A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Több ezer ember életét menthetik meg a kutyák egy új módszer segítségével

2016. május 31., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Egy új felfedezés hatására jött ötlet alapján több ezer beteg ember életét lehetne megmenteni a kutyák rendkívüli szaglását kihasználva. Egy több millió ember életét veszélyeztető trópusi betegségről van szó: a maláriáról.



Az minden ember számára köztudott, hogy legjobb barátaink, a kutyák kiváló szaglással rendelkeznek. A kutya szaglómezeje az emberénél tízezerszer nagyobb: az emberi orr által felismerhető mennyiségnél akár 100 milliószor kisebb koncentrációban megjelenő részecskéket is azonosítani tudja. Olyan hírekkel is többször találkozhattunk már, hogy a kutyák e nagyszerű képességét a gyógyításra is fel tudják használni: képesek kiszagolni a rákot, a cukorbetegséget, ezáltal jelzik a rohamokat - életet mentenek.

 

A malária szagának felismerésére fogják tanítani a kutyákat
A malária szagának felismerésére fogják tanítani a kutyákat
Fotó: Emma Jeffery

 

Egy új program kapott zöld utat, melyben arra tanítják meg a kutyákat, hogy felismerjék a malária betegséget az emberekben. “A legújabb kutatások kimutatták, hogy a malária parazitákkal fertőzött betegek egy specifikus szagot bocsátanak ki, amit az egészséges és a maláriából gyógyultak nem.” - mondta Steve Lindsay, a  School of Biological and Biomedical Sciences Durham Egyetem szakértője.

 

“A kutyák hatalmas segítséget jelenthetnek a malária elleni harcban. Alkalmazhatók lennének a kikötőkben például: velük egyszerűbb lenne az országba belépő emberek egészségügyi szűrése. Sok olyan terület van, ami ugyan mentes a maláriától, de nagyon könnyen újra bekerülhet a fertőzés. A kutyás szűrések nem igényelnek külön laboratóriumokat, és ők képesek nagy mennyiségű mintát is tesztelni. Gyorsan és könnyedén felfedezik a parazita jelenlétét, mely minden más folyamatot is felgyorsítana - nagy előrelépést jelentene ez a szörnyű betegség elleni harcban.”

 

Daisy is malária-felismerő kiképzésben részesül
Daisy is malária-felismerő kiképzésben részesül
Fotó: Emma Jeffery 

 

Dr Claire Guest, az állatok gyógyászati célra oktatásával foglalkozó Medical Detection Dogs vezérigazgatója szerint “a kutyák rendkívüli szaglással rendelkeznek. Kísérletekben már bizonyították: 93 százalékos pontossággal képesek megállapítani a rák jelenlétét. Biztos vagyok abban, hogy a malária szagának felismerését is képesek megtanulni.”

 

2015-ös becslések szerint a világunkon 214 millió a maláriás megbetegedések száma és 438 000 ember halálát okozta az évben a szörnyű betegség.

 

Forrás: independent.co.uk
Indexkép forrás: Emma Jeffery - independent.co.uk

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik
Kutyás szív, kutyás lélek… Odavagyunk értük, nem vitás. Legszívesebben mindegyikükkel barátkoznánk, de tiszteletben tartjuk azt is, ha nem szeretnének ismerkedni. Ha mégis felkeltettük kíváncsiságukat, akkor jöhet a bemutatkozás. Hogyan is tegyük ezt?

A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel
Kutyáinkat is érinthetik daganatos megbetegedések, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mely tünetek jelentkezése esetén lehet rákra gyanakodni. Ehhez szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár? Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár?
Kevésbé reagál a szavainkra, meg sem hallja, ha csörög a kulcs a zárban, még a hangos zajokra sem riad fel álmából. Lehet, hogy kutyánknak gond van a hallásával?

Miért pöttyös a kutyám nyelve? Miért pöttyös a kutyám nyelve?
A kutyák számos érdekességet tartogatnak számunkra. Néhányuknak nemcsak a bundáját, hanem még a nyelvét is pöttyök színesítik. Mi okozza és mikor kell betegségre gyanakodnunk?

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Beagle Club Online Ebugatta Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Akár halálos veszélyt is jelenthetnek kutyáinkra fogyasztási cikkeink Hírek - Címlapon
Akár halálos veszélyt is jelenthetnek kutyáinkra fogyasztási cikkeink
Boldog befejezés: megmenekült a kóbor kiskutya, Shelly-Ann! Hírek - Címlapon
Boldog befejezés: megmenekült a kóbor kiskutya, Shelly-Ann!