A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők

2024. február 02., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A színtelen, szagtalan gáz belélegzése életveszélyes állapotot idézhet elő nemcsak nálunk, de kedvenceinknél is. De azt vajon tudjuk-e, milyen berendezési és használati tárgyakból, milyen helyzetekből adódhat probléma? Mire figyeljünk, és hogyan segítsünk kutyánknak mérgezés esetén?



 

Mi történik a szén-monoxid mérgezés során?

 

A mérgezés akkor következik be, amikor a kutya belélegzi a színtelen, szagtalan gázt, mely bekerül a vérkeringésébe. A vörösvértestek oxigénszállításért felelős része, a hemoglobin megköti a szén-monoxidot. Azért is veszélyes, mert az oxigénmolekuláknál 250-szer erősebben kapcsolódik a hemoglobinhoz, így karboxihemoglobint hoz létre, mely gátolja az oxigénfelvételt. A sejtekben csökken az oxigén szintje, kevesebb jut belőle a szívbe és az agyba is. Az alacsony oxigénszint eredményeként felléphet ájulás, eszméletvesztés, kóma, súlyos esetben pedig szakszerű ellátás nélkül beállhat a halál.

 

A mérgezés kockázata sajnos egyáltalán nem ritka: például járművek és gépek motorteréből, gáztűzhelyből, kandallóból, valamint a kerozinnal, propán-bután gázzal, fosszilis tüzelőanyagokkal működő felszerelésekből kiáramló gázok és füst rövid idő alatt felhalmozódik zárt terekben, és olyan helyeken is, ahol alacsony a légáramlás (pl. garázs, fedett helyiségek, stb.). 

 

 

A szén-monoxid mérgezés tünete lehet, ha a kutya bágyadt, aluszékony
A szén-monoxid mérgezés tünete lehet, ha a kutya bágyadt, aluszékony
Fotó: dogspot.in

 

 

Nem véletlenül hangzik el oly sokszor a fűtési szezonban, hogy e gáz életveszélyes állapotot idézhet elő, méghozzá nemcsak embereknél, hanem a velük együtt élő házikedvenceknél is. Minden élőlényre mérgező hatással bír, nagyobb mennyiség belélegzése esetén a szervezet sejtjeiben oxigénhiány alakul ki – az orvosi segítség életmentő lehet!

 

 

A szén-monoxid mérgezés tünetei kutyáknál

 

  • Bágyadtság, letargia
  • Gyengeség, álmosság, aluszékonyság
  • „Kótyagosság”, szédülés
  • Kipirosodott ajkak, fogíny és fülek
  • Mozgáskoordinációs problémák
  • Nehezen vesz levegőt
  • Csökkent mozgásképesség
  • Hányinger, hányás
  • Összeesés, ájulás
  • Látásvesztés, hallásromlás

  • Neurológiai tünetek

  • Nem hajlandó bemenni a házba kint tartózkodást követően
  • Ingérlekénység, a viselkedés megváltozása

Bármilyen szokatlan viselkedést tapasztalunk kutyánkon, ne hunyjunk felette szemet. Ha váratlanul félelem, félénkség, érzékenység, hirtelen fellépő agresszió jelét észleljük rajta, gondoljunk arra is, hogy valamilyen külső körülmény – például a szén-monoxid mérgezés okozta oxigénhiány – miatt változott meg a viselkedése. Gyanús lehet, ha látszólag semmitől fokozottan reagál a megszokott hangokra, gyerekekre, más állatokra.

 

 

Szén-monoxid mérgezés - Ne hagyjuk a kutyát zárt térben autóban, járó motor mellett
Szén-monoxid mérgezés - Ne hagyjuk a kutyát zárt térben autóban, járó motor mellett
Fotó: postindependent.com

 

 

A szén-monoxid mérgezés okai kutyáknál - Lehetséges veszélyforrások:
 

  • Kipufogógáz
  • Barbecue grill
  • Gázzal működő tűzhely
  • Gázzal működő vízforraló berendezése
  • Kerozinos lámpák, kerti lámpások
  • Kerozinos fűtőtestek
  • Tűzhelyek, sütők
  • Propángázas fűtőtestek
  • Kazán, kályha, kemence
  • Égő épületek
  • Repülőgép raktere, ahol az állatokat szállítják
  • Bármilyen gáz vagy füst jelenléte olyan helyiségekben, ahol nincs elegendő szellőzés (például zárt terek, szobák, ahol nincsen ablak vagy nem lehet ablakot nyitni, és nem vagy minimálisan jár a levegő)

 

Diagnózis

 

A diagnózist és a kezelést mindig bízzuk állatorvosra! Mondjunk el mindent arról, mikor és milyen körülmények között észleltük kedvencünkön a tüneteket! Hol tartózkodott a kutya, és fennállhatott-e a kitettség szén-monoxid mérgezésnek. Laborvizsgálattal kimutathatóak a mérgezésre utaló jelek, például emelkedett kreatinin szint a veseértékeknél, valamint a vér alacsony pH-szintje. A karboxihemoglobin (COHb) is magasabb értéket mutathat.

 

Ha a páciens nehezen kap levegőt, összeesett, elájult, már a diagnózis előtt adhatnak neki oxigént és kezelésben részesíthetik, az azonnali ellátást részeként.

 

 

Szén-monoxid mérgezés gyanúja esetén vigyük ki a kutyát a friss levegőre
Szén-monoxid mérgezés gyanúja esetén vigyük ki a kutyát a friss levegőre
Fotó: pixabay.com

 

 

Kezelés

 

Gyanú esetén vigyük ki a kutyát a szabadba, hogy friss levegőhöz juthasson! Vigyázzunk a saját testi épségünkre, vegyünk fel az orrot és szájat eltakaró maszkot!

