A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Spanyolországban is tehetetlenek az állatvédők

Február 1. - A Galgo Világnap


2018. február 01., 10:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Spanyolországban évente több ezer agár esik áldozatul a "tradícióknak". Németországban tavaly már felemelték hangjukat az állatvédők a spanyolországi állatkínzás ellen! Idén már itthon is szerveznek demonstrációt – hiszen mi vagyunk az ő hangjuk.



Február elseje a galgók (spanyol agarak) világnapja. Sajnos ez nem egy vidám alkalom: ezen a napon végződik a hivatalos vadászati idény Spanyolországban, mellyel együtt megkezdődik a feleslegessé vált galgók emberi ésszel felfoghatatlanul brutális megkínzása és tömeges lemészárlása.

 

Az agaras vadászat Spanyolországban tradíció, amihez sajnos a feleslegessé vált agarak kivégzése is szorosan hozzátartozik. Állatvédők által közzétett adatok szerint a kb. 170 000 vadász Spanyolországban összesen 490 000 galgót tart, melyből évente körülbelül 50 000 galgótól szabadulnak meg. A vadászok ezt persze tagadják, mint azt is, hogy az agarak számukra csak munkaeszközök, akiket minden jogi következmény nélkül szabadon legyilkolhatnak. A spanyol kormány pedig hallgat, mert mintegy 1 milliárd euró üti a markát az agaras vadászat révén, ezen kívül 27 000 munkahely kötődik hozzá. Rengeteg jóérzésű spanyol ember harcol a galguerok (agaras vadászok) rettentő szokásai ellen és egyre több támogatást kapnak a világ - főképp Európa - több országából is.

 

Ciudad Animal nevű menhely - tele galgókkal
Ciudad Animal nevű menhely - tele galgókkal
Fotó: galgo-friends.org

 

Nagyon fontos, hogy minél többen értesüljenek a spanyol agarak helyzetéről, mert a politikának nem áll érdekében, hogy változtasson az idevágó állatvédelmi törvényen - ez csak abban az esetben történik meg, ha a nemzetközi nyomás elég hathatós lesz. Jó példa erre (a szintén spanyolországi) bikaviadalok esete- a nemzetközi összefogásnak köszönhetően egyre több helyen tiltják be ezeket az országban, milliók írnak alá petíciókat és tüntetnek a bikaviadalok ellen. 

 

A galgók mai helyzetének megértéséhez szükséges némi információ a múltjukról. A spanyol agarak eredetét tekintve ma elfogadott álláspont az, hogy a fajta őseit az arabok hozták magukkal Spanyolországba. A galgó egy Észak- Afrikában honos agárfajta, a sloughi (arab agár) leszármazottja. Ezek az agarak a származási országaikban valaha komoly tiszteletet élveztek, csak nemesemberek tarthatták őket. Hatalmas megtiszteltetés volt, ha egy vendég agarat kapott ajándékba. Ezt a tradíciót a spanyolok is átvették. A galgók nemesi családok megbecsült tagjai voltak, vadászatokon vettek részt, ellátásukért szolgák voltak felelősek. Ezeken a szolgákon keresztül kerültek az agarak a szegényebb rétegekhez, minek következtében számuk robbanásszerűen megnövekedett.

 

Sokszor borzalmas körülmények között tartják az agarakat
Sokszor borzalmas körülmények között tartják az agarakat
Fotó: pinterest.com

 

A szegény családokat a galgó élelemmel látta el, de ha már nem volt alkalmas a vadászatra, nem tudták tovább tartani. Felvetődött a kérdés, hogyan szabaduljanak meg tőle? A lőfegyverek drágák voltak, így maradt - olcsó és egyszerű megoldásként - az agár felakasztása. Ami annak idején egy kényszerhelyzet volt, manapság semmi más, mint brutalitás és gyilkolási vágy.

 

A huszadik századi Spanyolországban közkedvelt sporttá vált az agárverseny, rengeteg galgó és angol agár versenyzett országszerte, összesen 16 agárpályán. A nyolcvanas években a gazdaság fejlődésével párhuzamosan nőtt a galgók száma mind vidéken, mind a városokban- a gazdasági helyzet javulásával egyre többen tudtak galgót tartani. Sajnos a vadászidény végén az agarak lemészárlása is tradíció maradt.

 

Agárverseny
Agárverseny
Fotó: blogs.reuters.com


A huszonegyedik században a galgók helyzete tovább romlik. Hatalmas szaporítótelepek évente többtízezer kölyköt termelnek, akik meggyilkolt elődeik helyébe lépnek a következő vadászidényben… Ezeken a telepeken mindennemű higiéniai előírás betartása, oltások, szabad mozgási lehetőség nélkül nőnek fel. Enni általában száraz kenyeret kapnak, sokaknak így szinte teljesen költségmentesnek tűnik a galgók tenyésztése. Jogi szabályozás nem létezik, a felelős szervezetek tétlenek, a "tenyésztés"-hez elegendő, ha az embernek van egy galgó párja és egy kis fedett területe.

