A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szelídített állatból szeretett kedvenc – így váltak a kutyák társainkká

2021. február 14., 08:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Az ember legjobb barátja talán sohasem volt még ennyi figyelemmel körülrajongva, mint napjainkban. Honnan ered kötődésünk, és mikortól tekintünk rájuk kedvencként?Az állatjóléti kezdeményezések, a bajbajutott állatok mentése és jótékony támogatása Nagy-Britanniában indult el elsőként, a 19. század elején. Napjainkban közel 20 millió kutya és macska élvezi az otthon kényelmét a brit háztartásokban, ahol egyaránt megtalálhatóak szőrös, bundás vagy tollas kedvencek. De nem volt ez mindig így.

 

A házikedvencek megjelenése a viktoriánus korban 

 

A londoni és durhami egyetem kutatócsoportja történelmi archívumokban kereste a választ arra, mikor és hogyan tettek szert ilyen előkelő pozícióra a kedvencek. Úgy vélték, kötődésünk a modern korban gyökerezik, ám azt találták, hogy már a 19. század elején is rendkívül erős érzelmek fűzték az embereket kedvenceikhez. Mindaddig úri hóbortnak számított a hobbiállatok tartása: az ölebeket gyakran festették meg gúnyos képeken, kihívó öltözetben pózoló gazdájukkal. A kutyabarát hölgyeket és asszonyokat könnyelműnek hitték, akik pénzüket haszontalan dolgokra fecsérelték:  élőlényekre, melyeknek a közfelfogás szerint elsődleges rendeltetésük az volt, hogy a vagyont gyarapítsák vagy vacsoraként végezzék az asztalon. A 18. század végefelé és a 19. század elején azonban e túlzó képeket egyre inkább felváltotta a család tagjaként történő ábrázolás.

 

Jack Russell Terrier és barátja, a macska (Henry Stevens, 1889)
Jack Russell Terrier és barátja, a macska
(Henry Stevens 'The Good Companions' 1889)
Fotó: Royal Photographic Society

 

Mindez részben annak is köszönhető, hogy a viktoriánus korban fokozott hangsúlyt fektettek a meghitt otthonra és a családi életre, mintegy válaszul az iparosodás elterjedésére és a nagyvárosok létrejöttére. Ebben a környezetben az otthon amolyan szent térnek számított, amely biztonságban várja haza lakóit a mindennapok viszontagságai elől. A családi élet ünneplésében fontos szerep jutott a kedvenceknek is, megtisztelő helyet kaptak a festményeken,, fotókon. A tehetősebbek még egészségükre is ügyeltek, kutyák és macskák számára készített orvosságokat is lehetett kapni, és az első állateledelek is megszülettek.

 

A kedvencek morális értéke

 

A viktoriánus korban számos okból tartottak háziállatokat. A fajtatiszta kutyák az osztály és a státusz üzenetét közvetítették, tenyésztésük ekkoriban kapott szárnyra. A macskák egereket fogtak, a nyulakat pedig el lehetett fogyasztani a nehezebb időkben. Ám a kisállatok egyre szorosabban fonódtak össze a család életével - az interjúk, naplók, fényképek és újonnan létrehozott kisállattemetők azonban mind azt bizonyítják, hogy az emberek és kedvenceik kapcsolatának lényeges eleme volt az érzelmi kötődés.

 

A viktoriánus korban a gyermekek erkölcsi nemesedését is elősegítette a kutya gondozása
A viktoriánus korban a gyermekek erkölcsi nemesedését is elősegítette a kutya gondozása
Kisfiú és pitbull pajtása (balra). Kislány németjuhász kutyával (jobbra)
Fotók: Pinterest

 

Társadalmi és vallási szempontból is egyre nagyobb jelentőséggel bírt a morál, különös tekintettel a gyermekek erkölcsös nevelésére. E kulturális környezetben a kisállatokat is morális értékkel ruházták fel. Az 1840-es évektől kezdve sorra láttak napvilágot az állattartási tanácsadó kézikönyvek és a gyermekkönyvekben fellelhető nyuszik, tengerimalacok, madarak kedves, barátságos ábrázolása is ösztönözték a kisebb háziállatok tartását. Az állatos mesék titkon a szeretetteljes gondoskodás, az összetartozás és az egymás iránti elköteleződés értékét közvetítették az olvasók felé.

 

A 19. század kezdetétől az állattartás és a gazdi, mint fogalom egyre inkább jellemépítő tulajdonságnak számított, főként a fiúk számára, hiszen gazdiként megtanulták a törődés és a felelősség mibenlétét, a kisállatok pedig gazdagították a családi életet, hozzájárultak gondviselőjük erkölcsi nemesedéséhez.

