A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Több ezer ember életét menthetik meg a kutyák egy új módszer segítségével

2016. május 31., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Egy új felfedezés hatására jött ötlet alapján több ezer beteg ember életét lehetne megmenteni a kutyák rendkívüli szaglását kihasználva. Egy több millió ember életét veszélyeztető trópusi betegségről van szó: a maláriáról.



Az minden ember számára köztudott, hogy legjobb barátaink, a kutyák kiváló szaglással rendelkeznek. A kutya szaglómezeje az emberénél tízezerszer nagyobb: az emberi orr által felismerhető mennyiségnél akár 100 milliószor kisebb koncentrációban megjelenő részecskéket is azonosítani tudja. Olyan hírekkel is többször találkozhattunk már, hogy a kutyák e nagyszerű képességét a gyógyításra is fel tudják használni: képesek kiszagolni a rákot, a cukorbetegséget, ezáltal jelzik a rohamokat - életet mentenek.

 

A malária szagának felismerésére fogják tanítani a kutyákat
A malária szagának felismerésére fogják tanítani a kutyákat
Fotó: Emma Jeffery

 

Egy új program kapott zöld utat, melyben arra tanítják meg a kutyákat, hogy felismerjék a malária betegséget az emberekben. “A legújabb kutatások kimutatták, hogy a malária parazitákkal fertőzött betegek egy specifikus szagot bocsátanak ki, amit az egészséges és a maláriából gyógyultak nem.” - mondta Steve Lindsay, a  School of Biological and Biomedical Sciences Durham Egyetem szakértője.

 

“A kutyák hatalmas segítséget jelenthetnek a malária elleni harcban. Alkalmazhatók lennének a kikötőkben például: velük egyszerűbb lenne az országba belépő emberek egészségügyi szűrése. Sok olyan terület van, ami ugyan mentes a maláriától, de nagyon könnyen újra bekerülhet a fertőzés. A kutyás szűrések nem igényelnek külön laboratóriumokat, és ők képesek nagy mennyiségű mintát is tesztelni. Gyorsan és könnyedén felfedezik a parazita jelenlétét, mely minden más folyamatot is felgyorsítana - nagy előrelépést jelentene ez a szörnyű betegség elleni harcban.”

 

Daisy is malária-felismerő kiképzésben részesül
Daisy is malária-felismerő kiképzésben részesül
Fotó: Emma Jeffery 

 

Dr Claire Guest, az állatok gyógyászati célra oktatásával foglalkozó Medical Detection Dogs vezérigazgatója szerint “a kutyák rendkívüli szaglással rendelkeznek. Kísérletekben már bizonyították: 93 százalékos pontossággal képesek megállapítani a rák jelenlétét. Biztos vagyok abban, hogy a malária szagának felismerését is képesek megtanulni.”

 

2015-ös becslések szerint a világunkon 214 millió a maláriás megbetegedések száma és 438 000 ember halálát okozta az évben a szörnyű betegség.

 

Forrás: independent.co.uk
Indexkép forrás: Emma Jeffery - independent.co.uk

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat
Hm, itt valami bűzlik... Csak nem a kutya? De hiszen nem is koszos! Vagy mégis? Néhány egyszerű ötlet segítségével szerencsére útját állhatjuk a zavaró illatoknak.

Segítség! Kiütéses a kutyám - Mit tegyek? Segítség! Kiütéses a kutyám - Mit tegyek?
Piros foltok, viszkető bőr... Idővel egyre kellemetlenebb tünetek léphetnek fel, melyek komolyabb betegségre is utalhatnak. Mit kell tudnunk a kiütésekről és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők
Sántikál, kíméli a lábát vagy képtelen felállni, és csak húzza maga után? A sántítás mögött nemcsak sérülés, hanem betegségek is állhatnak, melyek kezelése szakértelmet, a gazdi részéről pedig türelmet és odaadást kíván. Mit kell tudnunk az állapotról, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad 6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad
"Esküdni mernék, hogy megérezte, egyszerűen tudta!" – Ha hallottuk már e szavakat kutyás ismerőseinktől, vagy első kézből tapasztaltuk kedvencünkön, elgondolkodhatunk a miérteken. Tényleg létezik az a bizonyos hatodik érzék? Vagy kifinomult szaglása „üzent” neki?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com JULIUS-K9 Praktiker Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Akár halálos veszélyt is jelenthetnek kutyáinkra fogyasztási cikkeink Hírek - Címlapon
Akár halálos veszélyt is jelenthetnek kutyáinkra fogyasztási cikkeink
Boldog befejezés: megmenekült a kóbor kiskutya, Shelly-Ann! Hírek - Címlapon
Boldog befejezés: megmenekült a kóbor kiskutya, Shelly-Ann!