A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Állatvédelem

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A múlt szelleme: egy kutya, aki áldozatával megváltoztatta az állatkísérletek megítélését

2019. október 30., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem
Avagy hogyan változtatta meg egy fájdalmas sorsú kiskutya az állatkísérletekről alkotott vélekedést a 20. század folyamán.1903. februárjában a londoni egyetem orvostanhallgatói szokásos előadásukhoz készülődtek: az aznapi témát egy kutya anatómiai felépítésének és működésének megfigyelése nyújtotta. Csakhogy a kutya még élt. És ezúttal altatás nélkül nyitották fel testét…

 

A 19. században és a 20. század elején még teljesen elfogadott eljárásnak számított a kísérleti állatok élveboncolása – a tudomány nevében jelentéktelen áldozatnak minősült mérhetetlen szenvedésük. Számos oktatási intézmény alkalmazta e metódust a jövő orvosainak és állatorvosainak képzésekor, ám egyre többen ellenezték, állítólag még maga Viktória királynő is, aki köztudottan odavolt a kutyákért.

 

Viktória királynő és hűséges fekete kutyája, Sharp (1866)
Viktória királynő és hűséges fekete kutyája, Sharp (1866)
Fotó: avictorian.com

 

Ez a bizonyos előadás azonban nem várt fordulatot hozott. Két hallgatólány azzal a céllal iratkozott be az orvosi karra, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek és véget vessenek a kínzásnak. Leisa Schartau és Louise Lind af Hageby a Svéd Élveboncolás Elleni Társaság alapítói ekkorra már jelentős dokumentációval rendelkeztek az állatokkal szembeni kegyetlen bánásmódról, az anyagot pedig a brit nemzeti társaság titkára elé tárták. Stephen Coleridge urat két pont is aggasztotta az üggyel kapcsolatban: a sebész ugyanis nem altatta el megfelelően a kutyát, és egy alkalommal több eljárást is elvégzett rajta, összességében tehát indokolatlanul meghosszabbította az állat szenvedését.

 

Az állatok javait szolgáló előírások megsértése miatt nyilvános levélben emelt szót az orvos ellen, aki felháborodásában beperelte a titkárt rágalmazásért és becsületsértésért. A napokon át tartó tárgyalások végül az orvos győzelmével zárultak 1903 novemberében. Az általa elszenvedett károkat és a perköltséget a titkárral fizettették meg – a közhangulat azonban mellette állt, az összeget az esetről tudosító londoni bulvárlap adománygyűjtése fedezte.

 

A kiskutya ekkor már nem élt. 1902 decembere és 1903 februárja között több beavatkozást is elvégeztek rajta, a „bemutatók” közötti időben keservesen sírt ketrecébe zárva, fájdalma sokak szívéig hatolt. Azon a végzetes napon egy korábbi műtét hatását vizsgálták, mikor az orvos felnyitotta a hasát, a sebet azonban nem zárta be, hanem felvágta a nyakát és tovább magyarázott a diákoknak. Félóra múltán átadta segédjének, aki megölte a kutyát.

 

Az eredeti Barna Kutya Emlékmű (1903, Battersea Park, London)
Az eredeti Barna Kutya Emlékmű (1903, Battersea Park, London)
Fotó: historypress.co.uk

 

A svéd hölgyeknek hála rengetegen szereztek tudomást róla és a kísérletek kegyetlen világáról – a Barna Kutya-ügy lassan nemzeti üggyé vált, egy évtizeden át bolygatta a kedélyeket. Orvostan és állatorvostan hallgatók mellett állatjogi aktivisták, állatbarátok és híres személyek is csatlakoztak a mozgalomhoz, melynek eredményeként 1906-ban szobrot emeltek a kiskutya emlékére. A Battersea Park-ban álló emlékmű egy nemes kiállású kutyát ábrázol, talapzatába két ivókutat is beépítettek: egyet az emberek és egyet a kutyák számára. Felirata:

 

"A Barna Terrier Kutya emlékére, aki 1903 februárjában pusztult el az egyetem laboratóriumában, miután több mint két hónapon át szenvedett az élveboncolási kísérletektől, ahol az élveboncolók kézről-kézre adták, mígnem a halál megszabadította szenvedéseitől. Továbbá annak a 232 kutyának az emlékére, akiket 1902 folyamán boncoltak fel élve. 

