fős falkába. A program eredményességét mutatja az is, hogy a második turnus nebulója, Logan már nem egyedül van egy kennelben, hanem társat kapott maga mellé. Őt ugyanis a program közepéig nem merték másik kutyával összetenni egy kennelbe a gondozók. A második turnus még csak most ért véget, így abból a hat kutyából még mindenki gazdikereső. 

 

Zénó új falkába került és sikeresen beilleszkedett
Zénó új falkába került és sikeresen beilleszkedett
Fotó: Monoki Nikolett

 

Csak bátorítani tudunk mindenkit arra, hogy ha kutyát szeretne, akkor fogadjon örökbe. A program alatt is bebizonyosodott, hogy ezek a kutyák semmiben nem különböznek a többitől. Ugyanúgy ragaszkodóak, szeretnek és akarnak dolgozni, tanulni. Többen közülük remek sportkutyák is lehetnének.

Tényleg már csak egy igazi gazdi hiányzik!

Forrás: Szentendrei Árvácska Állatmenhely, Népszigeti Kutyaiskola
Indexkép forrás: Monoki Nikolett

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egy kutyusért mentek a menhelyre – aztán kiderült, hogy a legjobb barátja is gazdira vár Egy kutyusért mentek a menhelyre – aztán kiderült, hogy a legjobb barátja is gazdira vár
Megható videón a kettős örökbefogadás!

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Rekordszámú pályázat érkezett az állatvédő civil szervezeteknek kiírt pályázatra Rekordszámú pályázat érkezett az állatvédő civil szervezeteknek kiírt pályázatra
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy rekordszámú pályázat érkezett a május elején meghirdetett, állatvédelemmel, illetve mentő-, segítő- és vakvezető kutyás jellegű tevékenységgel foglalkozó civil szervezetek számára szóló pályázatra. A pályázati kiírás szerint a kérelmek benyújtására nyitva álló határidő kedden letelt, 284 szervezet élt a pályázat beadása adta lehetőséggel.

Mancs a bajban! – Segíts az árva állatokon! Mancs a bajban! – Segíts az árva állatokon!
Negyedik alkalommal szervezi meg a Mancs a bajban! akciót a SPAR Magyarország és az Országos Állatvédőrség Alapítvány. A 2024. május 11-12-én, szombaton és vasárnap zajló adománygyűjtés során állatvédő szervezetek közreműködésével az INTERSPAR hipermarketekben száraztápot, konzervet, szalámit, tasakos nedves eledelt, jutalomfalatot, állatfelszereléseket és tisztító szereket gyűjtenek menhelyeken élő kutyák, macskák támogatására.

Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat az állatvédő civil szervezetek részére Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat az állatvédő civil szervezetek részére
Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a mai napon megjelent az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek szóló 500 millió forintos keretösszegű pályázat kiírása.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Brimo partysátor Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hivatalosan is megnyílt a Balaton első kutyabarát fürdőhelye! Hírek - Címlapon
Hivatalosan is megnyílt a Balaton első kutyabarát fürdőhelye!
Akár halálos veszélyt is jelenthetnek kutyáinkra fogyasztási cikkeink Hírek - Címlapon
Akár halálos veszélyt is jelenthetnek kutyáinkra fogyasztási cikkeink