 

A menhelyeken, gyepmesteri telepeken leadott galgók átlagos életkora 2-3 év, idősebb korukban ugyanis már nem képesek arra a teljesítményre, amit elvárnának tőlük. Jó teljesítményt produkáló agarak néhány évig a tenyésztést szolgálják, de nagyon ritka, hogy 8 évesnél idősebb agár még a gazdájánál él. A vadászidény végeztével először a kanok kerülnek be a gyepmesteri telepekre tömegesen, pár hónappal később jönnek a szukák. Nekik ugyanis még világra kellett hozniuk egy almot.

Aktív éveik alatt sincs jó soruk, sokakat vernek, kínoznak, edzésként autók, motorok után kötve vonszolják őket, így szintén rengeteg - nem ritkán halálos - baleset történik. Enni csak annyit kapnak, hogy éhen ne haljanak, ha egy galgó összeesik a kimerültségtől vadászat vagy edzés közben, egyszerűen ott hagyják az út szélén. Társaik, akik túlélik a vadászidényt, a legtöbb esetben szörnyű kínok között halnak meg: a legkedveltebb kivégzési módszer a "zongorázás": az agarat felakasztják egy fára úgy, hogy a hátsó lábai leérnek a földre. Szerencsétlen állat így tipeg az életéért küzdve akár órák hosszát, amíg végül bele nem fárad, és saját magát fojtja meg. Szintén előszeretettel bevetett módszer az agarak kiszáradt kutakba dobása, szájuk kipeckelése és így sorsukra hagyása, lelövése, savval leöntése. Sokuknak eltörik a lábát vagy medencéjét, vagy „egyszerűen“ agyonverik őket. A galguerok persze állítják, hogy ők ilyet nem tesznek, az ezerszámra dokumentált esetek azonban merőben mást mutatnak. Szerencsére egyre több az olyan vadász, aki az agarait leadja egy menhelyen, ezek viszont sok esetben már az idény vége előtt dugig vannak agarakkal. 

 

Ő is egy mentett galgó - már biztonságban
Ő is egy mentett galgó - már biztonságban
Fotó: galgoamigo.com

 

Erre a problémára egy megoldás van, ha közös erővel egyre nagyobb nyomást gyakorlunk a spanyol politikára, így előbb-utóbb kénytelenek lesznek lépni ez ügyben. Akadt már jó pár próbálkozás ezen a téren, eddig sajnos minden eredmény nélkül. De nem adhatjuk fel, nem hagyhatjuk magukra ezeket a csodás agarakat, akik ha megmenekülnek, az összes megélt szörnyűség ellenére is képesek bízni és szeretni, a büszkeségüket az emberi gonoszság sem tudja megtörni! Nem engedhetjük, hogy Spanyolországban, Európa szívében, az egyik legközkedveltebb nyaralóhelyen ezek a büntettek következmény nélkül maradjanak!

 

Galgo Világnap - mi vagyunk a hangjuk!
Galgo Világnap - mi vagyunk a hangjuk!

 

Az alábbi képeken Hope látható, egy körülbelül 4 éves galgó. Ő egy klasszikus galguero-áldozat: többedmagával egy autó mögé kötötték, futóedzés céljából. Hope elesett - persze egy agár miatt nem álltak meg, húzták maguk után az aszfalton. Utána egyszerűen bedobták egy árokba, otthagyták meghalni. Szerencséjére kedves emberek látták a jelenetet, akik átadták az agarat az állatvédőknek. Hope minden erejével küzdött az életben maradásért, és végül elnyerte méltó jutalmát – boldog, nyugodt életet egy szerető gazdi mellett.

 

Hope, a mentett galgó a balesete napján és az új helyén
Hope, a mentett galgó a balesete napján és az új helyén

 

2016-ban Kölnben felvonultak a galgókért a német állatvédők és szimpatizánsok. Eszter kislányával és kettő Magyarországról, az Agár Fajtamentéstől örökbefogadott agarával vett részt a felvonuláson. 

 

2017-ben már hazánkban is alakult egy csoport, mely a galgokon segít. Céljuk, hogy itthon is felhívják a figyelmet a brutális állatkínzásra, hiszen akár mi is segíthetünk rajtuk! Facebook csoportjuk itt, oldaluk pedig itt található.

 

 

Eszter és mentett agarai a kölni felvonuláson
Eszter és mentett agarai a kölni felvonuláson

 

A felvonulás Kölnben a galgókért
A felvonulás Kölnben a galgókért

 

 

Forrás: Varga Eszter, Vándor és Ciki gazdija
Indexkép forrás: galgo-friends.org
Cikk első megjelenése: 2016. február 02.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap
A Brazíliában élő Paulo atya szívében kiemelt helyet töltenek be a magukra hagyott, elárvult állatok - "Felesküdtem arra, hogy amíg csak élek, segíteni fogom őket."

A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja
Miért ragaszkodik az ember valamihez, ami embertelen. Ami másokat bánt. Csak azért, mert hagyomány? Tényleg e mögé bújunk? Tényleg elegendő ezt az egy szót kimondani, és máris tisztára mostuk magunkat?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Brimo partysátor Hírstart MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyák kontra macskák: ki az okosabb? Hírek - Címlapon
Kutyák kontra macskák: ki az okosabb?
Vigasztalni próbálja az éppen fürdő gazdáit a kutya - szerinte ők is utálnak fürdeni Hírek - Címlapon
Vigasztalni próbálja az éppen fürdő gazdáit a kutya - szerinte ők is utálnak fürdeni