A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Veszett macska miatt ebzárlatot rendeltek el Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében

2024. február 02., 14:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma január 26-án ismét veszettség esetet igazolt, ezúttal egy kóbor macskánál. A fertőzött állatot Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, az ukrán határ közelében találták. Mielőtt elhullott, emberre is rátámadt a veszett macska.



A legújabb, milotai eset kapcsán számos járványügyi intézkedés ‒ többek között az oltatlan állatok vakcinázása, fokozott felügyelet, ebzárlat, rókák gyérítése ‒ elrendelését kezdeményezte az állategészségügyi hatóság. Az elrendelt intézkedéseket a Nébih és a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Kormányhivatal mindaddig fenntartja, amíg a járványügyi helyzet azt szükségessé teszi.

 

Az igazolt fertőzésről a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ illetékes szervét, továbbá az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet is tájékoztatta a Nébih.

 

 

Nem elég a póráz, ha az ebzárlat ideje alatt kirándulnánk kutyánkkal, szájkosár is kell!
Nem elég a póráz, ha az ebzárlat ideje alatt kirándulnánk kutyánkkal, szájkosár is kell!
Fotó: Unsplash - Jon Koop

 

 

Az esethez kapcsolódóan az interneten terjedő videó kapcsán az alábbiakra hívja fel a figyelmet a Nébih a közleményében:

  • Amennyiben kutya vagy macska embert támadott vagy mart meg, illetve vadon élő állattól származó sérülés történt, akkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni! Az emberi veszettség megbetegedés kialakulása is megakadályozható a veszettség elleni sorozatoltás beadatásával.  
     
  • Az eseményt mihamarabb jelenteni kell a helyi állategészségügyi hatóságnak is (élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi jogkörben eljáró járási hivatal), hogy késedelem nélkül megtehessék a szükséges intézkedéseket.
     
  • A háziállatok esetében Magyarországon a kutyák veszettség elleni oltása évente kötelező, a macskák oltása ajánlott. A Nébih ezúton is felhívja a kutya- és macskatartók figyelmét a veszettség elleni védőoltás rendszeres beadatásának kiemelt fontosságára!
     
  • A veszettség gyanújának bejelentése jogszabályi kötelesség, az idegrendszeri tüneteket mutató, elhullott háziállatok, valamint az elhullottan talált vadállatok esetében az állategészségügyi hatóság gondoskodik a mintavételről.
     
  • Ha valaki rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket mutató vadállatot vagy háziállatot lát, haladéktalanul jelentse az illetékes állategészségügyi hatóságnál, az elhullott rókákat pedig a Nébih ZöldSzámán (06/80/263-244)!

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény szerint az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül kioltani nem szabad. Elfogadható oknak, körülménynek minősül azonban a másként el nem hárítható támadás megakadályozása.

 

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal a haromhatar.hu megkeresésére az alábbi tájékoztatást adta az ebzárlatról. Az ebzárlat időtartama alatti tudnivalókról korábbi cikkünkben írtunk részletesen, ez ide kattintva érhető el. 

 

2024. január 25-tól minimum 90 napig az alábbi települések teljes területére került elrendelésre az ebzárlat:

 

Ajak, Anarcs, Aranyosapáti, Barabás, Benk, Beregdaróc, Beregsurány, Botpalád, Cégénydányád, Csaholc, Csaroda, Császló, Csegöld, Csenger, Csengersima, Darnó, Döge, Eperjeske, Fehérgyarmat, Fényeslitke, Fülesd, Gacsály, Garbolc, Gelénes, Gemzse, Gulács, Győröcske, Gyulaháza, Gyügye, Gyüre, Hermánszeg, Hetefejércse, Ilk, Jánd, Jánkmajtis, Jéke, Kérsemjén, Kisar, Kishódos, Kisnamény, Kispalád, Kisvárda, Kisvarsány, Kisszekeres,Komlódtótfalu, Komoró, Kölcse, Kömörő, Lónya, Lövőpetri, Magosliget, Mánd, Mándok, Márokpapi,  Mátészalka, Mátyus, Méhtelek, Mezőladány, Milota, Nábrád, Nagyar, Nagydobos , Nagyhódos , Nagyszekeres , Nagyvarsány , Nemesborzova ,Nyírkarász , Nyírlövő , Nyírmada, Nyírparasznya, Olcsva, Olcsvaapáti, Ópályi, Ököritófülpös, Panyola, Pap, Penyige, Porcsalma, Pusztadobos, Rápolt, Rohod, Rozsály, Sonkád, Szabolcsbáka, Szamosangyalos, Szamosbecs, Szamoskér, Szamossályi, Szamostatárfalva, Szamosújlak, Szamosszeg, Szatmárcseke, Tákos, Tarpa, Tiszaadony, Tiszabecs, Tiszabezdéd, Tiszacsécse, Tiszakerecseny, Tiszakóród, Tiszamogyorós, Tiszaszalka, Tiszaszentmárton, Tiszavid, Tisztaberek, Tivadar, Tornyospálca, Tunyogmatolcs, Túristvándi, Túrricse, Tuzsér, Újkenéz, Uszka, Vaja, Vámosatya,Vámosoroszi, Vásárosnamény, Záhony, Zajta, Zsarolyán, Zsurk.

 

Az intézkedés a 110 azonosítójú vadgazdálkodási tájegység és a 851660 vadászara jogosult területén elhelyezkedő településeket érinti.

 

 

 

Forrás: Nébih, haromhatar.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Jon Koop

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

Nébih: soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében Nébih: soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében
Soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egész területén 2024. február 24-25. között a veszettség magas kockázata miatt, az érintett térségben ebzárlat és legeltetési tilalom lép majd életbe - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Korlátozások a kutyasétáltatásban – kezdődik az őszi ebzárlat! Íme, az érintett települések listája Korlátozások a kutyasétáltatásban – kezdődik az őszi ebzárlat! Íme, az érintett települések listája
A rókák veszettség elleni őszi immunizálása 2023. szeptember 30-án kezdődik Magyarország déli és keleti vármegyéiben, ezzel párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom is lesz az érintett térségekben. A repülőgépes vakcinázás az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

Kutyásokat érintő korlátozások jönnek – kezdődik a tavaszi ebzárlat! Íme, az érintett települések listája Kutyásokat érintő korlátozások jönnek – kezdődik a tavaszi ebzárlat! Íme, az érintett települések listája
Ahogy minden tavasszal, idén is ebzárlatot rendelnek el több megyében a rókák veszettség ellni vakcinázása miatt.

Veszett rókát találtak Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében Veszett rókát találtak Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében
Veszettséget igazolt a Nébih laboratóriuma egy kutyával verekedő rókánál. A fertőzött állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszabecs község területén ejtették el a héten. A betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál MTI Brimo partysátor Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyával autóban, biztonságban Hírek - Címlapon
Kutyával autóban, biztonságban
Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők Hírek - Címlapon
Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők