A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Több ezer ember életét menthetik meg a kutyák egy új módszer segítségével

2016. május 31., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
Egy új felfedezés hatására jött ötlet alapján több ezer beteg ember életét lehetne megmenteni a kutyák rendkívüli szaglását kihasználva. Egy több millió ember életét veszélyeztető trópusi betegségről van szó: a maláriáról.Az minden ember számára köztudott, hogy legjobb barátaink, a kutyák kiváló szaglással rendelkeznek. A kutya szaglómezeje az emberénél tízezerszer nagyobb: az emberi orr által felismerhető mennyiségnél akár 100 milliószor kisebb koncentrációban megjelenő részecskéket is azonosítani tudja. Olyan hírekkel is többször találkozhattunk már, hogy a kutyák e nagyszerű képességét a gyógyításra is fel tudják használni: képesek kiszagolni a rákot, a cukorbetegséget, ezáltal jelzik a rohamokat - életet mentenek.

 

A malária szagának felismerésére fogják tanítani a kutyákat
A malária szagának felismerésére fogják tanítani a kutyákat
Fotó: Emma Jeffery

 

Egy új program kapott zöld utat, melyben arra tanítják meg a kutyákat, hogy felismerjék a malária betegséget az emberekben. “A legújabb kutatások kimutatták, hogy a malária parazitákkal fertőzött betegek egy specifikus szagot bocsátanak ki, amit az egészséges és a maláriából gyógyultak nem.” - mondta Steve Lindsay, a  School of Biological and Biomedical Sciences Durham Egyetem szakértője.

 

“A kutyák hatalmas segítséget jelenthetnek a malária elleni harcban. Alkalmazhatók lennének a kikötőkben például: velük egyszerűbb lenne az országba belépő emberek egészségügyi szűrése. Sok olyan terület van, ami ugyan mentes a maláriától, de nagyon könnyen újra bekerülhet a fertőzés. A kutyás szűrések nem igényelnek külön laboratóriumokat, és ők képesek nagy mennyiségű mintát is tesztelni. Gyorsan és könnyedén felfedezik a parazita jelenlétét, mely minden más folyamatot is felgyorsítana - nagy előrelépést jelentene ez a szörnyű betegség elleni harcban.”

 

Daisy is malária-felismerő kiképzésben részesül
Daisy is malária-felismerő kiképzésben részesül
Fotó: Emma Jeffery 

 

Dr Claire Guest, az állatok gyógyászati célra oktatásával foglalkozó Medical Detection Dogs vezérigazgatója szerint “a kutyák rendkívüli szaglással rendelkeznek. Kísérletekben már bizonyították: 93 százalékos pontossággal képesek megállapítani a rák jelenlétét. Biztos vagyok abban, hogy a malária szagának felismerését is képesek megtanulni.”

 

2015-ös becslések szerint a világunkon 214 millió a maláriás megbetegedések száma és 438 000 ember halálát okozta az évben a szörnyű betegség.

 

Forrás: independent.co.uk
Indexkép forrás: Emma Jeffery - independent.co.uk

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak
Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról
Álomszép fehér bunda, igéző szemek, rózsaszín orr. Semmihez sem fogható megjelenésük mellett azonban különleges odafigyelést, törődést igényelnek az albínók. Mit érdemes tudni róluk?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker Irodakutya.com Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Akár halálos veszélyt is jelenthetnek kutyáinkra fogyasztási cikkeink Hírek - Címlapon
Akár halálos veszélyt is jelenthetnek kutyáinkra fogyasztási cikkeink
Boldog befejezés: megmenekült a kóbor kiskutya, Shelly-Ann! Hírek - Címlapon
Boldog befejezés: megmenekült a kóbor kiskutya, Shelly-Ann!