 

Ha nehezen lélegzik, alkalmazzunk mesterséges lélegeztetést. Ha pulzusa, szívritmusa gyengül, összesett és az eszméletvesztés határán van, vagy már nincs magánál, alkalmazzunk szakszerű szívmasszázst. Mielőbb vigyük állatorvoshoz a kutyát, hogy megkaphassa a szükséges kezelést, mely adott esetben életmentő lehet számára! A cél, hogy a szervezetben helyreálljon az oxigénszint amilyen gyorsan csak lehet.

 

Oxigénterápia – Lélegeztető készülék vagy oxigénkamra segítségével oxigént juttatnak a szervezetbe. Szén-monoxid mérgezésnél a pulzoximéter nem mindig nyújt megbízható adatokat, CO-oximéter használata is ajánlott.

 

Infúzió – Az oxigénszint csökkenése következtében a vér elsavasodhat. Az intravénásan adott folyadékterápiával kiegyensúlyozható a vér sav-bázis értéke.

 

Légzéstámogatás – Ha a kutya egészsége kezd helyreállni, egy ideig még szüksége lehet arra, hogy légzése tisztuljon. Megvalósítható megfelelő szellőztetőberendezés segítségével – e téren is kövessük állatorvosunk útmutatását!

 

 

Szén-monoxid mérgezés kutyáknál - Oxigénterápiára lehet szükség
Szén-monoxid mérgezés kutyáknál - Oxigénterápiára lehet szükség
Fotó: metrovetchicago.hu

 

 

A szén-monoxid mérgezés súlyosságától függően a kutyát néhány napig bent tarthatják megfigyelésre az állatkórházban. Mindaddig szükség lehet erre, amíg a tünetek elmúlnak és a vér oxigénszintje stabilizálódik. Enyhébb esetekben, korai beavatkozás után a gyógyulás legtöbbször teljes. Krónikus kitettség esetén azonban a felépülés hosszabb időt is igénybe vehet. Előfordulhat, hogy az agyat érintő károsodások nem múlnak el maradéktalanul, amely az idegrendszer működésére is hatással lehet a későbbiekben.

 

 

Felépülés szén-monoxid mérgezésből
 

A kezelést követően további vizsgálatokra lehet szükség az állatorvos megítélése alapján. Előírásait mindig tartsuk be, a kontrollra látogassunk el időben, ne hanyagoljuk el! Hazaérkezést követően fontos, hogy a kutya sokat pihenjen. Az állapot súlyosságától függően akár 3-4 héten át is szükséges lehet a fizikai aktivitás korlátozása. Kerüljünk mindenféle megterhelést! A gyógyuláshoz a minőségi táplálás mellett fontos, hogy a kutya elegendő vizet igyon.

 

 

Megelőzés
 

Szereljünk fel szén-monoxid érzékelőket otthonunk több pontján, különösen ott, ahol alszunk! Színtelen, szagtalan gáz lévén sajnos lehetetlen időben felfedezni a szivárgást, rendszerint már bekövetkezik a baj, mire gyanakodni kezdünk, mi lehet a gond. Habár a készülék rendkívül hasznos, az elsődleges, hogy kizárjuk a lehetséges kitettséget! Ennek érdekében tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket:

 

 

Szén-monoxid mérgezés megelőzése - Ellenőrizzük a tűzhelyet, beltéri kandallót és egyéb berendezéseket is
Szén-monoxid mérgezés megelőzése - Ellenőrizzük a tűzhelyet, beltéri kandallót és egyéb berendezéseket is
Fotó: dogtime.com

 

 

  • Ellenőriztessük rendszeresen a gázzal működő berendezéseket otthonunkban és a kutya tartózkodási helyén! Nézessük meg, szökik-e valahol a gáz, épségben vannak-e a tartályok, palackok, vezetékek! Kérjük gázszerelő segítségét, hogy biztosra menjünk!
     
  • Ügyeljünk e berendezések és eszközök megfelelő karbantartására! Vizsgáljuk/vizsgáltassuk át a fosszilis tüzelőanyagokkal (pl. fa, benzin, gázolaj, szén) működtetett készülékeket! Tegyük mindezt jól szellőző helyiségben, vagy kint a szabadban, ha megoldható. Tároljuk a gázpalackokat jól szellőző, biztonságos helyen!
     
  • Soha ne üzemeltessük a tüzelőanyaggal, üzemanyaggal működő eszközöket (pl. barbecue, hordozható főzőlap, generátor) benti, zárt helyiségben!
     
  • Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a kutyát olyan, zárt helyiségben, ahol nem biztosítható a megfelelő szellőzés, tiszta légáramlás!
     
  • Soha ne hagyjuk a kutyát a garázsba zárva, miközben jár az autó motorja!

 

 

A szén-monoxid mérgezés megelőzhető! Odafigyeléssel biztonságban tudhatjuk családunkat és kedvenceinket is!

 

 

 

Forrás: petmd.com, wagwalking.com
Indexkép forrás: todaysveterinarypractice.com
Cikk első megjelenése: 2022. február 15.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Egyedi kutyás ajándéktárgyak MOL Nyrt. Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Veszett macska miatt ebzárlatot rendeltek el Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében Hírek - Címlapon
Veszett macska miatt ebzárlatot rendeltek el Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében
A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja Hírek - Címlapon
A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja