A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Akár halálos veszélyt is jelenthetnek kutyáinkra fogyasztási cikkeink

2016. május 31., 14:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Nem is gondolnánk, de a mindennapi fogyasztási cikkeink egy része nagy veszélyt jelent kutyáink számára. Ezekhez ráadásul könnyen hozzáférhet a kutya, így még könnyebben megtörténhet a baj. De mik is ezek a veszélyes fogyasztási cikkek, és mit tartalmaznak, ami fenyegeti kutyáik egészségét?



Cukormentes rágógumi, mentacukor, melytől friss lesz a leheletünk, rágóvitaminok, péksütemények, szájvizek és fogkrémek, diétás termékek… a sor itt még nem ér véget, még nagyon sokáig lehetne folytatni. Hogy mi a közös ezekben a termékekben? Mindegyik összetevői között megtaláljuk a xilitolt!

 

A xilitol az emberek számára nem jelent veszélyt, de a kutyák szervezete teljesen más módon reagál az édesítőre: nagyon gyorsan felszívódik a xilitol, aminek következtében hirtelen megugrik az inzulinszintjük - ez pedig nagyon alacsony vércukorszintet eredményez. Ha nem kap időben állatorvosi segítséget a kutya, akkor a xilitol a halálát okozhatja.

 

Édesítőszer: a kutya számára tilos!
Édesítőszer: a kutya számára tilos! 
Fotó: cesarsway.com

 

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatala (FDA) az elmúlt években több olyan jelentést kapott, melyben kutyák xilitolmérgezéséről számolnak be. A mindennapjainkban használt fogyasztási cikkek által a kutyák könnyen hozzáférhetnek a méreghez, ezért fokozottan oda kell figyelni ezek tárolására, hogy kedvencünk véletlenül se tudjon elcsenni pár falatot belőlük.

 

Azonnal állatorvoshoz kell fordulni, ha a kutya olyan élelmiszert fogyasztott, aminek összetevői közt szerepel a xilitol, vagy ha a mérgezés gyanús jeleit tapasztaljuk rajta - hívta fel a figyelmet Martine Hartogensis, az FDA állatorvosa.

Ezek lehetnek a hányás,  remegés, gyengeség, izomgörcsök, ájulás, kóma.

 

Úgy kell tárolni a xilitol tartalmú ételeket, hogy a kutya ne férhessen hozzá
Úgy kell tárolni a xilitol tartalmú ételeket, hogy a kutya ne férhessen hozzá
Fotó: k9weightchallenge.com

 

Három gramm xilitol egy 30 kiló körüli testsúlyú kutyánál akkora vércukorszint-csökkenést okozhat, ami már életveszélyes. Egy kistestű kutyának ennél jóval kisebb mennyiség is elég: egy 10 kg-os kutya szervezetében 1 gramm xilitol 10-60 percen belül súlyos vércukorszint csökkenést idézhet elő. A xilitolmérezéses állapot azonnali állatorvosi ellátást igényel!

Forrás: estiujsag.hu, fehervariallatorvos.hu
Indexkép forrás: pethealthnetwork.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

Kutyabarát húsvét – 6 tipp, hogy kutyánk szempontjából is biztonságos legyen az ünnep Kutyabarát húsvét – 6 tipp, hogy kutyánk szempontjából is biztonságos legyen az ünnep
Színes tojások a fűben, csokinyuszik, nyuszi-fészek… A Húsvét színes ünnepe nem csak a gyerkőcök számára tartogat izgalmakat, de bizony kutyánk számára is! A mi feladatunk, hogy odafigyeljünk kedvenceink biztonságára is a készülődés során!

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák
Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Praktiker Rehabportál AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Gazdikereső menhelyi kutyák az iskolában Hírek - Címlapon
Gazdikereső menhelyi kutyák az iskolában
Több ezer ember életét menthetik meg a kutyák egy új módszer segítségével Hírek - Címlapon
Több ezer ember életét menthetik meg a kutyák egy új módszer segítségével