A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Állatvédelem

Összes      Friss      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja

2019. február 01., 15:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Miért ragaszkodik az ember valamihez, ami embertelen. Ami másokat bánt. Csak azért, mert hagyomány? Tényleg e mögé bújunk? Tényleg elegendő ezt az egy szót kimondani, és máris tisztára mostuk magunkat?Február elsején véget ér Spanyolországban a vadászati szezon. A vadászatokat sok hűséges kutya kísérte végig, akik fáradhatatlanul teljesítették gazdáik parancsát. Ha arra volt szükség, magukat sem kímélték, tették, amit kértek tőlük. Mi a hála? A halál. Pontosabban a halál sokuknak már megváltás. A legkülönbözőbb, legembertelenebb módokon szabadulnak meg a spanyolok a galgoiktól - azaz az agaraiktól. És ez is a tradíció része.

 

 

 

Borzalmas körülményeket és bánásmódot kell túlélnie a spanyol agaraknak
Borzalmas körülményeket és bánásmódot kell túlélnie a spanyol agaraknak
Fotó: Travis Patenaude

 

 

 

A számok megdöbbentőek: évente több tízezer galgot mészárolnak le, mert a vadászat után feleslegessé váltak. Vagy azért, mert nem teljesítettek olyan jól, ahogy a gazdájuk várta.

A menhelyek, gyepmesteri telepek februárban zsúfolásig telnek a leadott galgókkal: ezeknek a kutyáknak az átlagos életkora mindössze 2-3 év. A tradicionális agaras vadászat miatt virágzik a szaporítás: a kutyákkal nem törődve ontják magukból a kölyköket a szülő-gyárak. Amint a szuka már nem teljesít az elvártnak megfelelően, mehet amerre lát…

 

 

 

Az agarak (galgok) csak eszközök a spanyolok szemében
Az agarak (galgok) csak eszközök a spanyolok szemében
Fotó: Travis Patenaude

 

 

 

“Gazdás” életükben is borzalmakat kell átélniük: a legjobb példa erre a kegyetlen edzésük. Sokukat autó  vagy motor után kötik, így futtatják, ameddig a kutya bírja - és tovább. Elesett? Sebaj. A másik kettő még fut, miatta nem állnak meg...

 

Az állatvédők nemzetközileg is próbálnak összefogni, hogy segítsenek az ártatlan agarakon. Hazánk egy kis csapata is aktívan részt vesz a galgo-mentésben: a 2017-ben alakult csoport célja, hogy itthon is felhívják a figyelmet a brutális állatkínzásra, hiszen akár mi is segíthetünk rajtuk! Facebook csoportjuk itt, oldaluk pedig itt található. Több alkalommal is szerveztek mentőexpedíciót az agarakért - sikerrel.

 

 

 

 

 

 

 

Korábbi cikkeinkben részletesen írtunk a galgokról:

 

 

 

A galgok mellett hasonlóan nehéz sorsa van a podencoknak is, akiket szintén vadászatra használnak. Ezek a kecses négylábúak (mind a galgok, mind a podencok) is ugyanolyanok, mint minden más kutya. Nem vágynak másra, csak szeretetre, egy Gazdira, akikben bízhatnak, esetleg egy kényelmes kutyaágyra, vagy kanapéra, amin elnyújtózhatnak.  Az alábbi képeken egy amerikai fotós szemével láthatjuk ezeket a fantasztikus állatokat - ők már megmenekültek, boldog gazdis életet élnek. Vajon mi kellene ahhoz, hogy az összes társuk is megkapja ezt az apró, ám mégis hatalmas dolgot?

 

 

 

A kecses agarakat egyszerűen lemészárolják a vadászati idény után
A kecses agarakat egyszerűen lemészárolják a vadászati idény után
Fotó: Travis Patenaude

 

 

Már csak a sebhelyek tanúskodnak a szörnyű múltról
Már csak a sebhelyek tanúskodnak a szörnyű múltról 
Fotó: Travis Patenaude

 

 

A galgok és podencok is csak egy szerető gazdira vágynak
A galgok és podencok is csak egy szerető gazdira vágynak
Fotó: Travis Patenaude

 

 

Minden galgonak járna egy biztonságos otthon
Minden galgonak járna egy biztonságos otthon
Fotó: Travis Patenaude

 

 

Sok galgo nem éri meg azt a kort, hogy pofija megőszüljön
Sok galgo nem éri meg azt a kort, hogy pofija megőszüljön
Fotó: Travis Patenaude

