A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Akár halálos veszélyt is jelenthetnek kutyáinkra fogyasztási cikkeink

2016. május 31., 14:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Nem is gondolnánk, de a mindennapi fogyasztási cikkeink egy része nagy veszélyt jelent kutyáink számára. Ezekhez ráadásul könnyen hozzáférhet a kutya, így még könnyebben megtörténhet a baj. De mik is ezek a veszélyes fogyasztási cikkek, és mit tartalmaznak, ami fenyegeti kutyáik egészségét?



Cukormentes rágógumi, mentacukor, melytől friss lesz a leheletünk, rágóvitaminok, péksütemények, szájvizek és fogkrémek, diétás termékek… a sor itt még nem ér véget, még nagyon sokáig lehetne folytatni. Hogy mi a közös ezekben a termékekben? Mindegyik összetevői között megtaláljuk a xilitolt!

 

A xilitol az emberek számára nem jelent veszélyt, de a kutyák szervezete teljesen más módon reagál az édesítőre: nagyon gyorsan felszívódik a xilitol, aminek következtében hirtelen megugrik az inzulinszintjük - ez pedig nagyon alacsony vércukorszintet eredményez. Ha nem kap időben állatorvosi segítséget a kutya, akkor a xilitol a halálát okozhatja.

 

Édesítőszer: a kutya számára tilos!
Édesítőszer: a kutya számára tilos! 
Fotó: cesarsway.com

 

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatala (FDA) az elmúlt években több olyan jelentést kapott, melyben kutyák xilitolmérgezéséről számolnak be. A mindennapjainkban használt fogyasztási cikkek által a kutyák könnyen hozzáférhetnek a méreghez, ezért fokozottan oda kell figyelni ezek tárolására, hogy kedvencünk véletlenül se tudjon elcsenni pár falatot belőlük.

 

Azonnal állatorvoshoz kell fordulni, ha a kutya olyan élelmiszert fogyasztott, aminek összetevői közt szerepel a xilitol, vagy ha a mérgezés gyanús jeleit tapasztaljuk rajta - hívta fel a figyelmet Martine Hartogensis, az FDA állatorvosa.

Ezek lehetnek a hányás,  remegés, gyengeség, izomgörcsök, ájulás, kóma.

 

Úgy kell tárolni a xilitol tartalmú ételeket, hogy a kutya ne férhessen hozzá
Úgy kell tárolni a xilitol tartalmú ételeket, hogy a kutya ne férhessen hozzá
Fotó: k9weightchallenge.com

 

Három gramm xilitol egy 30 kiló körüli testsúlyú kutyánál akkora vércukorszint-csökkenést okozhat, ami már életveszélyes. Egy kistestű kutyának ennél jóval kisebb mennyiség is elég: egy 10 kg-os kutya szervezetében 1 gramm xilitol 10-60 percen belül súlyos vércukorszint csökkenést idézhet elő. A xilitolmérezéses állapot azonnali állatorvosi ellátást igényel!

Forrás: estiujsag.hu, fehervariallatorvos.hu
Indexkép forrás: pethealthnetwork.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Ehetnek a kutyák cseresznyét? Ehetnek a kutyák cseresznyét?
Ahogy a cseresznyefa mennyei illatot árasztó virágai a tavasz közeledtét jelzik, úgy piros termése a nyár idilli képét vetítik elénk május végén. Édes, roppanós gyümölcsét szinte mindenki szereti. De vajon kedvencünknek is adhatunk belőle?

Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet
Kertünk az a hely, ahol kutyánk szabadon mozoghat, kedvére szaladgálhat, játszhat, napozhat. A mi felelősségünk, hogy mindez biztonságos is legyen számára.

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Praktiker Egyedi kutyás ajándéktárgyak Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Gazdikereső menhelyi kutyák az iskolában Hírek - Címlapon
Gazdikereső menhelyi kutyák az iskolában
Több ezer ember életét menthetik meg a kutyák egy új módszer segítségével Hírek - Címlapon
Több ezer ember életét menthetik meg a kutyák egy új módszer segítségével