A kutyákra például a kor erkölcsi értékeinek megtestesítőiként tekintettek, így a rendíthetelenség, hűség és bátorság tulajdonságaival ruházták fel őket. Ahogy az alábbi képen is láthatjuk: a kislány, akit feltehetően büntetésbe küldtek, nincs egyedül: négylábú „bajtársa” vigasztalja őt.

 

Korabeli festmény és kislányról és az őt vigasztaló kutyájáról (Briton Riviére 'Sympathy' 1877)
Korabeli festmény és kislányról és az őt vigasztaló kutyájáról
(Briton Riviére 'Sympathy' 1877)
Fotó: victorianweb.org

 

Nem volt minden rózsás…

 

A társállatok népszerűségének is megvolt a maga árnyoldala. Akkoriban sajnos még kevés ismeret állt rendelkezésre a vadállatok házikedvencként történő tartásáról, így nem volt ritka, hogy őshonos rágcsálók mellett egzotikus országokból behurcolt papagájok és majmok „emelték a vagyonosabb otthonok fényét”. Egerek, nyulak, mókusok, sünök és madarak is szerepeltek a kézikönyvek szerint könnyen tartható háziállatok között. Bár a sünök előszeretettel majszolták fel a konyhában elszaporodó rovarokat, természetes élőhelyüktől távol életéveik száma is csökkent.

 

A madarak fontos szerepet kaptak a munkásosztály kultúrájában. Szegényesebb körülmények között, ám szeretettel körülvéve, nagy becsben tartották őket, dallamos csiripelésükkel színt hoztak a legszürkébb otthonba is. Kalitkába zárt tartásukat azonban sokan vitatták, az 1870-es években hozott határozat értelmében az évnek csupán bizonyos szakában lehetett befogni őket. Ennek ellenére még a 20. században is javában folyt a madárkereskedelem.

 

Viktória királynő és hűséges fekete kutyája, Sharp (1866)
Viktória királynő és hűséges fekete kutyája, Sharp (1866)
Fotó: avictorian.com

 

A macskáknak némileg hálátlanabb szerep jutott. Annak ellenére, hogy sokan tartották őket és gyengéd érzelmekkel tápláltattak irántuk, általánosságban még mindig inkább a haszonállat kategóriába sorolták őket a ház körüli rágcsálók és kártevők irtásának hatékony „eszközeként”. Így a macskáknak kevesebb finom falat jutott, nem igazán kényeztették őket úgy, mint a többi házikedvencet, és rájuk aggatták a sunyi, számító jelzőket. Megítélésükön a boszorkányokhoz és mágiához fűződő baljós hiedelmek sem segítettek. Számukra csupán a 20. század hozta meg a jelentős változást, amikor valóban társállatként kezdtek rájuk tekinteni.

 

Új évszázad, új kapcsolat

 

A 20. század folyamán egyre kevésbé volt elfogadott a vadállatok befogása és kedvencként történő tartása, az állatkísérletek ellen is egyre többen emeltek szót (ld. Barna Kutya-ügy). A lakókörülmények megváltozása a hobbiállatok tartására is kihatott. A nagyobb kerttel bíró külvárosi házak tágasabb környezetet biztosítottak ehhez, míg a városi népesség növekedésével egyre népszerűbbé váltak azon állatok, melyek jól viselik a bezártságot, például bizonyos macskafajták. A szabadon elkölthető vagyon gyarapodásával a kedvencekre is egyre többet költöttek a gazdik. A második világháborút követően a kisállatgyógyászat rohamos fejlődésnek indult, csakúgy, mint a kisállatok számára készített eledelek, felszerelések és játékok tervezése és gyártása.

 

A kutya, mint szeretett, megbecsült társ - már a 19. században is sokan tekintettek rájuk így
A kutya, mint szeretett, megbecsült társ - már a 19. században is sokan tekintettek rájuk így
Fotó: Pinterest

 

Egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a kedvencekkel való pozitív, szeretetteljes kapcsolat kialakítására, az etetés-itatás alapfeltételein túl. Már az 1920-as évektől kezdődően elérhetőek voltak leírások a témában és a kutyatartásra vonatkozóan a tanítás, nevelés fontosságára is felhívták a figyelmet. Az 50-es években már nem csupán a kutyák, hanem a gazdik tanítása is előtérbe került, kiemelve azt az elképzelést, hogy a „rossz kutya” minden „bűne” a helytelen nevelésre, bánásmódra és tartásra, összességében a gazdi hozzá nem értésére vezethető vissza.