 

Anglia Férfiai és Asszonyai

Meddig mehet ez így tovább?"

 

A szobor és provokatív felirata azonban sokak nemtetszését is magával hozta: zendülések központi szereplőjévé vált, még rendőrtiszteket is kirendeltek őrzésére. 1907 novemberében jelentős tömeg gyűlt össze a szobor körül, hogy megdönthessék, ám próbálkozásuk kudarcot vallott. A szimpatizánsok erre egy újabb, nagyvolumenű demonstrációval reagáltak:  többszázan vonultak fel tiltakozó szavaikkal és a négylábú áldozatot formázó transzparensekkel. London leghíresebb terén, a Trafalgar Square-en követelték a kísérletek betiltását.

 

1910. március 19.  Tüntetés a Barna Kutya szobor eltávolítása ellen (Trafalgar tér, London)
1910. március 19.  Tüntetés a Barna Kutya szobor eltávolítása ellen (Trafalgar tér, London)
Fotó: historypress.co.uk

 

A közhangulat forrongott, gyújtogatások és lázongások söpörték végig az utcákon, melyet tömeges letartóztatások követtek. A döntéshozók tehetetlennek bizonyultak, évekig tartott, mire a helyi tanács határozatot hozott: 1910 március 9-én eltávolították a szobrot helyéről és beolvasztották. Mindezt az éjszaka leple alatt, nehogy újabb zendülés törjön ki.  

 

A barna kutya emléke azonban nem merült feledésbe, története generációról-generációra szállt, fennmaradásában a brit Nemzeti Élveboncolás Elleni Társaság a mai napig kulcsszerepet játszik. 1985. december 12-én megújult az egykor romba döntött emlékmű: a feliratot megőrizték, de az eredeti, büszkeséget sugárzó kutya alakja helyett egy riadt tekintetű, megtört lelkű kiskutyát láthatunk, akit a szobrász Nicola Hicks saját kedvence ihletett. Alázatos testhelyzete félelmet tükröz, mintha egy kegyelmet nem ismerő ember előtt hunyászkodna meg. Nyoma sincs benne a múltszázadbeli hősies ábrázolásnak: ránézve egy olyan kiskutya képe dereng fel előttünk, aki a segítségünkre szorul, és azt az érzést kelti bennünk, hogy meg kell mentenünk őt.

 

A Barna Kutya Emlékmű egyszerre testesíti meg a múlt borzalmait és a jelen fájdalmát. Az emberiség történelmének olyan fekete foltja ez, mely napjainkig sem tisztult ki. Emléket állít mindazon állatoknak, akik kísérleti célból örök szenvedésre kárhoztattak, mígnem a halálban lelnek végső megnyugvásra.

 

Az új Barna Kutya Emlémű (1985, Battersea Park, London)
Az új Barna Kutya Emlémű (1985, Battersea Park, London)
Fotó: historypress.co.uk

Forrás: thehistorypress.co.uk

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Finom vacsorát készít az étteremtulajdonos a kóbor kutyáknak, akik esténként meglátogatják Finom vacsorát készít az étteremtulajdonos a kóbor kutyáknak, akik esténként meglátogatják
"Boldog mosollyal és vidám csóválással hálálják meg a törődést." - Inspiráló történet arról, hogy egyetlen önzetlen cselekedet is a világot jelentheti a hontalan kutyák számára.

Szelídített állatból szeretett kedvenc – így váltak a kutyák társainkká Szelídített állatból szeretett kedvenc – így váltak a kutyák társainkká
Az ember legjobb barátja talán sohasem volt még ennyi figyelemmel körülrajongva, mint napjainkban. Honnan ered kötődésünk, és mikortól tekintünk rájuk kedvencként?

Kényelmes matracon alhatnak a kóbor kutyák egy törökországi bútorboltnak hála Kényelmes matracon alhatnak a kóbor kutyák egy törökországi bútorboltnak hála
Léleksimogató történet arról, hogy egy apró jócselekedet is szebbé varázsolhatja a gazdátlan ebek életét.

Állatvédelmi Központ alakult az Állatorvostudományi Egyetemen Állatvédelmi Központ alakult az Állatorvostudományi Egyetemen
Az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) új szervezeti egységeként január elsején kezdte meg működését az Állatvédelmi Központ, amelynek feladata az edukáció mellett, hogy tudományos hátteret biztosítson az állatvédelem területén dolgozó valamennyi szereplőnek - hangzott el az intézményt bemutató keddi budapesti sajtótájékoztatón.

„Egy volt közülünk” – Emlékművet kapott a kóbor kutya, akit egy olasz kisváros fogadott örökbe „Egy volt közülünk” – Emlékművet kapott a kóbor kutya, akit egy olasz kisváros fogadott örökbe
17 éves korában kelt át a szivárványhídon, a városka lakói azonban sosem feledik "mindenki kutyáját", akit örökre a szívükbe zártak.

Megérinti szívünket a gyászoló kutya, aki elhunyt társa portréját nézi Megérinti szívünket a gyászoló kutya, aki elhunyt társa portréját nézi
Egy élethosszon át tartó barátság örök emléket hagy szívünkben - és kedvenceinkében is. A szeretet velünk marad, egy élethű festmény pedig előcsalogathatja, ahogy történetünk főhősénél is. Megható videó!

Indítványozták a kaposvári állatkínzó letartóztatását Indítványozták a kaposvári állatkínzó letartóztatását
A kegyetlen kaposvári férfi lelkén két ártatlan állat halála szárad, de súlyosan bántalmazta korábban barátnőjét is. Az ügyészség szerint fennáll a szökés veszélye, ezért indítványozták a letartóztatását.

"Imádom a kutyáimat" - Ariana Grande szíve az árva kutyáké, állatmenhelyet készül nyitni "Imádom a kutyáimat" - Ariana Grande szíve az árva kutyáké, állatmenhelyet készül nyitni
„Küldetésemnek tekintem, hogy minél több hontalan kutyának segíthessek szerető otthonra találni, ahol megbecsülik őket.”

Az űrkutatás négylábú mártírja - Lajka kutya története Az űrkutatás négylábú mártírja - Lajka kutya története
A négylábú űrhajós története titkokkal, de még inkább óriási hazugságokkal kísért: hősnek állították be, ám inkább nevezhetnénk mártírnak. Lajka, az utcán kóborló kutya előbb gyepmesteri telepre, onnan a szovjet kiképzőközpontba - hogy aztán 1957. november 3-án a biztos halálba küldjék.

Ötven nap elzárásra ítéltek egy baranyai férfit, mert megölte a kutyáját Ötven nap elzárásra ítéltek egy baranyai férfit, mert megölte a kutyáját
A nagyharsányi férfi áprilisban végzett saját kutyájával – a kegyetlen vádlott 50 nap elzárást kapott tettéért.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Vizslatúra Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Gazdi és a szeretet-roham – nem esel túlzásba? Hírek - Címlapon
Gazdi és a szeretet-roham – nem esel túlzásba?
Még nem fog szigorodni az állatvédelmi törvény - elutasították a vonatkozó törvényjavaslatot Hírek - Címlapon
Még nem fog szigorodni az állatvédelmi törvény - elutasították a vonatkozó törvényjavaslatot
fb-text