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Harc az agárversenyek betiltásáért – egy év alatt ezer agár vesztette életét Nagy-Britanniában Harc az agárversenyek betiltásáért – egy év alatt ezer agár vesztette életét Nagy-Britanniában
Sajnos a hosszú múltra visszatekintő agárversenyek rengeteg halálos, és ami még fájóbb, felesleges halállal járnak. Sok agarat futtató tulajdonos – hasonlóan a szaporítókhoz – csak jó bevételi forrásnak, pénzkeresési eszköznek tekinti kutyáit, ez a hozzáállás pedig az állatkínzás melegágya…

Magyar fajták, amelyekre büszkék lehetünk Magyar fajták, amelyekre büszkék lehetünk
Munkakutyák és magas teljesítmény. Ezekkel a szavakkal lehetne legjobban jellemezni a magyar fajtákat. A magyar nép már ősidőktől kezdve olyan kutyafajtákat preferált, melyekkel jól lehet dolgozni, és az együttélés is gondtalan lehet. Nemzeti ünnepünk alkalmából ezekről a fajtákról ejtünk pár szót.

Kávézóban keresik a gazdit az árva kutyák Madridban Kávézóban keresik a gazdit az árva kutyák Madridban
Nem csak simán kutyabarát a Madridban nyílt kávézó. A TheDoger Cafe-ban mindig találkozhatnak a betérők néhány árva kutyával is, akik készen állnak arra, hogy elrabolják a vendégek szívét - és ki tudja, talán haza is mehetnek velük a kávézás után!

Hipoallergén kutyák - 6 kistestű fajta kutyaszőr-allergiásoknak Hipoallergén kutyák - 6 kistestű fajta kutyaszőr-allergiásoknak
Allergiás vagy a kutyaszőrre, de el sem tudnád képzelni az életed kutyák nélkül? Van egy jó hírünk: nem is kell! A megfelelő fajta kiválasztásával Te is gazdivá válhatsz. Mutatjuk őket!

Betiltják Floridában az agárversenyeket Betiltják Floridában az agárversenyeket
Súlyos problémákkal küzdenek az állatvédők az Egyesült Államokban az agárversenyek kapcsán, most azonban véget érhet az agarak kizsákmányolása!

Hipoallergén kutyák - 8 különleges fajta kutyaszőr-allergiásoknak Hipoallergén kutyák - 8 különleges fajta kutyaszőr-allergiásoknak
Sorozatunk második részében további fajtákat mutatunk be, melyekből allergiások is választhatnak, ha szeretnének kutyát tartani. Ismerjétek meg őket!

Újabb bántalmazott agarak érkeztek hazánkba Újabb bántalmazott agarak érkeztek hazánkba
Sikeres a negyedik expedíció is, amelynek célja, olyan spanyol agarak (galgok) mentése, akik a vadászszezon végeztével „leselejtezésre” kerültek. A Hungarian Galgo Rescue Team Magyarországon szeretne felelős gazdát találni a most érkezett állatoknak.

Újabb magyar mentőexpedíció a galgokért Újabb magyar mentőexpedíció a galgokért
Negyedik alkalommal indul útra a Hungarian Galgo Rescue Team olyan spanyol agarakért, akiket a vadászszezon végén feleslegesnek ítélnek. Az útnak az agarak mentésén túl célja egy olyan nemzetközi protokoll kiépítése, mely keretében egyszerűbben érkezhetnek hazánkba a végzetük elől menekülő galgok.

Mentett kutyák döntöttek Guinness rekordot Mentett kutyák döntöttek Guinness rekordot
Két menhelyről mentett kutya került be a 2019-es Guinness rekordok könyvébe. A jövő évi kiadásban ezek ugróbajnokok már biztosan szerepelni fognak!

Értelmetlen mészárlás Spanyolországban – megkínzott agarak tömegsírját fedezték fel Értelmetlen mészárlás Spanyolországban – megkínzott agarak tömegsírját fedezték fel
Hosszú évek óta használhatták azt a szakadékot a kutyájuktól megszabadulni akaró vadászok, amit a napokban fedeztek fel a spanyol település, Tarancón mellet. Több tucat galgo, azaz spanyol agár teste hevert a sziklák közt - az elkövetők után nyomoznak.

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Állatoknál is létezik Alzheimer-kór Hírek - Címlapon
Állatoknál is létezik Alzheimer-kór
Boldogabbak a jól nevelt kutyák gazdái Hírek - Címlapon
Boldogabbak a jól nevelt kutyák gazdái