 

Napjainkban

 

Az 50-es és 60-as évektől a kedvencek családi életben betöltött jelentőségét kezdték el kutatni. Szinte előrelátták azt is, hogy a társadalom fejlődésével, az emberi kapcsolatok minőségének és mennyiségének csökkenésével arányosan a kisállatok szerepe növekedni fog - mondhatni szükségessé válik - a kapcsolatteremtésben és a családok összetartásában. Nem tévedtek abban sem, hogy a jövőben - vagyis ma, a mi jelenünkben - milyen fontosak lesznek számunkra kedvenceink, mindennapi életünk nélkülözhetetlen részét képezik.

 

Kutyák nélkül el sem tudnánk képzelni az életünket
Kutyák nélkül el sem tudnánk képzelni az életünket
Fotó: usweekly.com

Forrás: theconversation.com, theguardian.com
Indexkép forrás: Royal Photographic Society
Cikk első megjelenése: 2019. december 06.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Kutyák a történelemben: a Titanic négylábú utasai Kutyák a történelemben: a Titanic négylábú utasai
Az óceánjáró első útja dicsőség helyett végzetes katasztrófába torkolott. Kevesen tudják azonban, hogy a hajón nemcsak emberek, hanem kutyák is utaztak. Rájuk emlékezünk.

Szokatlan játszópajtások - A kutyák és a lovak képesek egymásra hangolódni játék közben Szokatlan játszópajtások - A kutyák és a lovak képesek egymásra hangolódni játék közben
A kutyákhoz hasonlóan a lovak is évezredek óta velünk élnek, ez a közelség mind fizikai, mind érzelmi értelemben is megállja a helyét. A közöttük lévő óriási különbségek ellenére képesek a békés együttélésre és a játékra is.

Igaz barát - Kihúzta a medencébe esett 14 éves vak pajtását a bátor kutya Igaz barát - Kihúzta a medencébe esett 14 éves vak pajtását a bátor kutya
A négylábú hős pillanatok alatt szeretett barátja mellett termett, és mindent megtett, hogy segíthessen rajta. Megható videó!

Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Hasznos tippek Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Hasznos tippek
Ha igent mondunk egy kutyának, egyszer s mindenkorra vállaljuk, hogy felelősségteljesen, szeretettel gondoskodunk róla, hiszen ő a legjobb barátunk. Tegyünk róla, hogy ez fordítva is igaz legyen!

Jön a Gazdijogsi - Kutyatartóknak indít online képzést a Nébih Jön a Gazdijogsi - Kutyatartóknak indít online képzést a Nébih
Gazdijogsi néven indít komplex edukációs programot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az állatvédelmi problémák megoldásához ugyanis a szemléletváltás és az oktatás is elengedhetetlen. Az ősszel induló gazdijogsi.hu online oktatási platform célja, hogy gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházza fel azokat az állattartókat, akik a jó gazda gondosságával szeretnének kutyáikról gondoskodni.

Én és a kutyám - 12 különös dolog, amit csak a gazdik érthetnek meg Én és a kutyám - 12 különös dolog, amit csak a gazdik érthetnek meg
Kutyás vagyok, amíg élek... és ez bizony néha érdekes szokásokat eredményez. De amikor ő a legjobb barátunk, a mindenünk! Egyetértünk?

Vak kutyával az élet - 12 tipp a nyugodt mindennapokhoz Vak kutyával az élet - 12 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Megrendítő szembesülni a tudattal, hogy kedvencünk látása romlik, ám a kutyák csodálatosan képesek alkalmazkodni a megváltozott helyzethez. Támogató jelenlétünk átsegíti őket a nehézségeken, kis odafigyeléssel mi is megkönnyíthetjük mindennapjaikat.

Így teheted biztonságossá otthonodat a kutyád számára - A konyha Így teheted biztonságossá otthonodat a kutyád számára - A konyha
Kedvenceink egyik kedvenc helye a konyha; nem csoda, ha időnként késztetést éreznek arra, hogy felfedezőútra induljanak. Milyen veszélyeket rejthet e kalandozás és hogyan előzhetjük meg a bajt?

Az emberek étrendje is segíthette a kutyák háziasítását Az emberek étrendje is segíthette a kutyák háziasítását
Hosszú idő óta foglalkoztatja a kutatókat, hogyan váltak a vad, félelmetes vadászokból leghűségesebb társunkká és barátunkká a kutyák. Egy újabb elmélet szerint a háziasítás folyamatát az akkori emberek étrendje is segítette.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Egyedi kutyás ajándéktárgyak Irodakutya.com AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Kiakadt a tacskó, amikor meglátta a mosógépben szeretett játékát Hírek - Címlapon
Kiakadt a tacskó, amikor meglátta a mosógépben szeretett játékát
Tündéri mesefigurákká varázsolja a sérült és csúnyácska kutyákat, cicákat a művész Hírek - Címlapon
Tündéri mesefigurákká varázsolja a sérült és csúnyácska kutyákat, cicákat a művész
fb-text